Торта кукла Барби

Няма момиченце, което да не изпадне в екстаз при вида на една такава торта! Истината е, че не е никак трудно да бъде изработена, когато тялото не е от захар, а е истинска кукла. Важно е само да се съобразите с размера на самата кукла, защото когато нещата са съразмерни изглеждат чудесно, колкото и семпло да са направени. 

За мен най-приятна бе украсата (направата) на роклята. С удоволствие бих се занимавала цял ден с направа на различни модели :) При мен куклата беше гримирана с лилави сенки и така избрах цвета за роклята. Лилавото е един от цветовете, които много харесвам, но за жалост изглеждат доста странно на снимки (поне при мен е така) – явно има някаква тънкост за заснемането на този цвят, но аз още не съм я открила. :)

Тази торта не беше  планирана и бе пълна импровизация от игла до конец, но се получи много добре! Ще се радвам показаното в днешният ми пост да е от полза и за някой друг решил да приготви такава торта! По долу съм описала нещата и съм дала размерите на ползваните съдове, такива каквито са били при мен в конкретния случай. Не забравяйте, обаче да се съобразите с размера на куклата, която ще ползвате.

Всичко което ще ви е нужно:

 • 1 кръгла форма с диаметър 26 см.
 • 1 купа с диаметър 21 см. и дълбочина около 12 см.
 • 3 дози „Дукиса“
 • 1.5 дози от този маслен крем
 • дървена клечка (стик за кебап)
 • сладкарска боя в желаните цветове
 • накрайник за шприцоване с голям кръгъл отвор Wilton tip № 12
 • накрайник за шприцоване  Wilton tip № 104
 • накрайник за шприцоване с малък кръгъл отвор Wilton tip № 3 
 • накрайник за шприцаоване на листа Wilton tip № 352 
 • пеперуди от захарно тесто

Начин на приготвяне

Най-напред трябва да се приготви самата торта. При мен тя е  „Дукиса“, което доста улеснява нещата. Разбера се може да се приготви и друг вид торта, с която да се запълнят формите. Най- напред запълних купата, която щях да ползвам за роклята на куклата. Отделих едно малко количество от Дукисата, което смятах да използвам за замазване там където ще ми е нужно (ще видите по-долу) и останалото изсипах в кръглата форма. Оставих за една нощ в хладилника, за да стегне добре, след което освободих от формите.

Кръглата основа поставих  средата на чинията, приготвена за поднасянето на тортата. Върху нея (в центъра и) поставих полукълбото, от купата, което ще е роклята на куклата. Ако желаете да закрепите двете части по-стабилно, може да го направите с помощта на дървена клечка, така със сигурност няма да се получи разместване при пренасянето на тортата. Клечката трябва да е с около 4 см. по-къса от височината на двата етажа (кръглата основа и „роклята“), за да не възпрепятства прикрепянето на тялото на куклата.

За улеснение реших да махна краката на куклата. Добре е да оформите прическата и всичко останало преди да прикрепите куклата към тортата. Ако косите и са спуснати ще е добре да се увият в домакинско фолио, за да не се изцапат по време на работа, а и за да не попадне косъм в тортата. Вдигнете ръцете високо нагоре, за да не ви пречат и забийте тялото до кръста в тортата.

С отделеното за замазване количество от „Дукисата“ съм  насложила и замазала роклята до талията на куклата, така че да се получи красив, плавен завършек на роклята -торта към тялото на куклата.

Тортата би могла да се украси с маслен крем, захарно тесто или нещо друго подходящо. Както вече споменах, тортата не беше планирана и нямаше никакво време за приготвяне на захарно тесто, така че реших да заложа на маслен крем като този. Направих двойна доза, от която ми остана едно не малко количество, затова по-горе съм отбелязала, че доза и половина ще са достатъчни в случая. Част от масления крем се оцветява в желания цвят и с него се замазва повърхността на роклята. За целта аз съм използвала шприц с голям кръгъл отвор (Wilton tip № 12). Така крема се разпределя на равномерен слой, след което съм го загладила леко съм шпатула. Може шприцованото да се остави и така, ако желаете модела на роклята да е такъв. 

След това с помощта на шпатула (потопена в гореща вода и подсушена) съм направила тези хоризонтални ивици, имитиращи диплите на роклята.

Горната част на роклята (корсажа), оформих с помощта на накрайник с малък кръгъл отвор (Wilton tip № 3). Първо направих очертанията, след което направих мрежа от безразборно шприцовани линийки. По края „обточих“ с малки точици от маслен крем, направени със същия накрайник. След това пристъпих към направата на панделката, завързана около кръста. :)

Панделката е изработена от бял маслен крем с помощта на накрайник Wilton tip № 104. Краищата на панделката също са „обточени“ с малки точици направени с Wilton tip № 3. С този накрайник са направени и цветенцата (съставени от точици), по повърхността на цялата рокля.

В основата на тортата (края на роклята) направих кант от бял маслен крем със звездовиден накрайник, който в последствие се оказа съвсем излишен (не се виждаше). Върху него на 3 реда оформих дипли с помощта на накрайник  Wilton tip № 104, който се придвижва зигзагообразно, за да се получи тази имитация на дипли.

Цялата кръгла основа покрих с листа, направени от маслен крем, оцветен в зелено и с помощта на накрайник за шприцоване на листа  (Wilton tip № 352). Имах и жълти пеперуди от захарно тесто, които прилепих тук там по зелените листа на основата.

Остана една пеперуда и реших да я „залепя“ с маслен крем към едната ръка на куклата. Добре е тортата да престои поне няколко часа в хладилника, за да стегне крема, тогава фолиото от косата на куклата може да се махне.

ТУК може да видите всички снимки.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Публикувано в 3D торти, Архив (Index), Бисквитени Торти, Декорации, Десерти, Сосове Заготовки Техники и Други, Сосове Заготовки Техники и Други за Сладкиши, Техники и Похвати за Украси на Сладкиши, Торти, Фигури и Украси от Маслен Крем с етикети , , . Постоянна връзка.

6 коментара по Торта кукла Барби

 1. Много полезна публикация, Миме, много съм ти благодарна! Ако някога ми се наложи определено ще се възползвам. Благодаря!
  Хубава вечер!

 2. Мими каза:

  Супер изглежда Миме!! Брава!!

 3. Зоя каза:

  Миме, здравей. За да направя торта барби , доколкото разбрах трябва да направя три дози дукеса. (за 30 човека). Като погледнах рецептата за дукиса видях, че за една доза й трябва един пакет краве масло. Това означава ли за три дози 3 пакета краве масло??? Мнооооого не е ли?

  • Зойче, няма грешка в рецептата! Аз даже често слагам пакет от 250 гр. масло, вместо този от 227 гр. (както съм дала в рецептата). Ако се ползват указаните от мен продукти и се следват указанията се получава перфектно. Едно от най-важните неща при „Дукисата“ е да начупиш бисквите на 4, т.е. да не се натрошават прекалено и после като се смесват с шоколадовата смес, да не се разбъркват излишно.
   Трябва да спомена, че съм опитвала различни рецепти за „Дукиса“, но конкретно тази намирам за изключително сполучлива и почти винаги правя тази, освен ако не съм решила да опитам някоя нова…
   Получава се доста голяма торта – на практика, все едно си е двуетажна, защото не само роклята на куклата е торта (то се вижда и от снимките). Ако продуктите ти се виждат много може да направиш само куклата, без първия етаж за основа. При положение, че ще има и други десерти смятам, че ще е достатъчна като количество за толкова гости, защото тази торта не се реже на големи парчета.
   Във всяка рецепта за торта (подобна на тази), описвам ползваните дози, по-скоро за лично ползване и евентуален ориентир към читателите ми.
   В рецептата за „Дукиса“ съм указала дакта подробности, като това какъв е обема на една доза – 1200 мл.
   Тоест, най-лесно ще прецениш колко дози ще ти трябват когато решиш какви форми ще ползваш за тортата, а купата, която ще ползваш за „роклята“ със сигурност няма да е точно като моята (всеки има различни купи), пък и Барбитата не са с еднакъв размер. Трябва да вземеш размерите на куклата (тази дето си подбрала за тортата) – примери каква е дължината от талията до върха на пръстите и – такава трябва да е дълбочината на купата, която ще ползваш за роклята или до 10-тина сантиметра по-дълга.
   След това напълни купата с вода и замери количеството и. Като знаеш че 1 доза ще запълва обем от 1200 мл., който водата заема, ще прецениш колко ще ти е нужно. Т.е. делиш количеството на водата в купата на 1200 и получаваш броя на дозите, които ще са ти нужни. Моята купа побира 2 литра вода, а това е малко повече от доза и половина (почти две дози).
   По същия начин се преценя и за основата, ако човек реши да прави такава.
   Успех желая!

 4. Зоя каза:

  много благодаря за подробните обяснения, Миме! Хубав слъчнев ден !! :)

Коментиране (Leave a Reply)