Печен сутляш

Печен сутляш

Печен сутляш

Нова рецепта за печен сутляш! ❤ Млякото с ориз у нас е на почит, затова в блога има най-различни вариации на този десерт! Както виждате продължавам да ги допълвам ?

Печен сутляш

Печен сутляш

(short link)

Печен сутляш

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл. Лъжиците, с които съм замервала са мерителни. 
  • С по-долу посочените продукти оформям 6 бр. от десерта в купички с вместимост 150 мл. 4 бр. в купички с вместимост 200 мл.  

купичките, в които приготвям десерта

  • На тази рецептата попаднах във Facebook (имах я на screenshot, където се виждаше, че е публикувана от Мария Иванова). Променила съм малко съм пропорциите   на продуктите.

необходими продукти

Необходими продукти:

  • 500 мл. (2 чаени чаши) вода
  • 220 гр. (1 чаена чаша) ориз
  • 1 л. прясно мляко
  • 230 гр. (1 чаена чаша) захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 37 гр. (2 бр.) жълтъци
  • 16 гр. (2 супени лъжици) царевично нишесте
  • 110 мл. прясно мляко
  • 50 гр. краве масло

Начин на приготвяне:

В тенджера с вместимост 3 л. сипете водата и ориза (предварително измит). Сложете тенджерата на умерено силен огън и варете докато ориза абсорбира водата. Разбърквайте периодично. При мен това отне около 13 минути.

варене на ориза във водата

В друга по-малка тенджера (вместимост 1.5 л.), смесете прясното мляко, захарта, зрънцата от 1 шушулка ванилия и самата шушулка. Сложете тенджерата на умерено силен огън. Загрейте с периодично разбъркване, докато сместа заври. При мен млечната смес завря, за времето нужно на ориза да абсорбира водата. Ако заври преди това, просто изключете котлона.

затопляне на млякото със захарта и ваниловата шушулка

Същевременно в купа смесете допълнителното прясно мляко (110 мл.),  нишестето и жълтъците. Разбъркайте с телена бъркалка до получаване на еднородна смес.

смесване на нишестето с прясното мляко и жълтъците

Сипете горещата млечна смес към ориза в по-голямата тенджера. Варете с периодично разбъркване за 3-4 минути от момента на завиране. Добавете яйчената смес на тънка струя към млякото и ориза. Бъркайте непрекъснато за още 3 минути и свалете тенджерата от котлона.

варене

Ако сте ползвани ванилова шушулка извадете я от крема. Ако ползвате синтетична ванилия, добавете я на този етап заедно с маслото. Разбъркайте докато маслото се разтопи. Разпределете получената смес в купички. Поръсете повърхността на десерта с малко захар. Наредете купичките в дълбока тава. Напълнете тавата с чешмяна вода, докато количеството и достигне до средата на купичките. 

преди и след печене

Печене:

Печен сутляш

Сложете тавата на средна скара в предварително затоплена на 200ºС фурна, работеща само с вентилатор. При мен печенето по този начин отнема 40-50 минути. Десертът е готов когато повърхността му се зачерви приятно. Изведете тавата от фурната и прехвърлете печения сутляш върху домакински плот. Може да се консумира леко топъл или напълно охладен. Съхранява се в хладилник. Добре е купичките да се покрият с прозрачно домакинско фолио, за да се предотврати изсъхването на десерта. Да ви е сладко!

Печен сутляш

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Печен сутляш
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

2 thoughts on “Печен сутляш

  1. От дете ненавиждам варианта на този десерт, който ни предлагаха по детски градини и столове. Докато не го опитах в Турция, богат на вкус и запечен. Много ми хареса твоят и мисля, че тайната се крие в добавените жълтъци и печенето на фурна. В Испания имат подобен сладкиш, мисля, че го наричат торта жирафа. Е, крайно време е да го направя.
    Благодаря, както винаги!

    1. У нас много обичаме този десерт, то и от блога си личи – има толкова разнообразни рецепти за неговото приготвяне…
      Опитвала съм един португалски вариант (има рецепта в блога) който страшно много ни хареса, но за този който споменаваш (Испанския) ще се поразровя за рецепти!
      Благодаря за отзива и споделеното Марта!
      Чудесен зимен ден да имаш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: