Колива (Koliva) или обредно варено жито по кипърски

Колива (Koliva) или Обредно Варено Жито по Кипърски

От дълго време планувам, споделянето на две разкошни и много любими семейни рецепти за приготвянето на така нареченото Колива (обредно варено жито). Много ми се щеше да ги публикувам по време на някоя Задушница, но така и не успях със снимките, въпреки, че и двата поста са написани. Бях решила първо да покажа нашенското коливо(а), и затова в поста за него, съм изписала повече подробности за  различните начини, по които се приготвя на различни места. Няма да се повтарям тук, като му дойде времето ще ги прочетете 🙂 Освен това смятам да наблегна на вкусовата, а не на религиозната страна на нещата! Ще кажа само, че житото е символ на бъдещото възкресение. Както житеното зърно умира в земята, за да възкръсне за нов живот, така и душите се възраждат!  

Довечера е Бъдни Вечер и вареното жито (пшеницата) е част от празничната трапеза. Обикновено за този празника то се смесва с мед, стафиди и орехи, или захар и смлени орехи. Разбира се може да го направите в различни комбинации според предпочитанията на семейството. Използвам случая, да споделя с вас начина по който се приготвя житото в Кипър. Основно представлява варено жито смесено със стафиди, ядки, сусам и зрънца от нар. В зависимост от региона или личните предпочитания на този който го приготвя може да има и други добавки, включително и захар. Приготвено по този начин, житото може да бъде за възпоменание или празник като имен ден, например. Първоначално ми беше малко странно да ям жито което не е силно подсладено, като коливата в БГ, но в последствие привикнах и даже спрях да му добавям захар или мед. Изглежда така празнично и цветно, че е много вероятно и някой от вас да реши да го приготви така довечера!  

Колива (Koliva) или Обредно Варено Жито по Кипърски

Колива (Koliva) или Обредно Варено Жито по Кипърски

 • За варенето на житото е най-удобно да се ползва херметическа тенджера – става доста по-бързо.
 • Може вместо да варите пшеницата, да я накиснете в студена вода за 1 нощ. На следващия ден се отцежда от водата, насипва се в термос и се залива с гореща вода. Термоса се затваря и остава така за 12 часа. Затова време пшеницата ще набъбне и ще е готова, без да е била варена. 

Колива (Koliva) или Обредно Варено Жито по Кипърски

Необходими продукти:

 • 3 чаени чаши (512 гр.) сварена грухана пшеница
 • 1 чаена чаша (162 гр.) зрна от нар
 • 1 чаена чаша сусам 
 • ½ чаена чаша (70 гр.) стафиди 
 • 1 – 1 ½ чаена чаша бадеми

Начин на приготвяне:

Най-напред трябва да се свари житото. Почиства се, измива се в няколко води, залива се със студена вода и се слага на котлона. Когато заври, огъня се намалява и се оставя да къкри спокойно, докато се свари. Колко ще продължи варенето, зависи от сорта на пшеницата. Ако водата изври се долива с гореща вода. Свареното жито се прехвърля в цедка (гевгир), за да се отцеди от водата. Ако е много добре сварено, може да го охладите под течаща студена вода, след което да го оставите да се отцеди. Стафидите се измиват и отцеждат. Сусама се залива със студена вода и се слага на котлона. Когато заври се засичат 5 минути, след което се прехвърля в цедка, изплаква се със студена вода и се оставя да се отцеди. Тук може да видите как се белят бадемите.

Колива (Koliva) или Обредно Варено Жито по Кипърски

Съотношението на продуктите е според предпочитанията, аз съм оформила рецептата, според моите. Всичко се смесва в купа, след което се разпределя в чашки, купички или друг подходящ за сервиране съд. Ако желаете може да добавите захар или мед. 

Колива (Koliva) или Обредно Варено Жито по Кипърски

Надявам се, че някои може да реши да приготви житото по този начин за празничната трапеза. Желая ви една вълшебна, изпълнена с уют, спокойствие и радост Бъдни Вечер! Весели празници и сбъднати мечти!

Колива (Koliva) или Обредно Варено Жито по Кипърски

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Колива (Koliva) или Обредно Варено Жито по Кипърски
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

7 thoughts on “Колива (Koliva) или обредно варено жито по кипърски

 1. Много интересна публикация! Намирам идеята за това житно ястие , като прекрасно допълнение на Коледните празници!Прекрасни снимки, комплимент!
  Весели Коледни празници!

 2. Мария, весела Коледа!
  Пожелавам ти от сърце една вълшебна вечер с любимите ти хора!

 3. Много ми хареса идеята за житото,а пък колко го обичам е друг въпрос…Запазвам си рецептата и благодаря !
  Най-сърдечни пожелания за Весела Коледа !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: