Торта за кръщене на Теодор

Торта за кръщене на Теодор

Торта за кръщене на Теодор

Приготвих тази торта за кръщенето на Теодор, което се състоя на 01/05/2022 г.

Торта за кръщене на Теодор

Майката на Теодор ми показа няколко торти, които й харесват като модел. Сподели, че цветовете на тържеството ще са бяло, кралско сиьно и сиво (сребърно). Държеше на тортара да е изписано името на детето и да има кръстче.

Торта за кръщене на Теодор

Гълъбчето като идея ми допадна когато го видях върху едната от тортите, които Ваня (майката на Теодор) ми показа, за да разбера какво й допада като стил.

Торта за кръщене на Теодор

Направих няколко моделчета за торти с харесваните елементи и цветове. Ползвах хартия (като хартиени апликации бяха). Ваня си избра първият вариант от следвадващият колаж.

Торта за кръщене на Теодор

Цветята щяха да са живи рози и зеленина – за хартиените моделите замених с каквото имах в градината към онзи момент. 

Торта за кръщене на Теодор

В процеса на работа решихме да направим розите от захарно тесто, понеже имахме достатъчно време и материал. Зеленината щяхме да я оставим, с което направихме малко нестандартно смесване на живи растения и цветя от захарно тесто – обикновено се ползват едните или другите.

Торта за кръщене на Теодор

Много исках за зеленина да ползвам клонки с листа от дафиново дърво, които по принцип издъжат свежи с дни. Освен това са символ на  благородство и победа, чистота и целеустременост.  За съжаление точно в края на Април и началото на Май е времето когато израстват млади листа, а те са твърде крехки и клюмват до няколко часа, след като се откъснат. Така, че се наложи да проведа експеримент коя друга от зеленините в двора се задържа свежа до 48 часа след откъсване, оставена без вода. Победи зеленината, която се вижда на тортата.  

Торта за кръщене на Теодор

Торта за кръщене на Теодор

(short link)

 • С по-долу посочените продукти съм оформила двуетажна торта. Първият етаж е същинската торта и е с диаметър от 25 см., височина 6 см. Вторият етаж е от стиропор и е с размери – диаметър 15 см, височина 14 см. Кръщенката беше за 40 човека.

Торта за кръщене на Теодор

 • Предварително съм изработила шаблони за гълъбчето и кръстчето. Кръстчето просто го нарисувах, а гълъбчето разпечатах от картинка за оцветяване, която намерих в Интернет. Ламинирам шаблоните, за да могат да се ползват повторно (при необходимост) и за да се работи по-лесно.

Торта за кръщене на Теодор

Необходими продукти:

 • 1 бр. кръгла картонена поставка за торта (Round Cake Board) с диаметър 30 см., дебелина 1.5 см.
 • 2 дози Дукиса или шоколадово бисквитена торта
 • 500 гр. захарно тесто за моделиране (Flower&modeling paste)
 • 1.800 гр. захарно тесто (фондан)
 • 1 бр. експандиран полистирен (стиропор) с диаметър 15 см., височина 14 см.
 • 1 бр. бамбукова пръчка с дължина окоро 20 см.
 • сладкарско лепило
 • бели матови захарни перлички
 • телчета за цветя
 • 2.4 м. синя панделка с ширина 1.5 см. 

Начин на приготвяне:

За торти като тази работата започва с изработването на декоративните елементи. 

изработване на декоративни елементи

За гълъбчето съм разточила захарно тесто за моделиране с дебелина около 3 мм. Наложих шаблона на гълъбчето върху захарното тесто и излязах контурите му с помощта на много остър резец. След това направих очертанията на крилата и опашката. За окото ползвах черна захарна перличка. В долната част на гълъба, прикрепих намазана със сладкарско лепило бамбукова пръчка. Оставих да съхне 24-48 часа.

изработване на гълъбчето и избор на щампа за декоративният бордюр

Пробвах и няколко отпечатъка (снимка 4 от горният колаж). Трябваше да избера един и да го ползвам за кръсчето и декоративната лента в основатата на всеки от двата етажа. Колебаех се межте двата които се виждат на 5-тата снимка, но в крайна сметка избрах този от 6-тата снимка. 

Торта за кръщене на Теодор

Започнах и изработването на розите, което става на няколко етапа… Подробности за това как се правят може да видите в публикацията ми Как се правят рози от захарно тесто за моделиране (modeling paste)

подготовка за изработване на рози от захарно тесто за моделиране

Понеже вторият етаж на тортата, щеше да е от стиропор можех да го подготвя и декорирам доста преди кръщенето. С помощта на сладкарска четка, намазах повърхността и страните на стиропора със сладкарско лепило. След това го покрих със захарно тесто разточено на „чаршаф“ с дебелина около 3 мм. Загладих с помощта на сладкаска шпакла, след което отрязах излишното тесто в основата на стиропора. За целта ползвам нож за пица, но би станало и с обикновен. Оставих за 24 часа да се спои с лепилото и да позасъхне.

покриване на стиропора с фондан, декоративен бордюр

 По-долу има колаж, на който се вижда по-подробно  как точно съм направила лентата с отпечатъка. Прикрепена е в основата на тортата с малко сладкарско лепило. След това с помощта на инстумент със заострен край (вижда се на снимката), съм направила малки дупчици на равномерни растояния. Целта им е да послужат като „легло“ за матовите перлички, обримчващи горният край на декоративният бордюр. За да се прикрепят здраво, мацвам по малко сладкарско лепило с върха на четката, във всяка от дупчиците. След това прикрепям по една перличка във всяка дупчица. За целта ползвам пинсета. Оставям да засъхнат за 24 часа. Беквите за името са изрязани с формички за букви. Оставям ги да засъхнат леко, но не напълно. След това ги намазвам със сладкарско лепило и една по една ги потапям в сребрист сладкарски брокат. Оставям отново да засъхнат малко, за да не се разпилее брокат по тортата и след това съм ги залепила дъгообразно в долната част на кръстчето. Със сладкарско лепило е прикрепена и синята панделка над захарният бордюр на тортата. 

декорация на вторият етаж на тортата

Самата торта приготвих 2 дни преди празненството. Оставих я да престои в хладилник за 12 часа. В деня преди тържеството извадих от формата, запълних кухините с парченца захарно тесто (нямаше да полагаме маслен крем) и покрих тортата със захарно тесто, разточено на „чаршаф“, достатъчно голям да покрие повърхността и страните ú. Загладих с помощта на сладкаска шпакла, след което отрязах излишното тесто в основата на стиропора. За целта ползвам нож за пица, но би станало и с обикновен. Оставих за 24 часа да се спои с лепилото и да позасъхне.

покриване на първият етаж на тортата с фондан

Следваше съединяването на двата етажа на тортата и довършването ú. Двата етажа са прикрепени с предварително оразмерена бамбукова пръчка. 

свързване на първи и втори етаж на тортата

На следващият колаж се вижда как съм направила бордюрите на тортата. Разточила съм захарното тесто на дълга лента достатъчна да обиколи тортата. След това с притискане съм поставяла шаблона въру тестото. На равномерна лента се нарязва най-бързо и лесно с инструмента, който се вижда на втората снимка от колажа. Ако нямате такъв може да ползвате линийка и нож за пица или обикновен остър нож. 

декоративен бордюр за първият етаж

Бордюра е прикрепен към основата на тортата с масло хладкарско лепило. В горният му край съм поставила захарни перлички, както направих и за вторият етаж на тортата. Следва и залепването със сладкарско лепило на синята панделка.

Торта за кръщене на Теодор

Розите още не бяха засъхнали напълно, но аз много исках да добия представа как ще изглежда, пък и да я покажа на Ваня. Така направих това видео с клонки и цветя, които не бяха забучени, а просто поставени върху тортата…

Деня преди кръщенето аранжирах захарните рози и клонките върху тортата, като този път ги забучих така, че да са устойчиви.

Торта за кръщене на Теодор

Много ме зарадва това, че тортата толкова много се хареса от семейството на Теодор!  Нека е честит и със здраве да си носи името! ?

Торта за кръщене на Теодор

ТУК може да видите всички снимки. 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта за кръщене на Теодор
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: