Торта Горила (Gorilla Cake)

Торта Горила

Торта ГорилаПлеменниците ни Ксеньос и Маринос навършиха 4 годинки на 04. Февруари 2012 година. Направих за тях няколко неща, но това което много им се искаше бе да имат торта Горила! Ентусиазмът им за това бе подхранен от една реклама за шоколад на Cadbury. Наистина много готина реклама! Не знам дали е била излъчвана по телевизията в БГ, ето го линка към нея за тези, които искат да я видят – Cadbury Gorilla Advert – In The Air Tonight.

Торта Горила

След като си поговорих с дечицата разбрах, че не държат особено горилата да бие барабани! Искаха просто горила, без значение каква точно, защото тази реклама, бе привлякла вниманието им към животното. Е, това беше добре за мен, защото ми даваше свобода на действие, но първата ми идея бе да направя фигурки от захарно тесто, представляващи горилата, на барабаните :). Имах планирани други неща и за вкуса на тортата… 

Торта Горила

Дни преди рожденият ден бях започнала да оформям фигурата на горилата, когато като светкавица в ума ми се появи физиономията на горила, точно върху тази торта!!! Представих си как карамелизираните кокосови стърготини (покриващи повърхността и), ще са чудесни за имитация на козината на горилата… Веднага (без дори да се замисля за миг), смачках направената до някъде фигура на горила и добавих топчето тесто към останалото захарно тесто оцветено в сиво-черно. Грижливо го завих с фолио, за да не съхне и позвъних на майката на дечицата, за да обява промяната в плановете! Тя нямаше нищо против, затова започнах да планирам приготвянето на новият ми замисъл! 🙂 

Торта Горила

Торта Горила

  • Торта Горила е приготвена в тортена форма с диаметър 26 см. Размерите описани по-долу за оформянето на горилата са свързани с този размер. В поста ми с рецептата на Торта Шоколадово – Кокосова Нирвана, тортата е приготвена във форма с диаметър 24 см. От разликата в диаметъра на ползваните форми е и разликата във височината на тортата – когато формата е с по-малък диаметър, се получава по-висока торта.
  • По-долу съм дала това, което аз съм ползвала за направата на тази торта. Според предпочитанията си може да ползвате други рецепти за вкусът на тортата или други рецепти за захарни теста (фондан)
  • Днешният ми пост е свързан с изработката на украсата на тази торта, защото останалото вече го има в блога ми. Моделирала съм физиономията на горилата директно върху тортата, може обаче да се изработи предварително и да се постави върху тортата по-късно. 

Необходими продукти:

1 доза Торта Шоколадово – Кокосова Нирвана 

1 доза Захарен Фондан-Professional Cake Decorating Rolled Fondant 

гелова сладкарска боя (ползвала съм на Wilton) – черно, жълто

Начин на приготвяне:

Оцветих 620 гр. от захарното тесто в сиво-черно. За основата върху, която моделирах физиономията на горилата използвах около 260 гр. от сиво-черното захарно тесто. Разточих го на продълговат лист с размери 26х19 см. С помощта на нож изрязах част от горният му край, така че да се заравни и заобли леко. След това изрязах част от тестото в долният десен край на разточеният лист. Изрязаният участък е листовиден. Отрязаното парче, го наложих върху срещуположният край (левият) и така изрязаното от двете страни се получи симетрично. Това е основата върху която моделирах горилата. Прехвърля се върху тортата или работата продължава върху работният плот. Не съм покривала конкретната торта с маслен крем, но имайте в предвид, че в зависимост от ползваната от вас рецепта може да се наложи ползването на такъв, особенно ако тортата е сочна. 

Торта Горила

  1. За челото съм ползвала около 146 гр. усукано на дебел фитил и разположено по цялата дължина на основата (виж. снимка 1).
  2. За носът поставих 124 гр. от захарното тесто.
  3. Започнах оформянето на ноздрите.
  4. Поставих и бузи по 31 гр. фондан за всяка. 
  5. Парчетата за бузите са по-тесни в горният си край, там където се свързват с челото. Загладих ти и ги оформих къде с ръце, къде с помощта инструментите за работа с фондан… Ползвала съм предимно инструмент, които е със топчеста глава и с него ми бе лесно да моделирам, а също и инструмент, който е като дървен стик за кебап – заострен е в единият си край. 
  6. Когато стигнах до тук, видях че не ми остава много от оцветеното в сиво -черно тесто, а не исках да оцветявам на ново друго тесто, защото сигурно нямаше да се получи лесно същият нюанс. Затова за релефа на муцуната реших да ползвам останалото бяло захарно тесто (което така и не съм претеглила). Отделих от него едно топче (около 31-32 гр.) и поставих върху оставащото пространство под ноздрите. Заоблих го. 
  7. След това прецених, че носът на горилата е прекалено дълъг. Отстраних, доста от захарното тесто по дължината му и го преместих нагоре.
  8. Дооформих физиономията! Придадох и по-естествен, не гладък вид правейки резки и вдлъбнатини по повърхността.
  9. От сиво-черното тестото, което ми бе останало отделих две малки топченца (като пшеничени зрънца) за зениците на очите и едно топче около 16 гр. за оформянето на клепачите. С останалото довърших муцуната на горилата. Исках устата и да е леко отворена – да се виждат белите и зъби отдолу 🙂 За да засъхне захарното тесто на устата така както исках, го „подпрях“ с продълговато парче намачкано прозрачно домакинско фолио. Там където щях да поставя очите натиснах внимателно, за да се получат вдлъбнатини.

Торта Горила

Всяка око е оформено от  жълто топче (10 гр.), в чийто център е прикрепена „зеницата“ от сиво-черно захарно тесто. От последният останал сиво-черен фондан оформих клепачите, така както се вижда на долната снимка.

Торта Горила

След това наръсих страните и повърхността на тортата (около муцуната на горилата) с карамелизирани кокосови стърготини.

Торта Горила

Това беше! След това започнаха снимките…. 

Торта Горила

Не пропуснах да я снимам до един от клоните с банани в двора, както и върху каменните плочи…

Торта Горила

Голямо снимане падна – то се вижда! Тук има още снимки!

Торта Горила

Last updated by .

11 thoughts on “Торта Горила (Gorilla Cake)

  1. Страхотна е! Комплименти, браво! И фотосесията много ми харесва! Приятна неделна вечер!

  2. Ехааа, Браво! същински Кинг Конг… 🙂 Браво! Да ти е усмихната и сладка седмицата, твоята и семейството ти!

  3. Eх, Мария, страхотна горила! Чудесен избор на тората от малчуганите:)

    Успешна това седмица!

    1. На нас всичко ни харесва 🙂 невероятни идеи и прекрасни обяснения! Хубава и усмихната пролет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: