ноември 24

Как се правят захаросани (карамелени) портокалови резени

Освен за декорация на десерти, може да си ги приготвите и, за да се подсладите с тях самостоятелно! Много добре ще се впишат в Коледно-Новогодишната обстановка. Много са вкусни, като бонбончета! И супер освежаващи!

Как се правят захаросани (карамелени) портокалови резени

 • За захаросаните портокалови резени, ще ви е нужен захарен сироп в съотношение захар – вода 1:1. Може да ползвате готов такъв (ако имате останал от нещо) или да си приготвите от по-долу посочените продукти, след което да го употребите за любим сиропиран десерт или такъв, за чиято направа се ползва сироп: Грис халвареване, баклава,  или нещо друго. Просто ще трябва да съобразите количеството на останалият от портокалите сироп, с това което е нужно за рецептата, която сте избрали и да допълните с допълнително сироп ако е нужно.
 • Ако не берете портокалите от градината си, по-добре купете ΒΙΟ такива, защото ако са обработени с восък и (или) др. препарати, измиването им няма да е от особена полза.
 • Идеята за портокаловите резени видях тук.
 • Може да ги нарежете на кръгчета и след като се изсушат да ги потопите до половината в разтопен шоколад 70% 

Необходими продукти за захаросаните портокалови резени:

 • 2 портокала (около 500 гр.)
 • 2 чаена чаша (500 мл.) вода
 • 2 чаена чаша (440 гр.) захар
 • 1 шушулка ванилия, чийто зрънца може да са остъргани и използвани за нещо друго 
 • пудра захар за овалване, около 8-9 супени лъжици
 • голяма тава – тази от фурната на пример
 • хартия за печене
 • кутия с капак за съхранение

Начин на приготвяне:

Захарта и водата за сиропа се смесват в подходящ съд. Слагат се на котлона и когато течността заври, огънят се регулира и сиропа се оставя да ври тихо за около 10 минути. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади. 

Портокалите се измиват добре. Разполовяват се и се режат на еднакви по големина резени, около 4-5 мм. Крайните парчета се изхвърлят. При мен от двата портокала се получиха 30 добре изглеждащи резена.

Когато сиропа се охлади на пълно, портокаловите резени се накисват в него за минимум 6 до 15 часа. Колкото повече стоят по-хубави ще станат! Най-добре е да престоят 1 нощ в него, за да се напоят добре. Когато ги пуснете в сиропа ще видите, че парчетата, които са най-отгоре на практика остават (изплуват) извън сиропа. Може да ги притиснете с малка чинийка (аз така направих), по този начин всички резени ще останат в сиропа и ще да могат да се напоят добре.

На следващият ден се прехвърлят в цедка, за да се отцедят от сиропа. Всеки от резените се овалва и от двете страни в пудра захар. Нареждат се (без да се допират един до друг) в тава покрита с хартия за печене. 

Изсушават се във фурната затоплена на 100°C за около 2 часа. Моята фурна беше нагласена да работи със включени горен и долен реотан и вентилатор. Не засякох времето съвсем точно, т.е. от момента, в който пъхнах тавата във фурната, но смятам че е било между час и половина – два часа. След, това портокалите ми се видяха някак твърде бели, захарта се беше втечнила и около някои беше се образувала като стъклена коричка. Реших да я карамелизирам леко и увеличих градусите на фурната на 120. Държах ги в нея още 30-40 мин. и станаха карамелени. Когато се охладят на пълно, се прехвърлят в подходящ за съхранение съд или се използват за декорация на десерти. Най-добре е да се съхранят наредени едно до друго върху пластове хартия за печене. Аз съм ги наредила така – на редове в кутия с капак. Най горният ред, също съм покрила с хартия за печене.

ТУК може да видите всички снимки. Да ви е красиво и сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .


Етикети:, , , , ,

3 COMMENTS :

 1. By дида on

  Ще ги направя непременно, родата гръцка ще дойде през седмицата и ще донесе от градината хубави портокали. Благодаря ти за рецептата. Целувки !!!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Диде, не е за вярване, колко трудно ми беше да спра да отварям кутията с тях :)
   А ако се топнат до половината в тъмен шоколад… ммм… чедо и приказ!!!

   Reply
 2. Pingback: Захаросани портокалови шайби | My Cooking Book Blog

Коментиране (Leave a Reply)