Дукиса или шоколадово бисквитена торта

Дукиса или шоколадово бисквитена торта

Дукиса или шоколадово бисквитена торта

„Дукиса“ е наименованието на шоколадово-бисквитен десерт, който е изключително популярен в Кипър. Нямам идея от къде е дошло наименованието. В Гърция подобни десерти се наричат Μωσαϊκό (Мозайка), което напълно отговаря на външният вид (разреза) на десерта. Подобен десерт в България е „сладкият салам“.   

С Дукисата може да се импровизира доста, като се добавят ядки, сушени или озахарени плодове, дребни бонбони („Smarties“или др.), настъргана портокалова или лимонова кора, ароматен алкохол и т.н. Оставям това на въображението ви!

Дукиса или шоколадово бисквитена торта

(short link)

„Бисквитена торта“ може да звучи несериозно, но е факт че от тази рецепта се получава много вкусен десерт, с който много често се оформят торти по различни поводи! Рецепти има много и най-различни, но за мен тази от днешната публикация, е най-сполучливата и най-вкусната, която съм опитвала до сега!!! Гарантирам, че ще стане любим на малки и на големи!  

Дукиса или шоколадово бисквитена торта

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Важно е да ползвате хубаво како и топъл шоколад на прах. На мен ми харесва „Drinking Chocolate” на „Cadbury“, както и какаото им, въпреки че напоследък намирам хубаво какао и от други фирми. 

Cadbury

  • С долу посочените продукти се получава готов продукт с тегло 1.600 гр. и вместимост 1.200 мл. Знаейки това, лесно може да прецените, колко дози ще са ви нужни за запълването на определен съд (форма).
  • Класическата формата на десерта е продълговата – така както се вижда оформянето му по-долу. Ползвам продълговата кексова форма pyrex, с размери 26 х 12 см.

Дукиса или шоколадово бисквитена торта

  • Със сместа за „Дукиса“ може да оформите всякакви десерти – квадратчета, бонбони, 3D торти и т.н. Може да насипете сместа във всякаква форма или лесно да я оформите с нож, след като е стегнала.

Дукиса или шоколадово бисквитена торта

  • Добре е съдът (формата), в която ще приготвяте десерта да е покрита с прозрачно домакинско фолио  или парче чист найлон. Така когато сместта стегне ще е лесно да се извади от формата. 
  • Много вкусно става, когато към сместа се добави орехов крокант. Дукисата на долната снимка е с крокант.

Дукиса или шоколадово бисквитена торта

  • За рецептата ще са ви нужни бисквити от типа Petit Beurre. Едно време в БГ продаваха на килограм обикновени гръцки бисквити – точно такива ще ви свършат работа.

Дукиса или шоколадово бисквитена торта

  • Майка ми, която е виждала и опитвала десерта с бисквити Petit Beurre, лесно се ориентирала как да го направи с обикновени Български бисквити. Каза ми, че се придържала към грамажите на продуктите (т.е. вложила 450 гр. обикновени БГ бисквити) и единственото нещо, което променила е количеството на прясното мляко – сложила 2 чаени чаши (500 мл.).
  • Десерта се съхранява в хладилник, но ако там където живеете не е супер горещо, както е при нас, може да остане и извън хладилника.
  • Това, че дори когато е топло може да остане с часове извън хладилник, прави „Дукисата“ предпочитана за направа на торти по специални поводи, като кръщение, рождени дни, сватби и т.н.
  • Най-често повърхността на десерта се намазва с „Нутела“. Може да се наръси с настърган шоколад, какао или шоколадови пръчици. Лесно се украсява с маслен крем или захарен фондан.

Дукиса или шоколадово бисквитена торта

Необходими продукти:

  • 450 гр. ( 2 пак. от по 225 гр.) бисквити тип Petit Beurre 
  • 230 гр. краве масло без сол 
  • 115 гр. (½ чаена чаша) захар
  • 48 гр. (4 супени лъжици) топъл шоколад на прах „Drinking Chocolate” на „Cadbury“
  • 34 гр. (4 супени лъжици) какао 
  • 250 мл. (1 чаена чаша) прясно мляко
  • 1 чаена лъжица екстракт от ванилия
  • по желание ½ до 1 чаена чаша орехов крокант или ядки, сухи плодове и др.

За намазване (предложения за украса):

  • 1 буркан (от 350 гр.) течен шоколад „Нутела“
  • шоколадови пръчици
  • настърган шоколад
  • смлени или цели орехи или лешници

Начин на приготвяне:

Начупете бисквитите на 4 парчета. Не се притеснявайте, ако се натрошат на повече парчета, но не ги стривайте или начупвайте умишлено, защото десерта ще стане сбит. 

Дукиса или шоколадово бисквитена торта

В малка тенджера смесете маслото, захарта, какаото, топлия шоколад и прясното мляко. 

Дукиса или шоколадово бисквитена торта

Загрейте ги на умерено силен огън с непрекъснато разбъркване, докато маслото и захарта се стопят и се получи еднородна смес. Ако ползвате цитрусови кори или подправки (шушулки ванилия, канела, анасон и др.) ги добавете на този етап, за да пуснат миризмата си при загряването. Не е задължително сместа да завира, просто всички продукти трябва да се смесят хомогенно. 

Дукиса или шоколадово бисквитена торта

Свалете съда от котлона, добавете ванилията и разбъркайте.  

Дукиса или шоколадово бисквитена торта

Веднага сипете получената шоколадова смес върху начупените бисквити. 

Дукиса или шоколадово бисквитена торта

Разбъркайте хубаво с дървена лъжица или шпатула. След това може да добавите екстрите, които желаете да ползвате – ядки, сушени плодове и др. Ако ползвате крокант е добре да го добавите в сместта след като се охлади леко, за да не се разтопи карамела.  

Дукиса или шоколадово бисквитена торта

Насипете получената смес в предварително приготвената форма –  застлана с домакинско фолио или парче чист найлон. Заглаете повърхността на десерта с лъжица, като упражнявате лек натиск, така че бисквитите да се сместят добре и да не останат шупли (кухи участъци). Оставете на стайна температура, докато изстине напълно, след това може да охладите в хладилник за няколко часа. Когато сместа се ползва за оформяне на торти е най-добре да престои 1 нощ преди да бъде извадена от формата. 

На следващият ден извадете формата от хладилника. Оставете за малко на стайна температура, за да се отпусне и извадете Дукисата от формата. Ако е необходимо стените на съда, в който е десерта може да се облеят с топла вода, за да излезе по-лесно от формата. 

Дукиса или шоколадово бисквитена торта

Украсява се по желание!  Да ви е сладко!!!

Дукиса или шоколадово бисквитена торта

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Дукиса или шоколадово бисквитена торта
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 37 Review(s)

96 thoughts on “Дукиса или шоколадово бисквитена торта

  1. Привет от Варна,Мери!
    Някой ден и аз ще направя Дукиса,много ми харесаха Биляртната и Футболната торта.Да сте жива и здрава,ние с вас сме колежки т.е.сладкарка съм.

    1. Привет Силвана, радвам се че топките торти са ти харесали!
      „Дукисата“ е много популярна тук, прави се лесно, а когато се ползват качествени продукти става прекрасна на вкус, колкото и обикновенно да звучи това, че е бисквитена торта!

      Чест ми прави, че ме наричаш своя колежка, защото аз не само, че нямам такова образование, но и никога не съм практикувала сладкарство някъде от където да мога да „открадна“ този занаят.
      Любител кулинар съм, чиято половинка (съпругът ми) е професионален готвач 🙂

      Поздрав най-сърдечен от мен, и ще се радвам да обменяме опит!

      1. zdravei Maria Miteva mnogo blagodarim za strahotnata retsepta pravim ia veche vtori pat.Dashteria mi mnogo ia haresva.

    1. Дукисата е най-лесното нещо на света, с нея би могло да се справи и дете – всщност не знам дали ти не си дете :)!!!
      Наистина без лоши чувства към теб, Наске – направо ми е трудно да поярвам, че не ти се е получила и то цели два пъти :).
      Не мога да разбера само коя точно част не се е получила… наистина!
      Едва ли има какво повече да добавя!

  2. Браво за рецептата , Мария! Тортата е уникална (лесна и адски вкусна) аз я правих 2 пъти. Облякох я с фондант и стана много ефектна! Както твойто лилаво жабче! 🙂 😉
    Поздрави от мен и до скоро

    1. Благодаря ти, Дени – радвам се!
      Тази торта е много популярна тук, лесно се прави и малки и големи я обичат. Освен това не се разтича, не е мека и това позволява да се правят от сместа различни форми!
      Много ме зарадва!

  3. Blagodaria vi za straxotnia blog!Smelo moga da tvurdia ,che ot kakto gotvia po vashite recepti stanax po-dobra i uverena v kuhniata. Vsichko mi se poluchava ot raz kakto se kazva!Imam edna molba za recepta za grucki sladuk salam,probvah predi godini i beshe mnogo vkusen i ot togava vse ne namiram receptata.Leka i spokoina vecher!

    1. Привет Вили,
      радвам се, че блогът ми ти харесва и рецептите, които си опитала са се получавали от раз!
      🙂
      Тук от сместа за „Дукиса“ се правят торти, хапки или сладък салам. Този десер е познат още като „мозаико“ (мозайка), и има голяма разновидност от рецепти. Не може да си сигурна, кой точно вариант си опитала, но едно е сигурно – с времето ще покажа и други рецепти за този десерт и ако решиш да ги опиташ, току виж си открила точно този вкус, който си опитала някога!
      Хубав и много усмихнат ден от мен!

  4. Здравей,Мария!Обещах,че ще докладвам за резултатите.Та значи,направих репетиция за рождения ден на половинката(за да не се изложа де).Не украсявах тортата,просто я оставих само с шоколадовото покритие-едно че е само за репетиция,пак и нямах време за повече.Само искам да кажа,че резултата е невероятен-страшно вкусна е и е много лесна за приготвяне.Определено ще е това за празника,който е на 08.05.Има замо един недостатък…е много си хапваме от нея бе.Не ми се мисли какво ще показва кантара после.Това разбира се в кръга на шегата.Невероятна е и много,много ти благодаря за тази страхотна рецепта.Благодаря ти,че те има!Желая ти спокойна вечер и много положителни емоции!!!

    1. Привет Диди!
      Радвам се че „Дукисата“ се е харесала – действително е супер лесна за направа и много вкусна, когато се ползват продукти с добро качество имам предвид – какаото и топлият шоколад.
      Благодаря ти за хубавите пожелания!
      Всичко най-добро и на теб и любимите за теб хора!

    1. Да вкусът е подобен на сладкият салам популярен в БГ!
      Има различни рецепти, в Гърция този десерт е популярен под името „мозаико“, т.е. мозайка.

  5. О Боже Мария… Колкото искам да отслабна след раждането, направо скоро и бързо ще си постигна целта 🙂 Направих от твоята дукиса, но с някои малки промени- нямах топъл шоколад и използвах Нескуик, покрих с шоколадов пудинг и орехов крокан… Искам да ти кажа, че стана прооооооосто уникално неустоимо изкушение!!! Не знам как го правиш, но наистина всичко което съм пробвала от твоя блог се получава от раз!!! Само дето не мога да събера смелост да направя едно парено тесто или фондан. Като гледам тортите които украсяваш с тях направо им се възхищавам,но не знам защо, страх ме е да пробвам…
    Желая ти много приятен и спокоен почивен ден. Всичко добро!!!

    1. Айлин, привет мила!!!
      Надявам се че си в добро настроение и бебчо расте безгрижно и послушно!
      Другият път непременно пробвай с топъл шоколад, ще ти хареса още повече!
      Радвам, че рецептите ми ти харесват!
      Няма какво да се страхуваш от захарното тесто!
      Пробвай с малко продукти, пък току виж си изненадала всички с нещо ново! Ако не опиташ няма как да разбереш!
      Поздрав най-сърдечен от мен!

  6. Слънчев привет от България! Вчера направих за пореден път тази торта , само че беше във форма на т.нар. „сладък салам“ Добавих малко орехи и стафиди. Получи се много добре. Опитай, може да ви хареса. Спокоен и хубав ден!

    1. Радвам се, че ти харесва този десерт Мигленче!
      Най-хубавото при него е че може да има много лица – торта, сладък салам, хапки, труфели и каквото друго ти дойде на ум 🙂
      Допълненията към основната рецепта (така както е в поста ми), може да са безкрайни!!! Въпрос на предпочитание, вкус и т.н.
      Истината е, че през годините сме я правили с какви ли не допълнения…
      Спокоен и хубав да бъде и твоят ден!
      Благодаря ти за споделеното!

  7. Здравейте!Имам въпрос:за колко парчета горе-долу е рецептата?Питам,защото ще пробвам да я направя за кръщенето на дъщеря ми,и ми е необходимо да е достатъчно за 25-30 човека.
    Благодаря предварително и поздравления за хубавата рецепта!

    1. Привет!
      Както съм описала и в препоръките преди самата рецепта от доза дукиса се получава около 1.600 гр. готова дукиса. Достатъчна е за 10 парчета, които ще са около 160 гр. всяко, но може да се нареже и на по-малки. Това означава че 3-4 дози ще са ти достатъчни, като количество десерт за всичките ти гостите.
      Разбира се има значение и какво точно си решила да правиш като визия на тортата, за да прецениш нужното ти количество. Описано е в текста ми, че една доза заема 1.200 мл. като съвместимост. Тоест, знаейки съвместимостта, можеш да прецениш колко ще поемат формите, които ще ползваш. За целта в тях просто наливай по 1.200 мл. вода за всяка доза, за да видиш колко дози ще ти трябват за запълването им. Ако има още нещо, с което да ти бъда полезна, пиши!
      Успешни приготовления и вкусно похапване от мен!

  8. Благодаря за бързия и точен отговор!!!
    Още един въпрос имам 🙂
    Какво мога да добавя,за по-богат вкус,или по-интересен?
    Почти пълен аматьор съм в правенето на торти,затова и след много дълго избиране на рецепти,се спрях на дукиса-не ми се иска да рискувам с кремове и блатове за такова голямо събитие.:)
    Но пък се чудя,не може ли да се промени някак вкуса на традиционната дукиса?
    Извинявам се за обясненията,и чакам отговор с нетърпение!:)

    1. Не се притеснявай Мел, и няма нужда да се извинямаш!
      Чувствай се удобно да питаш, каквото не ти е ясно!

      Избора ти за торта е много подходящ, както за събитието, така и за твое улеснение! Торта става супер вкусна и се харесва и от малки и големи, е освен ако някой не яде сладко. 🙂
      В текста си към рецептата съм споменала за добавянето на орехов крокант и в блога ми има рецепта за това как да го направиш.
      В блога можеш да търсиш конкрентни рецепти с търсачката, намираща се в дясно (страничната лента). Изписвай наименованието на това което търсиш или продукт, които съдържа.
      Би могла да добавиш всякакви ядки – ще е по-вкусно да се запекат на 170-180 градуса за 10-тина минути). Други варианти за разнообразяване са сушените плодове, парченца шоколад, глазирани череши или кандирани цитрусови кори… Всичко е въпрос на вкус и предпочитания. Сушените плодове е добре да се накиснат предварително в алкохол, за да не поемат от влагата предопределена за бисквитите и дукисата да се получи по суха.

      Повярвай ми само в България се правят торти с украси от фондан, под които има сиропирани торти с кремове. Рисковете са повреда на украсата в тези случаи са големи. дукисата по това време на годината може да остане и извън хладилник, което ще позволи и по-фрапантна украса.
      Всъщност не знам дали смяташ да я покриваш със фондан?! Но ако нямаш много опит ще е най добре да заложиш на нещо по-семпло и лесно като украса.
      А ако не си правила фондан до сега, е най-добре да си купиш готов за случая – така ще ти е пълна застраховката. 🙂 И с маслен крем би могла да я направиш…
      Според формата която смяташ да и предадеш, може дори само с какао да се наръси и да се аранжира с изрязани от бял (или бледо розов, ако е момиченце) фондан цветенца или фигурки, които ще изпъкват чудно върху кафявия какаов фон. Има и готови цветя и фигури за украси, които можеш да закупиш.
      Успех желая!

  9. Отново големи благодарности за изчерпателния отговор!След куража и съветите от теб,вярвам че ще се справя с тортата!
    Ще пробвам да добавя захаросани череши или ядки,а фондан си купувам от един специализиран магазин,там има и украси също.За формата-хиляди варианти мислих,особено след като разгледах и прекрасните торти в блога ти…но ще пренасяме тортата на другия край на острова и най-ще ми е лесно,ако е правоъгълна(добре че още не е много топло,защото с фондан и торти с крем имах големи приключения).
    Още веднъж много благодаря,и ти желая хубав и усмихнат ден,Мария!:)

    1. Само да допълня още нещо…
      Ако единствената причина, заради която не смяташ да правиш тортата на етажи е превоза, да ти кажа да не си разваляш удоволствието! Това (кръщенето) все пак е повод за който торта на етажи ще стои страхотно и много по-празнично. Когато вътрешността е от „дукиса“ тортата става много стабилна и няма никакви проблеми за пренасяне с кола. Тази торта също пропътува голяма разстояние и то съвсем безпроблемно! Бяхме дръпнали предната седалка в колата до край, назад и я сложихме върху застлания под пред предната седалка. Разбира се правоъгълният вариант е е доста по-практичен, по лесен за нарязване и може доста да се експериментира по отношение на украсата!

  10. Не мога да опиша колко много ми помогна със съветите ти,не знам вече как да ти благодаря,мила Мария!:)
    Кръщенето е утре,приготвих правоъгълна дукиса,а цяла нощ мисля варианти да е на повече етажи…и сега,когато видях допълнението,съвсем съм сигурна,че ще направя поне още един етаж.:)
    Ако може,още една консултация,последно,обещавам!:)))
    Ще пречи ли,ако втория етаж е кръгъл,или трябва и той да е правоъгълен?
    Или да разваля формата(може ли всъщност) на готовата дукиса,и да я направя кръгла,така цялата ще е кръгла…още не съм украсявала,голямо чудене и мислене покрай тази торта….

    1. Мел можеш да правиш каквото си искаш! Стига да ти харесва! и да режеш може, но ще е трудно да придадеш правилна кръгла форма, така че ще е по-лесно просто да допълниш със втори етаж. ще е по-добре според мен да е със същата форма като първия!
      Успех желая!

  11. Тортата стана сполучлива-е,не каквато си я представях точно,но от прекалено старание така се получава…:)
    Гостите много я харесаха,а аз искам пак да благодаря за съветите и рецептата!
    Хубава вечер и много успехи!:)

    1. Хей, Мел – много се радвам че съм ти била в помощ! И аз често си променям първоначалният замисъл – няма лошо!
      Важното е че си я приготвила сама и си очаровала гостите!
      🙂
      Поздрав най-сърдечен от мен!

  12. Здравейте, много ми хареса тази рецепта и мисля да я изпробвам, правила съм нещо подобно под формата на бонбонки покрити с кокосови стърготини. Предстои ни голяма радост 2ри рожден ден на синът ни. Този път реших аз да си накря кефа 😉 и да приготвя сама тортата му. Иска ми се на е на 2 етажа и облечена с фондан. В процес съм на търсене на блатове и крем, но мисля че приключих с търсенето. Поне тази торта изглежда по сигурна за обличане с фондан от начинаещ като мен, за първи път ще работя с финдан.
    Ох исках да задам няколко въпроса, първо за бисквитите, но после видях че е написано толкова подробно… Всичко е чудесно и в най скоро време ще провам рецептата!

    1. Мими с тази торта няма да имаш никакъв проблем!
      Може да си позволиш колкото етажи искаш!
      Тортата по това време на годината спокойно може да остане и извън хладилник, стига да не е много горещо от някакво отопление!
      За да стане по гладка повърхността, под фондана може да намажеш с маслен крем, но и без него съм правила торти от „Дукиса“…
      Успех с приготвянето на тортата и весел да е празника ви!

  13. Здравей Мария,
    Тортите ти изглеждат страхотно-поздравления! Синът ми има скоро рожден ден. Искам да направя тортата за празника му сама и дори си избрах модела от теб 🙂 Ще ми се да направя сладкото кученце с изплезения език, но с рецептата за „Дукиса“. Имам един въпрос обаче. Има ли вариант тортата “ Дукиса“ да се изпълни в бял вариант – т.е. без какао и с бял шоколад?

    1. Привет, Камелия!
      Знаеш ли и аз съм си мислила за подобен вариант, но да си призная, не съм стигала до осъществяването му!
      Със сигурност има вариант да се получи добре, трябва само да се налучкат точно съставките, което ще изисква малко експерименти (опити) с по-малки количества. Мисля си, че като основа би могла да се ползва тази рецепта за „Дукиса“, като цялото количество на шоколада се замени с бял. Алкохола в рецептата може да се избегне напълно и вместо него да се сложи прясно мляко или още сметана. Но преди да пристъпиш към приготвянето на празничната торта, опитай малко количество за да си сигурна в крайния резултат.
      Поздрави!

      1. Привет!
        Ще опитам с бял шоколад и то в най-скоро време! Ще ти кажа какъв е резултатът! 🙂
        Лек и успешен ден!

          1. Здравей Мария,
            направих „Бялата Дукиса“ 🙂 . Получи се торта, но дали е точно Дукиса-не знам. Може би трябва да направя и кафявият вариант, за да направя по-добра съпоставка. Със сигурност мога да кажа, че стана доста сладка и вероятно ще пробвам с по-малко захар следващият път. И другото, което ми направи впечатление е, че кремът някак пропадна надолу, а бисквитките останаха отгоре. Дукиса или не-важното е че се хареса и изяде!
            Поздрави и хубав ден!

  14. Ей, че си бърза, Камелия!
    Браво на теб!!!
    Наистина най-важното е, че се е харесала!
    Според мен, за да се отдели слой от крем, е имало нужда от още бисквити. Аз когато ги смеся с течността не Бързам веднага да ги прехвърлям във формата! разбърквам на няколко пъти и оставям поне 5-10 мин. преди да прехвърля във формата.
    Ще пробвам и аз най-скоро време – в родата имаме повод! Ще снимам още първият си опит, та ако е успешен и нова публикация ще направя за „Бяла Дукиса“ – ама ти си и кръстницата! 🙂
    Поздрави и от мен!

  15. здравей, искам да те попитам може ли да ползвам друга марка масло и какао. Тук при нас няма как да намеря в магазините, но пък има бисквитите.

    1. Мери, разбира се че може да ползваш друга марка какао и масло, просто трябва да са с добро качество за отличен резултат!
      Иначе с тези, които съм посочила се получава перфектно!

  16. С риск да ми прозвучи тъпо въпроса, по-добре да го задам отколкото да омажа пейзажа та, какво ще рече топъл шоколад на прах за първи път го чувам и също така 4 с.л. с куп какво е куп, мале досрамява ме вече ама и за бисквитките пускам няколко примера според теб Маре кои биха били подходящи
    http://woman.hotnews.bg/static/uploads/content/18/Chocolate%20Biscuit%20Cake%20001.JPG
    http://2.bp.blogspot.com/_IlNJjHC4XRg/TJ74q7PaYZI/AAAAAAAAAvc/GypmKrdOyw8/s1600/IMG_2752.JPG
    http://www.pobeda.bg/upload/291961-340007.jpg

    1. Привет, Звезделина!
      В рецептите най, често съм оказала и конкретно име на ползвания продукт, което ако не е свързано към линк или показано на снимка, можеш да откриеш и сама, като изпишеш конкретно наименованието му в Google.
      Топъл шоколад на прах – „Drinking Chocolate” на „Cadbury“ са ТОЗИ или ТОЗИ продукт. Ползвам какаото на същата фирма, което е натурално (без добавка на захар) и с много добро качество.
      Пълната с куп лъжица означава препълнена супена лъжица, така че брашното, захарта или друг продукт който се замерва трябва да е в лъжицата на купчинка, като малка дюна. Ако и от това ми обяснение имаш затруднение, препоръчвам просто да претеглиш нещата – винаги давам и грамаж, така че ако единият вариант не е много ясен има и втори по който човек може да се ориентира.
      За бисквитите, не бих използвала тези от средния линк. Освен това, ако се ползват друг вид бисквити (различни от тези посочени в поста ми) е възможно сместа да стане по сбита или по течна в зависимост от текстурата на ползваните бисквити, та във връзка с това ти препоръчвам да опиташ половин или четвърт до

    2. Привет, Звезделина!
      В рецептите най, често съм оказала и конкретно име на ползвания продукт, което ако не е свързано към линк или показано на снимка, можеш да откриеш и сама, като изпишеш конкретно наименованието му в Google.
      Топъл шоколад на прах – „Drinking Chocolate” на „Cadbury“ са ТОЗИ или ТОЗИ продукт. Ползвам какаото на същата фирма, което е натурално (без добавка на захар) и с много добро качество.
      Пълната с куп лъжица означава препълнена супена лъжица, така че брашното, захарта или друг продукт който се замерва трябва да е в лъжицата на купчинка, като малка дюна. Ако и от това ми обяснение имаш затруднение, препоръчвам просто да претеглиш нещата – винаги давам и грамаж, така че ако единият вариант не е много ясен има и втори по който човек може да се ориентира.
      За бисквитите, не бих използвала тези от средния линк. Освен това, ако се ползват друг вид бисквити (различни от тези посочени в поста ми) е възможно сместа да стане по сбита или по течна в зависимост от текстурата на ползваните бисквити, та във връзка с това ти препоръчвам да опиташ половин или четвърт доза преди да направиш тортата за рождения ден.
      Ако не можеш да намериш топлия шоколад и добро какао, в блога ми има и друга рецепта за дукиса, която е със шоколад. Алкохола в нея може да се замести с ароматизирано прясно мляко.
      Успех!

  17. Zdraveite Maria,pokrai vashiq blog se vuodyshavih da napravq torta za rojdeniq den na dushterq mi.Bih iskala da vi popitam tui kato nqmam opit v praveneto na torti za mnenieto vi kak vi zvychi da sloja orehov krokan,da pokriq s fin sloi nutella I da porusq s karamelizirani kokosovi sturgotini.Chydeh se da li e ydachno suchetanie ili vkysovete nqma da si podhojdat.Blagodarq vi predbaritelno I vi pozdravqvam za prekrasnite torti

    1. Привет Лора!
      Чудесно ми звучи това, което си замислила за тортата!
      Надявам се че си я осъществила и сте и се насладили сладко, сладко! 🙂
      Поздрави и от мен!

  18. Здравей Мария,

    Благодарна съм ти за хубавата рецепта и моето семейство също.
    Аз се уча от теб и ти се възхищавам на кулинарните знания и умения 🙂
    Имахме семеен празник и направих по твоята рецепта торта Дукиса. Супер е!
    Поради това, че съм „мамище“, което ограничава шоколада в менюто на децата, покрих тортата със заквасена сметана, разбита с пудра захар и желатин. Украсих я.
    Успехът ме стимулира да ескпериментирам пак.

    Сърдечни поздрави,
    Боряна

    1. Благодаря ти Боряна!
      Радвам се, че тук намираш рецепти, които се харесват и в твоя дом!
      Сърдечен поздрав и от мен!

  19. Привет, Мария!
    Как не съм я правила тази Дукиса по-рано просто не знам!!!?
    След толкова опитани твои рецепти дойде реда и на този невероятно вкусен десерт.
    Дъщеря ми искаше сладък салам и веднага се разтърсих в твоите рецепти, и воала
    направих най-вкусния!!! 🙂 Свърши се за нула време!
    Благодаря ти!!!

    Поздрав от БГ.

  20. Здравей Мими отново. Искам да направя от този сладкиш във форма на кошница върху торта и мисля,че е доста подходящ. Въпроса ми е: днес е петък, ще сглобявам тортата в неделя. Кога да го направя, има ли опасност да се разтопи, т.е. ако го направя в събота вечерта, защото чак в понеделник е рождения ден на детето. Да не се изложа, че е поканила целия клас 🙂 🙂 🙂 . Ще украся кошницата с маслен крем и цветя от фондан. Дали ще издържи, разбира се на студено. Поздрави и се радвам, че открих блога ти 🙂

    1. Не се притеснявай, Маги!Това е една от най-вкусните и най устойчиви торти!!! 🙂
      Нищо няма да и стане на студено в хладилника! Така както си планувала приготвянето ми звучи добре!
      Успех желая! Весел и много вкусен да е празника!

  21. Благодаря за отговора мила Мими! Сега вече се успокоих и ще творя на воля. Прекрасен уикенд на теб и твоето семейство 🙂

  22. Здравей Мими! Искам да се похваля, че сладкиша ми се получи и съм много доволна и не само аз, а всички които го опитаха. Благодаря за чудесното предложение и рецепта. А тук можеш да видиш какво направих за детенцето ми 🙂

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1133062663447949&set=a.1133062596781289.1073741837.100002326779307&type=1&theater&notif_t=like

    1. Маги, много се радвам, че „Дукисата“ се е усладила и на вас!
      Линка който си ми пратила не ми се отваря, понеже снимката ти не е обществено достъпна. Така както е може да я видят само приятелите ти.
      Сигурна съм обаче, че си се справила чудесно! 🙂
      Поздрави!

  23. Здравейте! Планирам да направя тази торта за празника на дъщеря ми и искам да Ви попитам нещо: тък като тортата ще бъде принцеса( с кукла в средата) нали няма опасност при „пробиването на дупката“ за куклата да се разпадне или загуби форма?

    1. Вече няколко пъти съм правила торта кукла с Дукиса и със сигурност знам, че не се получават подобни проблеми. Сместа е много устойчива…
      Ако напишете „Торта кукла“ в търсачката на сайта („Намери рецептата“) ще може да я видите!!!
      Успех желая!

  24. Zdravei Maria
    Imam 2-3 recepti za dukisa,no tvojat e neverojaten.A sus te4nijat 6okolad i 6okoladovite pru4ici stava mnogo originalno i vkusno.Blagodarja ti za xubavite recepti ,koito ni predostavja6.

    1. Расвам се, че рецептата ти е харесала, Анета!!! И на мен тази рецепта ми е любима, въпреки че от време на впеме правя дукиса и по други рецепти…

  25. Здравейте! Моето момиче в края на месеца има рожден ден. И иска да и направя торта Миньон. Видях,че вашата е направена на основата на Дукисата. Ще пробвам! Иска ми се само отвътре да сложа и шарени бонбонки от рода на Smarties.Дали ще се получи? Мисля, че може би ще се разтопят и ще пуснат боя…. Приемам всякакви ваши идеи относно направата на детска торта!
    Предварително благодаря! 🙂

    1. Здравей, Силвия!
      Идеята за добавяне на бонбони Smarties към сместа за „Дукиса“ е супер!!!
      За да не се разтопи горният им цветен слой ще трябва само да изчакаш шоколадовата смес да се охлади и след това да я смесиш с бисквитите и бонбоните.
      Сместа става много вкусна и когато се добавят ядки и сушени плодове, но за дечица ще е супер с бонбоните!

      1. Здравей Мария!
        Благодаря за съвета! Понеже сме нови тук и не познаваме толкова добре дечицата ще заложа само на бонбоните 🙂 Рожденният ден е 30 април, обещавам ако сполуча да снимам и да покажа!
        Хубав ден от мен! 🙂

  26. Мария, напазарувала съм всичко за тортата и утре ще я правя. Имаме повод – дъщеричката ни направи 40 дни,та към питката да засладим и ние с нещо така любимо на острова 🙂 Поздрави от Лимасол и благодарности за прекрасните рецепти 🙂

    1. Да ви е живо и здраво детенцето, Мая!
      Да ви е сладка „Дукисата“ и весело отпразнуване!
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  27. Здравей, Мария!
    Ускам да попитам с какво мога да заменя какаото, така че тортата да има нешоколадов вкус 🙂 ?

    1. Здравей, Петя!
      „Дукисата“ има бяла вариация, светла на цвят става, не съдържа какао или шоколад. Приготвя се по същия начин като Коледен кейк с бисквити, но не се добавят ядки и сушени плодовете. Предупреждавам, че се получава много сладък десерт.
      Предвид това, че не искаш шоколадов вкус, а обикновено хората които не обичат какао и шоколад, не харесват и много сладки десерти, бих ти препоръчала да погледнеш една друга рецепта за бисквитена торта, в която няма шоколад или какао и е много лека – Бисквитена тортата с кокосов крем. В случай, че не харесваш и кокос би могла да го пропуснеш, като увеличиш съвсем леко нишестето.

  28. Та и тук да се отчета Мария, тортата е вкусна и подходяща за обличане с фондан( лично изпробвано- понася доста украса), и без ядки е перфектна за детско парти. Нашите малки гости я харесаха много. Естествено е да си я поискат пак, че и пак украсена:)
    Та както бях писала преди малко в коментар за „бялата неделя“ ще правя и нея и дукиса, и понеже едната ще отлежава поне два дена в хладилника, ще е ли добре дукисата да е на стайна температура? Просто няма да имам място в хладилника за толкова торти:( Пък така обичам да ги правя, с теб почнах преди година-две…голямо си ми вдъхновение<3
    Ами като и сложа фондана ,че и красотичките като наредя съвсем няма да мога да я изстудявам. Но преди това да я оставя ли вън, или рискувам да се развали. Живея в Канада, но и при нас позатопли10-15°С. Наистина се чудя, другия вариант е да я направя в по-малка форма,но по-висока и да я сместя някак. Ще мисля още, но ще ми е от помощ и съвета ти. Както винаги от както си готвим заедно.
    Горещо те прегръщам, наистина ме научи на много неща.
    Благодаря
    Мариа

    1. Дукисата издържа (съхранява се) чудесно извън хладилник при температури до 20°С.
      В хладилника трябва да престои само колкото да стегне (1 нощ) веднага след приготвянето. След това не е никакъв проблем да стои на стайна температура.
      Сърдечен поздрав и от мен за теб!!!

  29. Благодаря от сърце, че прояви разбиране към …неподходящия ми въпрос. След като няколко пъти правя сладкиша (с абсолютен успех) си направих труда да изчета пояснителните бележки в началото на поста, където акуратно си отговорила на въпроса ми. Извинявам се, понякога от недоглеждане така става.
    Тоя път направих висока дукиса с маршмелоу за разкош, ще завивам с фондан, и пак ще седи на вън,че имам лош опит с един свлечен фодан докато тортата седя в хладилник (в контейнер) готова и украсена, основата пак беше дукиса..беше голям ужас.
    И се сетих нещо- правила ли си маршмелоу фигурки? Не видях при теб подобна публикация. Разгледах из нета но не останах впечатлена. Попаднах на един уъркшоп и там един сладкар показваше, но само ми събуди интереса, нищо подробно и детайлно. Ако имаш опит или инфо ще се радвам ако споделиш.
    Весел уикенд Мария, и мерси за търпението и времето.
    Прегръдки

    1. 🙂
      За свлеченият фондан, за който споменаваш…
      Ако съхраняваш торта с фондан в хладилник не я поставяй в контейнер или под похлупак, остави я открита както си е, защото дори когато в хладилника няма много влага, в контейнера ще се образува. По същата причина захарните фигури, които се съхраняват на стайна температура се слагат в картонени кутии не в други, за да „дишат“ и стягат…
      Понякога правя домашни машмелоу, но захарно тесто с машмелоу не съм правила, затова не мога да дам съвети и насоки свързани с това!
      Прекрасни почивни дни и от мен!

  30. Признателна съм ти за помощта, съветите и бързите отговори. Така се радвам, че те открих. Адмирации за всичко което правиш.
    Поздрави, Мариа

  31. Здравейте! Искам да попитам дали Дукиса е подходяща торта,която може да бъде покрита със захарен фондан? Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: