Как да употребим пълноценно шушулките ванилия

Как да употребим пълноценно шушулките ванилия

Има няколко варианта, за пълноценната употреба на ваниловите шушулки, за които ще ви разкажа в днешният си пост! Започнах писането му преди доста време. Първоначално черновата беше със заглавие „Как се правят ванилова и лавандулова захар“, после се промени на „Как се прави ароматна захар и ванилия на прах“. На края стигнах до днешното заглавие събирайки в едно историята за това как една малка идея или хрумване, може да ни отведе от едно място до друго, а „по пътя“ да научим нови неща и да натрупаме полезен опит. Така се случи с мен, а всичко започна така…

Размишлявах си нещо за екстракт от канела и други ароматни подправки, когато осъзнах, че вече не мисля за въпросният екстракт, а правя връзка между канелата на прах и ваниловите шушулки. Прозрението направо „светна като лампичка“ в главата ми! „Ами ДА!!! Как не съм се сетила до сега“ – рекох си и се насочих към шкафа с подправките… Предполагам, че вече сте се сетили какво ми мина през ума?! Ако ли не да поясня: канелата на прах се добива чрез смилане на предварително изсушена кора от тропическо лаврово дърво, а това ме наведе на мисълта, че по подобен начин бих могла да опитам да направя ванилия на прах от шушулките ванилия, чийто зрънца вече са били употребени. Речено, сторено! 🙂

Как да употребим пълноценно шушулките ванилия

Едно нещо води до друго и така съвсем естествено стигнах и до въпроса: „Как ли се прави ваниловата пастата (vanilla paste)?“ Виждала съм как изглежда, но никога не съм купувала. Винаги  ми се е струвало, че е по-практично на момента да взема зрънцата на една шушулка ванилия или да ползвам екстракт от ванилия, когато не искам зрънцата да се открояват в десерта. Съответно нямах идея какво точно представлява или как се приготвя. Преди да ми хрумне да стрия на прах шушулките ванилия, смятах че въпросната паста (предвид цената и) представлява остъргани зрънца от ванилия съхранени в нещо си (дори не се бях замисляла в какво). След смилането на ваниловите шушулки на прах и успешната им употреба, вече бях убедена, че пастата от ванилия се приготвя с цели шушулки ванилия. И за да не се тормозя с догадки и предположения потърсих информация в Интернет. Оказа се (дори бях леко изненадана), че ваниловата паста се приготвя в (със) захарен сироп, а не с алкохол, както ми се струваше по-вероятно. Първата си ванилова паста приготвих с пропорциите дадени в следващото видео, но ползвах кухненски робот и тенджера, а не термомиксер. Смятам следващия път да опитам приготвянето ѝ в машината за хляб на програмата за правене на сладко – това ще спести разбъркването. 🙂 Това е единственият начин ваниловите шушулки да се употребят на 100%, без никаква фира. 

Същевременно попаднах на още едно видео и една публикация свързани с ваниловите шушулки, които много ме заинтригуваха! Запазих си ги за подходящ момент, който настъпи не отдавна. Чувствам се леко объркана и направо се чудя от къде точно да започна!?! На практика материалите, с които разполагам (да се разбира снимки) са някак отзад напред по стечение на обстоятелствата… Би трябвало днес да споделя приготвянето на ванилова паста със захарен сироп (което е класическата и вариация), но в последният момент реших да приготвя и заснема паста приготвена със сироп от Агаве, просто защото имах отворена бутилка с въпросния сироп. 

Как се прави Ванилова паста (Vanilla bean paste)

Ванилова паста може да се направи по 2 основни начина – със или без топлинна обработка. И двата варианта имат своите плюсове. След като прочетете рецептите ще прецените кой е варианта, който предпочитате. 

Как се прави екстракт от ванилия

Вече знаете това! За тези които не зная да видят тук. На екстракта от ванилия също гледам като на вариант, чрез който ваниловите шушулки се употребяват на 100%, че и повече. Когато завърши екстракцията, ваниловите шушулки може да се подсушат и ползват за декорация или за приготвяне на Ванилова захар.

Как се прави Ванилова захар

Как се прави Ванилова захар

  • Ваниловата захар би могла да се приготви и от цели шушулки ванилия. Така става с по-интензивен аромат, но цвета и не остава снежно бял, защото ваниловите зрънца оцветяват част от кристалчетата на захарта.
  • Най-практично е да се ползват шушулки от ванилия, чийто зрънца са били употребени за направа на десерт. Ако се ползват шушулки от ванилия от екстракт от ванилия или такива, които са били използвани за направа на захарен сироп, сложете малко повече от посоченото по-долу.
  • По долу описания начин може да ароматизирате кристална и пудра захар.

Как се прави Ванилова захар

Необходими продукти:

  • 250 гр. кристална или пудра захар
  • 2 шушулки от ванилия, чийто зрънца са употребени за десерт
  • буркан или друг съд, който се затваря добре

Начин на приготвяне:

Замерете захарта и я сипете в буркана. Добре е да не е напълнен съвсем до горе, за да има място за размесване. Добавете нарязаните на парченца шушулки от ванилия и затворете буркана. Разклатете го енергично, така че парченцата шушулки да се смесят със захарта. Буркана се прибира на тъмно и сухо място за 2 седмици, като периодично се разклаща. За този период захарта се ароматизира и може да бъде ползвана според указанията на рецептата. Колкото повече стои толкова по-наситен става аромата.

Как се прави Ванилова захар

Докато съм на тема ароматна захар да споделя и това 

Как се прави Лавандулова захар

Как се прави Лавандулова захар

Необходими продукти:

  • 250 гр. захар
  • 1 чаена лъжица лавандулови цветове
  • буркан или друг съд, който се затваря добре

Начин на приготвяне:

Замерете захарта и я сипете в буркана, добавете лавандуловите цветове. Разбърквайте леко с лъжицата и затворете с капака. Разклатете енергично буркана, така че лавандуловите цветове да се разпределят равномерно в захарта. Приберете на тъмно и сухо място за 2 седмици. От време на време може да разклащате буркана. 

По същия начин може да си направите канелена захар (с канела на прах или с пръчки канела, ако не искате захарта да се оцвети). Като цяло на този принцип може да си направите всякаква ароматна захар. Възможностите са неограничени.

Как се съхраняват шушулките ванилия, чийто зрънца са били употребени и какво още може да се направи с тях?

Разполагам с два високи буркана (всъщност май са хибрид между шише и буркан), които се затварят много добре. В единия държа пресните шушулки ванилия, а в другия шушулките ванилия, чийто зрънца са били употребени.

Как се съхраняват шушулките ванилия, чийто зрънца са били употребени и какво още може да се направи с тях?

Със шушулки без зрънца може да си направите ванилова захар (вече описах как става приготвянето ѝ), ванилия на прах или да ги ползвате при приготвяне на захарни сиропи, кремове или други десерти при, които основната смес или някаква част от десерта се подлага на термична обработка като варене, при което аромата от шушулките се извлича лесно. Шушулките ванилия използвани в смес, която е била варена не се изхвърлят. Измиват се хубаво и може да се ползват за декорация. Трябва само да ги изсушите – 2-3 дни на стайна температура са достатъчни. Докато шушулките са мокри са пластични, лесно се огъват без да се чупят. Бихте могли да ги поставите на дъното на малка купичка, така че да придобият заоблена форма, да ги увиете около молив или дървено шишче (за да се получи спирала) и тогава да ги оставите да съхнат. Когато изсъхнат ще запазят формата, която сте им придали докато са били мокри.

Как се съхраняват шушулките ванилия, чийто зрънца са били употребени и какво още може да се направи с тях?

Ето че дойде ред и на това

Как се прави ванилия на прах (Vanilla Powder)

Как се прави ванилия на прах (Vanilla Powder)

  • За ванилията на прах използвам шушулки чийто зрънца са били остъргани, а самите шушулки не са били използвани за сиропи или друго.
  • За направата на ванилия на прах ще ви е нужна кафемелачка. С нея нещата стават най-добре. Може да се ползва и блендер, ако е достатъчно мощен или кухненски робот, който е удобен при направата на по-големи количества.

кафемелачка

  • За да се смелят на ситно е важно шушулките да са добре изсъхнали. С престоя си в буркана това става по естествен начин, но ако в буркана има скорошно добавени шушулки, които не са изсъхнали ще трябва да се изсушат леко във фурната. За целта застилам една тава с хартия за печене, нарязвам шушулките на парченца и ги разстилам върху хартията в тавата. Суша в предварително затоплена на 50ºС фурна. Колко време ще отнеме сушенето зависи от това колко пресни са шушулките ванилия. Периодично се проверяват, като се опипват с ръка. Тези които са изсъхнали се изваждат от тавата и се оставят да се охладят.

Как се прави ванилия на прах (Vanilla Powder)

Всичко което е необходимо за приготвяне на ванилия на прах:

  • сухи шушулки ванилия, чийто зрънца са били употребени за направа на десерт
  • кафемелачка, блендер или кухненски робот
  • чист, сух буркан, който се затваря добре или нещо друго подходящо за съхранение на готовата смес

Начин на приготвяне:

Опита да смеля ваниловите шушулки в блендер, доведе до резултата, който се вижда на долната снимка. Сместа не стана по-ситна въпреки че упорито и продължително работих с блендера. 

Как се прави ванилия на прах (Vanilla Powder)

Перфектно се получават нещата с помощта на кафемелачка. По-бързо ще е, ако нарежете шушулките ванилия на малки парченца.

Как се прави ванилия на прах (Vanilla Powder)

Напълнете кафемелачката добре, защото когато започне меленето количеството ще намалее, а за да се смели на ситно, сместа в мелачката не трябва да е прекалено малко.

Как се прави ванилия на прах (Vanilla Powder)

След няколко завъртания, обемните шушулки ванилия се превръщат в това.

Как се прави ванилия на прах (Vanilla Powder)

Продължете да мелите докато се получи фин прах. Получената смес се насипва в чист, сух буркан, който се затваря добре. Използвам ванилията на прах, най-вече за печива като кексове и сладкиши, но става и за направа на други десерти. 

Как се прави ванилия на прах (Vanilla Powder)

Ето че дойде ред и на метода който ползвам напоследък за запазване на ваниловите шушулки меки и лесни за употреба. Видях този полезен трик на следващото видео, от което ми стана ясно и това, че със идеята си за смилане на шушулките на прах съвсем не съм открила открила топлата вода!!! 🙂

Как да съхраним свежи и меки ваниловите шушулки

Как да съхраним свежи и меки ваниловите шушулки

Всичко което ви е необходимо:

  • пресни шушулки ванилия
  • буркан, който се затваря много добре и е достатъчно широк и висок да побере шушулките ванилия, така както са цели
  • 40% алкохол, може да ползвате водка, ром или др.

Начин на приготвяне:

На дъното на буркана се сипва 40% алкохол според предпочитанията, аз в случая съм ползвала бял ром. Количеството на алкохола трябва да заема около 4 см. от височината на буркана. Точното количеството на алкохола в милилитри ще зависи от големината на съда, който ще бъде ползван.

Как да съхраним свежи и меки ваниловите шушулки

Единият край на ваниловите шушулки се отрязва. отрязаното може да се добави към шишето с екстракт от ванилия. 

Как да съхраним свежи и меки ваниловите шушулки

Шушулките ванилия се нареждат в буркана с алкохол, като отрязана им страна се потапя в алкохола. 

Как да съхраним свежи и меки ваниловите шушулки

 Буркана се захлупва и се прибира на сухо и тъмно място (шкафа с подправки). След като ваниловите шушулки престоят в алкохола за 18-20 дни, съдържанието им (ваниловите зрънца) може да се изстиска много лесно, така както се вижда на видеото по-горе. Потопените в алкохол ваниловите шушулки запазват мекотата и свежестта си за дълго време. Смятам, че това е най-добрият начин за съхранението им. Когато изразходвате ваниловите шушулки в буркана може да се съхрани нова партида от ванилови шушулки. С времето алкохола на дъното на буркана се превръща в екстракт от ванилия, което е своеобразен бонус в цялата история. Подменям алкохола на 6-7 месеца. Надявам, се че публикацията ще е полезна и за вас!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как да употребим пълноценно шушулките ванилия
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

10 thoughts on “Как да употребим пълноценно шушулките ванилия

  1. Прекрасна публикация Мария.Дълго време се чудех как да употребя шушулките ванилия.Твоите идеи са прекрасни.Не би ли могло шушулките да се съхранят в кленов сироп? Хареса ми идеята с Агаве .
    Поздрави , много интересен е блога ти !

    1. Благодаря ти, Елена!
      Аз обожавам кленов сироп и мисля, че ваниловата паста ще е чудесна и с него!
      Поздрав най-сърдечен и от мен за теб!

      1. Всичко което си написала е много интересно, но искам да питам каква е цената на ваниловите шушулки при вас, като гледам, че ги купуваш в такива количества. За домашна употреба ли купуваш само? При нас две шушулки се продават 5 евро и поради това никога не съм купувала. Поздрави!

        1. Привет Жани!
          Ваниловите шушулки не са евтини и една от причините за това, че се събират на ръка… но сега няма да се спирам на това. Споменавала съм и друг път, че ми се е случвало да видя 2 бр. шушулки ванилия на цена от 10 Евро, за което смятам, че е злоупотреба с цената. Че не са евтин – не са! Но чак пък толкова!?!
          Често получавам въпроси за това от къде се снабдявам със шушулки ванилия и сигурно затова не съм го споменала в този пост.
          Пазарувам ванилови шушулки онлайн, най често от e-bay.com Пускам ти един примерен линк във въпросният сайт, където преди малко направих търсене за ванилови шушулки.
          http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=vanillia+beans&_from=R40%7CR40%7CR40&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xvanillia+pods&_nkw=vanillia+pods&_sacat=0
          Ако се случи да намериш продавач, който е от място където се добиват ваниловите шушулки е най-добре, защото тогава е най-сигурно че ще са с добро качество и възможно най-ниска цена. Напоследък от Френски продавачи съм поръчвала и съм доволна!
          И от Интернет не е без пари, но е много по-изгодно, а няма нищо по-хубаво от това да си направиш сам страхотен ванилов екстракт или паста. Да не говорим, че е много по-изгодно икономически, когато се правят у дома, вместо да се закупуват.
          Поздрав най-сърдечен и от мен!

          п.п. Приготвям си само количества за лична (домашна) употреба.
          При положение, че нищо от описаното горе в поста не се разваля, си заслужава човек да отдели малко средства, а след това малко време и да приготви екстракт или ванилова паста (при тяхното приготвяне няма фира) и да си ги ползва месеци, че и година напред.
          Направи си една проста сметка, колко пари хвърляш за синтетична ванилия или за закупуването на ванилов екстракт в малки опаковки и ще се убедиш, че да си направиш сам е доста по-изгодно и е сигурно, че не получаваш имитации, т.е. вместо екстракт – есенция.

          1. Здравей, благодаря за отговора. Не предполагах,че има такава разлика в цената на ванилията. Наистина е много по-сносно да се поръча от e-bay. Както ти казах в S/M цената е прекалена.
            Сърдечни подрави!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: