декември 20

Как се пекат тиква, ябълки, дюли, червено цвекло и др.

Как се пекат тиква, ябълки, дюли, червено цвекло и др

Видях, че има интерес към това как се пекат тиква, ябълки, дюли, червено цвекло и др., затова при първа възможност подготвих публикация.
От изпечените по този начин плодове или зеленчуци, може да се направи прекрасно пюре, да бъдат добавени в салати или да се превърнат в здравословни или не толкова здравословни десерти. Смятам, че при този начин на печене (плодовете се нареждат върху скара, която е поставена в тава пълна с вода до под нивото на скарата), не се губи сочността на плодовете и зеленчуците.

Как се пекат тиква, ябълки, дюли, червено цвекло и др.

 • По-долу съм показала печенето на парче тиква с тегло 1 кг. и 2 ябълки с тегло около 440 гр. По подобен начин може да печете дюли, червено цвекло и други плодове и зеленчуци.
 • Времето за печене посочено по-долу е това, което ми е било нежно в конкретния случай. Колко точно ще продължи печенето зави от вида на плодовете или зеленчуците, които ще бъдат ползвани, както и от големината им – съответно големината на парчетата, на които са нарязани.

Как се пекат тиква, ябълки, дюли, червено цвекло и др.

 • По-едрите, както и по-твърдите плодове може да се разрежат на половина, а тиквата (ако е голяма или кръгла) на повече парчета. Кожата не се премахва. 
 • За печенето ще ви е нужна не само тава, а и скара върху която ще се наредят плодовете или зеленчуците.
 • Печенето без вода ще направи плодовете или зеленчуците по-сухи (в което няма нищо лошо), в някои случаи това ще оставя впечатление за по-интензивен вкус. Смятам, че когато изпечените плодове или зеленчуци ще бъдат ползвани за приготвяне на пюре, печенето им върху скара, под която има вода е за предпочитане пред сухото (стандартно) печене.

Как се пекат тиква, ябълки, дюли, червено цвекло и др.

Необходими продукти:

 • тиква, ябълки, дюли или др. 
 • тава със скара
 • вода

Начин на приготвяне:

Фурната се пуска да нагрява на 190ºС, с включени горни и долни реотани, без вентилатор. Скарата на фурната се слага на второ ниво (от долу нагоре), така че поставената върху нея тава да се намират в средната част на фурната. Тиквата съм я разрязала на 2 половини. Както се вижда на снимките по-горе, парчетата нямат семки, но ако има ще трябва да ги почистите, заедно с влакната около тях. В подходяща тава се поставя скара с крачета. Върху скарата се нареждат плодовете – ако са разрязани с разреза към скарата. В тавата се налива топла топла вода, която не трябва да достига до скарата, т.е. плодовете да не са в досег с водата. Същевременно количеството на водата трябва да е достатъчно, така че в тавата да има вода до края на печенето. Ако водата се изпари, се долива с топла вода.

Как се пекат тиква, ябълки, дюли, червено цвекло и др.

Тавата се слага в предварително затоплена фурна и тиквата се пече докато омекне хубаво. Обикновено това отнема от 60 до 90 минути в зависимост от големината на парчетата. Готовността може да се провери като плодовете се набучват с вилица, така се усеща, дали са се изпекли.

Как се пекат тиква, ябълки, дюли, червено цвекло и др.

В случая аз съм пекла тиквата 90 минути. След първите 50 минути добавих в тавата 2 цели ябълки (печеното на ябълките обикновено отнема 40-45 минути). Може обаче да сложите всички плодове заедно и когато някой от тях е готов по-рано да го извадите по-рано.

Как се пекат тиква, ябълки, дюли, червено цвекло и др.

ТУК може да видите всички снимки. 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се пекат тиква, ябълки, дюли, червено цвекло и др
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Етикети:, , , ,

3 COMMENTS :

 1. Pingback: Как се прави пюре от дюли, ябълки или тиква

 2. By elena on

  Миме,
  не съм пекла плодове или зеленчуци по този начин.Благодаря за идеята и чудесната публикация.
  Поздрави !

  Reply
 3. Pingback: Десерт с пюре от тиква и ябълки, пълнозърнести бисквити с канела и орехи – My Cooking Book Blog

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари