Как се прави кафе на джезве

Как се прави кафе на джезве

Как се прави кафе на джезве

Днес ще споделя с вас как се прави кафе на джезве. То е известно също като домашно, турско, гръцко, кипърско, арабско или арменско кафе в съответните страни. Кафето на джезве произлиза от Близкия изток, затова някои източници твърдят, че е най-правилно да се нарича „кафето на Близкия изток“Широко разпространено е из целия Близък изтокСеверна АфрикаКавказ, на Балканите и в останалата част на света в обществата на преселници от тези страни.

Как се прави кафе на джезве

Технологията за приготвяне е една и съща или поне много сходна. Традиционно кафето на джезве се приготвя в медно джезве, върху пясък. Разбира се може да се направи и върху котлон или домашна печка в съвсем обикновено жезве. Приготвя се с вода и печено, прясно смляно кафе. Може да е със или без захар. Сервира се в малки чашки, има утайка на дъното. Задължително се поднася с чаша студена вода и нещо сладко – локум, сладко с цели плодове, сиропиран или друг десерт, кулуракя, дребни сладки, бишкоти (сухари) и др. 

Как се прави кафе на джезве

Културата на пиене на това кафе чрез кафенетата е много разпространена до днес в Турция, Кипър и Гърция (поне за тях знам със сигурност). На следващата снимка, която е от Check-in Cyprus, се вижда типично Кипърско кафене. На споменатият сайт може да разгледате още снимки на кафенета и други интересни или характелни за Кипър неща. 

Кипърско кафене снимка от Check IN Cyprus

Как се прави кафе на джезве

(short link)

Как се прави кафе на джезве

 • Мерителната чаша е кафена, с вместимост 70 до 90 мл. Водата за всяко кафе се замерва с чашата, в която ще бъде сервирано. Лъжиците, с които замервам не са мерителни. За всяко кафе ползвам по 1 пълна с връх чаена лъжица кафе (вижте следващата снимка), това е около 4 гр. кафе. По-долу съм дала разяснения за това колко кафе се ползва, ако някой желае по-слабо или по-силно кафе.

кафе

 • Кафето, което се ползва е от сорта Arabica. Важно е да е прясно изпечено и много ситно смляно. Ако нямате възможност да го смилате на момента, е най-добре да съхранявате смляното кафе във фризер. Поставете го в добре затварящ се буркан или друг подходящ съд. Така ще го запазите свежо и ароматно.
 • Рецептатата може да се изпълни и с натурално какао, вместо с кафе. На външен вид „кафето“ с какао изглежда по абсолютно същия начин като кафето. Така може да зарадвате някой, които не може да пие кафе или получават сърцебиене от него. ?
 • На следващата снимка се вижда как замервам захарта. Не пълня лъжицата толкова колкото с кафето, но определено не е равна.  

захар

 • Традиционно джезвето, което се ползва трябва да е медно. Специфичната му форма (това, че е по-широко в основата и по-тясно около гърлото), подпомага да се запази каймака на кафето. Важно е размера на джезвето да е съобразен с броя на кафетата, които ще се приготвят. Обикновено има 3 размера джезвета – за приготвяне на едно, на две и съответно на 3 броя кафе едновременно. Ако се ползва голямото джезве за 1 кафе, каймака няма да може да се запази при прехвърлянето на свареното кафе от джезвето в чашата. 

Как се прави кафе на джезве - продукти

Необходими продукти за 1 кафе на джезве:

 • 1 кафена чаша (70 мл.) вода, студена (от чешмата), не топла
 • 1 пълна с връх чаена лъжица (4 гр.) смляно кафе
 • по желание захар (вижте съветите по-горе за това как се пълни лъжицата и тези по-долу в рецептата свързани с количеството на захарта, което може да се добави)
 • 1 чаша студена вода

Как са си поръчаш кафе на джезве в Кипър или Гърция:

Независимо дали си поръчваш кафе на джезве в кафене на о. Кипър или в дома на приятел, ще бъдеш попитан или трябва да кажеш как го предпочиташ. Най-често се сервират комбинациите, които съм написала с удебелен шрифт.

 • „Σκέτος“ (sketos) – означава кафе без захар
 • „Με ολίγη“ (me oligi) – се отнася за кафе с малко захар, което може да означава от захар на върха на лъжицата до ½ чаена лъжица захар (трябва да бъде пояснено допълнително)
 • „Μέτριος“ (metrios) е кафе с 1 чаена лъжица захар 
 • „Γλυκός“ (glikos) е кафе с 2 чаени лъжици захар
 • „Ελαφρύς“ (elafris) е „леко кафе“, прави се с 1 чавна чаена лъжица кафе (около 2 гр.)
 • „Βαρύς“ (varis) е „силно кафе“, прави се с 2 средно пълни чаени лъжици кафе (около 6 гр.)

Начин на приготвяне:

За някои хора е важен дори реда на смесване на продуктите в джезвето. Това, че трябва да се бърка в определена посока, да се кипне до 3 пъти и т.н…. ? Смея да твърдя че правя страхотно кафе на джезве, без да се вманиачавам чак толкова! 

Първо слагам водата в джезвето. Количеството на водата замервам с чашката, в която ще сервирам кафето. Водата трябва да е студена (от чешмата), не топла. След това добавям кафето и захарта (ако се ползва).

Как се прави кафе на джезве

Слагам джезвето на котлона и разбърквам енергично докато кафето (съответно и захарта) се зазтворят напълно във водата. След това варенето продължава без разбъркване, на слаб огън докато по повърхността се получат балончета и кафето започне да се надига. Трябва да отстраните от огъня преди да успее да кипне. Ако започне да ври каймака ще бъде унищожен. Най-добре е да оттръпнете от огъня, малко преди мехурчетата да стигнат ръба на джезвето.

Как се прави кафе на джезве

Преди да опиша как свареното кафе трябва да се прехвърли от джезвето в чашкатата, ще покажа и приготвянето му на пясък, както е по традиция. Пясъкът (от морето си го донесох днес) има свойството да нагрява равномерно стените на джезвето и да изпича кафето по-добре. Отнеме повече време, отколкото когато се приготвя на котлон, но кафето определено става по-хубаво. Сложила съм пясъка в тава, която съм положила върху силен огън (на газ). Когато пясъка се нагря, сложих джедвето в него, така че стените му (поне до ¹⁄3 от височината) да са в пясъка. Разбървам само докато кафето и захарта се разтворят във водата. 

Как се прави кафе на джезве

След това с леки кръгови движения местя джзвето из пясъка, така че да се нагрява равномерно. По краищата (пръстеновидно) започват да се появяват мехурчета, които се надигат. Мераклиите смятат, че за да е перфектно кафето приготвено върху пясък, кипенето трябва да се отложи на 2-3 пъти. Изисква се опит, концентрация и пъргавина, за да се постигне това. След като се образува пръстен от мехурчета, но преди да са почнали да се надигат, джезвето трябва да се отстрани от огъня за кратко. След това се връща и процедурата се повтаря още 2 пъти, като само последният път се позволява на мехурчетата да се надигнат напълно. Ако задържите кафето настрани от пясъка повече от необходимото или ако първият или вторият път го оставите да се надигне малко повече, ще развалите каймака на кафето. С малко практика всичко може да се получи перфектно!

Как се прави кафе на джезве

Долепете джезвето със свареното кафе до чашата, в която ще го сервирате. Сипете малко от каймака. Продължете да сипвате кафето в чашата, като отдалечавате джезвето от нея – на практика докато кафето се сипва, джедвето се движи леко нагоре – надолу.  

Как се прави кафе на джезве

Кафето в джезве е готово и мирише невероятно!!! ❤ Поднесете го с чаша студена вода и нещо сладко.  Добре е да го оставите няколко минути, за да спадне утайката на дъното и за да не се опарите. ? Στην Υγεια μας (Stin igia mas) или наздраве!!! 

Как се прави кафе на джезве

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави кафе на джезве
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 12 Review(s)

2 thoughts on “Как се прави кафе на джезве

 1. Аз правя една разновидност, което беше любима на баща ми.
  Вместо да подслаждам кафето по този начин, първо карамелизирам желаното количество захар на дъното на джезвето и върху карамела сипвам нужната вода. По-нататък процедирам по същия начин, както прекрасно сте го описали Вие.
  Поздравления за поста!

  1. Здравейте, Весела!
   Мога да си го представя! ❤️
   Много би ми харесало кафе с карамелизирана захар – непременно ще опитам!
   Благодаря за споделеното!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: