Торта Динозавър

Правих тази торта през изминалия Февруари (2013 г.) за четвъртия рожден ден на племенниците ни Ксеньос и Маринос (на долната снимка, заедно със синът ми Епифаниос).  Двамата близнаци са луди на тема динозаврите и освен, че имат цял чувал със всевъзможни динозаври (всичко е х 2, за да не се карат) имат и впечатляващи познания за всеки вид. 

За модел ползвах картинка от една тяхна книжка (предполагам от нея са научили всичко по темата). За съжаление тортата не можа да стане точно това, което бях планирала – Тиранозавър. Първоначално главата беше доста по-голяма (така трябва да е) и с отворена озъбена уста готова да налапа нещо. Когато се опитах да я прикрепя към тортата се оказа твърде тежка и след няколко минути рухна отделяйки се от тялото заедно с „шията“. Прикрепих обратно частите от тортата с притискане, но предните лапи се смъкнаха надолу.  Замазах лесно положението, понеже „кожата“ му е люспеста. Сложих няколко кръпки и нищо не си личеше, там където тортата се беше разрушила (добре, че беше от Дукиса).  Главата се наложи да я намаля на половина и да забравя за отворената уста (то нямаше и време), за което много ме беше яд. 

В резултат на това се получи повече змийска или като на тревопасен динозавър, отколкото Тиранозавър, ама децата и така си го харесаха!!! 

Торта Динозавър

  • 4 дози Дукиса – Шоколадова Бисквитена Торта 
  • 2 дози от това захарно тесто 
  • ½ доза от този маслен крем
  • сладкарска боя, ползвала съм черна (за сивото), оранжева, жълта, кафява и малко червена (за очите)
  • 2-3 дървени шишчета за прикрепяне на шията към тялото

Начин на приготвяне:

Няма много за обяснение по тази торта, защото всичко е направено с подръчни материали, и е по-скоро моделирана, т.е. не съм ползвала специални форми или шаблони. Смятам обаче, че снимката долу ще даде насока на всеки, който иска да направи такава или подобна торта.  Най-важното е, когато си представите това, което искате да направите, да подберете съдовете, които по форма и размер да са ви в помощ за оформянето на желаната фигура. Основно за тялото ще ви е нужна купа със заоблено дъно. За шията и опашката – 2 малки продълговати форми за кекс, а каквото остане от „Дукисата“ в какъвто и да е съд. Главата и крайниците са изцяло от захарно тесто. Покриването на тортата с парчета фондан е от долу на горе. Ще трябва да кажа и няколко думи да ефекта на „блясък в окото“, за който имах запитване при публикуването на снимките във Фейсбук. Направен от малка точка бяло тесто поставено в ириса до зеницата. Смятам, че всичко останало се вижда и подразбира от снимките, та няма нужда от обяснение, но ако има някакви неясноти и въпроси, винаги може да попитате. ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

One thought on “Торта Динозавър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: