Как се прави чесън конфи и чесново олио

Как се прави чесън конфи и чесново олио

Как се прави чесън конфи и чесново олио

Днес ще споделя с вас как се прави чесън конфи и заедно с това чесново олио.

От една страна се получава много вкусен чеснов лук с мек вкус, подобен е на печеният чеснов лук. Има креместа текстура (директно може да го намажете върху парче препечен хляб), нежен и богат вкус, с ядков привкус. Може да го добавите към всякакви сосове, супи или ястия, ще ги направи по-ароматни и вкусни. Чесън конфи може да замести в почти всичко печеният чесън. 

От друга страна се получава чесново олио. То може да се ползва както за кулинария, така и за народна медицина. В кулинарията може да влезе в употреба за салати, супи, ястия и каквото друго си пасва с чесън.

Как се прави чесън конфи и чесново олио

Като средство за народна медицина има доста широко приложение. Действа антибактериално, противовъзпалително, противогъбично, за заздравяванена рани. Подобрява разтежа растеж на косата, здравето на сърцето и мозъка. Може да успокои зъбобол и рани в устата, а също така и ушни инфекции. 

Как се прави чесън конфи и чесново олио

(short link)

Как се прави чесън конфи и чесново олио

Терминът Конфи идва от френски дума confire, която буквално значи „да се запази“. Конфи като термин за готвене се отнася за храна готвена в мазнина или захарен сироп при по-ниска температура. В модерната кухня терминът се ползва и като определение за всякакъв вид храна, която се приготвя бавно в продължение на дълъг период от време и като метод за съхранение. 

За разлика то рецептата ми за Печени червени чушки конфи, тази съм изпълнила на фурна, който иска може да ползва технологията показана в горе спомената рецепта и да направи чесън кофи на котлона. 

  • Понеже позвам олиото не само за кулинарни цели, но и за народна медицина, го искам натурално и не добавям билки. Който иска обаче може да добави билки и подправки според предпочитанията си. Може да се ползва мащерка, розмарин, дафинов лист, пипер на зърна, люта чушка и каквото друго искате. 
  • Теглото на продуктите е било замерено, след като са били почистени и нарязани и е по-скоро ориентировъчно.
  • В случая аз съм пекла на 170ºС за 55 минути, но ако искате по-светъл цвят (на мен ми харесва чесъна да става карамелен, както се вижда на снимките), може да печете на 160ºС за около час. Ползвам керамично гювече с похлупак, ако се ползва открит съд, печенето може да трае различно от посоченото. 

Как се прави чесън конфи и чесново олио

Необходими продукти:

  • 120 гр. чеснов лук (добих това количество от 2 ½ глави чеснов лук)
  • 165 гр. маслиново олио (зехтин)

Начин на приготвяне:

Сложете почистените скилидки чеснов лук на дъното на гювечето. Залейте с маслиновото олио. Ако желаете може да добавите подправки и билки (вижте съветите по-горе). Похлупете с капака и поставете в студена фурна. Пуснете фурната да работи с горен и долен реотан и вентилатор, нагласена на 170ºС. Печете 55-60 минути (времето е засечено от момента, в който фурната е достигнала желаните градуси.

Как се прави чесън конфи и чесново олио

След 40 минути е добре да проверите как вървят нещата, като внимавате да поставите гювечето върху суха повърхност и отворите похлупака, така че парите да не ви изгоря. Ще може да прецените дали искате чесновият лук да е с по-светъл или с по-карамелен цвят.  Ако предпочитате карамеленият върнете във фурната за още 10-15 минути. Извадете гювечето от фурната, внимателно махнете похлупака и оставете върху мраморен плот докато се охлади напълно.

Как се прави чесън конфи и чесново олио

С охлаждането чесновият лук ще потъне на дъното на гювечето.

Как се прави чесън конфи и чесново олио

Превърлете чесновият лук в малък буркан или друг подходящ съд и залейте с част от олиото – колкото да го покрива. Останалото олио прехвърлете в малка бутилка и може да ползвате за кулинария или народна  медицина.

Как се прави чесън конфи и чесново олио

Съхранение и употреба на чесън конфи

Чесън конфи може да се съхранява в хладилник може за 3 седмици, във фризер до 3 месеца. Чесновото олио може да остане на стайна температура поне 2-3 седмици. За по-дълго качествено съхранение може да се прибере в хладилник. Имайте предвид, че при ниска температура зехтина не остава течен и преди употреба ще трябва да оставяте чесновото олио на стайна температура, за да се втечни. 

Бъдете здрави и да ви е сладко!

Как се прави чесън конфи и чесново олио

ТУК може да видите всички снимки. 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави чесън конфи и чесново олио
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: