Как се прави Ванилова паста (Vanilla bean paste)

Как се прави Ванилова паста (Vanilla bean paste)

Как се прави Ванилова паста (Vanilla bean paste)

Днес ще споделя с вас как се прави Ванилова паста (Vanilla bean paste). Най-важното, което е нужно са ванилови шушулки. Няма да се спирам на това какви са различните видове ванилови шушулки и за какво е най-подходящо да се ползват. Който се интересува може да се информира от Интернет или на бързо тук » https://www.sprestilka.com (от този сайт е следващата снимка – диаграма). 

Цената на на ваниловите шушулки зависи както от вида (Таитянска, Мадагаскарска, Бурбонска и т.н.), така и от качеството им (първо, второ, трето). Споменавала съм и друг път, че в Кипър съм виждала 2 бр. шушулки ванилия на цена 10 €. Ваниловите шушулки не са евтини (една от причините за това е, че се събират на ръка), но 5€ за шушулка за мен е много, затова си купувам от Интернет. Давам примерен лик за търсене на ванилови шушулки в e-bay.com. Късмет е да намериш продавач, който е от място където се добиват ванилови шушулки, защото тогава е най-сигурно, че ще са с добро качество и възможно най-ниска цена (рядко под 1.5 евро за 1 брой).

Сигурно ще кажеш, че и това не е никак евтино, но ако си направиш сметка, ще установиш че с ванилови шушулки за около 30€ можеш да си направиш 550-600 гр. ванилова паста или екстракт от ванилия, които ще ползваш поне година. Направи си една проста сметка, колко пари хвърляш за синтетична ванилия или за закупуването на ванилов екстракт или паста в малки опаковки и ще се убедиш, че да си ги направиш сам с ванилови шушулки е в пъти по-изгодно и много удовлетворяващо – ароматна терапия си правиш докато приготвяш тези съкровища у дома. Най-много ми харесва това, че ваниловите шушулки не дават никаква фира – по въпроса вижте публикацията ми Как да употребим пълноценно шушулките ванилия.

Как се прави Ванилова паста (Vanilla bean paste)

(short link)

Ванилова паста може да се направи по 2 основни начина – със или без топлинна обработка. И двата варианта имат своите плюсове. След като прочетете рецептите по-долу ще прецените кой е варианта, който предпочитате. 

Ванилова паста (Vanilla bean paste) без топлинна обработка

Рецепта беше част от публикацията ми Как да употребим пълноценно шушулките ванилия от 05.01.2015 г.

 • Този вариант е по-лесен и бърз за изпълнение.
 • Показала съм приготвянето му със сироп от Агаве, който би могъл да се замести с глицерин (глицерол). Сиропът от Агаве, познат още като нектар от Агаве е популярен заместител на захарта.
 • Рецептата е подходяща за хора, които не искат или не могат да консумират захар.
 • Ако захарта не ви притеснява, може да изпълните рецептата със златен сироп (golden syrup), глюкоза разредена до консистенция на сироп с гъстота на течен мед или с гъст захарен сироп приготвен предварително от вода и захар в съотношение 1:1. Смятам, че би могло да се ползва и мед, но не съм пробвала с него. 

Ванилова паста със сироп от Агаве

 • Придържайте се към замерване на ваниловите шушулки в грамаж, защото броят може да е различен от посоченият по-долу, в зависимост от размера на ползваните ванилови шушулки.
 • За изпълнението на рецептата ще ви е нужен блендер или кухненски робот. 
 • За нарязването на шушулките е най-практично да се ползва кухненска ножица. 
 • С по-долу посочените продукти получих 150 гр. ванилова паста.
 • Рецептата е адаптирана от http://dessertswithbenefits.com
 • Придържайте се към написаните в рецептата количества, без да се подвеждате от броя и количеството на продуктите, които се виждат на снимките. 
 • Може да заместите 1 шушулка ванилия във всяка рецепта с ¼ чаена лъжица ванилова паста.

Ванилова паста със сироп от Агаве

Необходими продукти:

 • 20 гр. (13 бр.) шушулки ванилия
 • 114 гр.  сироп от Агаве (Agave syrup)
 • 2 супени лъжици (30 мл.) екстракт от ванилия

Начина на приготвяне:

Сипете сиропа от Агаве в купата на блендер или кухненски робот. Добавете, нарязаните на парчета шушулки ванилия и екстракта от ванилия.

Пасирайте до получаване на еднородна смес. В зависимост от мощността и остриетата на ползвания уред, това може да отнеме по-малко или повече време. Ако не става бързо, редувайте смилането с почивки, за да не прегрее уреда. Може да се наложи периодично да обирате страните на купата на блендера със шпатула (това пак зависи от самия уред), след което да продължите с пасирането.

Прехвърлете получената смес в подходящ за съхранение съд (буркан), добре е да е стерилизиран предварително. Съхранявайте на стайна температура, на сухо, прохладно и тъмно място (в шкафа с подправките е най-добре). 

Не забравяйте да изплакнете блендера с малко прясно мляко (или вода), които може да ползвате за направа на някакъв десерт. 

Ваниловата паста приготвена с Агаве има по-натурален аромат и не е толкова сладка –  направо ми е трудно да спра да я опитвам! ?

Пастата приготвена със захарен сироп е по-сладка на вкус и определено има по-интензивен аромат, което е логично, предвид топлинната обработка. Приготвянето ú отнема малко по-дълго време, но няма да ви ангажира за повече от 15-20 минути.

Как се прави Ванилова паста (Vanilla bean paste) с топлинна обработка

Как се прави Ванилова паста (Vanilla bean paste)

Хубавото при приготвянето на ванилова паста с топлинна обработка е и това, че може да ползвате ванилови шушулки, които са почнали да засъхват. Случвало ми се е да закупя ванилови шушулки, които не са били съвсем пресни. С един малък трик ги връщам към живот и се получава много хубава ванилова паста, към която не добавям екстракт от ванилия, понеже за да освежа шушулките ги поставям в алкохол за няколко дни – вижте публикацията ми за правилното и дълго съхранение на ваниловите шушулки.

 • За изпълнението на рецептата ще ви е нужен блендер или кухненски робот. 
 • Изпълнявам рецептата с помощта на термомикс (monsieur cuisine), за мен така е най-практично и мързеливо. Ако нямате такъв уред, ще са ви нужни блендер (в краен случай кафемелачка) и тенджера,  в която да приготвите ваниловата паста върху котлона. 
 • Придържайте се към замерване на ваниловите шушулки в грамаж, защото броят може да е различен от посоченият по-долу, в зависимост от размера на ползваните ванилови шушулки.
 • За нарязването на шушулките е най-практично да се ползва кухненска ножица.
 • Моят опит показва, че нещата може да  се получат със всякаква захар, въпреки че много източници препоръчват да се ползва сурова или кокосова захар. 
 • Глюкозата се добавя за да се предотврати кристализирането на ваниловата паста, понеже е приготвена със сироп (захар и вода). Вместо глюкоза може да се ползва креморио (cream of tart), за количеството по-долу ще е достатъчна от ½ до 1 чаена лъжица. 
 • С по-долу посочените продукти се получава 558 гр. ванилова паста. При мен в случая 2 бурканчета, едното с вместимост около 350 мл. другото по-малко. Най-практично ще е ако се намерят малки бурканчета, които се затварят с капак, така може да се затворят докато пастата е гореща, за да се консервират и съхранят за дълго на стайна температура. Когато буркан с ванилова паста се отвори е най-добре да се съхранява в хладилник. Моят опит показва, че ако не е много топло (примерно през зимните месеци) пастата може  да стои и в шкаф на стайна температура, поне 5-6 месеца.
 • Може да заместите 1 шушулка ванилия във всяка рецепта с ¼ чаена лъжица ванилова паста. 

Как се прави Ванилова паста (Vanilla bean paste)

Необходими продукти:

 • 20 гр. (при мен в случая 18 бр. х 15 см. шушулки) шушулки ванилия
 • 400 гр. сурова захар
 • 200 мл. вода
 • 40 гр. (2 супени лъжици) глюкоза
 • 1 щипка морска сол
 • по желание 1-2 супени лъжици (15 – 30 мл.) екстракт от ванилия

Начина на приготвяне:

Сипете захарта в купата на Термомиксер-а (съответно блендер). Нарежете ваниловите шушулки на парченца с помощта на кухненска ножица.

Как се прави Ванилова паста (Vanilla bean paste)

Ако прецените, че крайчета на ваниловите шушулки не са достатъчно меки може да ги отстраните (добавете ги в шишето с ванилов екстракт – нищо не се хвърля). 

отрязване на крайчетата на ваниловите шушулки

Пуснете уреда да работи на висока скорост (9-10 е най-високата при мен) за 1 минута. За това време захарта и шушулките ще се превърнат във ситен, влажен  прах.

захарта и ваниловите шушулки след смилането

Ако има останали малки парченца от шушулките може да повторите процедурата с пасирането или да пресеете сместа през цедка достатъчно едра да пропуска кристалчета захар, но да можеда отдели не смлени парченца от ваниловите шушулки. Обикновено това може да са били крайчетата  на шушулките (ако не са били отстранени предварително), те са по-твърди. 

Към смлените шушулки и захар добавете водата, глюкозата и щипката сол. Нагласете уреда на 100ºС,  скорост на разбъркване 2 (аз слагам и допълнителната бъркалка). Времето за варене е 15 минути от момента, в който сместа достигане 100ºС. При мен за това количество смес са нужни около 5 минути за за достигне на въпросните градуси, затова нагласям таймера на 20 минути. Първите няколко минути (докато загрява) държа уреда плътно похлупен, когато  сместа достигне 100 ºС, махам малкото капаче.

Как се прави Ванилова паста (Vanilla bean paste)

Ако приготвяте пастата в тенджера върху котлона. Бъркайте непрекъснато, от момента в който поставите тенджерата на котлона. Огънят трябва да е умерен и ако се наложи да се намали ако сместа заври силно. Варете 8 най-много 10 минути от момента на завиране. Сместа може да ви се стори не достатъчно гъста, но не продължавайте варенето, защото с охлаждането ще се сгъсти.

За да не изгубите и капка скъпоценна течност, може да си сварите крем в блендера или тенджерата в, която сте правили ваниловата паста.

употреба на последната капка ванилова паста :-)

Съхранение

Най-практично е ваниловата паста да се насипе в стерилизирани сухи бурканчета, докато е гореща. Ако бурканчетата се затворят и веднага и се обърнат върху капачките, гумичките на капаците ще се раздуят от топлината и ще затворят бурканите херметически. Така може да се съхрани за дълго време извън хладилник. След отварянето на буркан е най-добре да се съхранява в хладилник, макар, че на стайна температура всичко е ок поне в рамките на 5-6 месеца. 

Да ви е сладко и ванилово!

Как се прави Ванилова паста (Vanilla bean paste)

ТУК може да видите всички снимки. 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави Ванилова паста (Vanilla bean paste)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: