Как се прави пеперуда от захарно тесто

Как се прави пеперуда от захарно тесто

Не е трудно да си направите такава или подобна пеперуда, по предварително избрана картинка. Всъщност това е апликиране със захарно тесто (фондан). Може да изберете каквато и да е картинка и да я изработите от захарно тесто по начина описан по-долу. Колкото по-едри са отделните елементи, толкова по-лесна е изработката.

Как се прави пеперуда от захарно тесто

Как се прави пеперуда от захарно тесто

Обясненията по долу са насочени към конкретната пеперуда, но на същият принцип, би мола да стане каквато и да е друга картинка. Както формата, така и цветовете могат да бъдат променени, според предпочитанията и настроението!

Как се прави пеперуда от захарно тесто

Всичко, което ви е нужно:

  • Захарно тесто – може да ползвате готово или да си направите сами. Ще ви е нужно около 190 гр. фондан. Напишете в търсачката на сайта ми „захарно тесто“ или „фондан“ и ще видите всички съществуващи към момента рецепти за захарни теста. 
  • Картинка, която да ползвате за апликацията. Картинката може да се подбере произволно от книжка, Интернет (като е при мен в случая) или от друг източник. Ще трябва да си направите копие от нея, за да може да работите спокойно, без да се притеснявате, че може да оцапате и ли увредите оригинала. Прилагам и картинката която съм ползвала аз в случай, че някой друг би искал да ползва същата. Може да си я копирате в Word или да я принтирате директно от ТУК.

Как се прави пеперуда от захарно тесто

  • Сладкарска боя. Ползвала съм гелообразни бои на „Wilton“ в следните цветове: зелено (Moss Green), жълто (Golden Yellow) и оранжево (Orange).
  • Резец или остър нож
  • Ножица
  • Пинцета
  • Дървени клечки за зъби
  • Дървено шишче за кебап или подобен инструмент от пластмаса.
  • За пипалцата на пеперудата 2 зелени телчета (5-6 см. всяко), от тези които се ползват за дръжки на цветя.
  • Цветни захарни топчета (Sugar Balls)
  • 1 свещичка (по-желание)
  • 2 телчета (10-12 см. всяко), за ръчичките на пеперудата.
  • Оранжева платнена лента с цветя за бордюр на тортата (по-желание)
  • Прозрачно домакинско фолио (Cling film)
  • Глюкоза разредена с малко вода за слепване на отделните части или сладкарско лепило

Начин на приготвяне:

Принтирайте рисунката на пеперудата. За да сте сигурни на 100%, че ще се получи добра цветова комбинация, може да оцветите с моливи шаблона, който ще ползвате. Така ще ви бъде плесно да се ориентирате, коя част от него от какъв цвят фондан да изработите. Оцветете захарното тесто в цветове по желание. В случая аз съм оцветила 35 гр. захарен фондан в зелено, 75 гр. в жълто, 40 гр. в бледо оранжево – смесих жълта и оранжева боя и 40 гр. наситено оранжево. С ножица изрежете контурите на главните елементи – в случая тялото и крилата. Не бързайте да режете по-малките елементи. Тялото на пеперудата е оформено от 3 части свързани с дървена  клечка за зъби. Аз го направих малко по-голямо от телцето на картинката. Пипалцата са направени от зелена тел, която обикновено се ползва за дръжки на цветя. Очите, нослето и устата са направени със цветни захарни топчета, поставени с помощта на пинцета. Набраздих повърхността на тялото с помощта на резеца. Тялото е готово и може да се остави да съхне.

Как се прави пеперуда от захарно тесто

От разточен на тънко жълт фондан, изрязах основата за крилцата на пеперудата. След това нарязах шаблона по съставните му части. Всяка от тези лентички се налага върху разточен на тънко фондан и с помощта на резец се изрязва. Основата за крилата е жълта, затова не съм изрязвала лентичките, които беше планирано да са жълти. Оставяла съм мястото на всяка жълта лента празно. Отделните елементи са „залепени“ към основата с малко глюкоза (разредена с вода),която съм нанасяла с малка четка. Добре е докато работите върху горните крилца, долните да са покрити с домакинско фолио, за да не засъхват. Точките на пеперудата направих от зелено. В края на горните крила около жълтият участък направих малки точици от зелен фондан, а в основата на долните крилца, поставих бели захарни топчета. За да се заоблят (извият) крилцата на пеперудата ги оставих да съхнат на дъното на голяма купа. Престояха така на стайна температура за 2-3 дни и се втвърдиха.

Как се прави пеперуда от захарно тесто

След като изсъхнаха на пълно, видях че са станали доста тежки. Тортата, върху която щяха да бъдат поставени не беше такава, за която бих мога да ги „залепя“ с глюкоза. Наложи се направя нещо по въпроса: В основата на всяко крило (от обратната му страна) залепих малко топче фондан, в което закрепих една клечка за зъби. Оставих 24 часа да стегне. После ми хрумна че може да направя ръчички на пеперудата, с които да държи една свещичка (момиченцето, за което бе тортата ставаше на 1 годинка). За целта, завих тел около свещичката и после я облепих със захарно тесто в зелено и така оформих ръчичките.

Как се прави пеперуда от захарно тесто

Когато отделните части засъхнат, пеперудата може да се сглоби върху тортата, която е „Шоколадово-Кокосова Нирвана“ТУК може да видите всички снимки.

Как се прави пеперуда от захарно тесто

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави пеперуда от захарно тесто
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

2 thoughts on “Как се прави пеперуда от захарно тесто

  1. Прекрасна си! Подробно обяснено, снимано! Страхотна торта си спретнала пак!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: