Сос с телешка кайма

Сос с телешка кайма

Сос с телешка кайма

Тази вариация на сос Болонезе ме привлече най-вече с необичайната технология на приготвяне: каймата се слага в суха тенджера и се обработва топлинно докато побелее и стане на трохи. След това се добавят двата вида лук и след като омекнат идва ред на мазнината и останалите продукти! 🙂 Интересно нали?! Получава се много вкусен сос, който освена за Пастичо или пастицио (Παστίτσιο) по Гръцки, може да се ползва за спагети, за плънка на канелони и зеленчуци, за пица и други.

Сос с телешка кайма

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • За рецептата е нужен сгъстен доматен сок – т.н. „passata”. При липса на пасата, би могло да се ползва доматено пюре разредено с малко вода.

Сос с телешка кайма

  • В случая съм приготвила соса със 520 гр. телешка кайма и 230 гр. свинска, но най-добре се получава когато е изцяло с телешка кайма. Когато каймата е смес, соса става по-мазен, въпреки че и така за Пастичо (или др. паста) е  перфектен!
  • Рецепта е адаптирана от гръцкото издание на списанието „OLIVE”, бр. 42 от Септември 2009 г. 

Сос с телешка кайма

Необходими продукти:

  • 750 гр. телешка кайма
  • 210 гр. кромид лук, нарязан на ситно
  • 5 гр. (1 скилида) чеснов лук, нарязан на ситно
  • 1/3 чаена чаша (83 мл.) маслиново олио (зехтин)
  • 1/3 чаена чаша (83 мл.) червено вино
  • 1 ½ чаена чаша (375 мл.) сгъстен доматен сок „passata
  • 1 пръчка канела
  • ½ чаена лъжица черен пипер
  • 2 чаени лъжици сол

Начин на приготвяне:

Тенджерата, в която ще се приготвя соса с кайма се слага на умерено силен огън. Когато се нагрее се добавя каймата. Разбърква се непрекъснато с дървена лъжица или шпатула, докато каймата побелее равномерно и стане на „трохи”. При мен това отне 4-5 минути.

Сос с телешка кайма

Прибавят се двата вида лук (кромид и чеснов). Топлинната обработка продължава с разбъркване за минута или докато лука омекне леко. След това се добавя маслиновото олио. 

Сос с телешка кайма

Задушаването продължава с перодично разбъркване, до първите признаци на залепване на каймата по дъното на тенджерата. При мен този процес отне 20-25 минути. В началото не е нужно да се бърка непрекъснато, защото месото не поема бързо мазнината, а и лука пуска сок. След 10-тата минута обаче (или когато течността в тенджерата намалее), бъркането става непрекъснато, докато каймата остане само на малко мазнина и се зачерви леко. 

Сос с телешка кайма

Последователно в тенджерата се добавят виното, канелата, солта, черният пипер и сгъстеният доматен сок.

Сос с телешка каймаКогато сместа заври огънят се регулира (намаля се) и варенето продължава около 35 минути с периодично разбъркване. Готовият сос може да се ползва веднага или по-късно. Когато се охлади може да се прехвърли в подходящ за съхранение съд и да се запази в хладилник до 5-6 дни или за по-дълго във фризера.

Сос с телешка кайма

ТУК може да видите всички снимки. Тук »Сос (и спагети) Болонезе

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сос с телешка кайма
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

2 thoughts on “Сос с телешка кайма

  1. Здравей, Мария, направих соса по твоята рецепта. Божествен деликатен аромат на канела, много ми харесва и в солени ястия. Така приготвен съм го опитвала на Корфу и Лемнос. Благодаря ти. Сърдечно от мен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: