Шкембе чорба

Шкембе чорба

Шкембе чорба

Всяка есен с настъпването на първите по-прохладни дни се сещам за някоя супа, която харесвам и не съм правила отдавна… Тези дни, незнайно защо се сетих за шкембе чорба и така ми се прииска да си хапна една купичка… с много чесън в оцет и люти чушки!!! В рамките на няколко дни идеята не ми излизаше от главата. Наложи се да мина през единият от двата магазина в региона ни, които продават стоки от България и Румъния. Много удобно се случи, че имаше необикновено малки опаковки почистено, сварено, замразено шкембе, тъй като у дома само аз я ям тази супа. Това е причината да я приготвям изключително рядко, но за сметка на това я правя с голям мерак!!! Предпочитам варианта с прясно мляко, пред този, който се приготвя с кисело и затова представям рецептата с него. 

Шкембе чорба

(short link)

Шкембе чорба

  • Това, че в магазините от години се намира почистено, сурово или вареното шкембе е голямо удобство. Предполагам, че ако ми се беше наложило да го чистя, едва ли щях да ям тази супа 🙂 Ако шкембето е сурово, варенето отнема от 3-4 часа на тих огън, в херметическа тенджера става доста по-бързо. Когато е предварително сварено, се вари отново със зеленчуци и подправки споре предпочитанията, само колкото да се получи хубав бульон за супата. Вижте тук » „Как се вари шкембе“.
  • Вместо прясно мляко може да се ползва кисело мляко (200 гр.) и 1-2 жълтъка. След като се добавят супата се вари за около 10 минути.

Шкембе чорба

Необходими продукти за бульона:

  • 160 гр. варено телешко шкембе, предварително размразено
  • 1-2 парчета телешки кокали
  • 1 морков, обелен
  • 1 глава кромид лук, добре измит с люспата
  • 8-9 стръка магданоз
  • 2 бр. дафинови листа
  • 2 зърна бахар 
  • 6 зърна черен пипер
  • 2 чаени лъжици сол
  • 2500 мл. студена вода

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера сложете шкембето (предварително размразено), телешките кокали,  зеленчуците (нищо не режа), солта и подправките.

Шкембе чорба

Залейте с 2.5 л. студена вода. Сложете тенджерата на умерено силен огън. Когато течността заври, регулирайте огъня, така че да не ври силно и продължете варенето на тих огън 60 минути. Прехвърлете всичко в цедка, поставена над друга тенджера. Отстранете костите, зеленчуците и подправките. Свареното шкембе (ако е необходимо) нарежете на парченца, след като се охлади достатъчно да не ви пари на пръстите. Прецедете бульона. При мен беше останал 1 л. Ако желаете може да го охладите напълно и да отстраните мазнината, която ще се образува по повърхността.

Шкембе чорба

Необходими продукти за шкембе чорбата:

  • 1 л. бульон от варено шкембе, телешки кокали и зеленчуци
  • свареното шкембе нарязано на малки парченца
  • 240 мл. прясно мляко
  • 2-3 скилидки чеснов лук
  • 75 гр. масло
  • 2 чаени лъжици червен пипер

Шкембе чорба

За сервиране:

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера сложете нарязаното на парчета шкембе. Ползва се голяма тенджера, защото когато се добави запърженото масло, сместа увеличава обема си за кратко (кипва). Добавете бульона, нарязаните на парченца скилидки чеснов лук и прясното мляко. Сложете тенджерата на умерено силен огън и загрейте до завиране.

Шкембе чорба

Същевременно, розтопете маслото на слаб огън и го запържва леко. Добавете червеният пипер, дръпнете тенджерата от огъня и разбъркайте енергично, така пипера няма да загори. Добавете получената запръжка към врящата супа. Внимавайте да не се опарите защото за кратко супата кипва – ако тенджерата, която ползвате е достатъчно голяма, няма да имате проблем.

Шкембе чорба

Свалете от огъня и сервирайте. Много вкусна добавка е счукан със сол и подправен с оцет чесън. Подхожда си и с люто –  лют червен пипер или люти пиперки. Да ви е сладко! 

Шкембе чорба

ТУК може да видите всички снимки. 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Шкембе чорба
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

3 thoughts on “Шкембе чорба

  1. Миме,
    моята майка прави по същия начин шкембе – чорбата, става вкусна с бульон от сварени кости.Наскоро в едно кулинарно предаване показаха почистване на сурово шкембе с разрязан лимон .Но предварително се накисва в сол и оцет или сол и лимонов сок.Много лесно и бързо стана почистването с лимона.
    Поздрави !

    1. Еленче, то почистването може и да не е сложно, но определено ще е съпроводено от миризми, които предпочитам да не помня…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: