Как се прави самонабухващо брашно (Self-Rising Flour)

Как се прави самонабухващо брашно (Self-Rising Flour)

Как се прави самонабухващо брашно (Self-Rising Flour)

Днес ще споделя с вас как се прави самонабухващо брашно (Self-Rising Flour). Среща се и под наименованието „Cake Flour“ (Брашно за кейк). То участва в състава на различни сладкарски рецепти и не е някакво магическо брашно, а готова брашнена смес, която се приготвя от бяло брашно, набухвател (бакпулвер) и малко сол. Може да съдържа и малко количество царевично нишесте.

Самонабухващо Брашно (Self-Rising Flour)

Едно време в България нямаше тъкъв тип брашно (предполагам, че вече го има), но е хубаво да знаете, че може да си го приготвите и сами. Добавката на малко царевично нишесте не е задължителна, но понеже прави текстурата на печивата по-финна, лично аз никога не пропускам царевичното нишесте. 

Как се прави Самонабухващо Брашно (Self-Rising Flour)

Как се прави самонабухващо брашно (Self-Rising Flour)

(short link)

 • Мерителната чаша с вместимост 250 мл. Лъжиците са мерителни.
 • Бакпулвера, който се вижда на снимката (Royal Baking Powder) може би е най-старата и съответно най- популярната форма на бакпулвер в Кипър. Най-често него ползвам, въпреки че от време на време се случва да опитам и други марки.
  Проверих на кутията какво пише за препоръчителни количества при употреба –  за 100 гр. брашно 4 гр. бакпулвер.

Как се прави Самонабухващо Брашно (Self-Rising Flour)

Необходими продукти:

 • 1 чаена чаша (150 гр.) универсално брашно
 • 1 ½ чаена лъжица (6-7 гр.) бакпулвер 
 • ¼ до ½ чаена лъжица сол
 • 1 супена лъжица царевично нишесте

Начин на приготвяне:

Всичко, което трябва да направите е да смесите горе посочените продукти в купа. Разбъркайте хубаво. Пресейте и може да ползвате полученото самонабухващо брашно по предназначение, след като замерите нужното за рецептата количество.

Как се прави Самонабухващо Брашно (Self-Rising Flour)

Пример: ако за дадена рецептата са ви нужни 3 чаени чаши самонабухващо брашно, трябва да утроите рецептата по-горе и след като смесите всички продукти да замерите нужните 3 чаени чаше самонабухащо брашно. Ще ви остане малко количество, което може да съхраните за бъдеща употреба. Подчертавам това, защото е възможно да се объркате и да решите, че за 3 чаши самонабухващо брашно, трябва да изпълните посочената горе рецепта по 3 и без да мерите след това, да добавите цялата смес към десерта, който приготвяте – това ще бъде грешка.

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави самонабухващо брашно (Self-Rising Flour)
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 12 Review(s)

26 thoughts on “Как се прави самонабухващо брашно (Self-Rising Flour)

 1. Мери, привет от Кюстендил! Прочетох рецептата за бързия и лесен ябълков сладкиш и непременно ще го опитам. Но не може ли вместо самонабухващото брашно да се сложи обикновено със сода или бакпулвер. Весел Великден!

  1. Меги, привет!

   Ами тои поста това обяснява, че може 🙂 и дава пропорциите!

   Сърдечни поздрави и весело посрещане на празника!

 2. Здравей, и аз се запалих по рецептата с ябълките, но не мога да разбера- 3 ч.ч. (430 гр.) самонабухващо брашно (Self-Rising Flour), това означава, че трябва да се сложат 2ч. брашно и 3 ч. л. бакпулвер или пропорцийте са други. Благодаря предварително.
  (Всички рецепти са страхотни :))

  1. Привет Нели!
   Ако нямаш самонабухващо брашно и си го приготвяш сама, а рецептата ти изисква 3 ч.ч. от него, трябва да замериш 3 ч.ч. със съвместимост 250 мл., обикновено брашно. Смеси го със съответното количество сол и бакпулвер – в случая 4 1/2 равни ч.л. бакпулвер и 1 1/2 равни ч.л. сол.
   След като смесиш всички добре си замери нужното (3 ч.ч. в случая) количество на брашното за съответният сладкиш. Когато не ползваш купешко самонабухващо брашно, не го тегли а мери с чашата, защото при различните видове брашно може да има малко разлика в грамажа.
   Мерителната чаша ползвана за направата на самонабухващото брашно е със съвместимост 250 мл. и се пълни до там където е обозначено, че е 250 мл.
   Виж каква е мерителната чаша на рецептата за сладкиша, който искаш да правиш!
   Поздрави!

 3. Здрaвей Мaрия. Aз ще прaвя ябълков слaдкиш и искaх дa те попитaм трябвa ли дa отроявaм количеството бaкпулвер и сол зa 3 чaени чaши сaмонaбухвaщо брaшно.
  Блaгодaря предвaрително 🙂 🙂 🙂

  1. Да. Посочените количества на бакпулвера и солта се добават към 1 ч.ч. брашно (окоро 150 гр.). Съотвено ако са ти нужни 3 чаени чаши самонабухващо брашно, утрояваш горе дадената рецепта, след което от полученото замерваш 3 ч.ч., които са ти нужни за рецептата. Ще ти остане малко от брашното.

 4. Миме,
  Явно този бакпулвер на снимката е различен от бакпулвера в България.На д- р Йоткер е по – хубав.Другият е по – слаб.Колко трябва да се сложи не знам като грамаж.На д -р Йоткер 10 грама са достатъчни за 400 – 500 грама брашно.

  1. Здравей Елена.
   Бакпулвера, който се вижда на снимката е може би най-старата и съответно най- популярната форма на бакпулвер в Кипър. Най-често него ползвам, въпреки че от време на време се случва да опитам и други марки.
   Сега проверих на кутията какво пише за препоръчителни количества при употреба (дано не забравя да го вмъкна и в публикацията). Значи пише за 100 гр. брашно 4 гр. бакпулвер, което означава че е по-слаб от този за който пишеш ти.
   Благодаря за инфото!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: