Кокосови топчета

Кокосови топчета

Супер вкусни и доста атрактивни са тези кокосови сладки! Приготвят се лесно и сравнително бързо. Рецептата, заедно със снимките отлежава от 2011 г. Попаднах на снимките тези дни при прочистването на архива ми от снимки и реших, че е крайно време да споделя рецептата! Ще се радвам да ги опитате и вие!

Кокосови топчета

Кокосови топчета

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • В зависимост от вида на ползваните кокосови стърготини, разликата в грамажа може да е съществена (вижте тук какво имам предвид), затова е най-добре да се съобразите със замерването в чаши.
  • Сладките може да се оформят и като Кокосови бисквити с глазирани черешив такъв случай ще са ви нужни и глазирани череши или като Кокосови Пирамиди, за мен оформени на топчета изглеждат перфектно!
  • Рецептата е адаптирана от http://www.radicio.com

Кокосови топчета

Необходими продукти:

  • 160 гр. (4 големи) белтъци
  • 1 чаена чаша захар
  • ¼ чаена лъжица едра морска сол на люспи
  • ½ чаена чаша (74 гр.) брашно
  • 3 чаени чаши (300 гр.) кокосови стърготини
  • 1 чаена лъжица екстракт от ванилия

Начин на приготвяне:

В подходящ съд (огнеупорна купа или малка тенджера) се смесват белтъците, солта и захарта. Тенджерата се слага в бен мари (по-голям съд пълен с вряща вода). Разбърква се непрекъснато с телена бъркалка, докато захарта се разтопи и сместа се затопли (30-35ºС) и стане кремообразна. Сваля се от огъня.

Кокосови топчета

Последователно се добавят екстракта от ванилия, брашното и кокосовите стърготини. След добавянето на всеки продукт се разбърква енергично, докато сместа го поеме. Прехвърля се в купа и когато се охлади леко се покрива с прозрачно домакинско фолио и се прибира в хладилник докато изстине напълно и стегне. 

Кокосови топчета

Фурната се пуска да загрява на 170ºС, с работещи горен и долен реотан, без вентилатор. От охладената кокосова смес се оформят 39-40 бр. топчета (с големина на малък орех).

Кокосови топчета

Нареждат се в тави застлани с хартия за печене и се пекат около 20 минути или докато повърхността им се зачерви приятно.

Кокосови топчета

Когато изстинат напълно се прехвърлят в кутия, която се затваря херметически, за да не поемат влага. Да ви е сладко!

Кокосови топчета

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Кокосови топчета
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

2 thoughts on “Кокосови топчета

  1. Миме,
    наистина много лесни и интересни топчета.Веднага си записвам рецептата за последващо приготвяне.Много ароматни ще се получат с тези кокосови стърготини.А колко често имам нужда от бързи и вкусни рецепти за почерпка ? Благодаря отново.
    Поздрави !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: