Как се белят (чистят) Скариди

Как се белят (чистят) Скариди

Как се белят (чистят) Скариди

Скаридите трябва да се поддържат охладени докато работите с тях, затова е добре да ги потопите в студена вода по възможност с лед. Ако ползвате замразени скариди ги размразете в студена вода – в никакъв случай в топла – всъщност това правило важи за всички риби и морски продукти, които трябва да бъдат размразени. По начин описан и показан по-долу могат да се почистят както сурови, така и сварени скариди. 

Как се белят (чистят) Скариди

Как се белят (чистят) Скариди

Почистването на скаридите започва с остраняването на главата, освен в случаите, когато имате намерение да ги готвите с нея: С едната ръка се държи тялото, а с другата главата на скаридата. Главата се се извива към тялото и при това движение, тя лесно се отделя от него. 

Как се белят (чистят) Скариди След това се обелват люспите по тялото на скаридата, които са свързани с „краката“ (пипалцата). Люспите се отделят лесно, когато се повдигнат в основата на накое от „краченцата“. Последната люспа, тази която е свързана с опашката, обикновенно се оставя -приема се за красиво и е удобно за захващане при похапването после. Разбира се ако желаете или ако така е нужно за рецептата и тя се отстранява като не се дърпа, а се разпуква в долната част на скаридата и така се отделя лесно от месото без да се наруши целостта на скаридата.   

Как се белят (чистят) Скариди Последно с остър нож се прави лек разрез по „гръбнака“ на скаридите, за да се очисти от слузестата жилката, която се намира там. Обикновенно тя е с тъмен цвят – кафяво-черен, но може да бъде прозрачна или жълто-зеленееща. Даже да не се вижда (ако е напълно проздрачна, което е рядкост) с върха на ножа се отркива лесно и се издърпва.

Как се белят (чистят) Скариди

Почистените скариди се изплакват със студена вода и могат да се обработят, така както го препоръчва рецептата.

Как се белят (чистят) Скариди

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се белят (чистят) Скариди
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

5 thoughts on “Как се белят (чистят) Скариди

  1. Благодаря,че сподели с нас,Мария!
    До сега съм взимала все бланширани,но не съм им чистила вената,трябва да пробвам и с небланширани,пак ли така лесно се свалят луспите и на суровите скариди?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: