Кефтедес (κεφτέδες) или Кипърски кюфтета с канела и джоджен

Кефтедес (κεφτέδες) или Кипърски кюфтета с канела и джоджен

Кефтедес (κεφτέδες) или Кипърски кюфтета с канела и джоджен

Кефтедес (κεφτέδες) e наименоманието на традиционните за Кипър кюфтета, които се приготвят с канела и джоджен! Със сигурност съществуват множество вариации – така е с популярните традиционни рецепти, във всеки дома се правят по повече или по-малко различен начин. Това е рецептата на моят съпруг. Кюфтетата приготвени по долу описаният начин са с хрупкава коричка и разтапящо сочна, вкусна и ароматна сърцевина!

Кефтедес (κεφτέδες) или Кипърски кюфтета с канела и джоджен

Това, което може да ви се стори странно (нестандартно) в рецептата е, добавката на канела и пресен джоджен към сместа с каймата. В никакъв случай не ги пропуснкайте!!! Пресният джоджен се ползва доста масово в Кипърската кухня, а добавката на канела към месо е нещо съвсем обичайно – Пастичо (παστίτσιο) Пастицио или Макарони на фурна с кайма и бешамелШефталя (Σεφταλιά) и Сувлаки – Кипърски кебапТелешко Стифадо (Beef Stew)Псито (Ψητό) или Пържоли на фурна с картофи, домати, лук, дафинов лист и канелаПълнени лозови листа по Кипърски – Koupepia (dolmades). 

Кефтедес (κεφτέδες) или Кипърски кюфтета с канела и джоджен

(short link)

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл. 
  • Кипърските кюфтета не се правят много големи. Колко точно кефтедес ще се получат, зависи от това с каква големина ще бъдат оформени. Аз съм ги оформяла с около 47 гр. измесена кайма, получиха се около 55 бр.

Кефтедес (κεφτέδες) или Кипърски кюфтета с канела и джоджен

  • По-долу съм дала с точност продуктите, които съм вложила в рецептата, затова мерките не са закръглени. Грамажа на картофите, лука и магданоза е чистото им тегло вложено в рецептата, след като са били обелени, почистени, измити и отцедени от водата. 
  • Към каймата за кефтедес се прибавят настъргани картофи. Количеството им трябва да бъде от ¹⁄3 до ½ от количеството на мляното месо. 
  • В зависимост от сочността на картофите (когато са пресни имат много вода), се прибавя 1 повече или 1 по-малко яйце.
  • Знам, че за повечето от вас добавката на канела към месо е нещо странно, но ви уверявам, че е много вкусно с нея!!! В никакъв случай не я пропускайте! 
  • Понякога ги правя и с добавка на галета. На долната снимка се виждат продуктите, с които съм приготвила кюфтета, в чиято смес съм добавила и галета Мляното месо е смес – свинско с телешко и картофите са малко повече отколкото когато не ползвам галета.

Кефтедес (κεφτέδες) или Кипърски кюфтета с канела и джоджен

  • Може да замесите каймата по-рано през деня, да я покриете с кърпа или домакинско фолио и да я приберете в хладилника, а по-късно да изпържите кюфтетата. В такъв случай, джоджена се слага непосредствено преди да започне оформянето на кюфтетата.

Кефтедес (κεφτέδες) или Кипърски кюфтета с канела и джоджен

Необходими продукти:

  • 1100 р. мляно свинско месо (кайма) 
  • 3 средно големи яйца
  • 350 до 500 гр. обелени, измити картофи
  • 200 гр. кромид лук, настърган или нарязан в блендер
  • ¾ чаена чаша (26 гр.) нарязан на ситно магданоз
  • 4 чаени лъжици сол
  • ½ чаена лъжица черен пипер 
  • ½ чаена лъжица канела
  • листата на 2-3 клончета свеж джоджен (мента) или ½ чаена лъжица сух   
  • олио за пържене
  • по желание – брашно за овалване преди пържене (аз не ползвам)

Начин на приготвяне:

Настържете картофите на средно ренде (да не е най-ситното). Отцедете ги с ръце от отделилият се сок и прехвърлете в дуг съд или в купата, в която ще месите каймата. Оставете на страна чинията, в която сте стъргали и изстискали картофите.  

Кефтедес (κεφτέδες) или Кипърски кюфтета с канела и джоджен

В голяма купа смесете  каймата, лука, магданоза, солта, черният пипер, канелата и двете яйца. Добавете настърганите отцедени от течност картофи и разбъркайте бързичко – така картофите ще се смесят с останалите продукти и няма да потъмнеят.  

Кефтедес (κεφτέδες) или Кипърски кюфтета с канела и джоджен

Когато всички продукти се смесят хомогенно, обърнете внимание на съда, в който сте оставили отцедената от картофите вода. Отлейте внимателно водата в мивката, без да клатите излишно съда. Оставащото по дъното нишесте и парченца картофи ги добавете към каймата в купата. Ако е необходимо се добавя и третото яйце – аз го добавям. Става изключително влажна смес – така трябва да бъде! На този етап сместа може да се съхрани в хладилник до 24 часа. Джоджена се добавя непосредствено преди да започне оформянето и пърженето на кюфтетата. 

Оформете продълговати или кръгли не големи (47 до 50 гр.) кюфтета. Вижте следващата снимка.

Кефтедес (κεφτέδες) или Кипърски кюфтета с канела и джоджен

По абсолютно същия начин се приготвя сместа и когато е с галета, просто картофите са повече. И не забравяйте, че джоджена трябва да се добави непосредствено преди да започне оформянето на кюфтетата. За да ви е по-лесно и да цапате по-малко, може да оформите всички кюфтета, да ги наредите върху тава или поднос, а след това де се заемете с пърженето им.

Кефтедес (κεφτέδες) или Кипърски кюфтета с канела и джоджен

Сгорещете олио в подходящ съд на котлона и в него пържете кюфтетата. Когато се извадят от олиото се поставят върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.  

Кефтедес (κεφτέδες) или Кипърски кюфтета с канела и джоджен

Сервират се топли (може и охладени), но докато са прясно изпържени са най-вкусни защото имат хрупкава коричка и мека и влажна сърцевина. Когато останат, коричката им губи хрупкавостта си, но продължават да са вкусни! Аз съм сервирала с Цветове от тиквички и булгур с ориз за гарнитура. Да ви е сладко!

Кефтедес (κεφτέδες) или Кипърски кюфтета с канела и джоджен

ТУК може да видите всички снимки.

Кефтедес (κεφτέδες) или Кипърски кюфтета с канела и джоджен

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Кефтедес (κεφτέδες) или Кипърски кюфтета с канела и джоджен
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

24 thoughts on “Кефтедес (κεφτέδες) или Кипърски кюфтета с канела и джоджен

  1. Страхотно звучи рецептата, ще я пробвам! Вкъщи много обичаме кюфтета с канела, даже доста по-голямо количество слагам 🙂 Поздрави!

    1. Привет, Катя и добре дошла!
      Ще ми е приятно да обменяме идеи! 🙂

      Истината е, че канелата много си отива с кюфтетата пък и не само с тях. Тук при нас канелата се ползва за доста ястия, освен и за десерти. В блога ми има и
      рецепта за Псито (Ψητό) или Пържоли на Фурна с Картофи, Домати, Лук, Дафинов Лист и Канела, страхотни стават и печените картофи на фурна, наръсени лекичко с канела, сол и пипер…
      Щом вече си опитвала ястия с канела, няма какво да ти обяснява! 🙂
      Поздрав най-сърдечен от мен!

      1. Ooo, супер! В едно заведение навремето ядях често уникални пържоли с мед и канела! А картофи като се случи да ядем ги правя само така – нарязани на тънки шайби и поръсени с канела, черен пипер, чили пипер, сол. Та и аз много ползвам канела навсякъде 🙂 Ще пробвам твоята рецепта за Псито, благодаря 🙂

        1. Вече пробвахме кюфтенцата – страхотни са! За мен по-екзотичен се оказа пресният джоджен, а не канелата 🙂 Комбинацията от аромати е невероятна! Благодаря, че сподели рецептата!

          1. Катя много ме зарадва и изненада – като фурия си! Речено -сторено, а!?! 🙂
            Радвам, че са се харесали! Изглеждат фантастично снимките ти!

            Пресният джоджен също се ползва масово при приготвянето на ястия и десерти. Както знаеш видовете са много а характерният за Кипър (този дето е най-масово разпространен), някак е като златната среда (за мен) между джоджена и ментата. Това което си спомням като мирис на джоджена от градинката на баба ми и ментата, която вирее в България, бих казала че тукашният ухае на букет от двете билки. 🙂 Не знам дали е от самия сорт или то климата тук, защото със сигурност знам, че миризмите се усещат различно при различен климат – това е първото нещо което усетих стъпвайки на острова. Любимият ми парфюм вече се усещаше ужасно силно, колкото и пестеливо да го ползвам и дори ми причиняваше главоболие, отне ми няколко дни да се сетя че е от него…
            Ама все ще се отплесна с нещо аз….

            Поздрави!

  2. В първия момент се намръщих леко, като прочетох кюфтенца с канела, ама така си ги описала, Мария, че направо ме завладя.
    Браво, да ви е сладко! А ако се реша някога, сигурна съм, че няма да съжалявам.
    Поздрави!

    1. Привет Гери,

      Истината е, че за доста хора комбинацията на канела с нещо, което не е сладко (десерт) изглежда странно, но аз казвам, че е нещо, което определено си заслужава да бъде опитано!
      От опит знам, как всички посетили Кипър са „луди“ по кюфтенцата, а тези които ги опитват за пръв път и не знаят, че в каймата се слага канела, остават силно изненадани и впечатлени когато го научат! Като се замисля, май на повечето ястия които се приготвят с мляно месо се добавя и канела…
      Препоръчвам ти да опиташ с едно занижено количество, просто за да се увериш, че нещата стават чудесни!
      Ще се радвам да опиташ и харесаш някоя от тукашните рецепти за ястия, които са публикувани в блога ми и са с канела!
      Поздрави!

  3. С тази канела направо ме върна повече от 20 години назад, когато за пръв път видях канела на клечици, благодарение на колегите студенти от Гърция. И пак тогава за пръв път експериментирах да ги ползвам в готвенето на български манджи. Трябва да кажа, че се получиха много ароматни и вкусни манджи!!
    Така че въобще не се съмнявам, че и кюфтенцата ще са добри! 🙂
    А иначе и тук ползват много цветове от тиква и ги приготвят по подобен начин. Аз обаче никога не съм експериментирала такива, с изключение на панирани, които никак не са зле! 😉
    Pozdravi!

    1. Мими, нищо не пречи да подновиш експериментите! 🙂
      И аз понякога панирам цветовете от теквички, но по-рядко!
      Поздрави!

  4. Оооо Миме върна ме 11 години назад когато бях в Кипър.Тези кюфтенца ги обожавам,чудното че аз която не обичам канела тези кюфтета много ми харесват.Благодаря ти за рецептата и че ме подсети да ги направя.Целувки и поздрави от мен

    1. Албенче, това с канелата съм го чувала и друг път! 🙂
      Истината е, че си отива много с каймата, колкото и странно да изглежда на пръв поглед!
      Поздрави и прегръдка от мен!

  5. Много е добра тази комбинация.Но в последно време започнах да употребявам ситен булгур(НАКИСНАТ ) -преди да се вложи в каймата .Много лук ,кориандър ,черен пипер и кимион(нека да има).Още тази вечер ще пробвам с канела.Много обичом да гледам учудените физиономии на моите хора.Привет.

    1. Привет fti4ka,
      Не съм пробвала да добавя булгур към каймата, но ме заинтригува с тази идея, виж кимиона го ползвам много пестеливо и в повечето случаи го избягвам дори – той е едната от подправките, които не ми харесва във всякакви комбинации.
      Ще се радвам кюфтенцата да ти харесат и с канелата!
      Поздрави!

    1. Кате никога не съм пробвала да ги правя на скара, просто защото сместта се получава прекалено сочна и мека.
      Струва ми се че ще се разпадат, но нищо не пречи да опиташ, пък като видиш че не става да си ги изпържиш!
      🙂

      п.п. Тъкмо подреждам снимките за бананивия хляб – той е следващ, специално за теб!

      1. Значи, вместо настъргани картофи сложих картофено пюре и малко кашкавал, подправих според рецептата, и станаха чудесни кюфтета на скара – сочни и ароматни. Гостите много ги харесаха! 🙂

  6. Току-що опържих половината доза. Е не можах да се стърпя и още топли, топли откраднах едно от кюфтетата. Много са хубави! Благодаря за рецептата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: