Как се прави Самонабухващо Брашно (Self-Rising Flour)

Как се прави Самонабухващо Брашно (Self-Rising Flour)

Самонабухващото брашно (Self-Rising Flour) не е някакво магическо брашно, а готова брашнена смеска, която може да участва в състава на различни сладкарски рецепти. Този тип брашно се среща и под наименованието „Cake Flour“ (Брашно за кейк). 

Самонабухващо Брашно (Self-Rising Flour)

Представлява по-фино бяло брашно примесено с набухвател като бакпулвер. Сместа съдържа и малко сол. На времето  в България нямаше от този тип брашно, предполагам, че вече го има но е хубаво да знаете, че може да си го приготвите и сами с обикновено бяло брашно. Когато искам смеската да стане по-фина добавям и малко царевично нишесте. 

Как се прави Самонабухващо Брашно (Self-Rising Flour)

Как се прави Самонабухващо Брашно (Self-Rising Flour)

 • Мерителната чаша с вместимост 250 мл. Лъжиците са мерителни.

Как се прави Самонабухващо Брашно (Self-Rising Flour)

Необходими продукти:

 • 1 чаена чаша (150 гр.) универсално брашно
 • 1 ½ чаена лъжица (6-7 гр.) бакпулвер 
 • ¼ до ½ чаена лъжица сол
 • 1 супена лъжица царевично нишесте

Начин на приготвяне:

Всичко, което трябва да направите е да смесите горе посочените продукти в купа. Разбъркайте хубаво, пресейте и може да ползвате полученото самонабухващо брашно по предназначение, след като замерите нужното за рецептата количество.

Как се прави Самонабухващо Брашно (Self-Rising Flour)

Т.е. ако за рецептата ви е нужна 1 или повече чаени чаши самонабухващо брашно, ще трябва да замерите нужното количество, след като сте направили смеската. Подчертавам това, защото е възможно да се объркате и да решите примерно, че за 3 чаша самонабухващо брашно, трябва да изпълните посочената горе рецепта по 3 и без да мерите след това, да добавите цялата смес към десерта, който приготвяте – ще бъде грешка.

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави Самонабухващо Брашно (Self-Rising Flour)
Published On
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 10 Review(s)

24 thoughts on “Как се прави Самонабухващо Брашно (Self-Rising Flour)

 1. Мери, привет от Кюстендил! Прочетох рецептата за бързия и лесен ябълков сладкиш и непременно ще го опитам. Но не може ли вместо самонабухващото брашно да се сложи обикновено със сода или бакпулвер. Весел Великден!

  1. Меги, привет!

   Ами тои поста това обяснява, че може 🙂 и дава пропорциите!

   Сърдечни поздрави и весело посрещане на празника!

 2. Здравей, и аз се запалих по рецептата с ябълките, но не мога да разбера- 3 ч.ч. (430 гр.) самонабухващо брашно (Self-Rising Flour), това означава, че трябва да се сложат 2ч. брашно и 3 ч. л. бакпулвер или пропорцийте са други. Благодаря предварително.
  (Всички рецепти са страхотни :))

  1. Привет Нели!
   Ако нямаш самонабухващо брашно и си го приготвяш сама, а рецептата ти изисква 3 ч.ч. от него, трябва да замериш 3 ч.ч. със съвместимост 250 мл., обикновено брашно. Смеси го със съответното количество сол и бакпулвер – в случая 4 1/2 равни ч.л. бакпулвер и 1 1/2 равни ч.л. сол.
   След като смесиш всички добре си замери нужното (3 ч.ч. в случая) количество на брашното за съответният сладкиш. Когато не ползваш купешко самонабухващо брашно, не го тегли а мери с чашата, защото при различните видове брашно може да има малко разлика в грамажа.
   Мерителната чаша ползвана за направата на самонабухващото брашно е със съвместимост 250 мл. и се пълни до там където е обозначено, че е 250 мл.
   Виж каква е мерителната чаша на рецептата за сладкиша, който искаш да правиш!
   Поздрави!

 3. Здрaвей Мaрия. Aз ще прaвя ябълков слaдкиш и искaх дa те попитaм трябвa ли дa отроявaм количеството бaкпулвер и сол зa 3 чaени чaши сaмонaбухвaщо брaшно.
  Блaгодaря предвaрително 🙂 🙂 🙂

  1. Да. Посочените количества на бакпулвера и солта се добават към 1 ч.ч. брашно (окоро 150 гр.). Съотвено ако са ти нужни 3 чаени чаши самонабухващо брашно, утрояваш горе дадената рецепта, след което от полученото замерваш 3 ч.ч., които са ти нужни за рецептата. Ще ти остане малко от брашното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: