Кипърско сладко от цели кайсии

Кипърско сладко от цели кайсии

Кипърско сладко от цели кайсии

Обещах да споделя рецептата за Кипърско сладко от цели кайсии. Невероятно е!!! ? Супер вкусно, ароматно и с атрактивен външен вид! Сладкото може да се приготви с дребни и с едри плодове, но е добре да не се смесват различни големини. След като се отстранят костилките и кожата, плодовете киснат във варова вода. Измиват се от варта и се заливат с гореща вода, в която остават за кратко (10 минути). Следва изкисване в студена вода смесена с лимонов сок (в нея остават поне 2 часа). С изкисването на плодовете в лимонова вода се постига много светъл и красив цвят на готовото сладкото. Плодовете на сладкото, което се вижда на следващата снимка не са били изкиснати в лимонова вода. 

Кипърско сладко от цели кайсии

Варенето на кайсиите в захарен сироп става на етапи в продължение на 2-3 дни. Не е трудно, но е ангажиращо, докато процеса не приключи. Гарантирам, че усилията си заслежават!

Кипърско сладко от цели кайсии - небелени

Няма да забравя как преди години (когато реших да правя сладкото за пръв път), не бях обелила кайсиите! Никой не ми беше споменал, че се белят, а аз не се бях сетила сама (снимката горе), докато не сварих сладкото. ?На външен вид беше ужасно, но не остана неизядено!  

Кипърско сладко от цели кайсии

(short link)

Кипърско сладко от цели кайсии

Кайсии

 • Плодовете се изкисват във варова вода, за да запазят целостта си по време и след топлинната обработка. В блога сте виждали рецепта за това Как се прави варова вода (варов разтвор).  За днешната рецепта ще ни е нужуен по-концентриран варов разтвор (пропорциите са дадени по-долу), в който плодовете престояват за 2 часа.
 • Приготвям сладкото на газов котлон и след поетапните изварявания просто изключвам котлона без да махам тенджерата от него. Добре е да се има предвид, че когато се ползва котлон на ток, не трябва да оставяте тенджерата върху него, след като сте го изключили.
 • В края на варенето към сладкото се добавя лимонов сок или лимонтозу. Лимоновиият сок възпрепятства потъмняването на сладкото (цвета остава много наситено светъл), затова в случая го предпочитам пред лимонтозуто.

Кипърско сладко от цели кайсии - продукти

Необходими продукти:

 • 1 кг. кайсии (вижте съветите по-горе)
 • 1 кг. захар
 • 500 мл. (2 чаени чаши) вода 
 • 60 мл. прясно изцеден лимонов сок или 1 чаена лъжица лимонтозу
 • за ароматизиране – индрише (fragrant geranium), ванилия или алойзия (Aloysia citrodora)

За варовата вода (Lime Water):

 • 3 литра вода или колкото е нужно да покрива плодовете
 • ½ чаена чаша гасена вар – Калциев хидроксид (Lime)

За лимоновата вода:

 • 2-3 литра студена вода или колкото е нужно да покрива плодовете
 • 180 мл. прясно изцеден сок от лимони (от 3 лимона)

Начин на приготвяне:

Измийте кайсиите внимателно под течаща вода. В голяма купа или кофичка пригответе  варова вода с ½ чаена чаша гасена вар и 3 литра вода.

приготвяне на варова вода

С картофобелачка или много остър нож обелете тънко кожата на кайсиите.

обелване на кожата на кайсиите

С помощта на фрукет за коса отстранете костилките. Фрукета се вкарва през страната където е била дръжката на кайсията и така с негова помощ, костилката се избутва и излиза от противоположната страна. Ако нямате фрукет може да разрязвате всеки плод по дължината на едната му половина. С върха на ножа бутнете костилката, така че да може да излезе навън. Поставяйте обработените плодове във варовата вода.

почистване на костилките, поставяне във варова вода

Варовата вода трябва да покрива плодовете, затова ако е необходимо може да долеете допълнително вода. Оставете кайсиите в нея за 2 часа (на стайна температура). Разбърквайте периодично с дървена лъжица, така че варта която се отява на дъното периодично да се смесва с водата в купата.  

поставяне на кайсиите във варова вода

Счукайте костилките на кайсиите и по-късно (след като плодовете се измият от варовата вода), поставите по една ядка във всеки плод.

счукате костилките на кайсиите

Когато престоят във варовата вода приключи, внимателно измийте кайсиите под течаща студена вода. Варовата вода трябва да се отмие хубаво. 

измитите кайсии след престоя във варова вода

Сложете плодовете в голяма купа и ги залейте с гореща вода. Оставете кайсиите да киснат в нея за10 минути.

кайсиите залети с гореща вода за 10 минути

Отцедете внимателно горещата вода. Залейте плодовете с чиста студена вода.

кайсиите залети със студена вода

Добавете лимоновият сок (180 мл.) и кубчета лед. Оставете кайсиите в лимоновата вода за 2 часа. 

кайсиите залети със студена вода, лимонов сок и лед

Варене на Кипърско сладко от цели кайсии:

В тенджера (вместимост 5 литра) сипете захарта (1 кг.) и водата (500 мл.) Сложете тенджерата на умерено силен огън. Разбърквайте периодично, докато захарта се стопи и течността заври. С помощта на решетъчна лъжица изваждайте кайсиите от лимоновата вода и ги пущайте в сиропа. Докато прехвърлите всички плодове, сиропът ще спре да ври.

варене на сладкото

Изчакайте докато сиропа заври отново и изключете котлона. Оставете плодовете в сиропа до следващият ден. Трябва да престоят поне 8 часа. Тенджерата не трябва да се похлупва, покрива се с мрежичка срущу насекоми или тънко парче тензух и то след като изстине. 

първо завиране на сиропа

На следващият ден тенджерата се поставя на силен огън. Когато сиропът заври, котлона се изключва. Процедурата с престоя от минунимум 8 часа се повтаря. 

второ завиране на сиропа

На третият ден в тенджерата се добавя индришето (ванилия или друг аромат, който искате да ползвате). Тенджерата се постав на силен огън. Сладкото не се бърка!!! На всеки 4-5 минути тенджерата се разклаща. Засечете 20 минути от момента на завиране. Обирайте пяната, която се образува с решетъчна лъжица. Направете проба за гъстота – капнете капка от сиропа върху керамична чинийка. Ако капката не запазва форма и се разлива, варете още малко. Когато запазва формата си, сиропа е с добра гъстота. Добавет лимоновият сок и продължете варенето на силен огън още 1-2 минути. Насипете сладкото от кайсии в буркани, докато е горещо. Затворете бурканите с капачките и ги обърнете върху тях. Оставете така докато изстинат напълно. След това може да ги обърнете в нормално положение.

Кипърско сладко от цели кайсии

Няма нужда бурканите да се стерилизират. Консервирано по този начин сладкото може да издържи до няколко години, но е най-добре да се консумира в рамките на 1 година от приготвянето му.

Кипърско сладко от цели кайсии

Сервирайте сладкото с Кафе на джезве или самостоятелно с чаша вода. Да ви е сладко!

Кипърско сладко от цели кайсии

ТУК може да видите всички снимки. 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Кипърско сладко от цели кайсии
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

6 thoughts on “Кипърско сладко от цели кайсии

 1. Голям разкош си спретнала, Мария! Да ти кажа честно няма да го забъркам, страшно много работа е, нали. От теб имам две рецепти за сладка, ягодово кипърско сладко и сладко от зелени смокини, и двете са голям разкош, но си е и голяма занимавка, няма да повторя. Да си жива и здрава и имай хубава година! Когато дойда в Кипър ще черпиш една разкошна кайсийка. Поздрав най-сърдечен, другата Мария!

  1. Благодаря, Мария!
   Ако се случи някога да се видим, непременно ще те почерпя с това или подобно сладко! ❤

   Лично за мен приготвянето на сладка е приятно занимание, за което с удоволствие отделям време – сигурно защото никога не правя големи количества като за зимнина. Работата по това сладко, както и за другите не е страшно много, но отнема време и е ангажимент с който си обвързан ежедневно, за кратки откъсъци време в рамките на 2-3 дни. Повечето сладка и конфитюри се правят в рамките на наколко дни и затова е по-скоро ангажиращо, отколкото натоварващо.
   За мен еднин от най-хубавите (съвсем прости десерти), е Гръцко кисело мляко гарнирано с такова или друго сладко или конфитюр! Затова смятам, че усилието (ангажимента в рамките на 2-3 дни) си заслужава!
   Поздрав най-сърдечн и от мен за теб, Мария! ❤

 2. Мария, здравей!
  Това сладко си го спомням от ранното ми детство, приготвено от баба ми Мара. Кехлибарени плодчета, идеално запазени в леко гъстия сироп, а хрупкавата и ароматна ядка в средата им беше с неповторим вкус. И се чудя откъде ли е имала рецептата и най–вече търпението да го приготви. Велики баби. Това е кулинарен шедьовър и благодаря, че ни го представи. Семейството ти е щастливо с такива вкусотии.
  Прегръщам те.

  1. Здравей, Марта!
   Благодаря за отзива, комплимента и споделеното! ❤
   Едно време не е имало толкова голямо разнообразие от продукти както сега и сладката от този род са се правили по-масово. В Кипър традицията се е запазила и до днес и даже се сервират като национален деликатес сладката от този род.
   Днес повечето хора все бързат за нещо и някъде и затова им се струва супер натоварващо и и отнемащо време, това да си приготвят подобна сладост…
   Разбира се не ги упреквам! Ангажиращо е – в рамките на 2-3 дни, ежедневно се отделят мужду 10 до 20 минути и ако човек няма търпението и не изпитва наслада от приготвянето на подобни неща, със сигурно ще му се стори натоварващо…
   Слънчеви поздрави от мен за теб, Марта!

 3. Страхотна рецепта!
  По случайност разполагах с превъзходни кайсии и направих 4 дози. И пак ми се струват малко.
  Опитах се да „курдисам“ няколко приятелки (на които подарих кайсии, че бяха мнооого) да направим сладкото заедно, но всички отказаха в един глас. А после попитаха дали могат да го опитат.
  Е, уважаеми мързеливи дами, няма да го опитате!!! Ще си останете с дегустацията на пресните кайсии!

  Благодаря за рецептата! Фантастична е!

  1. Благодаря за отзива! ❤
   Много се радвам, че сте приготвили сладкото, да си го хапвате със здраве!
   А тези, които ги е домързяло, може само да съжаляват, че са изпуснали възможността да си приготвят такава вкуснотия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: