Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми

Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми

Ако обичате фурми, тези курабии ще ви се усладят много! Имат хрупкава повърхност, покрита с парченца бадеми и кристална захар. Тестото им е нежно и направо се топи в устата, а в сърцевината им са скрити сладки фурми и хрупкави, ароматни бадеми! Голям разкош са и за окото (особено ако се направи разрез) и за небцето! Рецепта и оформянето им е лесно – може да се убедите в това от следващият колаж, на който се вижда как 4 годишният ми син Епифаниос ги оформя доста умело…Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми

Финикя (Φοινίκια) или курабийки с фурми и бадеми

Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми

  • В рецептата се препоръчва фурмите да се напълнят с белени бадеми, но аз най-често ползвам небелени, предварително запечени. 
  • Фурмите и бадемите нужни за рецептата са под бройка, но за да се ориентирате колко да закупите замерих и теглото им: Фурмите бяха 420 гр., но са от сорт, който почти няма костилка. Бадемите 50 бр. бяха 56 гр.
  • От бадемите и захарта за овалване на курабиите остава доста, така че ако искате може леко да намалите количеството. Това, което остане може да се ползва за наръсване на други курабии или за приготвяне на баклава.
  • В тестото може да се добави малко бадемов екстракт или есенция ром.
  • От по-долу посочените продукти се получават 50 бр. или 1325 гр. сладки. Побират се идеално в две големи тави, като тези на фурната (40 х 33 см.).

Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми

За пълнежа на курабиите:

  • 50 бр. фурми
  • 50 бр. белени бадеми или предварително запечени, не белени бадеми

Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми

За тестото:

Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми

За овалване на курабийките:

  • 1 белтък, 32 гр. 
  • 140 гр. (1 чаена чаша) бадеми или орехи (замерени са докато са цели) 
  • 100 гр. (6 супени лъжици) захар

Начин на приготвяне:

Вижте тук как да обелите бадемите ако желаете да ползвате такива. Обелени или не бадемите се запичат за 8-10 минути в предварително затоплена на  175°С фурна, с включени горен и долен реотан, без вентилатор. Охлаждат се. Едната половина на фурмите се разрязват по дължина с остър нож. Костилката се отстранява и на нейно място се поставя 1 бадем.

Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми

Фурмите се затварят с леко притискане, така че да обвият плътно бадемовата ядка и да изглеждат така сякаш не са били разрязвани. Нареждат се в чиня или нещо друго подходящо и се оставят на страна до употреба.

Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми

Маргарина („Spray”) се смесва със захарта в купата на миксера. Разбиват се на средно висока скорост докато се получи пухкав крем. При мен това отне около 5 минути. Последователно се прибавят жълтъка и прясното мляко – на 2 порции.

Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми

Миксера се спира, дъното и стените на купата се обират със шпатула, след което се добавят 2 ½ чаени чаши от предвиденото за рецептата брашно. Размесва се докато сместа го поеме и ако е необходимо се добавя допълнително брашно (до ½ чаена чаша). Тестото трябва да е много меко и пухкаво, но да не лепи. Аз обикновено изразходвам малко повече от 2 ½ чаени чаши брашно. Прехвърля се върху домакински плот и се оформя на топка. За да ви е по-лесно да оформите еднакви по големина сладки, препоръчвам да разделите тестото на 5 части, а всяка от тях на 10 парчета.

Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми

Всяко парче тесто се оформя на топче, което се притиска между длани, за да се получи кръгла, плоска питка. В средата на тестото се поставя една от фурмите с бадемова ядка. Тестото се завива около фурмата, като се притиска лекичко с ръце. Важно е тестото да обвива фурмата равномерно, а не да има места където тестото прозира и други където да се е натрупало. Така оформена курабийката се претърква леко между длани, за да стане гладка повърхността й. По същият начин се оформят и останалите курабии. Нареждат се върху хартия за печене (може да ползвате тавите, в които ще ги печете). 

Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми

Белтъка се разбива с вилица. В подходящ съд се смесват захарта и смлените бадеми (или орехи). Всяка от курабиите се потапя първо в белтъка и след това се овалва в купата с ядките и захарта. 

Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми

Курабиите се нареждат на разстояние в тави застлани с хартия за печене. 

Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми

Пекат се в предварително затоплена на 180˚С фурна, работеща само с вентилатор (така пека и двете тави едновременно). Печенето отнема 20-25 минути ако фурмите, които са били ползвани са по-едри (ще са обвити в по-тънък слой тесто). Когато фурмите са по-дребни (както е при мен в случая, когато са направени снимките), печенето отнема 30-35 минути. Повърхността на изпечените сладки порозовява съвсем леко, а долната страна има вид на изпечено. Докато са топли сладките са много меки, затова се оставят в тавите докато се охладят.

Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми

Напълно охладени може да се прехвърлят в кутия или друг подходящ за съхранение съд.  Съхраняват се на прохладно място. 

Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми

 Да ви е сладко, и до скоро!!!

Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

11 thoughts on “Финикя (Φοινίκια) или курабии с фурми и бадеми

  1. Ех, че вкусно, лесно и ефектно!

    Обожавам бадемов марципан, идеята е чудесна 😀

    Мария,
    приеми моите сърдечни поздрави и поздравления за прекрасния ти помощник 🙂
    Нека е здрава, спорна, пълна с усмивки и сбъднати желания Новата 2010!
    Всичко най-хубаво за теб и близките ти!

    🙂

  2. Мими, страхотно завръщане 🙂 Не мога да се отделя от монитора ;D А Епифаниос е толкова сладък, че ми се иска да го нащипя и нацелувам!

    Сърдечни поздрави и целувки на децата 🙂

  3. Благодаря ти Тони! Имам толкова много за писане, че незнам кога ще насмогна…. доста от снимките останаха в компютъра дето е на поправка и го чакам с нетърпение да го оправят дано е по-скоро, увериха ме че няма да има никаква загуба на информация….
    Иначе Фано е много добър помощник!!!

  4. Ех, какви хубави сладки! И детските ръчички могат да пипат, направо первектната рецепта!!! Благодаря за изчерпателното обяснение и снимков материал!

  5. Благодаря ти Annie!
    Радвам се че ти е харесала рецептата!
    Децата винаги искат да помагат… аз лично им разрешавам, въпреки че понякога цялата къща става в брашно след помагането им… но те искрено се радват като направят сами част от курабийките, а и направените от тях са най-вкусните :-))
    Всичко добро Ани!

  6. Мария, прекрасни рецепти. Поздравления!
    Трябва да направя няколко вида сладки, и тъй като няма да смогна в последния момент, ми се ще да ги започна по-отрано. Мога ли да направя тези курабийки 3-4 дена предварително? Поздрави.

    1. Благодаря ти, Дани!
      Чесно казано, е нас курабийките никога не остават за повече от 2-3 дни, така че не мога със сигурност да твърдя какви ще са вкусовите им качества ако престоят 4 дни 🙂
      Предполагам обаче, че няма да е проблемно.
      Тези курабии стават страхотни и смятай, че си обрала точките с тях!

      Поздрави и от мен!

      1. Много ти благодаря Мария, ще опитам да ги направя възможно най-късно.

        1. Уникални сладки! Само че аз сложих смлени орехи с паста от фурми! Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: