Торта Шоколатина

Торта Шоколатина

Както сигурно сте се досетили от името – „Торта Шоколатина“ е шоколадова торта. Съставена е от шоколадови платки – крехки, напоени със сироп с коняк и шоколадов пълнеж. Супер сочна и наситено шоколадова, тя е истинко пиршество за всеки шокохолик. Може да я направите с шоколад според предпочитанията си от млечен до тъмен или в комбинация от няколко вида шоколад. Тортата, която се вижда на повечето снимки в публикацията е изцяло с тъмен (горчив) шоколад 70%.

Торта Шоколатина

Торта Шоколатина

Торта Шоколатина

  • Снимките в публикацията са сборни. Някои са заснети по време на приготвянето на тортата в тава с диаметър 24 см., за която съм ползвала шоколад 55% какао. По-тъмната на цвят торта, която се вижда на останалите снимки е приготвена с шоколад 70% какао, в тава с диаметър 26 см. 

Торта Шоколатина

  • За приготвянето на тортата ще ви е нужна тава с подвижни стени с диаметър от 24 до 26 см. Лично аз смятам, че се получава по-добре в по-голямата тава, защото не става толкова висока, колкото когато се оформя в тава с диаметър 24 см.  
  • Торта може да се нареже на 12 до 16 порции.
  • Рецептата е адаптирана от списанието „γλυκές ιστορίες“, бр. 16 от Ноември 2011 г.

Торта Шоколатина

Необходими продукти:

  • 275 гр. (5 бр. средно големи) яйца
  • 125 гр. захар
  • 125 гр. брашно 
  • 30 гр. какао
  • + масло за намазване на тавата
  • + брашно за наръсване на тавата

Торта Шоколатина

За сиропа:

  • 150 гр. захар
  • 150 гр. вода
  • 60 гр. коняк, бренди

Торта Шоколатина

За крем пълнежа:

  • 400 гр. шоколад 55%, капки или нарязан на парчета
  • 200 гр. прясно мляко
  • 400 гр. животинска сметана 35%

За покриване на тортата:

  • 200 гр. шоколадови пръчици от тъмен шоколад

Начин на приготвяне:

Фурната се пуща да загрява на 170ºС с включени горен и долен реотан, без вентилатор. Скарата се слага на второ ниво (от долу нагоре), или така че когато тавата се постави върху нея да бъде в средната част на фурната. Дъното на тавата, в която ще се пече блата се покрива с хартия за печене. Стените и хартията се намазват с масло и се наръсват с брашно.

Торта Шоколатина

Яйцата и захарта се смесват в купата на миксера. Разбиват се на висока скорост за около 5 до 7 минути или докато увеличат обема си и се превърнат в гъст, пухкав крем. Миксера се спира.

Торта Шоколатина

Брашното и какаото се добавят на два пъти, като се пресяват директно върху тестото.

Торта Шоколатина

Бърка се  с дървена лъжица или шпатула. Получената смес се насипва в предварително подготвената тава и повърхността се заглажда с лъжица. Пече се 30 минути в предварително затоплената на 170ºС фурна.

Когато се извади от фурната се оставя в тавата докато се охлади леко, след което може да се извади от формата и да се прехвърли върху решетка, където остава докато се охлади напълно. Когато това стане, блата се увива добре в прозрачно или алуминиево фолио и се прибира в хладилник за няколко часа до една нощ. Колкото по-добре се е охладил, толкова по-лесно ще е да се разреже на 3 части. Охлаждането го стяга и не се рони толкова.

Торта Шоколатина

Междувременно се  приготвя и сиропа: Захарта и вода се смесват в подходящ съд и се слагат на котлона. Разбъркват се докато захарта се разтопи след това сместа се оставя да заври и се засичат 2 минути. Сваля се от котлона и се оставя на страна докато се охлади.

Торта Шоколатина

Когато изстине напълно се смесва с брендито и се оставя на страна до употреба. Добре е сиропа да се прехвърли в мерителна чаша (получава се около 300 гр. сироп), така лесно ще се ориентирате с какво количество сироп да сиропирате всеки блат.

Торта Шоколатина

За да приготвите пълнежа: Загрейте млякото до кипене и свалете от огъня. Добавете шоколада (гледайте да е потопен в млякото). Оставете на страна за 1 минута, след това бъркайте докато шоколада се разтопи и се смеси хомогенно с млякото. Оставете на страна до употреба.

Торта Шоколатина

Сметаната се разбивате до консистенция на кисело мляко. Леко охладената шоколадова смес се добавя към сметаната. Смесват се с помощта на шпатула. Колко тъмен на цвят ще стане кремът зависи от шоколада, който е бил ползван за приготвянето му, а за блатовете зависи от какаото, което е ползвано.  

Торта Шоколатина

Охладеният блат се разрязва на 3 еднакви части с помощта на нож за хляб. На дъното на форма с подвижни страни (тази, в която е печен блата) се слага единото от трите парчета на блата. Сиропира се с 1/3  от сиропа (около 100 гр.). Върху блата се слага 1/3 от крема, заглажда се.

Торта Шоколатина

Покрива се с втория блат, който също се сиропира и се покрива с втора трета от крема. Последно е третият блат, сиропира се и се покрива с половината от останалия крем. Формата се прибира в хладилника за 1 нощ.

Торта Шоколатина

Когато тортата се прави във форма с диаметър 24 см. става висока и както се вижда от горният колаж, за сглобяването ù съм ползвала „удължители“ за стените на формата. Ако се приготви в тава с диаметър 26 см. не става толкова висока, а и може да се нареже на повече парчета. Тортата на следващата снимка е оформена в тава с диаметър 26 см. След като е престояла една нощ в хладилник, тортата се освобождава от формата и се прехвърля в подходящ за сервиране съд. Страните и се замазват с останалият крем.

Торта Шоколатина

Повърхността и страните ù се наръсват с шоколадови пръчици. Може да я декорирате и по друг начин.

Торта Шоколатина

Да ви е сладко!

Торта Шоколатина

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта Шоколатина
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

4 thoughts on “Торта Шоколатина

  1. Благодаря ти, Мария! С публикацията на този торта ми реши проблема – от 3 дни се чудя Рафаело ли да е или Баунти Браунис и ми беше толкоз притеснено понеже у дома кокоса е любим най-вече на мен! Сега всики ще са доволни! А тортата е страхотна сигурна съм!

  2. Дъщеря ми е ревностна шокохоличка, не признава други торти, освен тези с шоколад, колкото повече, толкова по-добре. Мария, благодаря за рецептата, ще я направя в най-скоро време. Целувки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: