Компот от кайсии

Компот от кайсии

Компот от кайсии

Обожавам компот от кайсии!!! Много рядко правя подобни консерви (при нас в Кипър не се налага да правим зимнина), но тази година получих като подарък много плодове, които с удоволствие уползотворих за консерви.

Най-практично е плодовете да се измият предварително и след това да се сортират според зрелостта за компот, сладко или конфитюр. Компот от всякакви плодове може да се направи по описаният по-долу начин. 

сортиране на плодовете за компот, сладко и конфитюр

Едвам устисках да мине седмица от приготвянето на компота от кайсии, за да си направя от него нектар, който майка ми ни правеше преди години докато живеехме в България. 

Нектар от кайсии

Компот от кайсии

(short link)

 • Бурканите, които съм ползвала са с вместимост 660 мл. 
 • По същият начин може да се направи и компот и от други плодове.

Компот от кайсии

 • Количеството на плодовете може да е повече или по-малко от посоченото по-долу. Лично на мен ми харесва да пълня бурканите с плодове до ²⁄3 от обема им. 
 • Зхарта може да се намали или увеличи в зависимост от сладоста на ползваните плодове или според личните предпочитания за сладост. Смятам, че може да се сведе до минимум от 2 супени лъжици, максимум от 5 супени лъжици.

Компот от кайсии - продукти

Необходими продукти за 1 буркан компот:

 • 300-310 гр. половинки кайсии
 • 4 супени лъжици (80 гр.) захар 
 • около 250 мл. вода

Начин на приготвяне:

Разрежете предварително измитите плодове на половини. Отстранете костилката. Запълнете измитите буркани с плодове поне до половината от обема им. Аз запълвам до ²⁄3 от обема на буркана, което отчете около 300-310 гр. кайсии. Върху плодовете във всеки от бурканите сипете по 4 супени лъжици захар. Залейте със студена вода от чешмата.

приготвяне на Компот от кайсии

В случая при мен всеки от бурканите пое около 250 мл. вода. Замерването на водата в милилитри не е важно, написала съм го по-скоро ориентировъчно. Важно е количеството на водата във всеки от бурканите да достига до гърлото му. След като напълните бурканите с вода, затворете ги с капачките.

приготвяне на Компот от кайсии

На дъното на голяма, дълбока тенджера застелете кухненска кърпа. Върху нея наредете бурканите и ги залейте с вода, която да покрива капачките с 5-6 см. Аз понеже нямам достътъчно дълбока тенджера (рядко правя нещо, което се изварява за консервиране), нередих буркани в тенджерата с капачките към дъното и напълних тенджерата до половина със студена вода. Тенджерата се слага на умерено силен огън, когато водата заври, огънят се регулира, така че да не ври силно и варенето продължава 15 минути, засечено от момента на завиране. 

изваряване на компота

Застелете домакинският плот с кухненска кърпа. Извадете стерилизираните буркани от водата и ги обърнете върху капачките. Оставете ги така, докато изстинат напълно.

престояване на компота върху капачките

След това може да обърнете бурканите в нормално положение.

Компот от кайсии

Добре е компота да престои поне седмица, преди да се консумира. Запазва се в отлично състояние поне за 2 години, но е най-добре да се консумира в рамките на 1 година.

Компот от кайсии

Нектар с компот от кайсии

Сипете компота в дълбока купа и пасирайте с ръчен пасатор или в блендер. Разпределете полученият нектар в големи чаши пълни с лед. 

нектар от кайсии

Сервирайте и се насладете на вкуса и аромата! Да ви е сладко!

нектар от кайсии

ТУК може да видите всички снимки.  

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Компот от кайсии
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 11 Review(s)

2 thoughts on “Компот от кайсии

 1. Толкова са слънчеви бурканите, супер!
  Мими, според мен си запълнила бурканите на 2/3 от обема, т.е. оставила си незапълнена 1/3, като приемем че обема е 3/3. Но това няма значение, то се вижда, пък и всеки да слага колкото иска. Ние обикновено не ядем плода, а пием само сока, и аз слагам на 1/2.

  1. Весе, много благодаря за това, че си забелязала, неточността около запълването на обема – настане ли лято мозъка ми става в течно състояние и правя подобни грешки… ?
   Веднага ще се поправя!
   Иначе е точно така, всеки може да си слага колкото иска, според това дали в семейството се предпочита повече плода или сока на компота.
   Благодаря за отзива! ❤

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: