Торта Дъга (Rainbow Cake)

Торта Дъга (Rainbow Cake)

Торта Дъга (Rainbow Cake)

Торта Дъга (Rainbow Cake) e популярна торта, съставена от платки оцвететени в седемте цвята на дъгата. Родината ù е Америка и като повечето Американски торта, се приготвя с маслени платки или с пандишпан съдържащ масло, много по-рядко с такъв без мазнина (както е при рецептата по-долу). Кремът е маслен или маслен с крема сирене „Филаделфия“. Варианта, който ще споделя с вас днес, стана много любим на семейството ни, защото е с по-лек вкус, отколкото принципно са типичните вариации на въпросната торта.

Платките са пандишпанови. Приготвят се от разбити на снаг белтъци, смесени с разбити до крем жълтъци и брашно. Сиропират се леко. Кремът е с почти 3 пъти повече крема сирене, спрямо маслото и е подсладен балансирано. Тортата ухае на ванилия.

Торта Дъга (Rainbow Cake)

(short link)

Торта Дъга (Rainbow Cake)

 • За приготвянето на тортата ще ви е нужен миксер.
 • С по-долу посочените продукти се оформя торта със 6 блата. 
 • Пълната поредица на цветовете на дъгата – червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго (тъмносиньо) и виолетово. В случая тортата е с 6 платки, затова ползвам само 1 нюанс на синьото. Не съм подредила платките в реда цветовете при дъгата (така както са изброени по-горе).
 • Ако тортата се приготвя за парти с определена тематика, биха могли да се ползват цветовете ползвани за темата на празненството. Може да се редуват само 2 или 3 цвята или да се ползва само един цвят и да се направи ефект омбре (смесване на един цветен нюанс с друг, обикновено движещи нюанси и нюанси от светло към тъмно). Примерно за Коледа или Нова година може да се направи със зелени платки (или нюанси на зелено), ароматизирани с мента. Към крема може да се добавят парченца шоколад. 
 • Блатовете за тортата може да се приготвят в тави с диаметър от 18 см. до 22 см. Съответно готовата торта може да е с диаметър от 18 до 22 см. като при по-малък диаметър тортата става по-висока, при по-голям диаметър по-ниска. На предната и следващата снимка се вижда торта с диаметър 18 см. Тортата от първите две снимки в рецептата е с диаметър 22 см. В публикацията се виждат снимки от приготвянето и на двата размера – нека това не ви обърква.

Торта Дъга (Rainbow Cake)

продукти за блатовете

Необходими продукти:

 • 240 гр. (8 бр.) жълтъци
 • 135 гр. (8 бр.) белтъци
 • 200 гр. кристална захар
 • 200 гр. брашно
 • 1 чаена лъжца екстракт от ванилия
 • сладкарска боя

продукти за сиропа

За сиропа:

продукти за крема

За крема:

 • 700 гр. крема сирене „Филаделфия“
 • 250 гр. краве масло
 • 100 гр. пудра захар
 • 1 чаена лъжца екстракт от ванилия

Начин на приготвяне:

Приготвите захарният сироп: смесете захарта и водата в малка тенджера. Сложете тенджерата на умерено силен котлон. Загрейте с периодично разбъркване, докато захарта се разтопи. Когато сместа заври, свалете веднага тенджерата от котлона. Не варете сиропа както се прави по принцип захарен сироп. Ароматизирайте с екстракт от ванилия и оставете да се охлади.

приготвяне на захарният сироп

Пуснете фурната да загрява на 175ºС, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор. Ако искате да печете повече тави наведнъж, може да нагласите фурната на 180ºС, работеща само с вентилатор. Предварително изрежете 6 парчета хартия за печене с размера на тавите, в която ще приготвяте платките. Покрийте дъното на първите тавите, в които ще се пекат блатовете с хартия за печене. 

покриване на тавите с хартия за печене

Разбийте белтъците на твърд сняг с 60-70 гр. от захарта. Прехвърлете ги в друга купа, а в купата на миксера (без да я миете), смесете жълтъците с останалата захар. Разбийте ги за 3-4 минути или докато се получи пухкав крем. Ароматизирайте с екстракт от ванилия или друг според предпочитанията.

разбиване на белтъци и жълтъци

Същевременно пресейте брашното 3 пъти.

пресейте брашното 3 пъти

С редуване на 3-4 пъти, добавете белтъчната смес и брашното към жълтъците. Разбърквайте внимателно със шпатула.

смесване на белтъчната, жълтъчната смес и брашното

Разделете получената смес на 6 еднакви части. Получава се около 760 гр. тесто (по 126 гр. за всеки блат).

разделяна на тестото на 6 части

Тестото във всяка от купичките се оцветява със сладкарска боя според предпочитанията или в цветовете на дъгата – червено, оранжево, жълто, зелено, синьо и виолетово.

оцветяване на тестото със сладкарски бои

Печене на блатове за Торта Дъга (Rainbow Cake):

В тави с диаметър 18 см. (2 наведнъж, на средна скара) във фурна работеща на 175ºС (с горен и долен реотан, без вентилатор), печенето ми отнема около 15 минути. 

Във фурна работеща само с горещ въздух, предварително затоплена на 180ºС градуса, мога да пека по 3 тави наведнъж. В случая диаметъра им е 22 см. Печенето по този начин ми отнема около 15 минути.

Едва ли някой има 6 тави с подходящ размер, затова печенето става на части, но е добре да имате минимум 2 тави с размера, който сте избрали за тортата.

Имам комлект за печена на блатове, който съдържа 3 тави с ∅ 22 см. (следващата снимка). Предпочитам да ползвам тях при приготвянето на тази торта, защото изпичам блатовете на 2 пъти и готовата торта е с височина, която харесвам. Принципно не харесвам много високи торти (както се получава тортата, когато се ползват тави с ∅18см.), макар че много декорации изглеждат по-добре на високи торти.

приготвяне на тортата с помощта на 3 тави с диаметър 22 см.
приготвяне на блатовете за тортата с помощта на 3 тави с диаметър 22 см.

Преди да пристъпите към печенето е добре да напомня наколко важни неща. С това тесто трябва да се действа бързо или да не се оставя да почива. Какво имам предвид. Ако нямате достатъчно тави, в които да разпределите веднага цялото количество на тестото ще трябва да печете блатовете на 2 или 3 пъти. Докато първите платки се пекат не оставяйте тестото в купичките без да го разбърквате. Ако тестото стои в купичките без да се бърка от време на време, ще „хване форма“ и когато я нарушите (при преместването от купичките в тавите), ще загубите пухкавостта му. Затова докато първите платки се пекат, разбърквайте чакащото тесто, така че да не му дадете възможност да „хване форма“. 

приготвяне на тортата с помощта на 2 тави с диаметър 18 см.
приготвяне на блатовете за тортата с помощта на 2 тави с диаметър 18 см.

Не проверявайте готовността на блата с клечка, опитайте с пръст – сместа трябва да прожинира и да не потъва. Тестото се изпича, преди повърхността му да започне да се зачервява, само крайчетата порозовяват леко, затова внимавайте да не печете прекалено дълго, за да се запазят цветовете ярки.  

Извадете тавите от фурната. В алуминиеви тави блатовете се отделят сами от страните на формата. Ако някъде са залепнали, може да прокарате нож между платката и стените на формата. С помоща на хартията за печене извадете блатовете от формите. Прехвърлете ги върху мраморен плот и оставете да изстинат.

изпечените блатове за Торта Дъга

Същевременно застелете освободените тави с чиста хартия за печене и ги заредете със следващото тесто. Разпределете го на равен слой в тавите. Печенето става по горе описаният начин.

Хартията за печене се отстранява то платките, когато изстинат. Може да сглобите тортата веднага след като платките изстинат или след няколко дни. Ако не се сглобява веднага, увйте блатовете един по един в прозрачно или в алуминиево фолио и съхранете в хладилник. 

блатове за Торта Дъга

Пригответе крема:

крема за тортата

В купата на миксера смесете маслото и пудрата захар. Разбийте до получаване на пухкав крем. Добавете крема сиренето и екстракта от ванилия. Разбъркайте до хомогенност. Получава се 1055 гр. крем. Ако стените не се измазват (аз така предпочитам), се дели на 6 части по 176 гр. над всеки блат.

приготвяне на крема за тортата

Сглобяване на Торта Дъга (Rainbow Cake):

Може да започнете с най-тъмният цвят блат и да завършите с най-светлият или обратно. Може също да следвате и цветовото подреждане, такова каквото е при дъгата – лилаво, синьо, зелено, жълто, оранжево, червено. 

Торта Дъга (Rainbow Cake)

Сглобете тортата като редувате блат с крем. Вссеки от блатовете сиропирайте с една шеста от сиропа. 

сглобяване на тортата

Не е задължетелно да ползвате регулираш се ринг за сглобяването (на мен с него ми е по-удобно). Ползвам и ламинирани ленти, за да удължа стените на ринга, понеже не са достатъчно високи.

сглобяване на тортата

Повърхността на крема върх последният блат се заглажда добре, може да се направи декоративна шарка. Добре е тортата да се покрие с похлупак или прозрачно домакинско фолио, преди да се прибере в хладилник – така няма да поема миризми от друга храна в хладилника.

сглобяване на тортата

Преди да се сервира престоява 1 нощ в хладилник (смятам, че е най-вкусна на втория ден – след като е престояла за 24 часа).

Извадете тортата от хладилника и махнете тортеният ринг. Ако сте ползвали „удължители“ за стените, ще трябва да ги отделите внимателно от страните на тортата.

освобождаване на тортата от тортеният ринг

Декорирайте тортата според предпочитанията си. Повечето хора предпочитат стените на тортата да са измазани с крем, за да е изненада цветната сърцевина на тортата. На мен ми харесва да я оставям с неизмазани страни.

В случая съм декорирала тортата с 1 голямо цвете от захарно тесто за моделиране. Направила съм венчелистчетата на цветето в цветовете на дъгата.  

Торта Дъга (Rainbow Cake)

Ще се радвам да опитате рецептата, защото е страхотна! Да ви е сладко!

Торта Дъга (Rainbow Cake)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта Дъга (Rainbow Cake)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

6 thoughts on “Торта Дъга (Rainbow Cake)

 1. Много красива и апетитна торта. Децата ще са във възторг от нея. Заслужава си дългото приготовление, особено за празник. Благодаря и поздрави, Мария! ??

  1. Благодаря за отзива, Марта!❤
   Приготвянето на тази торта не отнема повече време, от която и да е било друга торта. Може би пубикацията изглежда дълга със всички снимки и обяснения. На практика е лесна за направа, особено ако човек има 2-3 тави с еднакъв размер, иначе ще му отнеме повече време да пече.
   На нас конкретната рецептата много ни допадна като вкус! ❤

  2. торта а е много ефектна и всички я харесват. няма да сгрешите с нея. конкретната рецепта според мен е с твърде много захар и тежък крем, малко ретро. аз лично сиропирам само с мляко, а кремът обикновено е от маскарпоне, заквасена сметана и не много кондензирано мляко. вече е въпрос на вкус.

   1. Както съм споменала в публикацията по-горе обикновено кемът за тортата носеща наименованието „Reinbow Cake“ е маслен или маслен с крема сирене, поне така е била създадена първоначално. Всичко останало, включително и рецептата по-горе (при нея, в крема доминира крема сиренето) е импровизация по едноименната торта…
    Разбира се че всичко в кулинарията е въпрос на личен вкус! Радвам се, че сте намерили вариант на въпросната торта, който намирате за по- модерен и чудесен спрямо вашият вкус! За мен когато нещо е вкусно, не е важно дали е модно или ретро! ❤
    Тортата по рецертата по-горе не е прекалено сладка както предполагате, но ако беше с крем съдържащ кондензирано мляко, може би и аз щях да предпочета да я сиропирам само с прясно мляко или ароматен алкохол.
    Благодаря, че се отбихте и споделихте мнение!

 2. Здравейте, тази година избрах да направя вашата торта за рождения ден на дъщеря ми.
  Понеже е за малки деца искам да направя някои промени като боите да са естествени,а крема маскарпоне , сладкарска извара и евентуално бял шоколад . Според вас би ли се получила добре?

  1. Както Ви писах и във Фейсбук, аз не бих променила нищо в рецептата на тази торта, намирам я за страхотна!
   Разбира се, човек може да трансформира рецептите така както му е угодно и според вкуса си!
   Ако решите да ескпериментирате, направете предварителна проба, преди рожденият ден, за да сте сигурни, че крайният резулат с нанесените промени ви удовлетворява!
   Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: