Шоколадов кейк с кафе и глазура с крем сирене

Този кейк е популярен като „The Best Chocolate Cake“ и това наименование е привлякло поне няколко от българските кулинарни блогъри към рецептата му. Сам за себе си, е вкусен всекидневен десерт, може да го наречете сладкиш или кекс или семпла торта – както ви харесва. Вкусът му е наситено шоколадов, а тайната на добрия краен резултат е в печенето му.  Тестото трябва да се пече без да се прекалява, за да остане влажно (сочно).

Тези от вас, които са опитвали „Портокалово-шоколадовата ата торта“ на  Ирина, познават вкуса му от шоколадовите блатове. Аз я приготвих за миналия си рожден ден, и скоро смятам да повторя, но в малко по-различна вариация.

Шоколадов кейк с кафе и глазура с крем сирене

  • Рецептата е адаптирана от http://iambaker.net
  • Тавата, която съм ползвала е с диаметър 24 см. Може да разделите тестото на 2 равни части и да печете в две тави с диаметър 22 см.
  • Подгответе предварително тавата, в която ще печете. Застелете дъното (най-добре и стените) с хартия за печене, която е намазана с масло и е наръсена с брашно или какао.

Необходими продукти:

  • 300 гр. (2 чаени чаши) брашно
  • 80 гр. (3/4 чаена чаша) какао
  • 445 гр. (2 чаена чаша) захар
  • 1 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 2 чаена лъжица бакпулвер
  • 1 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1 чаена лъжица кашерна сол (kosher salt)
  • 140 гр.  яйца (2 бр. XL)
  • 250 мл. buttermilk (мътеница) 
  • 125 мл. (½ чаена чаша) олио
  • еспресо
  • 1 чаена лъжица екстракт от ванилия 
  • 250 мл. (1 чаена чаша) горещо, прясно приготвено кафе, при мен 
  • + масло за намазване на тавата 
  • какао или брашно за наръсване на тавата

За замазване:

Начин на приготвяне:

Ако не разполагате с buttermilk (мътеница), най-напред трябва да подготвите заместителя. Брашното и какаото се пресяват в голяма купа. Смесват се с останалите сухи продукти – захарта, бакпулвера, содата и солта. В друг съд се смесват „мокрите продукти“ – разбитите яйца, олиото, ванилията и мътеницата (без кафето). „Мокрите продукти“ се добавят към „сухите“ и сместа се разбърква. Ако се ползва миксер, трябва да е на ниска скорост.

Без да се прекъсва разбъркването се добавя кафето и сместа се разбърква само колкото да го поеме. Може да оберете стените на купата със шпатула и да разбъркате още веднъж за последно – не трябва да прекалявате с бъркането. Получава се доста рядко тесто. Насипете го в подготвената тава и печете на средна скара в предварително затоплена на 175°С фурна – включени горен и долен реотан, без вентилатор. Ако фурната ви може да работи само с горещ въздух (изключени горен и долен реотан), повърхността на десерта не се напуква и надува толкова в центъра. В този случай я нагласям на 180°С.

Времето за печене е между 35 и 40 минути и е от изключителна важност за добрия краен резултата. Не трябва да печете прекалено дълго, защото ще стане сух сладкиш, а с това ще загуби целия си чар. Блата трябва да остане влажен. Може да проверите готовността с клечка – когато се забучи в центъра на печивото, клечката трябва да остава влажна, но без да има полепнало по нея тесто. Изважда се от фурната и се оставя върху мраморен плот. След около 30 минути, може да се извади от формата и да се остави върху решетка, докато изстине напълно.

Може да разрежете на две части, които да се съединят с глазурата, след което целия десерт да се замаже с нея. Шарката по повърхността на десерта е направена с помощта на сладкарско гребенче (вижда се на долната снимка), което съм движила вълнообразно. За целта може да се ползва и вилица или нещо друго подходящо.

Преди да се сервира е добре да се охлади за час в хладилника. През зимните месеци може да се остави на стайна температура, но ако е топло е добре да се съхранява в хладилник. Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

5 thoughts on “Шоколадов кейк с кафе и глазура с крем сирене

    1. О, Гери страхотен десерт се получава! Толкова е сочен и шоколадов, а с тая глазура е просто неустоим! И ще е много жалко ако и други читатели останат с такова впечатление.

      Предполагам, че това впечатление е заради въведението ми към рецептата. А то е свързано с това, че някъде из БГ кулинарните блогове, където съм виждала рецептата прочетох нещо от рода на това, че се получавал страхотен десерт, но чак пък „The Best Chocolate Cake“. Та във връзка с това се чудех и аз дали да го нарека торта и в края на краищата го написах кейк. Мисълта ми е, че за хората които са учили английски но не са го практикували думата „Cake“ има твърде буквално значение – „торта“. Смятам, че точно ти разбираш какво имам предвид. Лично аз, спокойно бих го причислила и към тортите (може би по-семпла такава(, без това го го прави по-малко вкусен!

      п.п. Не бих публикувала нещо, което не ми е харесало, то е като да си запишеш рецепта, която не те е очаровала. 🙂

  1. Направих кейка (аз му казвам направо торта), за да почерпя за именния ден на баща ми на Никулден. Стана прекрасна, изпълних я стъпка по стъпка. Само при мен времето за печене беше доста повече – около 10 минути. Просто седях с клечката до фурната, пробвах на 1-2 минути, и когато престана да излиза кремообразна веднага извадих сладкиша. Освен това намалих малко захарта на крема и беше по-мек. Коментарите бяха превъэходни, мисля че няма да се спра само с едно правене на тортата. Благодаря за хубавата рецепта и подробното обяснение, просто нямаше как да не стане

    1. Нели радвам се, че си приготвила тортата и се е харесала!!!
      За печенето… различните фурни пекат различно, така че е възможно да има такива отклонения. В
      ажното е да не се прекалява с печенето, за да остане блага влажен, като браунис.
      Благодаря ти за доверието!
      Поздрав най-сърдечен!

  2. И аз направих тортичката- домашните ми бяха възхитени от нея! Останах доволна, че бързо я приготвих и е много вкусна, сочна без сиропиране, шоколадова!!! Няколко пъти прочетох „Портокалово-шоколадовата торта“, за да я разбера изчетох и коментарите…и реших да изчакам твоето изпълнение.По твоите стъпки съм сигурна в успеха си !Благодаря за рецептата!
    Спорен ден и всичко най хубаво за теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: