Торта кукла Барби

Торта кукла Барби

Няма момиченце, което да не изпадне в екстаз при вида на една такава торта! Истината е, че не е никак трудно да бъде изработена, когато тялото не е от захар, а е истинска кукла. Затова днес ще ви покажа как точно се прави торта кукла Барби. За да се получат добре (съразмерно) нещата, е важно да изберете подходяща купа за тортата, която ще е роклята на куклата. Дълбочината на купата трябва да е поне колкото е разстоянието от талия до върха на пръстите на краката при куклата. Когато нещата са съразмерни изглеждат чудесно, колкото и семпло да са направени. 

Торта кукла Барби

За мен най-приятна бе украсата (направата) на роклята. С удоволствие бих се занимавала цял ден с направа на различни модели. И ако по принцип не ми допада идеята да повтарям модела на торта, която вече съм правила, тук е по-различно, защото модела и цвета на роклята всеки път биха могли да са според настроението и въображението в дадения момент. Куклата с лилавата рокля беше гримирана с лилави сенки и така избрах цвета за роклята и. 🙂 Лилавото е един от цветовете, които много харесвам, но за жалост изглеждат доста странно на снимки (поне при мен е така). Явно има някаква тънкост за заснемането на този цвят, но аз още не съм я открила. 🙂

Торта кукла Барби

Куклата с лилавата рокля, не беше планирана и бе пълна моментна импровизация от игла до конец, но се получи много добре! За тази с розовата рокля имах време да обмисля модела на рокля! Ще се радвам ако показаното в днешния пост е от полза и за някой друг решил да приготви  торта кукла!

Торта кукла Барби

Как се прави торта куклата с лилавата рокля

Торта кукла Барби

Всичко, което е нужно:

  • 1 кръгла форма с диаметър 26 см.
  • 1 купа с диаметър 21 см., дълбочина около 12 см., и вместимост 1800 мл.
  • 3 дози „Дукиса“
  • 1 ½ дози от този маслен крем
  • дървена клечка (стик за кебап)
  • сладкарска боя в желаните цветове, при мен лилаво и зелено
  • накрайник за шприцоване с голям кръгъл отвор Wilton tip № 12
  • накрайник за шприцоване  Wilton tip № 104
  • накрайник за шприцоване с малък кръгъл отвор Wilton tip № 3 
  • накрайник за шприцоване на листа Wilton tip № 352 
  • пеперуди от захарно тесто

Начин на приготвяне

С трите дози „Дукиса“ запълних купата (за роклята на куклата), отделих едно малко количество от Дукисата, което смятах да използвам за замазване, където има нужда (ще видите по-долу) и останалото изсипах в кръглата форма с диаметър 26 см. Формите се оставят за 1 нощ в хладилника, за да стегне сместа. 

Торта кукла Барби

Сглобила съм тортата в стъклена чиния. Най-отдолу съм сложила „Дукисата“ от кръглата форма, върху нея тази от купата, обърната с тясната част на горе. За да закрепите двете части на тортата по-стабилно, може да ползвате дървена клечка, която да е с около 4 см. по-къса от височината на двата етажа (кръглата основа и „роклята“), за да не възпрепятства при прикрепянето на тялото на куклата. Преди да прикрепите куклата към тортата е добре да оформите прическата (аз съм подрязала малко косата), махнала съм и краката на куклата, за да я вмъкна по-лесно в „Дукисата“, която не е от най-меките торти. Ако косите на куклата са спуснати ще е най-добре да се захванат с фиба и да се увият в прозрачно домакинско фолио, за да не се изцапат по време на работа и за да не попадне косъм в тортата. Вдигнете ръцете високо нагоре, за да не ви пречат и забийте в тортата тялото на куклата до талията.

Торта кукла Барби

На горната снимка се вижда, че „роклята“, не започва плавно около талията на куклата. И тук, за да оправя това съм ползвала заделеното малко количество „Дукиса“. Отрязвала съм парчета и съм ги наслагвала с притискане, така че да се получи красив, плавен завършек на „роклята“ към тялото на куклата.

Торта кукла Барби

Тортата би могла да се украси с маслен крем, захарно тесто или нещо друго подходящо. Вече споменах,че тортата не беше планирана и нямаше никакво време за приготвяне на захарно тесто, затова заложа на маслен крем като този. Направих двойна доза, от която ми остана едно не малко количество, затова по-горе съм отбелязала, че доза и половина ще са достатъчни. С оцветен в лилаво маслен крем съм замазала повърхността на роклята. За целта съм ползвала шприц с голям кръгъл отвор (Wilton tip № 12). Така крема се разпределя на равномерен слой. Заглажда се със шпатула, но при желание може да се остави и така както е на ленти, зависи какъв модел искате да е роклята. 

Торта кукла БарбиС помощта на шпатула (потопена в гореща вода и подсушена) съм направила хоризонталните ивици, имитиращи диплите на роклята.

Торта кукла Барби

Горната част на роклята (корсажа) е оформен с помощта на накрайник с малък кръгъл отвор (Wilton tip № 3). Първо се правят очертанията, след което се запълват с безразборно шприцовани линии, така че да заприлича на дантела. Края на корсажа е „обточен“ с малки точици от маслен крем, направени със същия накрайник. 

Торта кукла Барби

Колана и панделката са изработени от бял маслен крем с помощта на накрайник Wilton tip № 104.

Торта кукла Барби

Краищата на панделката също са „обточени“ с малки точици направени с Wilton tip № 3. С този накрайник са направени и цветенцата (съставени от точици), по повърхността на цялата рокля.

Торта кукла Барби

В основата на тортата (края на роклята) оформих (от долу на горе) 3 реда дипли. Ползвала съм накрайник Wilton tip № 104, който се придвижва зигзагообразно, за да се получат диплите.

Торта кукла Барби

Цялата кръгла основа покрих с листа, направени от маслен крем, оцветен в зелено и с помощта на накрайник за шприцоване на листа  (Wilton tip № 352). Имах и жълти пеперуди от захарно тесто, които прилепих тук там по зелените листа на основата.

Торта кукла Барби

Остана една пеперуда и реших да я „залепя“ с маслен крем към едната ръка на куклата. Добре е тортата да престои няколко часа в хладилника (за да стегне крема) и тогава да се махне фолиото от косата на куклата.

Торта кукла Барби

Сега е ред на куклата с розовата рокля

Торта кукла Барби

Торта с кукла е приготвена с 2 различни на вкус тори, според предпочитанията на хората, за които я правих. Куклата (роклята и) е от „Медена торта Медовик“. Положена е върху този морковен кейк, приготвен в тава с диаметър 28 см.. Другата торта (в дясно на горната снимка и на долния колаж) е „Шоколадово кокосова нирвана“, приготвена в тава с диаметър 26 см. 

Торта кукла Барби

Всичко нужно за приготвянето на куклата с розовата рокля:

  • 1 кръгла форма с диаметър 26 см.
  • 1 купа с диаметър 21 см., дълбочина около 12 см., и вместимост 1800 мл.
  • 1 доза „Медена торта Медовик“
  • 1 доза от този морковен кейк, приготвен в тава с диаметър 28 см
  • 1 ½ дози от този маслен крем
  • сладкарска боя в желаните цветове, при мен розово и зелено в два нюанса
  • накрайник за шприцоване  Wilton tip № 104
  • накрайник за шприцоване с малък кръгъл отвор Wilton tip № 3 
  • накрайник за шприцоване на листа Wilton tip № 352 
  • по желание 1 пеперуда от зелено захарно тесто

Начин на приготвяне

Най-напред трябва да се приготви самата торта. В този случай основата е морковен кейк. „Роклята“ е от „Медена торта Медовик“, която не е сглобена по стандартния начин (редуване на блат и крем), а е направена на принципа на „Дукисата“, т.е. изпечените блатове са начупен и са смесени с крема на тортата и с тази смес е запълнена купата, за роклята. Подробности тук. Не съм ползвала дървена клечка за закрепване на двата етажа, тъй като „Медовик“ е сравнително мека торта (което не означава, че не е устойчива), и съм вмъкнала куклата в нея без да и махам краката. Прибрала съм косите на куклата, за да не се цапат и за да не попадне косъм в тортата. Нямах излишно количество от тортата, което да натрупам около талията на куклата, така че да се свърже плавно с „роклята“, затова съм отрязвала по малко от страните и, за да замажа положението в участъка на талията. Замазала съм с оцветен в розово маслен крем. Исках участъка, който се вижда под драперията на роклята, както и корсажа да са малко по-различен цвят, затова шприцовах няколко ленти бял маслен крем започващи от талията и стигащи до края на тортата.

Торта кукла Барби

Замазах със шпатула и след това направих тези хаотични шарки с дървена клечка, така че да изглежда като онези намачкани финни платове… Така изглежда от по-близо.На сина му на „мазилка“ му приличало не на плат! Има право и той! 🙂 За направата на драперията от дипли съм ползвала съм накрайник Wilton tip № 104, който се придвижва зигзагообразно, за да се получат. Започва се от долния край на роклята и се придвижва на горе.

Торта кукла Барби

Последно (със същия накрайник) съм направила панделката, която като корсажа е обточена с малки точици от бял маслен крем, направени с малък кръгъл накрайник Wilton tip № 3.

Торта кукла Барби

Основата на тортата е покрита с листа от в два нюанса зелено, направени с накрайник за шприцоване на листа  (Wilton tip № 352). Ако не искате толкова голяма торта, може да пропуснете основата върху, която е положена самата кукла.

Торта кукла Барби

И допълнителната торта към тази с куклата която е „Шоколадово кокосова нирвана“.

Торта "Шоколадово кокосова нирвана"

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта кукла Барби
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

18 thoughts on “Торта кукла Барби

  1. Много полезна публикация, Миме, много съм ти благодарна! Ако някога ми се наложи определено ще се възползвам. Благодаря!
    Хубава вечер!

  2. Миме, здравей. За да направя торта барби , доколкото разбрах трябва да направя три дози дукеса. (за 30 човека). Като погледнах рецептата за дукиса видях, че за една доза й трябва един пакет краве масло. Това означава ли за три дози 3 пакета краве масло??? Мнооооого не е ли?

    1. Зойче, няма грешка в рецептата! Аз даже често слагам пакет от 250 гр. масло, вместо този от 227 гр. (както съм дала в рецептата). Ако се ползват указаните от мен продукти и се следват указанията се получава перфектно. Едно от най-важните неща при „Дукисата“ е да начупиш бисквите на 4, т.е. да не се натрошават прекалено и после като се смесват с шоколадовата смес, да не се разбъркват излишно.
      Трябва да спомена, че съм опитвала различни рецепти за „Дукиса“, но конкретно тази намирам за изключително сполучлива и почти винаги правя тази, освен ако не съм решила да опитам някоя нова…
      Получава се доста голяма торта – на практика, все едно си е двуетажна, защото не само роклята на куклата е торта (то се вижда и от снимките). Ако продуктите ти се виждат много може да направиш само куклата, без първия етаж за основа. При положение, че ще има и други десерти смятам, че ще е достатъчна като количество за толкова гости, защото тази торта не се реже на големи парчета.
      Във всяка рецепта за торта (подобна на тази), описвам ползваните дози, по-скоро за лично ползване и евентуален ориентир към читателите ми.
      В рецептата за „Дукиса“ съм указала дакта подробности, като това какъв е обема на една доза – 1200 мл.
      Тоест, най-лесно ще прецениш колко дози ще ти трябват когато решиш какви форми ще ползваш за тортата, а купата, която ще ползваш за „роклята“ със сигурност няма да е точно като моята (всеки има различни купи), пък и Барбитата не са с еднакъв размер. Трябва да вземеш размерите на куклата (тази дето си подбрала за тортата) – примери каква е дължината от талията до върха на пръстите и – такава трябва да е дълбочината на купата, която ще ползваш за роклята или до 10-тина сантиметра по-дълга.
      След това напълни купата с вода и замери количеството и. Като знаеш че 1 доза ще запълва обем от 1200 мл., който водата заема, ще прецениш колко ще ти е нужно. Т.е. делиш количеството на водата в купата на 1200 и получаваш броя на дозите, които ще са ти нужни. Моята купа побира 2 литра вода, а това е малко повече от доза и половина (почти две дози).
      По същия начин се преценя и за основата, ако човек реши да прави такава.
      Успех желая!

  3. много благодаря за подробните обяснения, Миме! Хубав слъчнев ден !! 🙂

  4. Здравейте, много ми хареса вашата идея за торта с кукла Барби. Искам да направя такава за рождения ден на дъщеря ми /по-точно искането й е за Пепеляшка 🙂 / Интересува ме, дали тази основа може да се покрие с фондан без да се маже с маслен крем. Благодаря.

    1. Привет Цвета!
      Както пише и в публикацията тортата би могла да се оформи и с фондан вместо с маслен крем, както е при мен в случая.
      За да стане гладка повърхността покрита с фондан е добре под нея да има слой маслен крем. Ако масления слой се пропусне, фондана ще трябва да не се разточва прекалено тънко, защото ще прозира или очертава неравности по повърхността. Освен това, ако е тънко разточен и се положи върху повърхност която не е намазана с маслен крем е по-лесно да се скъса.
      Успех желая!

    1. Привет!
      От Интернет (в БГ има доста магазини за целта, потърси в Google кои точно са) или от специализирани магазини за сладкарски пособия.

  5. Здравей!
    Решила съм да направя торта Барби за РД на дъщеря ми, но искам да я покрия със захарно тесто. Още не съм решила дали ще е Медовик или Дукиса (вчера направих Медовик за проба, предстои да пробвам и другата и така да избера), но пък не искам да махам краката на куклата и затова клоня към първата. Така, въпросът ми е: Трябва ли да я намажа с крем преди полагане на тестото или е достатъчно лепкава? Благодаря 🙂

    1. Здравей, Вяра!
      И двете торти стават за целта, просто трябва да решиш кой от двата вкуса предпочиташ. Която и от двете да избереш не е нужно да махаш краката на куклата, увий ги с прозрачно домакинско фолио, издълбай с нож отвор в тортата и постави куклата в него. Ако е необходимо може да запълниш отвора и закрепиш куклата с това, което си издълбала от тортата. Не е задължително да ползваш маслен крем, ще стане и без него.
      Успех желая!

  6. Получи се невероятно! Много благодаря за съветите – всичко беше прекрасно, а гостите бяха възхитени и от вкуса и от визията 🙂

  7. Здравейте, може ли да ползвам друг крем за роклята , а не маслен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: