Пенне ригате (Penne rigate) на фурна с Броколи и Пилешко Филе

Пенне ригате (Penne rigate) на фурна с Броколи и Пилешко Филе

Пенне ригате (Penne rigate) на фурна с Броколи и Пилешко ФилеЕто ви една чудесна рецепта за паста, в която може да изпозвате печено или варено пилешко месо останало от предният ден 🙂 Вече знаете, че много си падаме по макароните и те задължително присъстват на масата ни поне 2 пъти седмично. Хубавото при тях е, че може да се експериментира до безкрайност или да се изпробват хилядите съществуващи рецепти!

Пенне ригате (Penne rigate) на фурна с Броколи и Пилешко ФилеМного вкусни стават макароните приготвени по този начин, въпреки, че приготвянето им е трудоемко – обаче определено си заслужава! 

Пенне ригате (Penne rigate) на фурна с Броколи и Пилешко Филе

Рецептата е адаптирана от http://www.ethnos.gr

Необходими продукти за 6 порции:Пенне ригате (Penne rigate) на фурна с Броколи и Пилешко Филе

1 пак. (от 500 гр.) пенне ригате (Penne rigate)

500 гр. пилешко филе или печено пиле останало ви от предният ден

300-400 гр. броколи

100 гр. козе сирене

4 с.л. маслиново олио (зехтин)

2 скилидки чесън – пресовани или 1 ч.л. чесън в олио

1 ч.ч. (85 гр.) настърган пармезан

2 ч.ч. (от 250 мл.) зеленчуков булон или 2 ч.ч. гореща вода с 2 кубчета зеленчуков бульон

3 с.л. пресен естрагон (тарос) – може и сух ако няма пресен

300 мл. течна сметана 35%

сока от 1 лимон

2 глави пресен (зелен) лук

сол на вкус

черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Макароните се сваряват в подсолена вода по оказанието на опаковката (1). Ако имате варено или печено пилешко просто го обезкостете и начупете на парчета. Ако ползвате пилешко филе, ще трябва да го обрабитите: Нарежете го на средно големи филии с дебелина около 1 см. (2). Поръсете парченцата със сол и черен пипер. Сложете на котлона зеленчуковият бульон и сварете в него пилешкото филе (3). След това пилето се изважда от бульона (не го хвърляйте – запазете го), парченцата се нареждат в тавичка или нещо друго подходящо (4), заливат се с малко маслиново олио и малко от бульона (5) и се запичат леко във фурната (6) – колкото да порозовеят. Аз запекох на 190°С за около 10 минути. Когато макароните се сварят се слагат под течаща студена вода, докато се охладят (7), след това се отцеждат от водата и се прехвърлят в голяма купа или друг подходящ съд. Заливат се с 4 с.л. маслиново олио и се разбъркват добре (8).

Пенне ригате (Penne rigate) на фурна с Броколи и Пилешко Филе

Аз нямах пресен естрагон затова направих следното: Накиснах сух естрагон в половин чаша от бельона, в който се беше варило пилето. Броколите се начупват на букетчета и се бланшират – отнема 2-3 минути.

Пенне ригате (Penne rigate) на фурна с Броколи и Пилешко ФилеКъм макароните в купата се добавят чесъна, половината сирене пармезан, бельона със естрагона, натрошеното с вилица козе сирене, сметаната, лимоновият сок, бланшираните броколи и пилешкото (може да се нареже на по-малки парченца). Ако е необходимо се добавят сол и черен пипер на вкус. Всичко се обърква добре и се прехвърля в намазнена тава, в която ще се запичат макароните. Аз съм застлала тавата с пекарска хартия и съм наредила парченца масло по повърхността на макароните. Наръсват се с половината от останалият пармезан и се слагат в предварително затоплена фурна на 180°С за около 15-20 минути или докато придобият златиста коричка. 

Пенне ригате (Penne rigate) на фурна с Броколи и Пилешко ФилеГотовите макарони се наръсват с нарязан зелен лук и по желание с останалият пармезан. Аз лично го оставих на страна, за да може всеки да си наръси с количеството, което му харесва.

Пенне ригате (Penne rigate) на фурна с Броколи и Пилешко ФилеДа ви е сладко – на нас много ни се усладиха! Използвахме възможността да изпием и една позабравена бутилка бяло винце 🙂

Пенне ригате (Penne rigate) на фурна с Броколи и Пилешко Филе

Last updated by .

6 thoughts on “Пенне ригате (Penne rigate) на фурна с Броколи и Пилешко Филе

  1. Супер вкусно изглеждат макаронките, Марийче! И как няма като всичко в плънката ми харесва :)) Наистина много жалко, че у дома не всички ядат пилешко месо.
    Топли поздрави от мен и хубави сънища! 🙂

    1. Благодаря ти, Мери!

      Може да замениш пилешкото с друго месо или изобщо да не го сложиш пак ще е хубаво!

      Лека нощ и на теб!

  2. Изглежда чудесно. Ще го изпробвам при първа възможност.
    Поздрави

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: