Тахинопитес (by Christopher Genethliou)

Тахинопитес (by Christopher Genethliou)

Тахинопитес (by Christopher Genethliou)

Рецептата за тези тахинопитес видях във Фейсбук, публикувана by Christopher Genethliou.  Доста хора я бяха опитали и крайните резултати на всички изглеждаха прекрасно на снимките, които бяха споделени. Не ми беше нужно нещо повече от това, за да запретна ръкави и да ги направя – у нас всички много обичат тази тестена закуска с плънка от подсладен сусамов тахан! 

Тахинопитес (by Christopher Genethliou)

През годините съм приготвяла най-различни рецепти за тахинопитес, малко от тях са ни харесвали и на следващият ден, след като са изстинали напълно и престоят. Тези тахинопитес се запазват доста добре! Рецептата е страхотна и защото плънката е изключително балансирана (захарта и сусамовият тахан не са в количество 1:1) и е много ароматна! Технологията на оформяне ми е по-лесна и бърза в сравнение с тази показана при рецептата ми за Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες). Опитайте ги и вие! Гарантирам, че няма да съжалявате!

Тахинопитес (by Christopher Genethliou)

Тахинопитес (by Christopher Genethliou)

(short link)

Така се ентусиазирах с тази рецепта, че а един кратък период от време я приготвях доста често. Опитах я и със Сладък дип с тахан и петмез, смесен с настъргана портокалова кора. При друго приготвяне нямах много сусамов тахан и допълних с Нутела – страхотни станаха!!! Веднъж ги направих и с брашно от рожков (carob syrup) –  не ми се получиха много добре на външен вид – разпукаха се доста, но пък ми бяха вкусни!

Тахинопитес (by Christopher Genethliou)

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл. Лъжиците, с които съм замервала не са мерителни.
  • Тестото може да се замеси ръчно или с помощта на миксер.

Тахинопитес (by Christopher Genethliou)

  • С по-долу посочените продукти може да се оформят от 6 бр. големи тахинопитес (диаметър 14-15 см. в изпечен вид) до 12 (или повече) с по-малък размер.
  • Обърнете внимание на това, че някои течностите са теглени, възможно е грамажа да не отговаря на същото количество в милилитри.
  • Рецептата адаптирана от Christopher Genethliou

продукти за сиропа

За сиропа:

  • 120 гр. (½ чаена чаша) захар
  • 125 мл. (½ чаена чаша) вода
  • 20 гр. (1 супена лъжица) мед

продукти за тестото

Необходими продукти за тестото:

  • 600 гр. брашно Фарина (тип 500)
  • 6 гр. (½ супена лъжица) захар 
  • 5 гр. (½ супена лъжица) сол
  • 7-8 гр. (1 равна супена лъжица) суха мая 
  • 7 гр. (1 чаена лъжица) бакпулвер
  • 3 супени лъжици (27 гр.) олио
  • 320 мл. хладка вода

продукти за плънката

За плънка с натурален сусамов тахан:

  • 270 гр. натурален сусамов тахан (tahini)
  • 250 гр. захар
  • 2 супени лъжици (38 гр.) сироп (меласа) от рожков (carob syrup)
  • 1 чаена лъжица (4 гр.) канела
  • 2 супени лъжици олио (15-16 гр.) олио
  • 3 супени лъжици от сиропа
  • 1 чаена лъжица розова вода

Начин на приготвяне:

Смесете водата и захарта за сиропа в малка тенджера. Сложете я на умерено силен огън и варете 5-6 минути от момента на завиране. Свалете тенджерата от огъня. Добавете меда в сиропа. Разбъркайте и оставете настрана да изстине.

приготвяне на сиропа

Пресейте брашното в купата на мисера. Добавете захарта, солта, маята и бакпулвера. Разбъркайте колкото да се смесят с брашното. Направете кладенче в средата на брашнената смес. Сипете олиото и водата в него.

приготвяне на тестото

Замесете тесто. Замесването не трае повече от 4-5 минути. Месете само докато продуктите се смесят еднородно и се получи гладко тесто. Покрийте  купата с тестото с памучна кърпа и оставете на топло за 20-30 минути.  При мен за това време (при температура около 25ºС) тестото удвои обема си.

приготвяне на тестото, преди и след втасване

Докато тестото почива прехвърлете сиропа в малка купа.

прехвърляне на сиропа в купа

Пригответе плънката: Смесете всички продукти в подходящ съд и разбъркайте до еднородност. Не прекалявайте с бъркането, защото сусамовият тахан се сгъстява, колкото повече се разбърква.

приготвяне на плънката

Покрийте плънката с парче фолио, за да не засъхва.

покриване на плънката с фолио

Останалият след направат на плънката сироп се оставя настрана и ще послужи за намазване на изпечените тахинопитес.

сиропа останал след приготвяне на плънката

Върху домакински плот поръсен леко с брашно, премесете втасалото тесто (колкото да излезе въздуха от втасването). Разделете тестото на 6 еднакви части (може и на 12 ако искате повече на брой, но по-малки закуски). Покрийте тестото с памучна кърпа, така че да не засъхва докато оформяте тахинопитес една по една. 

разделяне на тестото на 6 до 12 части

Разточете едно парче тесто на кръг с диаметър 15-16 см. (12-13 см. ако правите 12 бр.) Ако е необходимо поръсете работната повърхност с малко брашно. Поставете ¹⁄6 от плънката (около 2-3 препълнени супени лъжици) в цертъра на разточеното на кръг тесто. Повдигнете два срещуположни края на тестото, така че да се срещтнат над плънката. Повторете същото и с другинте два края. Съберете краищата на тестото над плънката, така че да се получи торбичка. Притиснете с пръсти тестото, така че плънката да се запечата в сърцевината му. Поръсете малко брашно върху работният плот и поставете тестената торбичка със запечатаната страна към работната повърхност.

поставяне на плънката

Без да упражнявате много голям натиск, разточете тесто, така че да се удължи до около 24 см. (до 20 см. ако се оформят 12 бр. тахинопитес). Не се притеснявайте ако краищата се разпукат и част от плънката излезе навън. Съберете плънката и я намажете върху повърхността на тестото. Завийте разточеното парчето на руло (вижте снимките). Усучете го на фитил с дължина 65-70 см. (58-59 см. ако правите 12 бр.) Не се притеснявайте ако част от плънката излезе вън от тестото, точно това прави по-вкусна повърхноста на изпечените тахинопитес. ?

оформяне на тахинопитес

Завийте единият край на фитила на охлюв нагоре, другия му край на охлюв надолу. Когато се съберат по средата, прехвърлете единия охлюв върху другия. Оставете тахинопитата така както е, без да я натискате и оформете останалите парчета тесто по описаният по-горе начин.

оформяне на тахинопитес

След като оформите и останалото тесто може да сплескате всяка тахинопита с длан или с точилката – с последната стават с равномерна дебелина. Разточете леко до плосък диск с диаметър около 14 см. (10-11 см. за 12 бр.) Наредете ги на разстояние в тави застлани с хартия за печене. Аз ги оставям да втасват не повече от 10-15 минути или докато почистя работния плот и докато фурната се загрее до нужните градуси. Може да се оставят и повече време да втасват, но не трябва да стоят прекалено дълго защото при по-дълго втасване е възможно олиото в плънката да започва да се отделя, което не е желателно.

оформяне на тахинопитес, преди и след печене

Печене:

Фурната се пуска да загрява на 200ºС, работеща с долен и горен реотан и вентилатор. Пека 15 минути. Веднага след изваждане от фурната, тахинобитес се намазват обилно със сиропа.

намазване на горещите тахинопитес със сироп

След втората тава ако ми остане сироп, просто минавам още веднъж повърхността им. 

Тахинопитес (by Christopher Genethliou)

Когато изстинат напълно може да се увият в домакинско фолио и да се съхранят прекасно до следващия ден –  в случай че домочадието не ги унищожи на момента! Да ви е сладко!

Тахинопитес (by Christopher Genethliou)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Тахинопитес (by Christopher Genethliou)
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: