Екмек кадиф

Екмек кадаиф

Екмек кадаиф

Обожавам този десет!!!  Мног нежен и сравнително лек, въпреки че се приготвя със захарен сироп. Сервира се охладен затова е идеален и когато е горещо. Под наименованието  „Екмек кадаиф“ се срещат най-различни вариации на сиропиран десерт. Варианта от днешната ми публикация е характерен (познат) в Кипър и Гърция. В Турция се прави по-различно. Рецептата по-долу  е най-добрата, която съм опитвала към момента.

Екмек кадиф

Основата на десерта е от кадаиф смесен с масло и запечен на слаба фурна. Сиропира се със захарен сироп ухаещ на лимон и мед. Следва слой от варен крем с нежна консистенция и прекрасен аромат на мастикова смола (сакъз) и ванилия. На повърхността на десерта има слой бита сметана и смлян шамфъстък. 

Екмек кадиф

(short link)

Екмек кадиф

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл. Лъжиците, с които съм замервала продуктите не са мерителни и се пълнят хубаво (с куп).
  • Ако се ползва замразен кадаиф, трябва да се размрази предварително. От предната вечер се изважда от фризера и се слага в хладилник.
  • Тавата, която съм ползвала е от огнеупорно стъкло (Pyrex) и е с размери 35 х 25 см.  
  • Рецептата е адаптирана от книгата Galatia Pamboridis „Be my guest“ 

Екмек кадиф

Необходими продукти за сиропа:

  • 545 гр. (2 ¼ чаени чаши) захар
  • 440 мл. (1 ¾ чаени чаши) вода
  • кора от ½ лимон
  • 15 мл. (1 супена лъжица) прясно изцедн лимонов сок
  • 1 супена лъжица мед

Екмек кадиф

За кадаифа:

  • 300 гр. кадаиф
  • 90 гр. масло без сол, разтопено

Екмек кадиф

За крема:

  • 1250 мл. (5 чаени чаши) прясно мляко
  • 110 гр. (8 супени лъжици) царевично нишесте
  • 250 мл. (1 чаена чаша) течна животинска сметана 35%
  • 175 гр. (9 супени лъжици) захар
  • 3 зрънца мастикс (мастикова смола),
  • 1 чаена лъжичка захар за стиване на мастикс-а
  • 2 супени лъжици ванилова захар
  • 3 яйца (160 гр.)
  • 5 жълтъка (80 гр.)
  • 85 гр. краве масло

Екмек кадиф

За повърхността на десерта:

  • 440 мл. (1 ¾ чаени чаши) течна животинска сметана 35%
  • 43 гр. (¹⁄3 чаена чаша) пудра захар
  • 1 супена лъжица ванилова захар
  • 70 гр. шамфъстък, смелен или нарязан с нож

Начин на приготвяне:

Пригответе сиропа: В тенджера смесете всички продукти с изключение на меда. Загрейте на умерено силен огън с периодично разбъркване, докато се разтопи захарта. Когато сместта заври, веднага свалете тенджерата от котлона. Добавете меда, разбъркате да се разтопи и оставете сиропа настрана да изстине напълно.

Екмек кадиф

След като сиропа изстине, пуснете фурната да загрява на 160°С, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор. Намажете дъното и страните на тавата в която ще се приготвя десерта с част от разстопеното масло. Поставете кадаифа в голяма тава или върху парче кухненска хартия. Разчепкайте го с ръце, така че да се отдели на нишки. По време на разчепкването, периодично поръсвайте с разтопеното масло и така докато поеме равномерно цялото му количество. Не изсипвайте маслото на струя към кадаифа, за да не го разкашкате. Наръсвайте го със сладкарска четка или с пръстите на ръцете, които се потапят периодично в маслото. Разделеният на нишки и омазнен кадаиф поставете в подготвената тавата. Печете в предварително затоплената фурна за 45-50 минути или докато повърхността му порозовее леко. Изваете от фурната и веднага залейте с изстиналият сироп. Оставете го на стайна температура за 30 минути или докато поеме сиропа. Не е нужно да изстива напълно.

Екмек кадиф

Приготвяне на крема:

Сипете в купа 1 чаена чаша от прясното мляко. Добавете царевичното нишесте. Разбъркайте и оставя настрана до употреба.

Екмек кадиф

Смесете мастиковата смола (мастикс) с 1 чаена лъжичка захарта. Стрийте ги в хаванче.

Екмек кадиф

В голяма тенждера смесете сметаната, останалото прясно мляко и половината от захарта. Поставете тенджерата на умерено силен огън. Загрейте сместа с периодично разбъркване, докато заври. Същевременно в голяма купа смесете останалата захар, яйцата, жълтъците и ваниловата захар.

Екмек кадиф

Разбийте с ръчен миксер, на умерена скорост до еднородност. Прибавете царевичното нишесте, разтворено в прясното мляко. Намалете скороста на миксера до най-ниска. Добавете заврялата млечна смес, на струя към яйчената смес.  Спрете миксера и върнете в тенджерата получената смес. Добавете мастиковата смола (предварително стрита с малко захар). Загрейте сместта на умерено силен огън при непрекъснато разбъркване докато започне да ври. Когато това стане, започнете да разбърквате енергично и продължете топлинната обработка още 1 минута. Махнете тенджерата от котлона и добавете в крема маслото.

Екмек кадиф

Бъркайте докато маслото се разтопи. Изсипете кремът върху кадаифа в тавата. Заравнете го с лъжица и оставете да изстине. За да не хваща кора, повърхността на тавата може да се покрие с прозрачно домакинско фолио.  

Екмек кадиф

Когато кремът изстине напълно се приготвя сметановият слой: Смесете в купата на миксера сметаната, пудрата захар и ваниловат захар. Разбийте ги до получаване на пухкав крем. Разстелете го върху изстиналият крем в тавата. Загладете повърхността и поръсете с шам фъстък.

Екмек кадиф

Тавата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се прибира в хладилник за 1-2 часа. След това може да се нареже на парчета и да се сервира.

Екмек кадиф

Разкошен десерт става!!! Няма да съжалявате ако опитате този Екмек Кадаиф! Да ви е сладко! 

Екмек кадиф

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Екмек кадиф
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

4 thoughts on “Екмек кадиф

  1. Миме,
    десертът изглежда фантастично.Все се каня да опитам мастикс в десерти.А кадаифа е суров, нали ? Допълнително се запича както разбрах.
    Поздрави, весело лято !

    1. Здравей, Еленче!
      Аз съм силно пристрастена към аромата на мастикс-а! Обожавам го! Разбира се има и хора, които не го харесват.
      Пожелавам ти да си от тези на които се харесва!
      Кадаифа е суров – правилно си разбрала.

  2. Направих го, както писах и на лични. Фантастичен десерт! Горещо препоръчвам. Тези дни ще споделя в блога. При мен сиропа не се пое напълно, вероятно зависи от самия кадаиф, но след престой в хладилника всичко се стегна добре. Аромата на масло, лимон, ванилия и мастикс е чудесен!

    1. Здравей, Весе!
      Както ти казах и на лични – ако не е станало някакво объркване с количеството на водата или това на кадаифа, единственото логично обяснение е че е от самия кадаиф, толкова е могъл да поеме от сиропа!
      Най-важно е, че крайнията резултат е бил добър! Много се радвам, че десерта така се е харесал!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: