декември 27

Как се прави пюре от дюли, ябълки или тиква

Как се прави пюре от дюли, ябълки или тиква

Приготвянето на плодово или зеленчуково пюре може да стане по няколко начина и всеки от тях да е прекрасен. В зависимост от това за какво ще бъде ползвано пюрето или според конкретните ви предпочитания за вкус и гъстота може да приготвите зеленчуково или плодово пюре по няколко начина: 

  1. Сурови плодове или зеленчуци се пасират в блендер. В зависимост от това какъв вид плод или зеленчук се ползва, пюрето приготвено по този начин може да се получи по-рядко или по-гъсто. Може да се сгъсти чрез изваряване, а ако не желаете топлина обработка, да го смесите с малко овесени ядки, кокосови стърготини или нещо друго подобно, което да абсорбира излишната течност.
  2. Другият начин е плодовете или зеленчуците да преминат топлина обработка – варене или печене, след което да бъдат пасирани. Може да бъдат сварени по стандартният начин – в тенджера с вода, на пара или печени във фурната.

Как се прави пюре от дюли, ябълки или тиква

Всеки от посочените по-долу варианти за приготвяне на пюре има своите плюсове и минуси, но всеки от тях може да е перфектен в определен момент. Пюретата приготвени от сурови и варени във вода плодове или зеленчуци при всички случаи ще имат по-рядка консистенция. Лично аз смятам, че най-балансирано се получават нещата когато топлинната обработка става на пара (в т.нар. стимер) или на фурна по-този начинПеченето без вода ще направи плодовете или зеленчуците по-сухи (не в лошият смисъл на думата). Вкусът им може да бъде по-интензивен, което е за предпочитане понякога. Смятам обаче, че когато изпечените плодове или зеленчуци ще бъдат ползвани за приготвяне на пюре, печенето им върху скара, под която има вода е за предпочитане пред сухото (стандартно) печене.

Пюре от дюли

1-ви вариант за приготвяне на пюре показан с дюли варени на пара:

Направих това пюре от 1 дюля с тегло 615 гр. – неочистена. Плодът се измива, обелва и нарязва на парчета. Ако е по-малък на 4 парчета, ако по-голям до 8 парчета. Важно е парчетата да са съразмерни, за да се сварят по едно и също време. Слагат се в тенджера на пара или в стимер и се варят за около 10-15 минути. В зависимост от сорта на ползвания плод или зеленчук, както и големината на парчетата на които е нарязан, времето за варене може да е различно. Най-добре е да се направи проверка с вилица или с дървена клечка: Забучете парченце плод и опитайте да го повдигнете, ако не се задържа на вилицата, значи е достатъчно омекнал. След това плодовете се пасират. Аз в случая получих  440 гр. пюре.

Пюре от дюли

2-ри вариант за пюре показан с тиква, варена във вода:

За направата това пюре съм използвала 940 гр. очистена, обелена и нарязана на средно големи парчета тиква. Получи се 829 гр. тиквено пюре. Парченцата тиква се пущат във вряща вода и се варят до омекване. Може да се направи проверката с вилица или дървена клечка: Забучете парченце тиква и опитайте да го повдигнете, ако не се задържа на вилицата, значи е достатъчно омекнала. Сварената тиква се прехвърля в цедка, за да се отцеди от водата. Ако трябва да изстине преди да я ползвате е най-добре да я облеете с течаща студена вода. Когато се отцеди добре от водата се пасира с ръчен пасатор или в кухненски робот (блендер). 

Как се прави пюре от дюли, ябълки или тиква

3-ти вариант за направа на пюре показан с ябълки:

Всичко което трябва да се направи в случая, е да измиете, обелите и почистите ябълките от семенната част. Нарязват се на парчета и се пасират с помощта на блендер. За да се пасират по-лесно, при ябълките в блендера може да се сипе малко вода или сметана. 

Как се прави пюре от дюли, ябълки или тиква

От 2 ябълки (233 гр.) когато ги обелих и почистих останаха 150 гр. Добавих 50 гр. вода при пасирането и получих 180 гр. пюре от ябълки. Ако пюрето ви се вижда рядко, може да го прехвърлите в ситна цедка, където да остане, докато се от

Вижте и публикацията ми Как се пекат тиква, ябълки, дюли, червено цвекло и др., за да приготвите пюре от печени плодове или зеленчуци. При всички случаи пюрето може да се ползва веднага или да се съхрани в хладилник за няколко дни. Трябва да е в съд който се затваря добре. Може също да се замрази.

Как се прави пюре от дюли, ябълки или тиква

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави пюре от дюли, ябълки или тиква
Published On
Average Rating
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Етикети:, ,

3 COMMENTS :

  1. Pingback: Крем карамел с тиква и канела | My Cooking Book Blog

  2. Pingback: Как се пекат тиква, ябълки, дюли, червено цвекло и др. – My Cooking Book Blog

  3. Pingback: Сладкиш с овесени ядки, ябълково пюре, дулсе де лече и шоколадов ганаш – My Cooking Book Blog

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари