Как се прави пюре от тиква или други плодове и зеленчуци

Как се прави пюре от тиква или други плодове и зеленчуци

Как се прави пюре от дюли, ябълки или тиква

Днес ще споделя с вас как се прави пюре от тиква или от други плодове и зеленчуци. Приготвянето на плодово или зеленчуково пюре може да стане по няколко начина и всеки от тях да е прекрасен!

В зависимост от това за какво ще бъде ползвано пюрето (според рецептата, за която е нужно или личните предпочитания за вкус и гъстота), може да го приготвите по суров начин или с топлинна обработка.  

  • Суров начин: плодове или зеленчуци се пасират в блендер. В зависимост от това какъв вид плод или зеленчук се ползва, пюрето може да се получи по-рядко или по-гъсто. Може да го сгъстите чрез изваряване. Ако не желаете топлина обработка, може да отцедите излишният сок или да го сгъстите с малко овесени ядки, кокосови стърготини или нещо друго, което да абсорбира излишната течност. Съответно ако има нужда от разреждане, може да добавите малко вода, плодов сок или сметана.
  • С топлинна обработка: плодовете или зеленчуците, които ще се ползват се варят на пара, във вода или се пекат на фурна.  

Как се прави пюре от тиква или други плодове и зеленчуци

(short link)

  • С ябълки съм показала приготвянето на пюре от сурови плодове и зеленчуци.
  • Пюрето от варени на пара зеленчуци и плодове е приготвено с дюли.
  • Последно е пюрето от тиква, чието приготвяне съм показала с варена във вода тиква, с такава варена на пара и с печена на фурна тиква. Очевидно е, че най-гъсто се получава с печената тиква.

пюре от тиква приготвено с печена на фурна тиква

Пюре от сурови ябълки

Измийте, обелете и почистите ябълките от семенната част. Нарежете ги на парчета и ги пасирайте с помощта на блендер. За да се пасират по-лесно може да сипете малко вода ябълков сок или сметана. В случая от 2 ябълки с чисто тегло 150 гр. (233 гр. небелени) и 50 гр. вода, получих 180 гр. пюре от ябълки. Ако пюрето се получи по-рядко от очакваното, може да се прехвърли в ситна цедка, където да остане, докато се отцеди доколкото е нужно. 

Как се прави пюре от дюли, ябълки или тиква

Пюре от дюли варени на пара

От 1 дюля с тегло 615 гр. (преди да бъде почистена), получих  440 гр. готово пюре.

Пюре от дюли

Измийте плодовете, обелите кожата и почистите семенната част. Нарежете на парчета. Важно е парчетата да са с еднаква големина, за да се сварят по едно и също време. Сложете нарязаните плодове в тенджера на пара или в уред за варене на пара. В зависимост от вида на ползваният плод или зеленчук, зрелоста му и големината на парчетата на които е нарязан, времето за варене може да е различно. В случая варенето ми отне 15-20 минути. Готовноста може да се провери с вилица или с дървена клечка. Плодовете или зеленчуците трябва да са омекнали достатъчно, така че когато се набучат на клечка или вилица и се повдигнат да не се задържат на нея. Веднага след топлината обработка може да се пасират. Когато искате по-гъсто пюре прехвърлете плодовете в цедка, оставете ги в нея докато изстинат и се отцедят от излишните сокове.  

Пюре от дюли

Пюре от тиква

От 940 гр. почистена тиква (варена във вода), съм получила 830 гр. пюре от тиква. 

Във вряща вода пуснете нарязаната на прчета тиква. Варете до омекване. Проверете готовността с дървена клечка или вилица. Забучете парченце тиква и опитайте да го повдигнете, ако не се задържа на вилицата, значи е достатъчно омекнала. Прехвърлете сварената тиква в цедка, за да се отцеди от водата. Ако трябва да изстине преди да я ползвате е най-добре да я облеете с течаща студена вода, за да спестите време. Пасирайте отцедената тиква с ръчен пасатор или в кухненски робот (блендер). 

Как се прави пюре от дюли, ябълки или тиква

На следващият колаж се вижда тиква варена на пара, процедурата е описана подробно по-горе с дюлите.

тиква варена на пара

Вижте публикацията ми Как се пече тиква, ябълки или друго, за да приготвите пюре от печени плодове или зеленчуци. 

тиква печена на фурна, без вода

Печенето може да стане по 2 начина – с вода или без вода в тавата. В случая тиквата, която се вижда на горната и следващата снимка е печена без вода в тавата – така пюрето става най-гъсто.

пюре от тиква печена на фурна, без вода

При всички случаи плодовото или зеленчуково пюре може да се ползва веднага или да се съхрани в хладилник за няколко дни. Трябва да е в съд, който се затваря добре. Може също да се замрази.

Как се прави пюре от дюли, ябълки или тиква

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави пюре от тиква или други плодове и зеленчуци
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

3 thoughts on “Как се прави пюре от тиква или други плодове и зеленчуци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: