Сумада (Σουμάδα) или сироп от бадемово мляко

Сумада (Σουμάδα) или сироп от бадемово мляко

Сумада (Σουμάδα) или сироп от бадемово мляко

Сумада (Σουμάδα) или сироп от бадемово мляко е напитка, която е популярна в Кипър, Гърция и Турция. От белени бадеми и водата се приготвя бадемово мляко, което се смесва със захар, вода от портокалов цвят и малко горчив бадем, за да се получи този уникален на вкус и аромат сироп!

През горещите месеци се сервира разреден със студена вода, като разхладителна напитка. През студените месеци се разрежда с гореща вода и се получава, страхотна напитка, която сгрява тялото и душата!

Сумада (Σουμάδα) или сироп от бадемово мляко

Сироп Сумада (Σουμάδα) може да се закупи от почти всички магазини. Обикновено е на щандовете при останалите много популярни за острова сиропи – лимонада, портокалада, сироп от розови листа, сироп от нар и др. Лично аз до сега не съм срещала купешка Сумада, която да ми хареса, повече или поне колкото домашно приготвената. 

Сумада (Σουμάδα) или сироп от бадемово мляко

(short link)

Рецептата е адаптирана от списанието „COOK BOOK“ издание на ethnos.gr. Изданието беше посветено на традиционните храни и напитки, които са се поднасяли в миналото на годежна (венчална) и сватбена трапеза в Гърция. Днес това е една освежаваща, вкусна и полезна напитка, която лесно се приготвя в домашни условия и без повод като годеж или сватба! ? Ще се радвам да я опитате и вие!

Сумада (Σουμάδα) или сироп от бадемово мляко

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл. 
  • Напитката може да се приготви и по суров начин (без никакво варене), но според мен с варенето, което прилагам, се извлича повече от аромата и вкуса на бадемите.
  • Горчивите бадеми, се добавят за аромат. При липса на такива, могат да се заменят с кайсиеви ядки (идеята е на TasteFULL) или няколко капки екстракт от горчив бадем.
  • Водата от портокалов цвят не винаги присъства в рецептите за Сумада, но лично на мен много ми харесва и не бих я пропснала.
  • Сумада-та се разрежда с вода: обикновено 1 част Сумада към 4-5 части вода или според предпочитанията за повече или по-малко сладост.
  • Ако искате да приготвите само бадемово мляко, пропуснете захарта и ароматите в рецептата. Ако предпочитате бадемовото мляко приготвено по суров начин – пропуснете и варенето.  

Сумада (Σουμάδα) или сироп от бадемово мляко

Необходими продукти:

  • 380 гр. бадеми, белени
  • 750 гр. захар
  • 2 бр. горчиви бадеми 
  • 5 чаени чаши (1250 мл.) вода
  • ½ чаена лъжица бадемов екстракт
  • ¼ чаена чаша (62.5 мл.) вода от портокалов цвят

Начин на приготвяне:

Как да обелите бадемите за бадемовото мляко, вижте ТУК. В купата на кухненски робот или блендер смесете белените бадеми с част от вадата – около 1 чаена чаша. Пуснете робота да работи, докато се получи смес подобна на пюре. Прехвърлете бадемовото пюре в дълбока тенджера. Залейте го с останалата вода, добавете и захарта. Сложете тенджерата на средно силен огън. Разбърквайте периодично, докато захарта се стопи и сместта се нагрее. Когато заври, регулирайте огъня, така че да къкри съвсем тихо и варете 10 минути. 

Сумада (Σουμάδα) или сироп от бадемово мляко

Наблюдавайте постоянно тенджерата, защото бадемовата смес се навдига и кипи точно като прясното мляко. Ако е необходимо отдръпвайте тенджерата от котлона докато сместа в нея се успокои и след това я връщайте обратно на огъня. Когато варенето приключи добавете водата от портокалов цвят и бадемовата есенция. Охладете за 10 минути. С помощта на решетъчна лъжица оберете пяната, която се е образувала на повърхността по време на варенето и я изхвърлете. Когато сместа в тенджера изстине напълно, тенджерата се покрива с памучна кърпа и сместа се оставя да отлежава1 нощ.

Сумада (Σουμάδα) или сироп от бадемово мляко

На следващият ден прецедете сместа от тенджерата през ситна цедка или през цедка застлана с тензух. Насипете полученият сироп в стерилизирани бутилки или буркани. Затворете ги и изварете 5 минути, за да се затворят херметическ. Така Сумадата може да се съхранят до 6 месеца извън хладилник. След като се отвори бутилка, се съхранява в хладилник, точно както и домашната лимонада.

Сумада (Σουμάδα) или сироп от бадемово мляко

Бадемите, които остават след приготвяне на бадемово мляко или Сумада, може да се ползват за приготвяне на сладкиши и десерти в чийто състав има смлени бадеми. Ако бадемте нужни за рецептата се замерват в грамаж, не като обем, ще е най-добре бадемовата маса да се изсуши на слаба фурна с периодично разбъркване.  

Сумада (Σουμάδα) или сироп от бадемово мляко

Насладите на разхлаждащата или сгряваща омая на напитката! Сигурна съм, че ще ви размечтае! Да ви е сладко!  

Сумада (Σουμάδα) или сироп от бадемово мляко

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сумада (Σουμάδα) или бадемово мляко
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

8 thoughts on “Сумада (Σουμάδα) или сироп от бадемово мляко

  1. Здравей Мария,
    Чудесни снимки! Ти си герой, щом успяваш да се справяш с толкова много задачи и такива дълги публикации?
    Ти знаеш навярно в каква зимна приказка бяхме до скоро, така че малко цъфнали дръвчета е нещо твърде очаквано за нас в България!
    Поздрави!

    1. Привет, Таня!
      Постовете са си дълги колкото е нужно – „Като ще е гарга да е рошава!“ 🙂
      Съвсем не съм герой! Просто когато правя нещо обичам да го правя както трябва (според личната ми преценка за това)!!!
      Много дълго време ми отнемаше да пиша докато бях в Блогер, защото там постоянно имаше някакви проблеми, промени по публикуването… пък и не бях сигурна с каква програма да работя за обработване на снимките, пробвах това – онова, докато намерих програмата с която ми е лесно, а като я разучиш, както е със всичко е много лесно и бързо!
      Аз пиша само тук и автоматично публикувам във ФБ, така че ако питаш мен герои са тези, които поддържат личен блог, успяват да коментират във повечето лични блогове и са активно участващи във няколко форума! 🙂
      Да в България тази година, буквално бяхте затрупани от сняг!!! Но пък се нагледах на разкошни бели снимки – че чак ми се затъжи за снега 🙂
      При нас тази зима много валя (дъжд, разбира се), но зимата тук е различна… с първите дъждове, всичко в природата се събужда, толкова е зелено и цветно – така ще е поне до края на Май, след това зелени остават само нещата, които хората поливат…
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  2. Благодаря за рецептата. Опитвала съм в Гърция и много ми харесва!

  3. Чудна рецепта и много благодаря за хубавото описание и в снимки, непременно ще пробвам, звучи много вкусно, а не съм пробвала до сега!
    Поздрави Мария и хубав ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: