Сладкиш черна паста

Сладкиш "черна паста"

Сладкиш "черна паста"

В тефтера на майка ми този сладкиш е записан като „Черна паста“. Представлява сиропиран какаов блат, покрит с глазура от масло, заквасена сметана, захар и жълтък. Ухае на какао, ванилия, ром и лимонова кора! Покрай приготвянето и публикуването на рецептата за Ашта крем (Ashta Cream) си спомних как майка ми събираше ципата (каймака) на домашното прясно мляко и я ползваше вместо заквасена сметана за глазурата на този десерт. По онова време заквасена сметана не се намираше лесно в малките градове.

Сладкиш "черна паста"

Дори след толкова години намирам десерта за много вкусен! Казвам това, понеже не веднъж ми се е случвало да приготвя рецепта която е била обожавана от мен в миналото и да не ми се стори толкова „уау“, колкото я пазя в спомените си. Разбира се това е съвсем нормално – вкуса на човек се развива, сега има много по-голямо разнообразие от продукти и рецепти… Десерта е семпъл и лесен за приготвяне. Има страхотен вкус и амомат и понеже се съхранява в хладилник (сервира се охладен), е приятен за консумация дори през лятото, когато по принцип не ядем много шоколадово-какаови десерти. 

Сладкиш „черна паста“

(short link)

Сладкиш "черна паста"

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.  
  • Тестото може да се приготви ръчно или с помощта на миксер.
  • Случи се така, че приготвих десерта на два пъти в рамките на няколко дни. Когато заснемах приготвянето му вместо кисело мляко ползвах кефир. С него тестото стана малко по-рядко и печенето ми отне 20 минути. С киселото мляко тестото е леко по-гъсто и при проверка с клечка на 15-тата минута беше готов. Мисля, че с кефира текстурата на изпеченият десерт беше по-пръхкава и повече ми хареса. За да се постигне същият ефект когато се ползва киселото мляко може да се намали малко количеството на брашното, така че тестото да стане малко по-рядко. 
  • В зависимост от това каква е консистенцията на заквасената сметана, която ще бъде ползвана, глазурата може да поеме повече или по-малко от посоченото по-долу количество. Във връзка с това е най-практично заквасената сметана да се добави на части и последна към глазурата. 
  • Тавата е с размер 33 х 23 см.
  • Оформила съм 24 парчета (порции). 

Сладкиш "черна паста" - продукти

Необходими продукти:

  • 2 чаени чаши (530 гр.) кефир (вижте съветите по-горе, може да се ползва  кисело мляко)
  • 1 чаена лъжица (6 гр.) сода бикарбонат
  • 1 чаена чаша (230 гр.) захар
  • ½ чаена чаша (105 гр.) олио
  • 2 чаени чаши (310 гр.) брашно
  • 3 пълни чаени лъжици (12-13 гр.) какао

За сиропа:

  • ½ чаена чаша (115 гр.) захар
  • 1 чаена чаша (250 гр.) вода
  • 3 супени лъжици (45 мл.) ром (аз ползвах Метакса)

Сладкиш "черна паста" - продукти за глазурата

За глазурата:

  • 125 гр. краве масло, без сол
  • 90 гр. пудра захар
  • 20 гр. (1 бр.)  жълтък
  • 1 бр. ванилия
  • 5 гр. настъргана лимонова кора
  • 150 гр. заквасена сметана (sour cream)

За поръсване:

  • орехи, предварително запечени, нарязани или смлени

Начин на приготвяне:

Най-напред пригответе сиропа, за да може да изстине напълно. В малка тенджера смесете водата и захарта. Загрейте ги на умерено силен огън. Вариете 5 минути от момента на завиране. Свалете тенджерата от котлона, добавете ром или коняк. Разбъркайте за кратко и оставете на стайна температура докато изстине напълно и до употреба. 

приготвяне на сиропа

Пуснете фурната да загрява на 180ºС, работеща с долен и горен реотан, без вентилатор. Намажете с олио дъното и страните на тавата, в която ще се пече десерта. Поръсете ги и с брашно. 

подготовка на тавата

Смесете в купа брашното и какаото. В друга голяма купа смесете киселото мляко (кефира) и содата. Разбъркайте. Последователно добавете останалите продукти – захар, олио и брашнената смес (пресята).

приготвяне на тестото за сладкиша

Разбъркайте до получаване на гладко тесто. Става сравнително гъсто. Изсипете тестото в подготвената тава. Заравнете повърхността му с лъжица. 

десерта преди печене

Печене и сиропиране на сладкиш „черна паста“

Пече се 20 минути в предварително затоплената фурна. Готовността се проверява с дървена клчка – като се забучи в центъра на печивото трябва да излиза суха, без полепнало тесто. Извадете тавата от фурната. Набучете с вилица цялата повърхност на десерта. Сиропирайте веднага с изстиналият сироп. Оставете на стайна температура докато изстине напълно. 

печене и сиропиране на десерта

Всички продукти за глазулрата трябва да са на стайна температура или поне да са с еднаква температура. Смесете в купа маслото, захарта, настърганата лимонова кора, ванилията и жълтъка. Разбийте с миксер или телена бъркалка до еднородна смес. Добавете заквасената сметана на части. Ако е доста гъста, може да я добавите наведнъж. Разбъркайте с телена бъркалка или шпатула.

приготвяне на глазурата

Прехвърлете получената глазура върху десерта. С помощта на лъжица или шпатула я разпределете равномерно по повърхността на сладкиша. Приберете тавата в хладилник за няколко часа, най-добре 1 нощ.

покриване на десерта с глазурата

На следващият ден нарежете на парчета с форма и големина според предпочитанията. Поръсете десерта с предварително запечени и нарязани орехови ядки. Ако смятате, че сладкиша няма да свърши бързо е най-добре да повърсвате с орехи всяко парче преди да бъде сервирано, така ядките няма да поемат от влагата на глазурата. Да ви е сладко!

Сладкиш "черна паста"

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладкиш "черна паста"
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

13 thoughts on “Сладкиш черна паста

  1. Предполагам, че захарта в блата е 220гр, ако 1/2 чаша е 110, цяла ще е 220.
    Но все пак, нещо не мога да го изпека, тази сутрин вече 2 блата пека и не се получава. Първия го зарязах, втория го сиропирах и смятам да го довърша, но пека сигурно двойно повече, с клечката сякаш не лепне, а като почна да го дупча с вилицата, по нея остава тесто 🙁

    1. Здравей,Калина!
      Захарта за блата е 1 ч.ч., объркала съм се нещо и грамажа който беше написан – не беше точен.
      Много съжалявам, че нещата не са се е получили както трябва! От това, което си ми написала прецених, че явно блата е искал още печене, щом по вилицата е оставало тесто.
      Реших преди да напиша отговор, да забркам една доза от десерта и съвсем внимателно да отбележа всичко.
      Този път ползвах мерителна чаша с вместимост 250 мл. Мерих и с чаша и с кантар за двойна проверка и каквото ми отчете като грамаж съм го редактирала и по-горе. Пак ползвах кефир. Печенето ми отне 20 минути.

      1. Благодаря за отговора! Вторият блат пак не стана, не знам какво бъркам. Обикновено следвам вашите рецепти тъй като ми е много лесно да следвам описанието, снимките също много помагат и винаги се получават нещата. За първи път не стана и навярно нещо пропускам… не знам… ще опитам пак, тъй като много обичам такива десерти 🙂 Аз ползвам кисело мляко. Струва ми се, че не се надигна почти.

        1. Здравей, Калина!
          Ако не се е надигнало то най-вероятно си забравила содата или нещо с ползваната сода не е било наред.
          Стискам ти палци следващият път всичко да ти се получи перфектно! ?

  2. Мария, пиша Ви за втори път, на Вие сте като пътеводител за сигурно изпълнение на задачите в кухните.лаговаря Ви за този сладкиш.

  3. Рецептата се получи идеално. Точно като на снимките. Аз не засякох минути за печене, защото забравих. При проверка с клечка, излезе леко влажна и оставих още малко, но колко не проследих. Изяде се, при това посрещнах и гости от Чепеларе с него. Благодаря много.
    ,

  4. Всяка рецепта, която опитвам, а те са различни, се получава с посочените от Вас условия. Аз не съм на ти със сладкишите, но и кекс по Ваша рецепта успявам. Това е. Благодаря, че имате сърце и търпение да споделяте. Вижда се, че е с идея подадената към другите ръка.

  5. На този сладкиш му бях изгубила рецептата, за пръв път го направих за Нова Година 1984, РАЗКОШЕН. Вече имам съставките, но при крема има малка разлика. Спомням си, че бяха два: единият масло с пудра захар, а другият се вареше прясно мляко, малко брашно, 1 жълтък и ванилия. Благодаря ти, Мария! Рецептата ми светна в главата. Бъдете здрави ти и цялото ви семейство.

    1. Благодаря за отзива и хубавите пожелания, Ана!
      Да Ви се връща с пълни шепи!
      Ще ми е интресно ако се сетите с точност варинта с двата крема, бих го опитала с удоволствие!
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: