Люви (Λουβί) или боб черно око по Кипърски

Люви (Λουβί) или боб черно око по Кипърски

В Кипър боб черно око е познат под наименованието Люви (Λουβί). Лично аз го опитах за пръв когато пристигнах на острова и се влюбих във вкусът му! Любим е на всички у дома и го приготвяме често.

Люви (Λουβί) или боб черно око по Кипърски

През последните 1-2 години доста българи живеещи или пребивавали в Кипър ми пишат с молба да публикувам рецепта за Люви (Λουβί). Стори ми се странно, защототава въпрос за изключително „просто ястие“ – на практика боб черно око трябва само да се свари и да се подправи със сол, лимонов сок и зехтин. От друга страна, обаче си дадох сметка за това, че ако човек не знае и не е виждал как се приготвя, е възможно да не му се вярва колко прости са нещата около нещо, което става толкова вкусно!!! Затова се заех с оформянето на рецепта. 

Люви (Λουβί) или боб черно око по Кипърски

На горната снимка се вижда пресен (зелен) боб черно око, при който зарната не са се оформили още. На външен вид много прилича на зелен фасул, но вкусът е му е различен. Става страхотна яхния с него – Зелен (пресен) боб черно око с домати или Пресен зелен боб черно око с чесън, но за съжаление човек може да си ги приготви само ако има от къде да си набере боба на този етап от развитието му, тъй като не може да се закупи от магазините. По това време на годината в магазините се продава свеж (зелен) боб черно око (снимката долу), чийто зърна са се оформили напълно. Ако шушулките са в добро състояние може да се сготви и така както се готви зеления фасул, но най-често се почиства и се готвят само зрънцата. Цената му никога не е ниска, но пък на вкус е божествен и си заслужава. 

Люви (Λουβί) или боб черно око по Кипърски

Така изглежда почистен (на следващата снимка). Може би ще забележете, че „окото“ не е ясно изразено, даже почти липсва. Сварява се много по-бързо от сухия, а на вкус е дори още по-сладък.

Люви (Λουβί) или боб черно око по Кипърски

Целогодишно и навсякъде в Кипър се продава сух боб черно око (на следващата снимка). Описаната по-долу рецепта е най-семплият, масово разпространен и харесван начин за готвенето на тази зърнена култура, въпреки че с нея може да се приготвят най-различни ястия, гарнитури, пилафи и салати.

Люви (Λουβί) или боб черно око по КипърскиВ зависимост от сезона, може да бъде сварен с тиквички (така както е на следващата снимка), със стъблата (дръжките) от цвекло (както се вижда по-долу в публикацията) или просто да се гарнира със пресни зеленчуци като сърцевина от маруля, пресни зеленини като кориандър и рукола (както е на първата снимка от поста ми), зелен лук и т.н. Много си отива с черни или зелени маслинис риба тон (консерва) или сушена ренга… 

Люви (Λουβί) или боб черно око по Кипърски

Люви (Λουβί) или боб черно око по Кипърски

  • Времето за варене може да е от 15 до към 30 минути в зависимост от това дали боба е пресен или сух, както и конкретно от партидата, на която сте попаднали.
  • Когато се вари (независимо дали е пресен или сух), във водата се добавя прясно изцеден лимонов сок,, за да запази боба цвета си и да не потъмнее.

  • Сухия боб черно око няма нужда от накисване, но понякога обичам да го накисвам за около час преди да го варя, защото това съкращава времето за варене. Водата в която е киснал я хвърлям и заливам с нова (гореща), след което пристъпвам към варенето. В случаите когато не го накъсвам, го изварявам в една вода: първо го заливам със студена вода, оставям го да ври 2-3 минути, след което изхвърлям водата и заливам с нова (гореща) в която добавям лимонов сок. Ако по време на варенето водата се изпари, се долива с гореща вода.

  • Рецептата по-долу е показана със сух боб черно око. Количеството е достатъчно за около 5 порции.

Необходими продукти:

  • 500-600 гр. сух боб черно око (black-eyed bean)
  • прясно изцеден сок от 1-2 лимона
  • 1 ½ – 2 чаени лъжици сол или количество на вкус
  • дръжки (стъбла) от цвекло, тиквички или друго според сезона или предпочитанията

За овкусяване:

  • маслиново олио (зехтин)
  • прясно изцеден лимонов сок

За сервиране (избор или комбинация от):

  • риба тон (консерва) 
  • пресен кориандър
  • рукола, маруля, зелен лук и други
  • черни или зелени маслини

Начин на приготвяне:

Накиснатия или изварен в една вода боб черно око се залива с гореща вода и се слага на котлона. Добавя се прясно изцеденият лимонов сок. Вари се на умерено силен огън до готовност. Ако по време на варенето се образува пяна, се отстранява с решетъчна лъжица. Към края на варенето се осолява. 

Люви (Λουβί) или боб черно око по Кипърски

В последните 3 до 5 минути и в зависимост от това с какво точно смятате да го варите се добавят нарязаните на парчета стъбла от цвекло или тиквички нарязани на по-едри парчета. Ако не можете да прецените на кой етап да добавите цвеклото (или тиквичките) за да не се разварят е най-добре да ги сварите и отделно, след което да ги добавите към вече сварения боб или да оставите всеки да си ги смеси в количество според предпочитанията.

Люви (Λουβί) или боб черно око по Кипърски

Сервира се се отцеден от водата в която е врял. Овкусява се с прясно изцеден лимонов сок и зехтин. В добавка може да поднесете и риба тон или пресен зарзават (вижте съветите по-горе. Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки. 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Люви (Λουβί) или боб черно око по Кипърски
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)

3 thoughts on “Люви (Λουβί) или боб черно око по Кипърски

  1. Мария,
    този вид боб в България се продава в индийските магазини.Скоро си купих , казаха ми , че е много вкусен в покълнало състояние.Смятам в най скоро време да представя кълновете от него в моя блог.
    Не съм го засявала в градината ни и нямам представа какъв е в зелено състояние, но ще пробвам.
    Поздрави !

    1. Привет Елена!
      От доста българи съм чувала, че се намира лесно в БГ, не знам обаче дали ще вирее добре там. Ако живееш в по-топлите региони на БГ спокойно може да опиташ. Имай предвид обаче, че този сорт (за разлика от повечето видове боб) не се увива а се разстила по земята.
      Истината е, че е много вкусен, дори приготвен по семплия начин описан в поста ми! Ако успееш да си отгледаш там, ще се увериш и в това колко прекрасен е и прясно олюпен.
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  2. Здравейте,този боб се е отглеждал и се отглежда в Южна България.Майка ми е от с. Малки Воден (Свиленградско) и там е познат като бебреже или бебрежа.Приготвят го като зрелия фасул.Подходящ е и за салати.Вкуса му е различен ,но също така приятен! Не подува корема поради което ние го предпочитаме.Купувала съм го от Кауфланд , Карфур,мисля че и в Пикадили съм попадала на него.Последно купих от магазин за био продукти в Русе.По-скъп е ,но си заслужава.За съжаление масово производство няма ,вероятно поради ниския добив,но от частни стопани може да се намери.А който има градина може да си произведе…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: