Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

В блога ми вече сте виждали приготвянето на прозими (προζύμι) или натурална закваска (квас) със вода и ечемичено брашно. Днешната рецепта се приготвя поподобен начин, просто вместо обикновена вода се ползва вода, в която са били накиснати клонки босилек и обелките на 1 зелена ябълка. 

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

 • За приготвянето на дива мая (закваска, квас) е най-добре да се ползва, ечемично (Barley flour), пълнозърнесто брашно (Wholemeal Flour) или ръжено. 
 • Съда, в който ще се приготвя закваската не трябва да е метален. Най-добре е да се ползва стъклен буркан с вместимост 1.5 – 2 литра, защото по време на ферментация закваската увеличава обема си.
 • За разбъркване се ползва дървена или пластмасова лъжица.
 • Вместо босилек и обелки на ябълка, може да се ползват шепа зърна от грозде или стафиди – стафидите е добре да се разрежат на половина. Когато се ползват стафиди е добре водата да е хладка. Отлежаването им във водата продължава до 3 дни. 
 • Употреба: 1 чаена чаша (250 мл.) квас е достатъчен за тесто с брашно от 500 до 800 гр. 

Необходими продукти:

 • 1 зелена ябълка
 • 4-5 клонки пресен босилек
 • 150 мл. вода (предварително преварена и напълно охладена)
 • брашно (ползвала съм пълнозърнесто брашно (Wholemeal Flour)
 • 1 щипка захар
 • 1 щипка сол 

Начин на приготвяне:

Ден първи: Всичко, което ще ви бъде нужно на този етап е стъклен буркан, няколко клонки босилек и вода.

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

Зелената ябълка се измива и подсушава. Разрязва се на 4 парчета, които се почистват от кожата и семенната част. Ябълката може да си я хапнете. Всички обелки, заедно с клонките босилек (предварително измити) се слагат в буркана. Заливат се 200 мл. вода (предварително изварена и напълно охладена). Буркана не се захлупва, но може да се покрие с памучна кърпа, за да бъде предпазена сместа в него от насекоми. Оставя се на стайна температура за 5-6 часа.

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

След това ще ви бъдат нужни брашно, щипка сол и щипка захар.

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

Водата, в която са киснали обелките от ябълката и босилека се прецежда и се прехвърля в буркан или друг съд подходящ за приготвянето на закваската (вижте съветите по-горе). Добавят се солта, захарта и брашно колкото е необходимо да се получи кашица.

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

Разбърква се с дървена лъжица. След това буркана се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло до следващият ден. 

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

Ден втори: закваската изглежда така както се вижда на следващият колаж. 

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

В продължение на 6-7 дни закваската всекидневно трябва да се подхранва с 1 супена лъжица (пълна с връх) брашно и 1 супена лъжица вода (предварително изварена и охладена). След като се разбърка хубаво, буркана се покрива с кърпа и остава на стайна температура до следващият ден. 

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

Ден трети: закваската изглежда така както се вижда на следващият колаж.

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

Добавят се брашното и водата, разбъркват се, след което буркана се покрива с кърпа и остава така до следващият ден. 

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

Ден четвърти: закваската изглежда така както се вижда на следващият колаж.

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

Добавят се брашното и водата, разбъркват се, след което буркана се покрива с кърпа и остава така до следващият ден. 

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

Ден пети: При мен на петият ден закваската изглеждаше така както се вижда на следващият колаж – тестото се беше утаило на дъното на повърхността се беше отделила течността. Не трябва да е така, но квасът не се е развалил. Това може да се получи когато сместа е не достатъчно гъста. 

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

Всичко, което трябва да направите ако нещо подобно се случи и при вас е да добавите брашното, да пропуснете водата и да разбъркате.

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

Ден шести: квасът изглежда така

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

Ден седми: закваската изглежда така. 

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълкаАко желаете може да ползвате дивата мая през този ден, но в такъв случай ще трябва да направите подхранването с по-голямо количество брашно и вода, за да остане квас за съхранение. Трябва да се има предвид това, че количеството на брашното и водата, които могат да бъдат добавени не трябва да надвишават половината от теглото на кваса. Т.е. примерно ако той тежи 200 гр., може да добавите най-много 100 гр. брашно и 100 гр. вода. След като водата и брашното се смесят с кваса, буркана се покрива с чиста кърпа и се оставя на топло за около 30 минути или докато закваската шупне. Отделя се нужното количеството квас, а буркана с останалата закваска се затваря с капачката и се прибера в хладилник.

Подхранване на дивата мая: Трябва да я подхранвате поне 1 път на 6-7 дни и при всяка употреба, независимо то седмичното подхранване.  Ако кваса не се ползва често, за да го поддържате жив, трябва да го подхранвате поне веднъж седмично с по 1 до 2 супени лъжици вода и брашно. Помнете, че подхранването става с равни части вода и брашно, като количеството им не трябва да надвишава половината от теглото на кваса в буркана.

Ето как става самото подхранване: Буркана се изважда от хладилника, сместа в него се разбърква с дървена лъжица или шпатула. Покрива се с чиста кърпа и се оставя на стайна температура за около 30 минути. За това време закваската ще шупне.

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

Добавят се желаните количества брашно и вода – ако смятате да ползвате закваската добавете 1 чаена чаша брашно и 1 чаена чаша вода, ако само я захранвате по 1 супена лъжица вода и брашно. Разбърква се. Покрива се с чиста кърпа и се оставя на стайна температура за няколко часа (30 минути са достатъчни когато е топло). Когато закваската шупне може да заделите част от нея за приготвяне на печиво, ако ли не просто захлупете буркана с капачката и го приберете в хладилника.

Ако спешно се нуждаете от по-голямо количество квас (примерно по празници като Великден и Коледа, когато се приготвят повече печива) може да направите следното: Кваса се прехвърля в голяма купа и се тегли – при мен в случая е 908 гр. Може да добавите вода и брашно до половината от теглото му, т.е. 454 гр. хладка вода и 454 гр. брашно. Залива се с вода и се разбърква докато се разтвори в нея. След това се добавя брашното. Разбърква се до хомогенност.

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

Купата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се оставя на топло докато тестото в нея удвои обема си.

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

Заделя се нужното количество квас, а към останалото може да се добави още малко брашно, така че да се сгъсти още малко – някои хора предпочитат закваската им да е с с по гъста консистенция. В такъв случай съхранението и става в съд пластмасов контейнер който се затваря добре или стъклен буркан), чийто стени се намазват с маслиново олио (зехтин). Повърхността на закваската също се маже със зехтин. Този начин на съхранение, като че ли е предпочитан в Кипър, но на мен ми харесва да е по-рядка (с гъстота на боза) и да я съхранявам в буркан.

Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

ТУК може да видите всички снимки. 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как да си направя дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 15 Review(s)

11 thoughts on “Дива мая (квас) с босилек и зелена ябълка

 1. Много ароматен квас се е получил Миме.Ще изпробвам тази рецепта, чедесно изделие с приятен аромат ще се получи.
  Поздрави !

 2. Здравей Миме,аз от няколко месеца си пека хлябът само с квас!След месец ще пътуваме до България за 4 седмици и бих те помолила да споделиш как да си запазя квасът през това време?Няма да ме има и не мога да го захранвам!Има ли възможност да го сложа във фризера?Благодаря ти предварително!

  1. Здравей, Гале!
   Кипърци най-често поддържат квасът в по-гъста форма (като тесто за мекици) – споменавам за това в края на публикацията си, въпреки че на мен лично ми харесва и ми е по-удобно да е с гъстота на кашица (като боза). Мисълта ми е, че съм чувала за това, че го замразяват (когато е с консистенция на меко тесто), обаче лично аз не съм пробвала и затова не знам дали качествата му се запазват след размразяването.
   Знам че има хора, които поддържат квас от 10-15 години. Твърди се, че това е ценно – квасът да е „стар“, да е поддържан от години, но честно казано аз не съм се вманиачила в това… Случвало ми се да подаря на друг човек количеството което имам, да ми се развали когато синът ми се е намесвал или защото вместо преварена вода съм ползвала чешмяна… В такива случаи си правя нов квас.
   Миналата година докато бях на работа през лятото имаше един период, през който се чувствах толкова изтощена, че бях забравила да го храня – сигурно беше стоял около месец… Когато се сетих го подхраних, но не шупна и го хвърлих. Няколко дни по-късно съвсем случайно дочух, че когато не е бил подхранван дълго време имал нужда от повече време да се „събуди“ – до два дни на стайна температура.
   Всичко това обаче – за замразяването и „събуждането“ са неща за които съм чувала, не съм пробвала лично. Ако бях в твоята ситуация бих експериментирала – остави половината в хладилника, а другата половина във фризера, пък като се върнеш ще видиш кое как се е запазило и непременно да ми пишеш.
   Най-сигурният вариант е да го дадеш на някой познат да ти го поддържа докато се прибереш.

 3. Точно това смятам да направя Миме,да го дам на приятелката ми,която ми е и съседка да го захранва веднъж седмично!Аз също така си изсуших малко и го сложих в съклено бурканче,така че все ще имам квас с който да си направя вкусен хлебец като се приберем от България!Благодаря ти за изчерпателният отговор!Поздрави-Галя

  1. Сега като прочетох за това, че си изсушила кваса, си спомних че съпругът ми ми е разказвал, как в миналото когато са нямали хладилници, майка му е правила кваса с гъстота на тесто и го е оставяла да изсъхне на стайна температура. Тестото от външната страна хващало кора, която се втвърдявала, а в сърцевината се запазвало свежо. Когато го ползвала махала външната обвивка твърдо тесто, а това от сърцевината го разреждала с вода, след което добавяла брашно и оставяла да шупне. Половината вземала за приготвяне на хляба, а другата половина замесвала с още брашно да стене тесто и оставяла да изсъхне…
   Това обаче се е практикувало всеки 5-6 дни защото хората сами са си пекли хляба…
   Ти как го изсуши кваса?

 4. Миме направих кваса малко по гъст от палачинково тесто и го нанесох на тънък слой върху готварска хартия и го оставих да изсъхне.След като изсъхна го отлепих от хартията на люспи и го сложих в стъклен буркан!Това е!Надявам се да съм била полезна!

  1. О, разбира се че си полезна, хубаво е да се знае!
   Като се върнеш от БГ да кажеш съживил ли се е нормално изсушеният квас!
   Поздрави!

 5. Много полезна информация. Благодаря, Мария! Аз все още събирам кураж, за да се пробвам на хляб с квас…Така както го представяте изглежда лесно, ама още време ми трябва…

  1. Няма нужда да събирате кураж, Мария!
   Просто действайте! Наистина няма нищо сложно!
   Притотвянето на тестени изделия иска само любов и търпение!
   Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: