Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

Коледният кейк е печиво, което обикновено се приготвя дълго преди Коледа, за да може да отлежи и разгърне ароматите си. Най-често е с изключително сладък, богат вкус! Консумира се на малки парченца и свършва бавно. Обожавам тази „тежка сладост“ и въпреки това, не мога да не оценя по достойнство нещо напълно различно, като Коледният кейк от днешната ми публикация. Рецепта е фаворит у дома вече 3 години.

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

Преди около 3 годи, често се случваше семейно да гледаме кулинарното предаване „Καυτéς Πιπεριéς“, просто защото по онова време се излъчваше преди новините. Започнах да го следя с интерес, след като на няколко пъти импровизирах с ястия, чийто идеи видях там и много ни харесаха. Когато гледах приготвянето на този кейк, не можах да устоя на коментарите на Chef Christos Christodoulou, че става изключително лек на вкус и е напълно подходящ за приготвяне в последния момент (да се разбира от седмица до 3-4 дни преди Коледа). Същата година не бях правила Коледен кейк, защото вече бях приготвила Щолен, но след предаването реших, че явно не може без Коледен кейк и забърках една доза! 🙂

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)Получи се печиво с лош външен вид, от което се разнасяше такъв божествен аромат, че съпругът ми, който по принцип рядко яде сладки неща предложи да го изядем веднага! 😀 За пръв път видях Коледен кейк да изчезва с такава скорост! До вечерта на другия ден нямаше и троха, а аз вече бърках втора доза! 🙂 Имах останало парче фондан, и няколко звезди от захарно тесто, които използвах за декорация. Въпросната Коледа бях на вълна „бяло и синьо“ и кейка е в тон с това.

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

Приготвих го и през следващата година! Декорацията му отново бе с фондан, но този път бе предварително планирана, но по традиция съобразена с „цвета на моята Коледа“ 🙂 Смятам, че на живо кейка в бяло и сребристо, изглеждаше повече от прекрасно! На снимките не съм го уловила добре. Сърцевината му беше в прекрасен контраст с белотата отвън. За направата му бях ползвала повече плодове от сладка и доста малко сушени плодове. Конкретно тези: сладко от зелени орехчета, рачел в карамелизирана захар, сладко от черница, сладко от кумкуат. Сушени плодове: фурми, кайсии, червена боровинка. + стафидите. Алкохола, в който бяха накиснати прекрасния Ликьор от Мандарини. Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

На вкус беше – топящ се в устата и леко по-сладък от последния път, защото преобладаваха плодовете от сладка, които са по-сладки от сушените. Като цяло този Коледен кейк има изключително нежна текстура. Пухкава, сочна и не толкова тежка. Затова, човек може да си хапне по-голямо парче! 😀 Няма да усетите как ще свърши!!!

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

Тази година (2014), направих Щолен и нямах намерение да правя Коледен кейк, но получих остри възражения срещу това и затова реших, че ще спретна един малък (половин доза). Тъкмо щях да имам възможност да направя снимки, защото предните години все по-нощите го правех и не бях заснела приготвянето му. Вчера го залях с шоколадов ганаш, към който добавих черешово бренди. Декорирах с малко фурми, орехи, бадеми, глазирани череши и портокалови кори.

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл. 
  • За да не ви обърквам давам продуктите за половината доза, защото на снимките се вижда нейното приготвяне. Получава се малък кейк с диаметър 18 см. Ако искате по-голям може да удвоите продуктите и да ползвайте тава с диаметър 24-25 см. и височина на стените поне 7 см. 
  • Ако правите  двойна доза и замервате продуктите в чаши, количеството на брашното, захарта и маргарина е по 1 ½ чаена чаша. За останалите продукти е лесно да се ориентирате.
  • Стените и дъното на тавата, която ще се ползва се облицоват с хартия за печене. Не я мажа с масло и не ръся с брашно. Освен това обвивам стените от външната страна с алуминиево фолио и така страните на кейка не се зачервяват излишно по време на печенето. 

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

  • За рецептата са нужни 1/2 чаена чаша нарязани на парченца сушени плодове, глазирани или такива от сладко. Смятам че най-добре се получава когато се смесят равни количества сушени с глазирани плодове или такива от сладко. Ако се ползват само сушени плодове е добре да се накиснат в алкохола за по-дълго време, за да не извличат влагата, от кейка и с това да го направят сух. 
  • Какво трябва да знаете ако искате да ползвате плодове от сладка за изпълнението на рецептата: Подходящи са такива, които не са твърде меки: сладко от зелени орехчета, рачел в карамелизирана захар, сладко от черница, сладко от кумкуат, сладката от цитрусови кори и др. Плодовете се изваждат от сиропа и се измиват под течаща студена вода. Отцеждат се хубаво, след което се нарязват на малки парченца и се връщат в цедката. Измиват се отново със студена вода, за да се махне сиропа, който се е отделил при нарязването им. Остават в цедката за няколко часа или докато се отцедят добре от водата. След това се смесват със сухите плодове, които ще бъдат (ако бъдат) ползвани и се заливат с алкохола предвиден за целта.

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

  • В случая за накисване на плодовете съм ползвала черешово бренди (Cherry brandy), но може да ползвате всякакъв друг ароматен алкохол според предпочитанията си. Плодовете, които се виждат на горния колаж са залети с Ликьор от Мандарини.   
  • Може да ползвате няколко вида ядки или само един. За по-добър вкус ги запичам за около 10 минути в предварително затоплена на 170ºС фурна. Ако мелите ядките не ги правете на брашно. Трябва да са едро смлени, най-добре да са нарязани с нож.  
  • Рецептата е с масло с растителен произход (shortening) – „Spray” или „Chief Way“ и точно това прави кейка невероятно пухкав.
  • На снимката с продуктите се вижда и 1/4 чаена чаша прясно мляко, която не съм включила в списъка с продуктите, защото на практика до сега не ми се е налагало да го ползвам. С прясното мляко може да се разреди тестото ако е необходимо, след като към него са добавени всички останали продукти. Смятам, че е добре да се добави малко прясното мляко към тестото, когато се приготвя само със сухи плодове, защото тогава кейка става леко по-сух. Ще имате нужда от малко прясно мляко и в случай, че отцедите плодовете от алкохола, в който са киснали и ги добавите в тестото, без да добавяте останалия от накисването алкохол. 

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

Необходими продукти:

  • 1/2 чаена чаша смес от кандирани и сушени плодове, нарязани на парченца
  • 1/4 чаена чаша (40 гр.) стафиди
  • 50 гр. бренди, черешово бренди (Cherry brandy), Ликьор от Мандарини или друг ароматен алкохол според предпочитанията

За тестото:

  • 158 гр. (около 2/3 чаена чаша) масло с растителен произход (shortening/вид маргарин) – „Spray” или „Chief Way“
  • 115 гр. (около 2/3 чаена чаша) пудра захар
  • 2 яйца (110 гр.)
  • 1 супена лъжица (20 гр.) пчелен мед
  • 118 гр. (около 2/3 чаена чаша) брашно
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 1/2 супена лъжица какао
  • 1/2 чаена лъжица канела
  • 1/2 чаена лъжица джинджифил на прах
  • 1/4 чаена лъжица карамфил (подправка) на прах или индийско орехче
  • 1/2 чаена чаша нарязани ядки, при мен смес от бадеми и орехи, предварително запечени

За украса (по желание):

  • може да залеете кейка с глазура от пудра захар и лимонов сок или белтък (айсинг)
  • може просто да му вържете една панделка и на повърхността да наредите ядки и (или) сушени плодове
  • може да го покриете със захарен фондан, бадемов марципан или шоколадов ганаш

За шоколадовия ганаш:

  • 170 гр. шоколад 55%
  • 100 гр. животинска сметана 35%
  • 1-2 супени лъжици (15-30 мл.) черешово бренди, портокалов ликьор или алкохола, който сте ползвали при направата на кейка

Начин на приготвяне:

Ако смятате да ползвате плодове от сладка, вижте инструкциите по-горе как да ги обработите. Добре е да ги приготвите ден преди приготвянето на кейка. В купа се смесват стафидите и нарязаните на парченца кандирани и сухи плодове. Заливат се с алкохола. Размесват се хубаво и се оставят на страна за около 20-30 минути или докато подготвите всички останали продукти за кейка и се заловите с приготвянето му.  

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

Брашното се смесва с подправките и бакпулвера. Размесват се добре и се оставят на страна до употреба.

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

В купата на миксера се смесват маслото от растителен произход и пудрата захар. С перката се разбиват за около 6-7 минути или докато се получи пухкава смес. Добавят се яйцата и меда и разбъркването продължава докато сместа ги поеме. Последно в купата на миксера се сипва брашнената смес и се разбърква до хомогенност.

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

Миксера се спира и към тестото се добавят ядките и накиснатите плодове, които не се отцеждат от алкохола, а се добавят към тестото с него или каквото е останало от него, след като са били накиснати.

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

Всичко се размесва хубаво със шпатула и сместа е готова. Ако е гъста, може да се добави малко прясно мляко.

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

Получената смес се насипва в подготвената тава. Заравнява се с помощта на лъжица. 

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

Пече се на средна скара в предварително затоплена на 170°С фурна, работеща с долен реотан и вентилатор. Печенето отнема 60-70 минути. В моята фурна по този начин се изпича перфектно. Ако фурната ви няма такава опция и работи само с горен и долен реотан, е задължително страните на тавата (освен хартия за печене от вътрешната страна), да се облицоват с 1-2 пласта алуминиево фолио от външната страна на тавата. Ако видите, че повърхността се зачервява по-бързо, а кейка не е готов, може да го покриете с алуминиево фолио, без да покривате плътно тавата с него. Така страните и повърхността на кейка няма да се зачервят излишно. Готовността се проверява с клечка. Когато се забучи в центъра на печивото, трябва да излиза без полепнало тесто, но може (трябва да е влажна). Ако печете докато клечката започне да излиза суха кейка ще стане сух. За двойна доза (в тава с диаметър 24 см.), печенето продължава около 70 до 90 минути. Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

Изважда се от фурната и се охлажда леко (10-15 минути), след което може да се извади от формата и да се прехвърли върху решетка, където остава докато изстине напълно. На другия ден може да се декорира според предпочитанията. Ако има повече дни до Коледа, изпечения и напълно охладен кейк се завива в 2-3 слоя алуминиево фолио и се съхранява на хладно (не в хладилник), до момента в който решите да го декорирате. На следващия колаж се вижда как съм направила декорацията на кейка в бяло и сребристо.

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

Листенцата се изработват поне седмица предварително, за да могат да изсъхнат и запазят форма. Прикрепяла съм ги със сладкарско лепило, но със същия успех би могло да се ползва разбит с вилица яйчен белтък, глюкоза или малко количество вода, в което се потапя четка (за рисуване) и се отцежда, да не е съвсем мокра. 

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

Ако не искате да правите декорация, която отнема много време, заложете белтъчна глазура или шоколадов ганаш. Да ви е сладко, уютно и вкусно! Весела да е подготовката за празниците и още по-весело посрещането им! 

Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

Скоро ще добавя и снимка на кейка от тази година. ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 15 Review(s)

21 thoughts on “Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake)

  1. Мария, прекрасен кейк, чудя се кой от двата, покрити с фондан ми харесва повече, но и двата са прекрасни и не мога да реша…Фондана готов ли е или ти си го прави? Не оставам равнодушна и към шоколадовия вариант, дори е по-вкусен за мен, но другите са омагьосващо красиви…
    За пореден път да отбележа и благодаря за изключително точно поднесените рецепти, не само текстово, но и като снимки, и постъпково…нямаш равна в това отношение(и не само)!
    Поздрави!

    1. Мерси, Веси!
      Фондана винаги си го приготвям домашно, освен в случаите, когато ми е нужно малко количество – 200-250 гр., за което не си заслужава да се прави домашен… Тогава си вземам готов.
      В опаковки от 250 и 500 гр. лесно се намира в региона където живея. По-големи разфасовки не съм виждала и затова не купувам, а си правя.
      Малките опаковки не са изгодни, когато е нужно по-голямо количиство.
      Поздрав най-сърдечен и от мен за теб!

  2. Здравей, Мария!
    Страхотно изглежда кейка и със сигурност ще го направя за Коледа, но понеже не успях да открия – как да направя глазурата от пудра захар? Предполагам, че с нея е първия вариант, който си показала. Иначе за шоколадовия ганаш просто загрявам сметаната на водна баня и преди да кипне добавям шоколада, разтопява се и бъркам до хомогенизиране, а след това чакам да изстине. И аз не знам кой вариант да направя. Благодаря предварително и Весели празници на теб и твоето семейство!

    1. Привет и от мен!
      И двата кейка са декорирани със фондан, но и айсинга е много подходяща глазура и е по-бърза за приготвяне. В публикацията не съм дала линк за конкретна рецепта за айсинг, понеже в блога има няколко такива. Ако напишеш думата „айсинг“ в търсачката на блога („Намери рецептата“ в дясната странична лента), ще може да видиш рецептите за айсинг публикувани към момента в блога ми.
      Подозирам, че варианта с шоколадовия ганаш ще е най-страхотен, още не сме го опитали.
      Шоколадовия ганаш съм приготвила така: сметаната се загрява до завиране, сваля се от огъня и се смесва с нарязания шоколад. Оставя се за минута, като ако има парченца шоколад излизащи извън сметаната се побутват, така че да се потопят в нея. След това се разбърква със шпатула до получаване на хомогенна смес. По желание се добавят 1 до 2 супени лъжици от ползвания за рецептата ароматен алкохол. Охлажда се на стайна температура и когато се сгъсти леко (да не е съвсем течно) кейка се залива и се оставя да стегне. Във всички случаи се съхранява на стайна температура, добре е ако имаш кутия за кейк (такава с похлупак), да го прибереш в нея, за да не засъхва.
      Благодаря за хубавите пожелания, подобно и за теб!

  3. Здравей , Мария !
    Затрудни ме понятието “ растително масло “ . В пояснението видях , че е вид маргарин . Какъв процент масленост ? Или може би е това , което тук се води “ масло смес “ / примерно 80 % краве масло и 20 % растителни мазнини / . Или маргарин с вкус на масло / с 1 % краве масло / . Защото пишеш , че благодарение на него става пухкав .

    1. Привет Таня!
      Става въпрос за маргарин, а не смес от маргарин и масло. Конкретно за маргарина, който съм ползвала съм дала линк на две места в рецептата. На нъншен вид много прилича на мас, но няма специфичен мирис и вкус. Може да се замести с друг маргарин стига да не е солен. Препоръчвам „Витам“, който знам, че се намира в БГ. Знам, че с него ще се получи както трябва, в случай, че посочения от мен маргарин (Spry ири Chef Way) го няма в Бг.
      Написала съм „масло“, а не „мазнина от растителен произход“, понеже смятам, че думата „мазнина от растителен проидход“ включва продукти като олиото, зехтина и др. подобни, които са течни. С тях рецептата няма да се получи. Т.е. в случая думата „масло“ е използвана от мен не в буквален смисъл а с цел пояснение, че въпросната мазнина не е в течно състояние, а е с консистенция на масло.

  4. В крайна сметка направих кейка като го залях с шоколадов фондан (истинска наслада), но за съжаление тестото не се надигна достатъчно. Стана вкусен и много го харесаха, но явно всичко е заради растителното масло, което аз не успях да намеря и използвах някаква смес, най-много се доближаваше до това, което е показано тук. Пък и направих тази по-малка доза във форма 23 см, което със сигурност допълва факта, че не се надигна както при теб. Пак е страхотно, но го записвам като лека издънка, разбира се само и единствено по моя вина. Следващата Коледа от по-разно ще избера нещо, което отговаря на продуктите, които лесно се намират тук в България. Благодаря ти, Мария! 🙂

    1. Моята племенница каза, че и се е получил страхотно с обикновен маргарин, ама аз не успях да го пробвам, за да споделя лично мнение по въпроса!
      Мисля, че си сгрешил с избора на тавата. Ползвам тава с диаметър 24 см. за двойна на посочената доза. Тестото не трябва да е разстелено на тънко.
      По принцип тестото за Коледния кейк не се надува много, но и не остава на нивото, на което е било преди печене.
      Много се радвам, че ми пишеш мнение и отзиви за рецептите!
      Весели празници!

  5. Благодаря, Мария!
    Кейка стана страхотен,пекох във форма 16,5см и стана чуден,всички го харесаха 🙂 Покрих с ганаш.Рецептата вече ми е в любими 🙂
    Относно маргарина,ползвах Becel,такъв имах в хладилника,а нямах търпение да чакам до следващия ден за да опитам рецептата 🙂

  6. Тази Коледа исках да пробвам нещо различно от традиционните баклава и меденки. Вашата рецепта много ми хареса и не сгреших! Получи се чудно вкусен и ароматен кейк 🙂 Благодаря за споделената рецепта!

  7. Здравй Мария,
    С приятелката ми решихме да си „поиграем“ утре и да направим този прекрасно изглеждащ коледен кейк! Живеем в Никозия така че ще пробваме и меломакароната с мандариновия сок от твоя сайт, и двете сне им голями фенове!
    Имам един въпрос по повод коледния кейк, за половината доза колко голяма форма си ползвала?
    Ако ни се получи като за снимка ще го пуснен преди да изчезне в нечии стомах 🙂

    1. Здравей, Гергана!
      В съветите съм писала, че кейка приготвен по горе описаната рецепта е малък (диаметър 18 см.) и че двойна доза се побира в тава с диаметър 25 см. За половин доза ще трябва доста малка тава – не повече от 12-14 см. в диаметър.
      Приятно забавление пожвлавам и да ви е сладко!!!

  8. Благодаря за уникалната
    рецепта …бъдете здрави Вие и всички ваши близки

  9. Здравей Мария,
    Рапортувам за опита си с този кеѝк, мисля, че ще е от помощ за читателите ти. Правих го миналата година, стана фантастичен, застрашаващо(за диетата ми) вкусен, и много сполучлив- никакви забележки, изяден беше за отрицателно време.
    Преди два часа пак го спретнах- при нас си е почти зима, та да замерише на празници поне:) Ами какво да ти кажа, стана като една голяма бисквитка…не се наду, т.е спадна след като лееко си наду в началото, и в средата съвсем се спихна-прилича на кратер:).
    Имам богат опит с печивата, а с твои рецепти още по-богат, та се зачудих що за резултат излезе. Миналата година обаче, сложих в тестото и прясно мляко, просто си го подчертала та без да чета всичко просто го добавих към маслената смес, тая година изчетох поста и видях,че не е необходимо. И мазнината, тя е от изключително значение явно. Миналата година правих с маргарин (който не одобрявам и никога не купувам) но тогава го взех заради тоя кейк. Сега имах един шортнинг останал от айсинг дето правих, и реших че това е момента да го ползвам…ОМГ, въпреки че си го посочила като вариант, при мен той беше проблема, още като бърках тестото не както трябва, по-скоро ми заприлича на тортен крем или стегнал ганаш… със шпатула го разнесох из формата. И добре че прочетох поста-целия- та да сложа фолио под ринга….такава мазнина се изля от нея, чак не е за вярване. Пека, правя кексове и торти от години, чета те, следвам те и правя чудеса с теб, но такова нещо никога не ми се беше случвало.
    Днес дъщеря ми има рожден ден, та го бях замислила като сладкиш за кафе, сега ще поднасям кафето с тортата(добре,че при нея всичко мина гладко, а е доста по-сложна за направа и сглобяване) май-си повярвах повечко:(
    А и тоя път сложих много ядки и сушени плодове, миналия път за по-сигурен резултат ги спестих.
    Ами това е мила, тичам, че пека и питка, пак от теб, и изглежда чудесно. И повече шортнин няма да ползвам.
    Много те прегръщам, почти цялото ми меню е по теб.

    1. Здравей, Мария!
      Истината е, че опита, независимо колко е голям не е застраховка срещу грешки… И за да не ти се получи този път явно нещо някъде се е объркало…
      На мен на пример ми се е случвало да правя сладкиш, да забравя захарта (пък уж винаги всички продукти си подготвям предварително)и да се усетя чак като сък го пъхнала във фурната.Миналата седмица правих кекс (рецепта, която знам от дете и правя едва ли не със затворени очи) ама някак съм пропуснала бакпулвера…
      Така, че на всеки може да се случи!!!
      Тази рецепта лично аз съм я правила и с масло но смея да твърдя че с растителнатс мазнина се получава по-добре….
      Добре, че си имала друг вариант за почерпка с кафето!!! Да ти е жива и здрава рожденничката!!!

  10. Благодаря ти мила, всичко мина чудесно. И няма да повярваш- сладкиша се хареса и то много,
    просто в този вид не е кейк (ама това само аз си знаех). С кафе е чуден, уникална комбинация се получи и то точно за кафето(особено ако е малко по-горчиво) както го бях замислила. Той си е изпечен добре, ароматен и много вкусен , просто стана друг вид сладкиш, леко ронлив като масленки, и го залях с ганаш, такава вкусотия стана, че чак не ми се вярва. И реших ,че специално за кафе ще го правя така, но обезателно ще го направя и в оригинал.
    Това е най-вкусната и успешна :)грешка която съм правила, все такива да са ми си пожелавам.
    А на теб ти благодаря за споделения опит, и за всичко което правиш, аз буквално се научих да готвя от теб, а сега си правя фондан(което си е висш пилотаж и за обиграни сладкари)-преди и името му не знаех:). Не пиша често, ама то е щото всичко ми е успешно. Аз преди съм ти писала, че си готвиме заедно и те споменаваме с добро.
    Много те прегръщам . Успешна седмица ти желая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: