Как се правят маслини Каламата (Каламон)

Как се правят маслини Каламата (Каламон)

Как се правят маслини Каламата (Каламон)

Днес ще споделя с вас как се правят маслини Каламата, познати още като Каламон. Освен по стандартните начини  (Как се правят солени черни маслини без саламура и Как се правят черни маслини в саламура), маслини каламон се приготвят и малко по-специално. Всичко което се прави по-различно от горе споменатите рецепти е това, че кожата на маслините се разцепва съвсем леко и в саламурата се добавя дафинов лист.  

маслини Каламата (Каламон)

Имах 5 кг. маслини, от които 2 кг. приготвих без саламура, а с останалите 3 кг. направих рецептата показана по-долу. 

Как се правят маслини Каламата (Каламон)

(short link)

маслини Каламата (Каламон)

  • За съхранението на маслините ще са ви нужни кофа (кофички) с похлупак или буркани с капачки. Бурканите може да са стъклени или пластмасови.
  • За саламурата ползвам изпитаната от години формула 1:8 сол спрямо вода. Бързам да поясня, че не става въпрос за 1 кг. сол и 8 литра вода. Солта и водата се замерват като обем, т.е. за замерването им се ползва един и същ съд, в случая е мерителна чаща с вмистимост 250 мл. Може да се направи тест с яйце или картоф. Когато солта се разтвори напълно във водата, в саламурата се пуща прясно сурово яйце (предварително измито) или средно голям картоф (предварително измит). Ако не потъват, а плуват на повърхността – саламурата е добра. Ако потъват се добавя допълнително сол и се пробва докато яйцето изплува на повърхността.

Необходими продукти:

  • маслини каламон
  • едра морска сол
  • вода
  • дафинов лист
  • лимонов сок
  • маслиново олио (зехтин)

Начин на приготвяне:

Почистете маслините от листа и боклуци, отделете всички, които имат някакви дупчици или петна (вижте следващата снимка). 

почистване на боклуци и увредени маслини

Измийте маслините под течаща студена вода и ги сложете в голяма купа или друг подходящ съд.

маслини Каламата (Каламон)

Застелете работната повърхност с хартия или парче стар найлон. В кофа или друг подходящ съд налейте студена вода, в нея ще пущате обработените маслини. Ще ви е нужно бръснарско ножче или много остър нож с тънко острие. За да не ви потъмнеят ръцете докато обработвате маслините, може да ползвате ръкавици.  

подготовка на маслините

Върху всяка от маслините (в месестата им част по дължина) се правят по 2-3 плитки разреза. Стремете се просто да сцепите кожата на маслините, без да резрязвате месото и в никакъв случай не ги правете дълбоки, така че да стигат до костилките на маслините. Обработените маслини, пущайте в съда с водата.

разрез върху маслините

Сменяйте водата на маслините по 2 пъти на ден (сутрин и вечер) в продължение на 2 до 3 дни.  След това пригответе саламурата (вижте съветите по-горе). На мен за 3 кг. маслини ми беше достатъчна саламура приготвена от 1 чаена чаша сол (305 гр.) и 8 ч.ч. (2 литра) вода. Изхвърлете последната вода от маслините и ги прехвърлете в съдовете, в които ще ги съхранявате. Помежду им слагайте дафинов лист – на 3 литров буркан съм сложила 3-4 бр. дафинови листа. Залейте със саламура до нивото на маслините. Най-отгоре „запечатайте“ с маслиново олио (зехтин). Сипвайте зехтин колкото да покрие маслините с 1-2 пръста над нивото им. 

приготвяне на маслините

Няма нужда да ги притиската с чиния, както правим при маслините поставени в саламура, защото зехтина изпълнява тази задача. Похлупете сдовете, в които са маслините и ги оставете да отлежават на сухо и хладно мясно. След 30-40 дни са готови за консумация.

Как се правят маслини Каламата (Каламон)

Маслини Каламата (Каламон) без саламура

Останалите 2 кг. маслини каламата приготвих по метода без саламура (всеки ред от по 500 гр. маслини, засипвах с 75-80 гр. сол).

На следващата снимка се виждат как изглеждаха няколко седмици след приготвянето им. От тях отдавна нама помен!

Как се правят маслини Каламата (Каламон) без саламура

Това е последната кофичка (вместимост 2 кг.), която тази сутрин отворих, за да ви покажа колко добре са се запазили маслините година след приготвянето им.  

Как се правят маслини Каламата (Каламон)

Когато се извадят от течността маслините изглеждат така, както се вижда на следващата снимка (някак са загубили цвят), но когаот постоят малко извън саламурата започват да потъмняват и си стават черни. 

Как се правят маслини Каламата (Каламон)

Ето ги час след изваждането им от саламурата. Да ви е сладко!

маслини Каламата (Каламон)

ТУК може да видите всички снимки.  вижте тук Счукани зелени маслини по Кипърски.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се правят маслини Каламата (Каламон)
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: