Торта кукла Барби

Торта кукла Барби

Няма момиченце, което да не изпадне в екстаз при вида на една такава торта! Истината е, че не е никак трудно да бъде изработена, когато тялото не е от захар, а е истинска кукла. Затова днес ще ви покажа как точно се прави торта кукла Барби. За да се получат добре (съразмерно) нещата, е важно да изберете подходяща купа за тортата, която ще е роклята на куклата. Дълбочината на купата трябва да е поне колкото е разстоянието от талия до върха на пръстите на краката при куклата. Когато нещата са съразмерни изглеждат чудесно, колкото и семпло да са направени. 

Торта кукла Барби

За мен най-приятна бе украсата (направата) на роклята. С удоволствие бих се занимавала цял ден с направа на различни модели. И ако по принцип не ми допада идеята да повтарям модела на торта, която вече съм правила, тук е по-различно, защото модела и цвета на роклята всеки път биха могли да са според настроението и въображението в дадения момент. Куклата с лилавата рокля беше гримирана с лилави сенки и така избрах цвета за роклята и. :) Лилавото е един от цветовете, които много харесвам, но за жалост изглеждат доста странно на снимки (поне при мен е така). Явно има някаква тънкост за заснемането на този цвят, но аз още не съм я открила. :)

Торта кукла Барби

Куклата с лилавата рокля, не беше планирана и бе пълна моментна импровизация от игла до конец, но се получи много добре! За тази с розовата рокля имах време да обмисля модела на рокля! Ще се радвам ако показаното в днешния пост е от полза и за някой друг решил да приготви  торта кукла!

Торта кукла Барби

Как се прави торта куклата с лилавата рокля

Торта кукла Барби

Всичко, което е нужно:

 • 1 кръгла форма с диаметър 26 см.
 • 1 купа с диаметър 21 см., дълбочина около 12 см., и вместимост 1800 мл.
 • 3 дози „Дукиса“
 • 1 ½ дози от този маслен крем
 • дървена клечка (стик за кебап)
 • сладкарска боя в желаните цветове, при мен лилаво и зелено
 • накрайник за шприцоване с голям кръгъл отвор Wilton tip № 12
 • накрайник за шприцоване  Wilton tip № 104
 • накрайник за шприцоване с малък кръгъл отвор Wilton tip № 3 
 • накрайник за шприцоване на листа Wilton tip № 352 
 • пеперуди от захарно тесто

Начин на приготвяне

С трите дози „Дукиса“ запълних купата (за роклята на куклата), отделих едно малко количество от Дукисата, което смятах да използвам за замазване, където има нужда (ще видите по-долу) и останалото изсипах в кръглата форма с диаметър 26 см. Формите се оставят за 1 нощ в хладилника, за да стегне сместа. 

Торта кукла Барби

Сглобила съм тортата в стъклена чиния. Най-отдолу съм сложила „Дукисата“ от кръглата форма, върху нея тази от купата, обърната с тясната част на горе. За да закрепите двете части на тортата по-стабилно, може да ползвате дървена клечка, която да е с около 4 см. по-къса от височината на двата етажа (кръглата основа и „роклята“), за да не възпрепятства при прикрепянето на тялото на куклата. Преди да прикрепите куклата към тортата е добре да оформите прическата (аз съм подрязала малко косата), махнала съм и краката на куклата, за да я вмъкна по-лесно в „Дукисата“, която не е от най-меките торти. Ако косите на куклата са спуснати ще е най-добре да се захванат с фиба и да се увият в прозрачно домакинско фолио, за да не се изцапат по време на работа и за да не попадне косъм в тортата. Вдигнете ръцете високо нагоре, за да не ви пречат и забийте в тортата тялото на куклата до талията.

Торта кукла Барби

На горната снимка се вижда, че „роклята“, не започва плавно около талията на куклата. И тук, за да оправя това съм ползвала заделеното малко количество „Дукиса“. Отрязвала съм парчета и съм ги наслагвала с притискане, така че да се получи красив, плавен завършек на „роклята“ към тялото на куклата.

Торта кукла Барби

Тортата би могла да се украси с маслен крем, захарно тесто или нещо друго подходящо. Вече споменах,че тортата не беше планирана и нямаше никакво време за приготвяне на захарно тесто, затова заложа на маслен крем като този. Направих двойна доза, от която ми остана едно не малко количество, затова по-горе съм отбелязала, че доза и половина ще са достатъчни. С оцветен в лилаво маслен крем съм замазала повърхността на роклята. За целта съм ползвала шприц с голям кръгъл отвор (Wilton tip № 12). Така крема се разпределя на равномерен слой. Заглажда се със шпатула, но при желание може да се остави и така както е на ленти, зависи какъв модел искате да е роклята. 

Торта кукла БарбиС помощта на шпатула (потопена в гореща вода и подсушена) съм направила хоризонталните ивици, имитиращи диплите на роклята.

Торта кукла Барби

Горната част на роклята (корсажа) е оформен с помощта на накрайник с малък кръгъл отвор (Wilton tip № 3). Първо се правят очертанията, след което се запълват с безразборно шприцовани линии, така че да заприлича на дантела. Края на корсажа е „обточен“ с малки точици от маслен крем, направени със същия накрайник. 

Торта кукла Барби

Колана и панделката са изработени от бял маслен крем с помощта на накрайник Wilton tip № 104.

Торта кукла Барби

Краищата на панделката също са „обточени“ с малки точици направени с Wilton tip № 3. С този накрайник са направени и цветенцата (съставени от точици), по повърхността на цялата рокля.

Торта кукла Барби

В основата на тортата (края на роклята) оформих (от долу на горе) 3 реда дипли. Ползвала съм накрайник Wilton tip № 104, който се придвижва зигзагообразно, за да се получат диплите.

Торта кукла Барби

Цялата кръгла основа покрих с листа, направени от маслен крем, оцветен в зелено и с помощта на накрайник за шприцоване на листа  (Wilton tip № 352). Имах и жълти пеперуди от захарно тесто, които прилепих тук там по зелените листа на основата.

Торта кукла Барби

Остана една пеперуда и реших да я „залепя“ с маслен крем към едната ръка на куклата. Добре е тортата да престои няколко часа в хладилника (за да стегне крема) и тогава да се махне фолиото от косата на куклата.

Торта кукла Барби

Сега е ред на куклата с розовата рокля

Торта кукла Барби

Торта с кукла е приготвена с 2 различни на вкус тори, според предпочитанията на хората, за които я правих. Куклата (роклята и) е от „Медена торта Медовик“. Положена е върху този морковен кейк, приготвен в тава с диаметър 28 см.. Другата торта (в дясно на горната снимка и на долния колаж) е „Шоколадово кокосова нирвана“, приготвена в тава с диаметър 26 см. 

Торта кукла Барби

Всичко нужно за приготвянето на куклата с розовата рокля:

 • 1 кръгла форма с диаметър 26 см.
 • 1 купа с диаметър 21 см., дълбочина около 12 см., и вместимост 1800 мл.
 • 1 доза „Медена торта Медовик“
 • 1 доза от този морковен кейк, приготвен в тава с диаметър 28 см
 • 1 ½ дози от този маслен крем
 • сладкарска боя в желаните цветове, при мен розово и зелено в два нюанса
 • накрайник за шприцоване  Wilton tip № 104
 • накрайник за шприцоване с малък кръгъл отвор Wilton tip № 3 
 • накрайник за шприцоване на листа Wilton tip № 352 
 • по желание 1 пеперуда от зелено захарно тесто

Начин на приготвяне

Най-напред трябва да се приготви самата торта. В този случай основата е морковен кейк. „Роклята“ е от „Медена торта Медовик“, която не е сглобена по стандартния начин (редуване на блат и крем), а е направена на принципа на „Дукисата“, т.е. изпечените блатове са начупен и са смесени с крема на тортата и с тази смес е запълнена купата, за роклята. Подробности тук. Не съм ползвала дървена клечка за закрепване на двата етажа, тъй като „Медовик“ е сравнително мека торта (което не означава, че не е устойчива), и съм вмъкнала куклата в нея без да и махам краката. Прибрала съм косите на куклата, за да не се цапат и за да не попадне косъм в тортата. Нямах излишно количество от тортата, което да натрупам около талията на куклата, така че да се свърже плавно с „роклята“, затова съм отрязвала по малко от страните и, за да замажа положението в участъка на талията. Замазала съм с оцветен в розово маслен крем. Исках участъка, който се вижда под драперията на роклята, както и корсажа да са малко по-различен цвят, затова шприцовах няколко ленти бял маслен крем започващи от талията и стигащи до края на тортата.

Торта кукла Барби

Замазах със шпатула и след това направих тези хаотични шарки с дървена клечка, така че да изглежда като онези намачкани финни платове… Така изглежда от по-близо.На сина му на „мазилка“ му приличало не на плат! Има право и той! :) За направата на драперията от дипли съм ползвала съм накрайник Wilton tip № 104, който се придвижва зигзагообразно, за да се получат. Започва се от долния край на роклята и се придвижва на горе.

Торта кукла Барби

Последно (със същия накрайник) съм направила панделката, която като корсажа е обточена с малки точици от бял маслен крем, направени с малък кръгъл накрайник Wilton tip № 3.

Торта кукла Барби

Основата на тортата е покрита с листа от в два нюанса зелено, направени с накрайник за шприцоване на листа  (Wilton tip № 352). Ако не искате толкова голяма торта, може да пропуснете основата върху, която е положена самата кукла.

Торта кукла Барби

И допълнителната торта към тази с куклата която е „Шоколадово кокосова нирвана“.

Торта "Шоколадово кокосова нирвана"

ТУК може да видите всички снимки.

Оценете рецептата (Summary)
Recipe Name
Торта кукла Барби
Published On
Average Rating
4 Based on 2 Review(s)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .