Как се правят карамелизирани кокосови стърготини

Как се правят карамелизирани кокосови стърготини
В началото на Август у дома имахме рожденик, който обожава шоколад и кокос. Направих му тази страхотна торта, от чиято рецепта научих как се правят карамелизирани кокосови стърготини. 

Торта Шоколадово Кокосова Нирвана

Посвещавам им отделен пост, тъй като може да бъдат ползвани за гарниране и (или) декорация на различни десерти. Стават много вкусни и са супер ефектни. Не е никак сложно да се направят в домашни условия. Всичко което ви трябва са кокосови стърготини и малко сироп от любимото ви сладко.

Как се правят карамелизирани кокосови стърготини

  • Вида на сладкото, което ще се ползва за приготвянето на карамелизираните на кокосовите стърготини, би могло да се съобрази с вкуса и вида на десерта, за които ще бъдат използвани. Например ако тортата (сладкиша) е с ягоди – да се ползва сироп от ягодово сладко.
  • Може вместо сироп от сладко да се ползва и гъст захарен сироп, натурален или с добавка на някаква есенция – горчив бадем, портокал или друго каквото ще е подходящо за десерта, който приготвяте.

Как се правят карамелизирани кокосови стърготини

  • От по-долу посочените продукти се получава количество достатъчно за покриване на торта с диаметър 24-25 см. и височина на стените 6-7 см.
  • Относно запичането: Може да стане в предварително затоплена на 160ºС фурна, работеща с включени горен и долен реотан, без вентилатор или във фурна затоплена на 180°С, работеща само с вентилатор (изключени реотани). Запичането продължава от 13 до 16 минути в зависимост от това с колко наситен цвят искате да станат кокосовите стърготини и как точно ги запичате. Първите 10 минути се разбъркват през 5 минути, след това на всеки 3 минути. Обикновено ползвам втория начин (на 180ºС) когато правя тази торта, понеже блатовете и се пекат при посочените условия. Кокосовите стърготини ги карамелизирам преди или след печенето на блатовете. Ако ги правя за друг десерт ползвам първия вариант (на 160ºС), става с 2-3 минути по-бързо.
  • Препоръчвам да ползвате натурални коксови стърготини, които са едри. С тях става по-добре. Не, че със ситните (обикновените) няма да стане, просто едрите са по-сочни и съответно стават по-вкусни. Освен това трябва да упомена, че 100 гр. едри кокосови стърготини са много по-малко като обем от 100 гр. ситни (обикновени) кокосови стърготини. Погледнете тази снимка, на която се виждат 2 еднакви съда, във които има по 240 гр. от всеки вид кокосови стърготини. 

кокосови стърготини

Необходими продукти:

  • 100 гр. едри натурални кокосови стърготини (desiccated coconut)
  • 2 супени лъжици сироп от сладко, ползвала съм сиропа на това сладко от кумкуат

Начин на приготвяне:

В подходящ съд (купа или директно в малка тава) се слагат кокосовите стърготини. Добавя се сиропа от сладкото, като се разпределя на струя по повърхността на кокосовите стърготини.

Как се правят карамелизирани кокосови стърготини

Разбърква се много добре. Сиропа трябва да попие равномерно в кокосовите стърготини. Може да ги размесите и с пръстите на едната ръка, така че сиропа от сладкото да овлажни всяка от кокосовите стърготини. 

Как се правят карамелизирани кокосови стърготини

Тавата се слага на средна скара, в предварително затоплена умерена фурна и кокосовите стърготини се запичат с периодично разбъркване за 13-16 минути. Вижте по-горе в съветите конкретните препоръки (температура) за печене.  

Как се правят карамелизирани кокосови стърготини

 

Изваждат се от фурната и се прехвърлят в подходящ съд, където се оставят да изстинат. Ако останат в тавата, в която са се запекли, ще трябва да ги разбърквате от време на време, защото от топлината на тавата процеса на карамелизиране няма да спре веднага. Когато са напълно студени може да се ползват по предназначение. За по-дълго съхранение е добре да се насипят в сух буркан или кутия, които се затварят плътно.  

Как се правят карамелизирани кокосови стърготини

Торта Горила е покрита с карамелизирани кокосови стърготини. Ефекта е много добър!

Торта с горила

И пеперудата от захарно тесто стои страхотно върху карамелените кокосови стърготини.

Торта с пеперуда

ТУК може да видите всички снимки свързани с поста.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се правят карамелизирани кокосови стърготини
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

16 thoughts on “Как се правят карамелизирани кокосови стърготини

  1. Добар вечер Мария! Искам да те поздравя за невероятната страница и да ти благодаря от все сарце за лесният начин по коѝто ни представяш тортите! Имам един вапрос към рецептата за карамелизирани кокосови старготини не можах да разбера за сока от сладкото какав точно трябва да е сока.Благодаря много за помища!

    1. Привет Вероника!
      Може да се ползва сиропа на всякакъв вид сладко – това което ти е любимо!
      Може също да се ползва глюкоза, златен сироп или кленов сироп. С мед още не съм пробвала.

      1. Здравейте 🙂 Бих искала да попитам могат ли да се приготвят кокосовите стърготини смесени с мед вместо сироп ? Благодаря :)))

  2. Може ли вместо сок от някакво сладко да се използва мед. Дали ще се получи добър резултат .

    1. Веси, не съм пробвала с мед, той е малко по-гъст от сиропа на едно сладко и може да е по-трудно да се смеси равномерно с кокосовите стърготини! Ако пробваш да кажеш как се е получило!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: