Декорация пчелна пита от шоколад

Декорация пчелна пита от шоколад

Декорация пчелна пита от шоколад

Приготвянето на декорация пчелна пита от шоколад е лесно, бързо и много ефектно! Всичко което е нужно е шоколад и аеропласт (найлон с въздушни мехурчета), познат още като фолио с балончета или бабъл фолио.

Декорация пчелна пита от шоколад

(short link)

 • В зависимост от това за какво и как точно ще се ползва декорацията е добре найлона с въздушни мехурчета да е предварително оразмерен. Примрно ако се прави бордюр на торта, найлона с балончета предварително трябва да се отреже според размера на тортата, т.е. да е с дължина колкото е обиколката на страните на тортата и височина колкото е височината на тортата. Височината би могла да варира повече или по-малко, ако предпочитате бордюра да е по-висок от самата торта или по-нисък.  
 • Може да се ползва всякакъв шоколад според предпочитанията. В случая аз съм ползвала бял шоколад.
 • Шоколада трябва да се разтопи. Това може да стане в микровълнова. На много слаб котлон. На водна баня – когато купата с шоколада се постави в друг по-голям съд с гореща, но не вряща вода. На парна баня, когато купата с шоколада се постави над по-малък съд пълен с гореща, но не вряща вода.

Необходими продукти:

 • аеропласт (найлон с въздушни мехурчета)  
 • шоколад

Начин на приготвяне:

Начупете или нарежете с нож шоколада, който ще бъде ползван за декорацията. Разтопете го (вижте съветите по-горе). Изсипете разтопеният шоколад върху найлона с въздушни мехурчета. С помощта на шпатула го разстелете на равномерен слой по повърхността на найлона. Оставете на стайна темпеатура да изстине. Ако смятате да ползвате декорацията за бордюр на торта, обвийте фолиото около тортата, веднага след като шоколада е изстинал, но преди да е почнал да се втвърдява. Приберете тортата в хладилник, докато шоколада стегне.  

приготвяне на Декорация пчелна пита от шоколад

Ако декорацията се ползва по друг начин, разстеленият върху аеропласт шоколад остава на стайна температура докато стегне. Когато ще бъдат изрязвани определени форми е добре да се наблюдава нарязването да стане преди шоколада да е стегнел напълно и твърдо, за да не е чуплив. 

приготвяне на Декорация пчелна пита от шоколад

В случая аз съм го нарязала на ленти и после на триъгълни парчета за декорацията на десерта, който се вижда на следващата снимка. 

Декорация пчелна пита от шоколад

Може обаче да се начупи с ръце на по-големи или по-малки абстрактни парчета, както е една от декорациите, които съм направила за Медена торта Медовик.

Медена торта Медовик

Съхранение и употреба

Начупената или нарязана на определени форми декорация може да се съхрани за дълго време в добре затворен съд. Нареждам парчетата едно до друго на редове, като отделям всеки ред с парче хартия за печене. Съхранява се на стайна температура. При нас в Кипър през повечето време е горещо или топло, затова държа в хладилник. 

Декорация пчелна пита от шоколад

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Декорация пчелна пита от шоколад
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

6 thoughts on “Декорация пчелна пита от шоколад

 1. Много интересна декорация Миме.Не бих се сетила, че тези въздушни мехурчета могат да послужат точно за това.Благодаря за идеята.Много е оригинална и става много красиво.
  Искам да задам един въпрос.Знам,че не е тук мястото.Какво може да се приготви от прясна суроватка и как да се съхрани по – дълго време ? Имаме съседи, които нямат какво да я правят тази суроватка и я изхвърлят.Освен извара, която обаче не се съхранява дълго какво друго може да се направи.Знам,че рикота се прави от суроватка, но как не ми е ясно.Или как може да се съхрани изварата дълго време.Как съхраняват изварата в Кипър ? Какво правят от суроватка ?
  Предварително благодаря за отговора ако научиш нещо интересно !

  1. Здравей, Елена!
   Радвам се, че идеята за шоколадовата декорация ти е харесала! Не съм я измислила аз, но явно не е толкова популярна, колкото на мен ми се струваше! 🙂
   Изварата и рикотата са едно и също нещо, просто има малки разлики в технологията на приготвяне.
   Тук в Кипър аналог на изварата се нарича Анари. Прави се с козе и (или) овче мляко, не с краве, затова не съм сигурна дали идеята която се каня да ти дам е приложима за извара от краве мляко. При нас в Кипър за да запазят Анари-то за дълго го осоляват. Слага се в специални мрежи, така че да се отделя вода и се оставя на сенчесто проветриво място да съхне. Когато е сухо издържа дълго на хладно място и се ползва настъргано за гарниране на всякакви макаронени ястия, за приготвяне на печива от типа на баници и др. За това се сещам в момента. Иначе може да замразиш изварата, но за мен си променя вкуса и ако е била замразена я ползвам само за неща като баница…
   Потърси в Интернет може да намереш нещо интересно и да го пробваш. На мен до сега не ми се е налагало да мисля в тази насока, така че нямам конкретна идея как би могла да постъпиш!
   Успех желая!

 2. Миме,
  от няколко месеца използвам прясна суроватка за пиене.Знаех,че е много полезна за много болести.Аз имах камъни в черния дроб,които изхвърлих.Но и камък в жлъчката и с него сега се боря.Но съседите ни на село имат кози и овце и изхвърлят суроватката.А тя е толкова полезна и много вкусна, сладка е на вкус.Реших да им помогна по някакъв начин да не захабяват тази суроватка и да я използват за нещо.Много разумно предложение за сушенето на Анари.Не знам имаш ли рецепта в блога си, но мисля,че имаше нещо за Анарито именно в твоя блог.Ще потърся и при теб нещо.Защото тук намирам винаги много полезна информация и старинни рецепти.
  Поздрави, бъдете здрави !

  1. Еленче, за съжаление нямам публикация в блога как се прави Анари, но ако потърсиш в Интернет сигурно ще откриеш.
   Благодаря за споделеното!
   Жива и здрава да си и ти и цялото ти семейство!

 3. Здравейте! Преди да се излее разтопения шоколад върху бабъл фолиото, то трябва ли да е намаслено? Притеснявам се дали,ако не е, ще се отдели шоколада без да се начупи след като е изстинал?

  1. Здравей, Даниела!
   Не намазвам фолиото с нищо и никога не съм имала проблеми с отделянето му от шоколада, след като е изстинал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: