Орхидея от захарно тесто

Орхидея от захарно тесто

Миналата Коледа (2015 г.) племеницата ни Катерина се сгоди. Освен тортата за тържеството, приготвих няколко ядливи декорации между които беше и една малка торта под формата на саксия с орхидея, която не беше предварително планувана и голяма част от нещата около приготвянето и бяха с подръчни материали, но въпреки това се получи ефектно. Направата на самите орхидеи не е трудно, когато човек има нежните резци. Орхидеята няма много венчелистчета и затова изработването и е сравнително бързо. Ще се радвам ако публикацията ми е полезна и за вас!

Орхидея от захарно тесто

С по-долу посочените материали съм направила листата, 15-16 бр. орхидеи – включително по-малките (току що разцъфващи) и няколкото пъпки по клонките.

Орхидея от захарно тесто

Всичко, което ще ви бъде необходимо:

 • резци за орхидея, моите са от комплект за цветя на Wilton (виждат се на следващата снимка)
 • силиконов отпечатък за листа
 • малка точилка със заоблени краища

резци за орхидея, моите са от комплект за цветя на Wilton

 • 500 гр. захарно тесто за моделиране (modeling paste)
 • сладкарско лепило (Edible Glue)
 • сладкарска боя – червена (гел и на прах), зелена
 • червен брокат, за сладкарски цели
 • телчета за цветя – 4 бр. с дължина 36 см. 
 • 2 бр. сухи клонки, подходящи за стъбло на орхидеята, моите са от дафиново дърво или допълнително телчета за цветя
 • тиксо за цветя, ако не се ползват клонки

Начин на оформяне:

Телчетата се нарязват на 4 части по 9 см. Единият им край се завива като кукичка. В случая аз съм охормила сърцевината на орхидеята от червено захарно тесто, но може да се оформи и с бяло и след като изсъхне да се оцвети със сладкарски бои. Започва се с оформянето на центъра: късат се парчета с големина на грах и се оформят на топчета. Кукичките на телчетата за цветя се потапят в сладкарско лепило, след което топчетата от захарно тесто се нанизват на тях в посока към кукичките, където се прикрепят и оформят на издължена капка. По същият начин се оформят и останалите пъпки и се окачват на стойка за съхнене, където остават докато захарното тесто се втвърди – 12 до 24 часа отнема.    

Орхидея от захарно тесто

Следва оформянето на центъра на орхидеята: Захарното тесто се разточва на 2 мм. и със формичката, която се вижда на следващият колаж се изрязват венчелистчетата – по едно за всяка орхидея. Едно по едно парчетата се разточват с малката точилка върху подложка, така че да станат по големи и по-тънки. Поставят се между двете части на силиконовият отпечатък за листа, който се притиска, така че листните жилки да се отпечатат върху парчето захарно тесто.

Орхидея от захарно тесто

Крайщата на листото се изтъняват с помощта на заоблен накрайник, с въртеливо движение напред – назад. Долната част на листото се намазва с малко сладкарско лепило, след което една от пъпките се поставя в центъра на долният му край. Оставащото от ляво и дясно се прехвърля над пъпката, като по този начин я обвива. Оставя се да съхне – беше ми много удобно да ги наредя по бордюра на супена чиния, вижда се на следващият колаж.  

Орхидея от захарно тесто

Листата ги оформих с помощта на листо от изкуствена орхидея, която имам. 

Орхидея от захарно тесто

За по-нататъшното оформяне на орхидеята ще са ви нужни купички с подходящ размер, в които да поставите изрязаните с формички части, така че да може да засъхнат в определена форма. Купичките, които съм ползвала са с диаметър 10 см. Най-напред се оформят трите външни листа: Тестото се разточва на тънко. Изрязва се с трилистната формичка, която се вижда на долният колаж (1). Едно по едно парчетата се прехвърлят върху работна подложка и отделните листенца се разточват по дължина едно по едно (2). След това, внимателно се разточват и по ширина като малката точилка се слага в центъра на всяко листо и се придвижва съвсем леко напред – назад (3), така остава лек отпечатък, вдлъбнатина в центъра на всяко от листенцата (4). Парчето се прехвърля внимателно в купичка. По същият начин се оформят останалите външни листа за орхидеите, като се нареждат в купичките. 

Орхидея от захарно тесто

Следва оформянето на двете по-широки листа, които се изрязват с формичката, която се вижда на следващият колаж (1). Едното от трите листа се отрязва така, малко по-надолу от там където започва (вижте снимка 2 от колажа). Останалите две листа се разточват леко по дължина и ширина (3) Едно по едно се притискат между двете части на силиконовата форма за отпечатване на листни жилки (4, 5). Краищата на листата се изтъняват с помощта на закръглен накрайник, който се движи леко напред назад, така че да се получат нещо като къдрички (6).

Орхидея от захарно тесто

Центъра на трите тънки листа се намазва с малко сладкарско лепило (1). Парчето с двете листа се поставя, така че едното от тънките листа да е в центъра между двете големи (2). С помощта на клечка за зъби или друго подходящо в центъра на цветето се пробива отвор (3), за да може по-късно да се провре през него пъпката орхидеята. Оставят се за 12 до 24 часа или колкото е нужно да изсъхнат (4).

Орхидея от захарно тесто

Когато са напълно изсъхнали, отделните части или целите цветя може да се покрият със сладкарска боя – в случая аз съм оцветила само централната част на цвета с червено. Най-подходяща е сладкарската боя на прах но и с гел образна става. Разреждам с чист спирт. 

Орхидея от захарно тесто

Всички части, включително и тези, които са били боядисани трябва да се оставят да изсъхнат преди да се пристъпи към сглобяване на цветята.

Орхидея от захарно тесто

Центъра на всяка орхидея се намазва с малко сладкарско лепило след което телчето на сърцевината се прокарва през предварително направеният отвор. Оставят се за 12 до 24 часа, за да засъхне лепилото и съедини двете части. 

Орхидея от захарно тесто

Аз не разполагах с достатъчно телчета за цветя и затова трябваше да измисля нещо, с което да ги заместя в оформянето на стъблото на орхидеята. По стечение на обстоятелствата имах букет от дафинови клонки, които бяха изсъхнали и трябваше да окъсам листата и да ги съхраня. Когато клонките се оголиха съзрях в тях идеалният заместител на стъбло за орхидеите… 

Орхидея от захарно тесто

В края на всяко от клонките поставих по 1-2 пъпки (неразцъфнали) цветя, в горният край сложих по дребните и тези, които бях направила така сякаш току що са започнали да се разтварят. 

Орхидея от захарно тесто

Прикрепих орхидеите към клонките с помощта на телчетата за цветя.

Орхидея от захарно тесто

За да ви е лесно да работите е най-добре клонките да се забучат в пиафлора, поставена в достатъчно тежък съд (да устои на теглото им и да не пада). Остават така, докато дойде време да се слагат върху тортата. 

Орхидея от захарно тесто

В последствие реших да сложа малко брокат в центъра на орхидеята и по краищата на венчелистчето в центъра ù. 

Орхидея от захарно тесто

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Орхидея от захарно тесто
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

2 thoughts on “Орхидея от захарно тесто

 1. Нямам думи, невероятни са! Само мога да ги разглеждам , никога не бих се хванала с такова нещо, нямам нерви, а съм и сигурна, че успех нямам да имам, направо провал. Браво!!
  Поздрав Мария

  1. Благодаря, Мария!
   Определено е нужно търпение за тези неща, затова си мисля че дори ако човек има голямо желание да се захване с оформянето на захарни цветя, но му липсва търпение няма да се справи или просто ще изостави започнатото, защото по всяко вероятност ще се изнерви…
   На мен ми оставя истинско удоволствие да оформям или правя нещо пипкаво – така се разтоварвам!
   Поздрави и от мен за теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: