Бял хляб с квас

Бял хляб с квас

Какво по-хубаво от прясно изпечен хляб? – Прясно изпечен хляб с масло и мармалад за разкош!!! 🙂 Имаше един период от време през който бях обсебена от това да пека хляб и почти не купувахме. В момента правя хляб не повече от веднъж седмично, но докато траеше манията ми, се натрупаха най-различни рецепти за хляб които си отлежават – тази например е от началото на 2013 г. 

Бял хляб с квас

Бял хляб с квас

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Бялото брашно може да се замени със всякакво друго според предпочитанията ви. В зависимост от вида на брашното и абсорбиращите му способности може да ви се наложи да ползвате допълнително вода за замесването на тестото. Тестото може да поеме допълнително вода и в зависимост от гъстотата на ползваната закваска.
  • Вместо закваска с мая може да ползвате квас, прясна или суха мая предварително активирани.

Бял хляб с квас

  • Ползвала съм продълговата кексова форма с размери 23 х 13 см. и височина на стените около 7 см.
  • Рецептата е адаптирана от книгата „Γλυκά και αλμυρά στο φούρνο“ 

Бял хляб с квас

Необходими продукти:

  • 3 чаени чаши (460 гр.) бяло брашно (ползвала съм „Фарина“ – тип „00“)
  • 1 супена лъжица (15 гр.) сол
  • 1 чаена чаша (250 мл.) закваска с мая или квас (вижте съветите по-горе)
  • ½ чаена чаша (125 мл.) хладка вода (35ºС)

Начин на приготвяне:

В голяма купа (или в купата на статичен миксер) се пресява брашното. Смесва се със солта и се прави кладенче. В него се сипват квасът и водата. Ако ще месите с миксер, сложете приставката за тесто (кука) и пуснете миксера на ниска скорост. Размесването продължава докато се получи гладко тесто.

Бял хляб с квас

Ако ще месите на ръка: Първоначално разбъркването става с дървена лъжица (може и с ръка), като брашното се вкарва постепенно в течността, която е в кладенеца. Когато се сгъсти достатъчно размесването продължава с ръце. Когато се оформи тесто може да го прехвърлите (заедно с останалото в купата брашно) върху домакински плот – с цел по-лесно размесване. Размесването върху плота става по следният начин: Единият край на тестото се държи с пръстите на едната ръка, а с дланта на другата ръка тестото се избутва така сякаш се опитваме да го разтегнем върху плота. След това, горната част на тестото (тази която се разтегнали) се прехвърля върху долната и движението се повтаря докато брашното свърши и се получи гладко тесто. 

Бял хляб с квас

Омесеното тесто се оформя на топка и се поставя в голяма купа, която се покрива с кърпа или друго подходящо. Оставя се на топло за около 2 часа или докато тестото удвои обема си. Въздуха на втасалото тесто се изкарва като се размесва с ръце свити на юмруци. Тестото се формя на продълговат хляб, който се поставя в леко намазнена с олио форма, поръсена с брашно. Покрива се с кърпа и оставя на топло за около 1 ½ часа или докато тестото удвои обема си.

Бял хляб с квас

Аз в случая съм направила разрез и преди втасване, затова след като хлябът втаса съм направила втори разрез с резец минаващ през центъра на първият. Смятам че така хлябът набухва по-добре. Може обаче да се направи само един разрез, след като хляба втаса. Преди да го направите наръсете повърхността на хляба с малко брашно. Разреза се прави с бръснарско ножче или резец тип скалпел – така набухването на тестото няма да се разруши.

Бял хляб с квас

Фурната се загрява на 210ºС. Пече се 15 минути, след което температурата се намаля на 190ºС и печенето продължава още 30 минути. Остава във формата 5-10 минути, след което се изважда и се прехвърля върху решетка, където остава докато изстине.

Бял хляб с квас

ТУК може да видите всички снимки. Да ви е сладко!Бял хляб с квас

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Бял хляб с квас
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: