Как се прави екстракт от ванилия

Как се прави екстракт от ванилия

С благодарност към Йоана, която с поста си „Как да си направя ванилов екстракт“насочи вниманието ми към това, че всъщност е съвсем достъпно да се направи домашен ванилов екстракт. Преди да видя поста ú, аз дори не се бях сещала да потърся или разбера как и дали е възможно това – купувах си готов екстракт.Как се прави екстракт от ванилия

Препоръчвам да прочетете и този пост за ванилията и разновидностите и. На английски е, но може да си го преведете с Google Translate. Много полезна, достъпно представена, изчерпателна информация. Всъщност Vanilla Garlic е един страхотен сайт, на много високо ниво, който следя с интерес! Поразрових из Интернет пространството за още информация относно приготвянето на ванилов екстракт в домашни условия. Установих, че всъщност няма разлика в „рецептата“. Едно и също е съотношението на алкохола към количеството на ваниловите шушулки при повечето рецепти, като в някои от тях авторите имат различно виждане за това, колко трябва да отлежи екстракта преди употреба. В рецептите на западните автори под 1 cup, би трябвало да се разбира чаша с вместимост 250 мл. Различните съвети и препоръки, които съм включвам към поста си са подбрани от различни източници – във всеки от тях намерих полезна информация свързана с направата на ванилова есенция (екстракт) в домашни условияКулинарно – в кухнята с ЙоанаSimple RecipesJoy The BakerVanillaReview.comChocolate & Zucchini. Благодарност към всички!Как се прави екстракт от ванилия

Преди да пристъпя към съветите относно направата, съхранението и трайността на ваниловият екстракт приготвен в домашни условия, бих искала да спомена нещо, което на пръв поглед няма нищо общо с темата. Дръжте парфюмите и подправките си на тъмно – това запазва качеството и силата на аромата им за дълго! Държа всичките си подправки в тъмен шкаф в шишенца и бурканчета, които се затварят добре, въпреки че страшно много ми харесват всички онези полички и висящи джаджи, които хората имат в кухните си и нареждат подправките си. Говоря напълно сериозно от личен опит. Парфюмите, както и подправките които са изложени на дневна светлина не само, че губят силата на миризмата си, но при по -продължителен престой дори я променят. Дано този съвет ви е от полза! 🙂 Във връзка с това, препоръчвам да съхраните готовият ванилов екстракт в шише от тъмно стъкло!

Как се прави екстракт от ванилия

Как се прави екстракт от ванилия

  1. Ванловите шушулки – за качествен ванилов екстракт ви трябват ванилови шушулки с добро качество. Трябва да са меки и да се съхраняват в добре затворен контейнер, буркан или друг подходящ съд. Това ще запази аромата и мекотата им за по-дълго. Обикновено при правилно съхранение, ваниловите шушулки започват да се втвърдяват постепенно след шестият месец. 
  2. Ванилови шушулки може да намерите на щандовете с подправки във по-големите вериги супермаркети. Цената им обикновено, не е много ниска, заради начина по който се събират – ръчно. От тук (в Кипър) съм купувала еди единствен път и то без да обърна внимание на цената на опаковката. Останах много разочарована, защото освен, че бяха започнали да се втвърдяват, се оказа че съм платила почти 11 € за опаковка от 2 шушулки ванилия. След този случай се снабдявам с ванилия чрез пазаруване по Интернет. Цените са доста по-сносни, а качеството е безупречно! Много често пратката е идваща директно от производителя. Ако някои от вас се интересуват по-задълбочено  от качеството и видовете шушулки ванилия, може да научи много от ТУК.
  3. Алкохола – трябва да бъде поне 35%, най-добре 40%. Може да бъде ползван ром, бърбън или водка – препоръчвам да е руска, със сигурност ще е 40%. Готовият ванилов екстракт по закон е със съдържание на 35% алкохол. Добре е в домашни условия да се ползва по-силен алкохол (поне 40%), за да се извлече максималното от ваниловите шушулки. 
  4. Съдът (най-добре бутилка, буркан или нещо друго подходящо), в който ще се приготвя екстракта трябва да може да се затваря плътно. По възможност трябва да е от тъмно стъкло. Аз в случая съм направила екстракта в прозрачната бутилка, заради снимките. За да сте сигурни, че всичко ще е наред, е добре шишето (или буркана) да са стерилни. Екстрактът трябва да отлежава и да се съхранява на тъмно – в някои от кухненските ви шкафове, например. Ако по време на отлежаването на екстракта, в шкафа в които сте сложили бутилката се носи ванилов аромат, това означава, че бутилката не е затворена плътно и е добре да преместите съдържанието и в по-надежден съд.  Съобразете предварително съвместимостта на съда с количеството алкохол, което ще ползвате. За перфектен резултат смятам, че ваниловите шушулки трябва да бъдат напълно покрити с алкохола и за целта е най-добре да се нарежат. Имайте предвид, че шишето не трябва да се пълни съвсем до горе, защото по време на престоя си във алкохола, ваниловите шушулки отделят водата, която се съдържа в тях. 
  5. Времетраене за получаване на ванилов екстракт (отлежаване): Екстракта направен с 40% алкохол, в съотношение към ваниловите шушулки, така както е в рецептата дадена по-долу, може да бъде ползван след четвъртата седмица, но извлекателният процес продължава до 6 месеца. След вторият месец, в аромата не се усеща и следа от алкохол.
  6. Понеже ваниловите шушулки са с различна дължина добре е да се има предвид, грамажа, а не бройката им. Малко не на време, но не и прекалено късно, открих нова и доста логична информация във VanillaReview.com. Беше няколко дни след поставянето на ваниловите ми шушулки в алкохола. Бях спазила съотношението 3 шушулки ванилия на 200-250 мл. алкохол. Прочетеното в по-горе споменатият сайт  ме накара да „поправя“ своя екстракт и така съотношението стана следното: 30 гр. (около 8 броя) шушулки ванилия на 250 мл. 40 процентов алкохол. По долу съм описала подробно. 
  7. Относно трайността – на повечето места не се споменава конкретно. Там където е упоменато пише да се употреби до 1 година, след като екстракта е приготвен. Във VanillaReview.com обаче имаше посочени няколко важни причини да се ползва алкохол 40%. Едната от тях е, че екстракта направен от такъв алкохол може да се съхранява добре затворен на тъмно и прохладно място повече от 10 години.

Необходими продукти:

  • 3о гр. шушулки ванилия (8 броя от тези, които имах аз)
  • 250 мл. 40% алкохол – подходящи са водка, бърбън или ром
  • 1 бутилка с вместимост 300 мл. или добре затварящ се съд (буркан или нещо друго подходящо) за приготвянето на екстракта Как се прави екстракт от ванилия

Начин на приготвяне:

Ваниловите шушулки се разрязват по дължина с помощта на остър нож. Зрънцата ванилия  наричани още „ванилов хайвер“ се остъргват и събират на купчинка. Ваниловите шушулки се нарязват на парчета – така със сигурност ще бъдат покрити от алкохола и той ще извлече максимално от аромата им.Как се прави екстракт от ванилия

Ваниловият хайвер и нарязаните шушулки се слагат в стерилното шише (или нещо друго подходящо), предвидено за приготвянето на екстракта. Ако шишето е с тясно гърло, може да ползвате фуния, после като наливате водката тя ще обере полепналите по нея зрънца от ванилия. Шишето се затваря и се разклаща енергично. Прибира на тъмно – в някои шкаф.Как се прави екстракт от ванилия

  • За да не забравяте кога какво да правите с екстракта, е най-добре да му лепнете един етикет. Напишете си на него, дата на производство и датите, когато навършва 2 седмици, 6 седмици и 6 месеца.
  • Първата седмица се разклаща енергично всеки ден. 
  • От втората до четвъртата седмица разклащайте шишето по няколко пъти седмично. Ще забележете памукообразни фибри да плуват в бутилката редом с ваниловите зрънца – това е нормално. 
  • Пета седмица – вече може да използвате екстракта. Ако искате в някоя от рецептите ви да има зрънца от ванилията просто разклатете бутилката преди употреба. Евентуално може да долеете с водка.
  • Между вторият и шестият месец разклащайте бутилката когато се сетите.
  • След шестият месеца екстракцията (процеса на извличане) е приключил и полученият екстракт трябва да пречисти, т.е. да се прецеди и филтрира. Ще ви трябват чисти (стерилни) малки бутилки, които се затварят добре – така ще ви е удобно ползването на екстракта. Ще ви трябват още – фуния с поставен в нея филтъра за кафе. Филтрирането отнема време, защото екстракта преминава през филтъра капка по капка. Филтрирането не е задължително и аз не винаги го правя. Харесва ми в екстракта да има зрънца от ванилията.Как се прави екстракт от ванилия

Оставащите от екстракта нарязани шушулки от ванилия може да се използват за направа на ванилова захар, след като изсъхнат, но добавете повечко понеже вече са били използвани за екстракта и аромата им е отслабнал. След като прецедите екстракта или след като свърши, не забравяйте да изплакнете шишето в което е стоял с вода (ако правите захарен сироп) или с прясно мляко, с което да приготвите крем или друг десерт.

Как се прави екстракт от ванилияЗнам, че за много от вас процеса по подготвянето на есенцията ще се стори дълъг и отегчителен, но резултатът определено си заслужава! Надявам се с днешният си пост да съм била от полза за тези, които желаят да си приготвят сами своя ванилов екстракт. Вижте и поста ми за „Как да употребим пълноценно шушулките ванилия“.

Как се прави екстракт от ванилия

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави екстракт от ванилия
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 18 Review(s)

19 thoughts on “Как се прави екстракт от ванилия

  1. Тази рецепта я имам от известно време и бях много въодушевена в началото от идеята за домашно приготвен екстракт, но като знам колко е лесно просто да отида до магазина :-), а и цената на ваниловите шушулки допълнително намали ентусиазма ми. Благодаря ти за подробния пост, определено ме спечели пак за идеята. А и съм убедена, че качествата на домашния екстракт са в пъти по-високи от това, което се продава в супермаркета – само като чета съставките от етикета на шишенцето в шкафа и ми става ясно:-)!
    Хубава неделя, Мари!

    1. Дени, купувай си ваниловите шушулки от e-bay.com или amazon.com много по-евтини са от магазините и със страхотно качество! Аз съм много доволна!
      И понеже става на въпрос, последният път направих 500 гр. есенция, която ми струваше около 15 € за шушулките и още 3-4€ за водката (това са много груби сметки). Т.е. за 18-20€ съм си направила страхотна ванилова есенция, която ще ползвам месеци наред. Тук 1 шишенце с ванилов екстрак от 38 мл. е 2.8-3€, така че както виждаш е страшно изгодно да си я направиш сама!
      Разбира се и аз купувам понякога готова…

      1. Мари, тези цени са главозамайващи! Аз купувам 2 ванилови шушулки /добре вакумирани и винаги меки/ от магазина за £4, а ваниловия екстракт за около £1 за 38 мл. Но нали се сещаш, че на етикета като пише ‘вода, етанол и ванилова есенция 3%’ колко далече е от домашния :-). Затворих днес едно шише с бърбън и нетърпеливо ще чакам да мине този един месец :-).
        Поздрави и хубав остатък от седмицата!

      2. Може ли да си купя от вас готов ванилов екстракт? Мъж съм и нямам никакво време да го приготвя.

        1. Не приготвям количества за продажба.
          Приготвянето на ванилов екстракт ще ви отнеме по-малко време отколкото ви е било нужно да прочетете публикацията.
          Прави се буквално за не повече от 5-10 минути дори при по-големи количества. Всекидневното му разклащане отнема няколко секунди (примерно сутрин докато чакате водата за чай или кафе да се стопли)… Много е лесно!
          Но ако не ви се занимава има доста онлайн магазини, които предлагат качествен ванилов екстракт.
          Аз си го приготвям сама, не само защото ще съм на 100% сигурна какво има в него, но и защото ми е по-изгодно икономически.

  2. Браво, Мария! Много изчерпателна статия.
    Първия ванилов екстракт, който направих използвах в рамките на 1 година и в самия му край забелязах, че е станал още по-интензивен, без следа от някаква миризма на алкохол. Според мен има много дълъг срок на съхранение, а продължителния престой е препоръчителен, разбира се при условията, които си споменала.
    Бих опитала екстракт и с пропорциите, които си направила. Със сигурност екстракта ще е по-силен и ще се използва по-пестеливо за по-дълго време.
    Ех, че ми стана ванилово… 🙂

  3. Мария, много ми харесаха някои от уточненията ти. Аз си направих такъв екстракт преди година и съм много доволна. Поздрави!

  4. Чудесни идеи и страхотни рецепти! Продължавай в същият дух. Заповядай в скромният ми блог за една награда! 🙂

  5. Здравей Мария, искам да те попитам дали ще имаш възможност да ми кажеш адреса от който пазаруваш ванилията в E-bay, или поне seller.

    1. Привет Радослава!
      Не запазвам конкретен продавач, всеки път когато смятам да си поръчам ванилия, правя търсене за „Vanilla Beans“ и избирам какво да закупя.
      Последната ванилия, която си взех беше тази от този продавач – accdisetc

  6. Страхотна идея ни даде-от тези сайтове!
    Аз съм впечатлена! То тези малки няколко милиграмови есенции стават за 5 кекса и свършват.
    Много отдавна съм гледала по 24 kitchen как Рудолф, прочутия готвач слага останали шушулки от ванилия в захар и прави ванилова захар.
    Но за това не бях се сещала. А и в БГ ванилията е рядкост да я намериш на пазара, особено пък в Провинцията.
    Благодаря отново!

  7. никога не бях се сещала да купувам ванилия от интернет :). Много, много благодаря, при върва възможност ще поръчам и аз от и-бей :). Аз ползвам най-обикновена. Но по-скоро е май внушение, че прави нещо :)) и за това напоследък добавям и портокалова есенция 🙂

  8. Здравейте, от известно време се чудя дали есенцията от ванилия приготвена по този начин става за парфюм. Спрях да използвам парфюми и сега търся алтернатива. Ароматът траен ли е ? Иначе съставките на екстракта е чудесен , мисля че щом можем да го ядем с кексове, защо да не можем и да го слагаме по кожата си ,нали? Какво ще кажете вие?

  9. Здравейте! Много се радвам, че има хора като Вас и Ви благодаря сърдечно за рецептата. Бихте ли споделили от кой сайт закупувате шушулките? Благодаря!

    1. От различни места я закупувам, в замисимост от това кое е изгодно като качество и цена в определен момент…
      но най-често от e-bay.com или amazone.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: