Две торти за един годеж и Ч.Б.М.

Две торти за един годеж и Ч.Б.М

Честита Баба Марта! Бъдете живи и здрави, бели и червени, а сърцата ви винаги да преливат
от щастие и любов!
През последните няколко години за Баба Марта правя тези приплетени курабии мартеници – много лесно ми идва, а децата ми ги обожават!!! Затова на този ден публикувам рецепти, които са в цветовете на Баба Марта (бяло и червено), въпреки че не са били приготвени специално за празника.

Две торти за един годеж и Ч.Б.М.

Тортите от днешната ми публикация бяха за годежа на племенницата ни Катерина и нейната половинка Игнатиос. Не бяхме планували две торти, но се наложи да направя втора, след като първата беше счупена при пренасянето ú към заведението, където щеше да бъде тържеството. Първата тортата беше, тази която се вижда на следващата снимка, а втората е тази, която се вижда на първата снимка в публикацията ми.

Две торти за един годеж и Ч.Б.М.

Годежа беше на 26.12.2015 г., вторият ден на Коледа, затова декорацията за тържеството беше Коледна (в бъдеще ще ви покажа как я направихме). Не можах да убедя племенницата ни да направи тортата с характерна за сезона декорация, защото тя вече си беше харесала една торта с цветя – тази. Искаше обаче да има етаж с ромбовидна шарка с малки перли или камъчета, там където се срещат ромбовете. Трябваше да обърнем розовото в червено за да е в тон с декорацията и цветовете на тържеството, но на мен ми се струваше, че мога да си поиграя малко с цялостният дизайн, без да се отдалечавам прекалено от тортата която племенницата ми си беше харесала. Надрасках няколко вариации на тортата. Спряхме се на тази, която ни изглеждаше най-добре (очертаната в кръгче).

Две торти за един годеж и Ч.Б.М.

Завърших тортата по обяд на 24.12.2015 г. и се обадих да я вземат, защото нямаше къде да я съхраня у нас. Говорихме да я охладят преди да я занесат в заведението, защото беше стояла няколко часа извън хладилник (докато я декорирам), но те решили да я закарат направо в заведението, за да не я разкарват насам-натам. По пътя (който по онова време беше изпълнен с неравности заради основен ремонт), парче от тортата се отчупило… Опитали се да го закрепят… Племенницата ни Катерина се обади обезумяла, че тортата се е счупила! Прати ми снимка. Аз я успокоих, че ще закърпя положението. Събрах си инструментите, взех си захарно тесто и допълнителни цветя – 2 рози, които не бях сложила и няколко бели цветя, които бях направила екстра, за застраховка. Докато отидем в ресторанта, положението се беше влошило. Извадих цветята (добре че го направих), защото се оказа че хладилника в заведението отделя такава влага, че едва ли щеше да остане и едно цвете до 26 Декември. Всяко зло за добро!

Две торти за един годеж и Ч.Б.М.

Самата торта я обелих от фондана и я събрах в една голяма тенджера. Връчих я на сестрите и братовчедките на Катерина, за да я превърнат във бонбони и се отправихме към супермаркета, преди да затвори за празниците. Нямаше да имам време да приготвя торта „Баунти Браунис“, но пък щеше да има бонбони с този вкус, затова се спряхме на най-сигурният и бърз вариант, които можехме да направим от единия за другия ден – прословутата „Дукиса“. Прекарахме бъдни вечер на сандвичи, а на Коледа съпругът ми готви, но до обяд на 25.12. завърших втората торта, която беше по-малка като размер, но с комплекта с колони, който имам я направих да изглежда по-голяма. Сега вече ви е стана ясно защо

Две торти за един годеж! 🙂

Две торти за един годеж и Ч.Б.М.

За първата торта:

  • 4 дози торта „Баунти Браунис“  Две дози за 1-ви етаж в тави с диаметър 25 см., 4 платки. Две дози за втори и трети етаж. Втори етаж 3 платки, диаметър 20 см. Трети етаж 4 платки, диаметър 11 см.
  • 2500 гр. захарен фондан – 1500 гр. оцветен в червено останалият бял

За втората торта:

За декорацията (захарни цветя и др.):

  • захарно тесто за моделиране (modeling paste)
  • сладкарска боя – червена, черна, зелена
  • сладкарско лепило (Edible Glue)
  • ядливи перли – бели и черни
  • стъклени камъчета (за брошката)
  • няколко изсушени клонки от дафиново дърво

Начин на приготвяне:

Предварително се заех с оформянето на цветята, които са изработени от захарно тесто за моделиране (modeling paste). С него цветята засъхват по-бързо и по-твърдо. Аз ги направих около месец по-рано, за да не ми е натоварено по празниците в последният момент. Как съм направила розите може да видите тук, за белите цветя ще направя отделна публикация

Две торти за един годеж и Ч.Б.М.

Изработих и няколко брошки, щях да избера в последствие коя да сложа върху тортата.

Брошки от захарно тесто

Дребните перли (бели, черни и сребърни) са ядливи. Едрите перли и камъчетата не са за консумиране.

Брошки от захарно тесто

Основата на брошките е от захарно тесто. За някои от  брошките изрязах кръгло парче, за други с формата на цвете. Камъчетата и перлите са залепени към тестото със сладкарско лепило (Edible Glue)Някои от брошките са съставени изцяло с ядливи компоненти, други смесени, а трети изобщо не стават за ядене.  

Брошки от захарно тесто

На следващият колаж се вижда как съм направила каре от захарно тесто, с което е покрит подноса на тортата. Всичко, което трябва да направите е да измерите диаметъра на подноса, да го разделите на осем или повече части и с една от тях да си направите шаблон. Аз съм го ламинирала, така употребата му е по-лесна и не е еднократна. Шаблона се налага върху разточено на тънко захарно тесто, изрязва се по контурите с нож за пица и тесто, след което се декорира според предпочитанията. Аз в случая съм направила крайчетата на карето къдрави. Трите отвора с отпечатък са направени с формата, която се вижда на снимката. 

Две торти за един годеж и Ч.Б.М.

Парчето се поставя върху подноса. По същият начин се оформят и останалите парчета. По повърхността на тестото покриващо подноса съм направила орнаментни отпечатъци. 

Две торти за един годеж и Ч.Б.М.

Как да приготвите самата торта вижте тук. По-горе в съветите съм обяснила колко дози и колко платки са вложени за всеки етаж. На долният колаж се вижда вторият етаж от тортата, който след като е бил освободен от формата е измазан с крем и покрит с фондан. По същият начин се процедира и с останалите два етажа.

Две торти за един годеж и Ч.Б.М.

Отделните етажи са свързани с пластмасова пръчка предварително оразмерена. Първият и вторият етаж са покрити с ромбове от захарно тесто.

Две торти за един годеж и Ч.Б.М.

Ето така изглеждаше напълно завършената първа торта.

Две торти за един годеж и Ч.Б.М.

За втората торта ползвах специални поставки с колони, за да я направя да изглежда по-голяма от колкото беше в действителност. Така включих и червените рози, които бяха изработени, но не сложих върху първата торта. Набързо допълних с няколко клонки с розови пъпки и листенца. 

Две торти за един годеж и Ч.Б.М.

Панделката и брошката бяха същите, но този път бяха в основата на тортата. 

Две торти за един годеж и Ч.Б.М.

С подпори, колони и отделни подложки за всеки етаж, тортата се сглобява на място за няколко секунди. Много по-удобно е и за съхранението ú в хладилник. 

Две торти за един годеж и Ч.Б.М.

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Две торти за един годеж и Ч.Б.М
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

4 thoughts on “Две торти за един годеж и Ч.Б.М.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: