С какво да заместя buttermilk (мътеница) в рецептите

С какво да заместя buttermilk (мътеница) в рецептите
Buttermilk (на български – мътеница) е млякото, което се отделя при добиването на масло. В западните страни buttermilk се продава в консерви (или друга опаковка), но при нас в Кипър не се намира (поне аз не съм виждала). Срещат се множество рецепти, в чийто състав участва мътеницата, затова е добре да знаем, как може да я заместим ако не разполагаме с натурално приготвена. Всичко, което ще ви бъде нужно е прясно (пълномаслено) мляко, което се смесва с киселина, като бял или червен винен оцет или сок от лимон. 

С какво да заместя buttermilk (мътеница) в рецептите

С какво да заместя buttermilk (мътеница) в рецептите

Необходими продукти за 1 чаена чаша с вместимост 250 мл.

 • 1 супена лъжица оцет или лимонов сок
 • почти 1 чаена чаша прясно мляко

Начин на приготвяне:

Прясното мляко се смесва с лимоновия сок или оцета и се разбърква. Оставят се да взаимодействат за 5-10 минути, след което може да се ползва по предназначение.С какво да заместя buttermilk (мътеница) в рецептите

Borislava Ivanova Ilcheva сподели на страницата ми във Фейсбук, че може да замените buttermilk (мътеница) с кисело мляко смесено в равни количества с прясно мляко.

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
С какво да заместя buttermilk (мътеница) в рецептите
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)

7 thoughts on “С какво да заместя buttermilk (мътеница) в рецептите

 1. моят въпрос не е по темата, но можеш ли да ми кажеш къде в Кипър да потърся кленов сироп и с какво наименование или може би се използва английското наименование. Лека вечер Мария!

  1. Привет Траяна,
   Кленов сироп (maple syrup) може да намериш във всеки по-голям супермаркет. Обикновенно е на щандовете където са продуктите за правене на сладкиши, най често е на едно място със златния сироп (golden syrup) – еквивалент на глюкозата. Може да намериш и бутилка на която да пише че е златен сироп с кленов аромат.

 2. то продаваното и „възхвалявано“ 0,1-1% прясно мляко в БГ не се ли доближава до buttermilk (мътеница) ? То си е напълно обезмаслено. Или може би яйряна е по-близо? И още – в БГ най-високата масленост на прясното мляко (в опаковка) е 3,6%. Такова ли да се използва или да се търси домашно …??? Привет, мила Мария

  1. Цвети ако ти се намира домашно, няма дума че ще е перфектно!!!
   Но за да си свършиш робота и купеното пълномаслено (това дето е 3,6%) е чудесно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: