ноември 15

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

Приготвянето на сладкарско лепило е много лесно! Отнема около 5 минути и е доста по-икономично от купуването на готово такова. За целта ще ви е нужна така наречената Tylose Powder или Carboxymethy cellulose. Ако някой знае какъв е аналога на Български, моля да подскаже. Tylose Powder е нетоксична, безвредна субстанция (химикал). Представлява бяла смес съставена от фини кристали (прилича много на пудра захар), няма специфичен аромат.

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

Използва се в хранителната и фармацевтичната  промишленост – съдържа се в пастите за зъби, участва в производството на хартия. Когато се смеси със захарно тесто (фондан), марципан или маслен крем за декориране (Roial Icing), ги прави по устойчиви, засъхват по-бързо и са по-здрави. Със сладкарското лепило може да се слепят отделни елементи направени от захарно тесто (фондан) или да се прикрепят всякакви украси към торти покрити с фондан, маслен крем и др. На пазара се срещат различни продукти съдържащи Tylose Powder (Carboxymethy cellulose), като в зависимост ат това какво производство са може да се срещнат под различни имена. Някои от тях са „СMС Powder“, „Gum Powder“ (на Wilton) и др. Ако някой се интересува повече от разновидностите на този продукт, както и от разликите и приликите между тях, може да прочете тази статия – много е изчерпателна (на английски е) и да прецени сам за себе си какво точно да използва. 

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

 • Източник: http://thesugarlane.com
 • За замерване на продуктите съм ползвала мерителни супена и чаена лъжица.
 • Обикновено се снабдявам с Tylose Powder чрез Интернет пазаруване.
 • Когато не се използва, лепилото се държи в добре затворен съд в хладилник. Съхранява се в хладилник до 2-3 седмици, моята практика показва, че издържа доста повече.  Ако остане обаче повече от ден на стайна температура се появява кисела миризма. 

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

Всичко което ви е необходимо:

 • малко бурканче или нещо друго подходящо, в което да се приготви и съхранява лепилото 
 • 2 супени лъжици вода със стайна температура
 • 1 чаена лъжица Tylose Powder (Carboxymethy cellulose)

Начин на приготвяне:

Замерете водата и я налейте в малко бурканче или нещо друго подходящо, което се затваря добре с капак. Добавете Tylose Powder и с помощта на дървена клечка (по лъжица би полепнало дост), прахообразната смес се натиска навътре във водата.

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

Затворете бурканчето с капачката и разтръскайте енергично за около 30 секунди.

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

Ще видите, че водата се е желирала леко, но прахообразната смес не се е разтворила напълно и във бурканчето плуват едри парчета, като парцали. Не се притеснявайте, това е нормално! Оставете бурканчето за около 30 минути на стайна температура. След това го разклатете енергично. Нещата  няма да се подобрят особено и във вътрешността ще продължават да плуват „бели парцали“. Приберете в хладилника за 1 нощ. 

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

На другия ден сместа ще е станала кристално бистра (белите парцали ще са се разтворили) и има консистенция на гел. Когато не се ползва, лепилото се държи добре затворено в хладилник. Ако е гъсто може да се разреди с вода, като се добавят по няколко капки наведнъж. 

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

За тези, които не могат да се снабдят с този продукт, има и други варианти за залепяне на елементи от захарно тесто, макар че не са толкова надеждни и с тях трябва да се работи по-внимателно. В зависимост от това какво точно се прави може да ползвате малко количество вода, в което се потапя четка за рисуване, отцежда се, да не е съвсем мокра. За същата цел може да се ползва разбит с вилица яйчен белтък или глюкоза които също се нанасят с помощта на четка за рисуване.

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)ТУК може да видите всички снимки.

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:,

9 COMMENTS :

 1. By zuramode on

  Здравей, Мария!

  Искам да направя торта с фондан и като мислех с какво да залепя фигурките, попаднах на твоя блог. Аз живея във Франция и търсих такава пудра, но не намерих. В един от магазините ми предложиха глюкозен сироп, който вършел същата работа и понеже тортата трябва да е готова за утре, реших да го взема. На вид изглежда същият като твоето лепило, на консистенция е много гъст, като мед. Обясниха ми, че не трябва да се държи в хладилник, за да не кристализира. Ти попадала ли си на такова нещо и дали наистина лепи?

  Поздрави, Мия 🙂

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Привет Мия!
   В края та поста си съм посочила и други примери (продукти), коато може да се ползват за залепяне при липса на продукта за лепилото. Глюкозата (глюкозен сироп) е един от тях. С нея добре се прикрепят елементи от фондан към фондан. Просто трябва да внимаваш да не слагаш големи количества. Мазвай по малко с четка. Аз не я държа в хладилник, а на стайна температура.
   Успех желая с тортата!

   Reply
   1. By zuramode on

    Получи се! Много благодаря за отговора, пропуснала съм, че си го писала вече. Оказа се доста гъсто и добре, че не бях си взела четка, бодвах с клечка за зъби в сиропа и лепих украсата. Като за пръв път ми се получи доста добре, всъщност. 🙂

    Reply
 2. Pingback: Торта Акула | My Cooking Book Blog

 3. Pingback: Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake) |

 4. Pingback: Торта Куче Бигъл (Beagle)

 5. Pingback: Захарен Фондан с лимонена киселина (лимонтозу)

 6. Pingback: Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

 7. Pingback: Орхидея от захарно тесто – My Cooking Book Blog

Коментиране (Leave a Reply)