Шоколадов мармалад от смокини, а също и с банани

1Шоколадов мармалад от смокини, а също и с банани

Толкова много ми хареса идеята за шоколадов мармалад, че не можах да се стърпя и го опитах почти веднага! Започнах с една малка пробна доза, после се повторих, потретих, почетвъртих… 🙂

Шоколадов мармалад от Смокини

Всеки път променях съотношението на продуктите или състава на мармалада, докато не го направих съвършен за моя вкус! Пътят към съвършенството не беше дълъг, благодарение на обсъждането, което направихме с Йоана тук и споделеното в блога ú.

Шоколадов мармалад от Смокини

Понеже имах и клон с узряващи банани не пропуснах да опитам и с тях, ще споделя по-долу. Правя планове и за шоколадов мармалад от сини сливи (стига да намеря такива), защото това е другия плод, който много ми харесва в комбинация с шоколад. В главата ми се върти и някаква идея за шоколадов мармалад с тиква, но още не е узряла напълно… Изобщоооо много съм се ентусиазирала на тема „Шоколадов мармалад“!!! 🙂

Шоколадов мармалад от СмокиниЗнам, че в България сезона на плодовете и приготвянето на зимнина от тях, е към края си, но това е рецепта, която си заслужава да бъде споделена и бързам да го направя. При нас все още има смокини, всички у дома много ги обичаме. Мъжът ми е засадил доста и различни сортове, които раждат по различно време – така им се наслаждаваме през по-голямата част от годината…

Шоколадов мрмалад от смокини

  • Теглото на смокините посочено по-долу е чистото им тегло вложено в рецептата т.е. смокините са теглени след като са били почистени, обелени и нарязани.
  • Времето за варене, което съм посочила по-долу е по-скоро ориентировъчно (това, което е било при мен в случая). То може да е различно според количеството мармалад, което се приготвя и според вида, сорта на смокините и водата която съдържат.

Шоколадов мармалад от Смокини

  • Вниманието ми към този мармалад бе привлечено от публикация в сайта Кулинарно в кухнята с Йоана, въпреки че и аз притежавам въпросното списание (източника на рецептата), не бях го забелязала там, но за сметка на това силно се впечатлих от мармалада на Йоана, както и от бисквитките направени с него – и тях смятам да опитам, но по-нататък! 

Шоколадов мармалад от Смокини

  • Меда от мащерка, който съм ползвала в рецептата е доста популярен в Гърция и Кипър. Цената му е доста по-висока от тази на обикновеният мед от цветове. Има един наситен, специфичен вкус и аромат, който лично аз не бих предпочела за масово консумиране, но много ми допада за кулинарни цели и особено в съчетание със смокини. От тук дойде идеята да добавя клонки прясна мащерка към мармалада. 

Шоколадов мармалад от Смокини

Необходими продукти:

  • 900 гр. смокини, нарязани на парченца
  • 200 гр. мед от мащерка
  • 200 гр. захар
  • 40 гр. вода
  • 5 клонки прясна мащерка (Thyme)
  • 40 гр. какао 

Начин на приготвяне:

Смокините (предварително измити, почистени и нарязани на парченца) се слагат в подходящ за варенето на мармалада съд. Върху тях се насипват захарта, водата и меда. Разбъркват се и се слагат на умерено силен огън.

Шоколадов мармалад от Смокини

Когато захарта се разтопи и сместа почне да ври се добавят клонките мащерка. Мармалада се вари на умерено силен огън от началото до края. Разбърква се периодично в началото на варенето и непрекъснато към края. Пяната която се образува на повърхността му се отстранява с решетъчна лъжица. 

Шоколадов мармалад от Смокини

Вари се около 30 минути или докато мармалада стане с нужната гъстота. Когато стане готов, клонките мащерка се изваждат с помощта на вилица и се добавя какаото. Разбърква се 1-2 минути или колкото е нужно на какаото да се смеси хомогенно с мармалада. 

Шоколадов мармалад от Смокини

Сваля се от огъня и докато е горещ се насипва в чисти, сухи буркани. Захлупват се и се обръщат върху капачките. Остават така докато изстинат напълно, след което може да се обърнат в нормално положение. Няма нужда от стерилизиране, защото капачката се запечатва от топлината на мармалада. Да ви е сладко!!!

Шоколадов мармалад от смокини

ТУК може да видите всички снимки.

Мармалад с банани и какао

Мармалад с банани и какао

  • Бананите, които съм ползвала са от двора ми, т.е. за разлика от тези в магазините са узрели на дървото. Всеки, който е опитвал банан узрял на дървото знае, че освен страхотния наситен аромат, тези банани са изключително сладки. Във връзка с това, ако мармалада се приготвя от купени банани препоръчвам захарта да се увеличи.

Мармалад с банани и какао

Необходими продукти:

  • 450 гр. банани, нарязани на парченца
  • 170 гр. захар
  • 30 гр. вода
  • 10 гр. какао 

Начин на приготвяне:

В подходящ съд се смесват бананите, захарта и водата (1). Варят се на умерено силен огън, при непрекъснато разбъркване за около 20 мин., или докато се сместа се сгъсти до консистенция на мармалад (2). Пяната, която се образува по повърхността на мармалада по време на варенето, се обира с решетъчна лъжица и се изхвърля (3).  В последните 1-2 минути от варенето се добавя какаото. Разбърква се за 1-2 минути или колкото е нужно на какаото да се смеси хомогенно с мармалада. По желание може да ги пасирате ръчно или в блендер.

Мармалад с банани и какао

Сваля се от огъня и се насипва в буркани, захлупват се и се обръщат върху капачките. Остават така докато изстинат. Много ни хареса с Бананов хляб (Banana Bread), за който също трябва да ви разкажа, но ще е друг път. Рецептата му е от една от книгите на съпруга ми, донесени от Америка и е страшно сполучлива. 

Мармалад с банани и какао

Надявам се, че съм изкушила и вас с Шоколадовите мармалади! Ще се радвам да опитате някой от тях или да развихрите въображението си в тази насока, но някак различно!  🙂 

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Шоколадов мармалад от смокини, а също и с банани
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

13 thoughts on “Шоколадов мармалад от смокини, а също и с банани

  1. Ех, Мария! Завиждам ви за все още топлото време и за късните смокини.
    Вдъхновение за шоколадовия мармалад с тиква. Ще се вмести чудесно в някой пай, струва ми се. 🙂

    1. Да…времето вече е добро при нас!!!
      Като минат Юли и Август се пробуждам като от зимен сън, само дето не е било точно сън, а някакво зомбирано състояние причинето от втечненият ми през лятото мозък. 🙂 И имам желание за много неща, само дето времето все не ми достига за всичко, за което си мисля и искам да направя…

      Вече имам и тикви, но още обмислям как точно да постъпя за да направя и един шоколадов мармалад от тиква. Проблема ми май е че доста неща ми се въртят в главата и още не мога да си избера какво да почна първо…
      До скоро!

      1. Лека-полека или както обичат да казват гърците σιγά-σιγά. С времето всичко се нарежда на мястото си, нали. Аз ще пропусна да се вихря с доста от есенните благани, но пък, живот и здраве ще люшкам бебе. 🙂
        Цветна и прохладна есен, Мария!

  2. Привет! 🙂
    Размечтах се – за различни видове смокинови дръвчета в двора и за узрели на дърво банани (много ми се иска да опитам такива). Само че още нямам двор, за да си посадя поне една смокиня, а така ги обичам! 🙂 На мармалада и аз хвърлих око щом го видях при Йоана. Щях да го направя моментално, но бях на почивка, а като се върнах така и не намерих смокини на пазара :(. Но ако не тази година – догодина ще го направя, заедно с бисквитките.
    Мими, разкажи за банановия хляб, моля те! 🙂
    Чакам да видя и какво ще измислиш с тиква – и тя ми е много любима 🙂
    Поздрави! 🙂

    1. Кате аз имам много голям двор по-точно къщата ни е построена сред около 4 декара земя, та
      възможностите за отглеждане на различни дървета и др. посеви са си големи. И климатът тук е такъв, че почти целогодишно все нещо има за бране и за поддържане.
      Аз обаче съм пишман градинар, добре че е мъжът ми!
      Какво ли нямаме… смокини и грозде обаче, почти всякакви сортове – всички ги обичаме за хапване, а мъжът ми има слабост към засаждането им.
      Бананите узрели на дървото са невероятно вкусни. Винаги съм обичала банани, но тези от които си берем вече няколко години са най-вкусните на света!
      За съжаление е невъзможно да се берат толкова узрели за маркета. Аз пък така ви завиждам за изобилието от червените пловове, които при нас са рядкост.
      Успях да си климатизирам малинки, но още не са толкова много, че да мога да направя нещо като сладко или десерти…
      За банановия хляб ще пиша много скоро, вече имам и снимки. Той е от типа сладък хляб, бих го оприличила и на кекс. Чудесен е за закуска.

      Поздрав най-сърдечен и от мен!

      1. Прииска ми се да ти дойда на гости :)) Прекрасно е да имаш възможност да си отглеждаш собствени плодове и зеленчуци… На пазара рядко намирам хубави, а миналата година например червени плодове и смокини почти нямаше.
        Бананов хляб се каня да направя от няколко години и още не съм стигнала до него 🙂 Ще чакам твоята рецепта 🙂

        1. Хубаво е Кате но е и доста трудоемко! Аз през лятото почти не излизам на слънце, че не ми понася, та всичко тежи на плешите на мъжът ми по отношение на поддържането…
          Много скоро ще пусна рецептат за банановия хляб, имам още една планирана публикация и след нея ще е тя!
          До скоро!

  3. Чудесен мармалад! Тази година правих нещо подобно, но със сливи и черен шоколад. Стана доста вкусно! Привет!:)

    1. Привет Цвети!
      Аз така се запалих по идеята за „мармалада със шоколад“, че опитах доста вариации в малки количества. Намирам, че се получава разкошно!!!
      Радвам се, че и това което ти си опитала ти е допаднало!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: