Захаросани портокалови корички на парченца

Захаросани портокалови корички на парченца

Захаросаните портокалови корички, приготвени по метода описан по-долу са познати под наименованието Кондита (κόντιτα), с което се наричат захаросаните плодове, нарязани на малки парченца. Приготвени по този начин коричките остават супер свежи, удобни за употреба и са толкова вкусни, че аз сериозно взех да се съмнявам, че ще съумея да опазя поне малка част от тях до следващата година. В рамките на месец и половина (от както съм ги направила) всекидневно се промъквам към хладилника и си хапвам от коричките – не мога да им устоя!!! 😀 Преполових единият от бурканите и така решиш, че не мога да чакам до идния портокалов сезон (Януари, Февруари 2016 г.), когато смятах да покажа рецепта. Исках да проверя дали ще се запазят добре в рамките на година, но после си казах че това е подробност, която винаги бих мога да вмъкна в публикацията…

Захаросани портокалови корички на парченца

Съвсем скоро ще приготвяме сладки, Козунаци и други Великденски печива и аз имам намерение да ползвам тези кори за някои от тях. Може би и някои от вас ще пожелаят да го направят, затова побързайте да си направите тези захаросани портокалови корички, докато все още се намират хубави портокали за целта. 

Захаросани портокалови корички нарязани на парченца

  • Така приготвени коричките може да се ползват за всякакви печива или да допълнят различни десерти.
  • Рецептата е адаптирана от http://illaboratoriodimmskg.blogspot.com 
  • Обновяване от 23/10/2015 г., относно съхранението на коричките: Към днешна дата, смятам за най-практично е коричките да бъдат затворени в буркани с капачки докато са горещи (така съм направила с единият от бурканите) или бурканите да се варят за 3-4 минути (от момента на завиране), за да се запечата буркана херметически. По този начин ще се запазят дори по-дълго от година. Друг начин е това да се сложат във вакумни опаковки, но не всеки може да направи това в домашни условия. Съхранението им в хладилник (в добре затворени буркани) може да стане в рамките на 5 до 6 месеца. Поне при мен до толкова бяха в перфектно състояние. След това, по повърхността на единият от бурканите се образува мухал и след като изхвърлих увредения слой от портокалови корички, прехвърлих останалите в найлонова торбичка и  ги пъхнах във фризера, където бяха до днес, когато ги използвах за направа на кекс. Ако се съхраняват във фризера, ще трябва да се изваждат предварително (от предния ден), особено, когато ще се ползват за печива с мая.  

Захаросани портокалови корички на парченца

Необходими продукти:

  • 600 гр. кори от портокали
  • 600 гр. захар
  • 60 мл. (1/10 от теглото на портокаловите кори) вода
  • 30 мл. прясно изцеден лимонов сок

Начин на приготвяне:

Кората на портокалите се обелва като се разрязва на 4, 6 или 8 части в зависимост от големината на плодовете и това как ви е удобно на вас.

Захаросани портокалови корички на парченца

Поставят се в подходящ съд (ползвала съм стъклен съд с похлупак) и се заливат със студена вода, която трябва да ги покрива. За да не изплуват корите над водата може да ги притиснете с чиния. Корите престояват във вода за 24 часа, като за този период  водата се подменя 3 пъти.

Захаросани портокалови корички на парченца

На другия ден портокаловите кори се прехвърлят в цедка и се отцеждат добре от водата.

Захаросани портокалови корички на парченца

Нарязват се на малки парченца (кубчета).

Захаросани портокалови корички на парченца

Пущат се в тенджера с вряща вода. Варенето продължава 12 минути от момента в който водата заври отново. Когато времето изтече, корите се прехвърлят в цедка, за да се отцедят от водата.

Захаросани портокалови корички на парченца

В подходящ съд (тенджера) се смесват водата, захарта и лимоновият сок. Слагат се на котлона и се варят докато сиропа достигне 105°С. Отнема няколко минути, след като сместа почне да ври.

Захаросани портокалови корички на парченца

В получения сироп се добавят отцедените от водата портокалови кори. Разбъркват се внимателно, така че всички корички да се потопят в сиропа.

Захаросани портокалови корички на парченца

Вари се на силен огън около 20-22 минути или докато течността в тенджерата почти свърши. По време на варенето може да се разбърка 1-2 пъти, но не прекалявайте с бъркането, за да не станат коричките на мармалад. На следващата снимка се вижда как изглеждат в края на варенето.

Захаросани портокалови корички на парченца

Тенджерата се сваля от огъня и съдържанието ú се изсипва върху парче хартия за печене. Коричките се разстилат върху хартията и се оставят на стайна температура за 24 часа.

Захаросани портокалови корички на парченца

Аз напълних един буркан с горещи портокалови кори и го затворих веднага. Искам да видя как и колко дълго ще се съхранят по този начин. 

Захаросани портокалови корички на парченца

На другия ден портокаловите корички разстелени върху хартията са напълно охладени и не толкова влажни, колкото са били в момента на насипването им върху хартията. Насипват се в 1 голям (или повече по-малки) чист и сух буркан, който се затваря добре. Съхраняват се в хладилник и са добри за употреба до 1 година. Вижте бележките по-горе относно съхранението.

Захаросани портокалови корички на парченца

ТУК може да видите всички снимки.

Захаросани портокалови корички на парченца

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Захаросани портокалови корички на парченца
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 63 Review(s)

35 thoughts on “Захаросани портокалови корички на парченца

  1. Мими, чудесни ще са във великденските козунаци, ще се носи тоооолкова благоухание! 🙂
    И ако позволиш, бих те помолила за нещо… Преди рецептите ти бяха в категории, а сега, подредени по азбучен ред, е доста по-неудобно. Защото невинаги се знае кое как се казва, а примерно си търся идея за основно ястие. Просто съвет, ти си решаваш. Но толкова обичам да се ровя в рецептите ти! 🙂
    Поздрави!

    1. Гери не съм премахнала категориите, не бих го направила!!! Явно това, че списъка с рецепти по категории е под формата на падаща лента кара (не само теб), да си мислиш, че го няма. С времето списъка на категориите стана по-дълъг и затова го направих под формата на падаща лента, която се намира там къде е бил винаги – в дясната странична лента на всяка страница.
      Май си сменям прекалено често външният вид на блога и така ви обърквам!?!
      🙂
      п.п. Списъка с рецептите подредени по азбучен ред е по желани на читателите… За него съм на същото мнение като теб, но предполагам, че се ползва и е удобен, за тези които правят цялостно разглеждане на блога и чрез него могат да следят до къде са стигнали….

      1. Значи ще се разровя по-добре, за да видя къде са категориите. 😉 Аз мислех че рецептите са изведени само в азбучен ред, затова. А той за мен е по-неясен защото понякога името не знам към какво води (примерно някоя кипърска рецепта), а аз искам да си намеря рецепта за торта. И става едно търсене и лутане… Ама ще се ориентирам. Много ти благодаря, Мими! 🙂 И визията на блога е чудесна, не се тревожи! 🙂

        1. Да, човек първо вижда „Азбучното съдържание“, което е под формата на отделна страница в блога ми, но това е единствения начин да се попълва автоматично (когато е под формата на страница) или може би просто това е най-умният начин за който съм се сетила аз, 🙂 а щом е в полза на читателите мен не ме бърка, въпреки че и аз не бих търсила нещо чрез него… Вече писах с каква цел бих ползвала подобно инфо….
          По едно време мислех да направя страница към блога (подобно на „Азбучното съдържание), но да е за „рецептите по категории“ и друга за „индекс на рецептите по ползвани продукти“, така че да се намират в близост една до друга и всеки да ползва, тази която му е удобна в даден момент…
          Не съм зарязала идеята съвсем, но някак не стигам до осъществяването ѝ, най-вече за това че нямам нужните познания как точно да направя нещата по начина, по който ми се ще да изглежда. Обикновено по подобни въпроси се самообразовам с четене и изпробване… 🙂
          Иначе се надявам, че няма да ти се наложи „да ровиш“ за да откриеш рецептите по категории! 🙂 Там са където са били винаги, просто съм ги пъхнала в един джоб!
          Конкретно се намират малко под „жълтата бележка прикрепена към тетрадката“, на която са страниците („Pages“). След нея е преводача, търсачката „Намери рецептата“, „Архив“ на рецептите по дати и след това е „Рецепти по категории“. Дясната странична лента е статична, т.е. виждат се така на всяка страница.
          Съжалявам, че честата смяна на визията на блога поражда подобни лутания, защото както вече споменах и други хора като теб се объркват, но знам че едва ли ще спра с промените, поне докато не намеря нещо, което напълно да пасне на вкуса ми…
          Прегръдки от мен!
          🙂

          1. Боже, ама наистина съм много зле… Сега видях къде са категориите. Мими, благодаря много за разясненията и търпението, златна си! 🙂

  2. Интересна и по-лесна рецепта, от тази на баба ми, която задължително изрязваше бялата част на кората – трябва остър нож, и точна ръка, и търпение!!! Ще пробвам….и така – благодаря!

    1. Пробвала съм доста варианти за карамелизиране на цитрусови кори, но тази рецепта е мой фаворит засега!
      Смятам, че е по-лесна е за направа, портокаловите кори са по-удобни за употреба когато са на малки парченца и са много вкусни!

  3. Az da popitam ima li zna4enie korata na portokalite,tunka ,debela- imam i ot dvata vida i se 4udja.Taka kato gledam na snimkata sa ot po tunkite.

    1. Привет, Анета!
      Ако корите на цитрусовите плодове, предвидени за сладко са по-дебели е по-добре.
      В случая тези, които съм ползвала не са много дебели, но ти щом имаш от двата вида, ползвай по-дебелите.

  4. Blagodarja ti za burzija otgovor.6tom se pribera ot rabota se zaemam,i ot marmalada 6te napravja 2 opit,i ot kori4kite i kakvoto ostane 6te bude za portokalada!Nadjavam se da ne podhvana i az ,kato teb kori4kite i da gi izjam .A posle da se 4udja kakvo da sloja v kozunacite za Velik Den!
    Pozdravi!

  5. Goljamo rjazane padna v4era ,no si zaslujava!4udesna recepta mila mi Maria!Ostavix si malko za jadene ,a drugite si gi zape4atax gore6ti v burkan4eta.Dnes se 4udja dali da ne napravja o6te malko za da ima za men i za sladki6i.Tolkova sa vkusni i aromatni,4e njamam dumi!
    Produljavai vse taka da ni radva6 s takiva prekrasni izku6ava6ti recepti!

  6. Здравейте, отдавна следя блога Ви – страхотен е! Благодаря за всички споделени рецепти. Към Коледа ми донесоха портокали от дръвчета в Гърция, без смоли, консерванти и т.н. и исках да направя малко сладко от портокалови корички, но исках рецептата да е препоръчана. Так и не се организирах в кайна сметка 😉 Разполагате ли с такава? Благодаря! 🙂

    1. Благодаря, Елена!
      Сладко от портокалови кори може да се направи на принципа на Сладкото от помело
      В блога има няколко рецепти с портокали (мармалад, кандирани портокалови пърченца, кандирани кори), може да ползвате търсачката в дясната странична лента пише „Намери рецептата“. Пишете ключова дума за това, което търсите. Скоро ще пусна и рецепта за сладко от лимонови кори, които може да се направи и в портокалов вариант!
      Поздрави!

  7. Здравейте.
    Бих искала да попитам каква е целта на 24 часовото киснене на корите?
    Благодаря предварително.

  8. Здравейте.
    Бих искала да попитам каква е целта на 24 часовото киснене на корите?
    Благодаря предварително.

  9. Здравейте Мария,
    Аз съм почитател на вашия блог и с интерес следя всяка новост в него.
    Имам въпрос по повод на тази публикация
    Сиропа с водата от първото варене на коричките ли се ползва или нова?

    1. Здравей, Ира!
      Водата от варенето на коричките се изхвърля. Когато се наръсят със захарта се заливат с чиста вода, която трябва да е в количество 1/10 от теглото на портокаловите кори. Замерването на корите става, когато корите са били отстранени от портокалите, а не след като киснат във водата или след изваряването им.
      Поздрави!

  10. Здрава и доходна 2018 г.!
    Понеже сега е портокалов сезон,се заинтересувах от захаросаните кори.Прочетох цялата рецепта и всичко е добре,но…..на 600г захар,предложеното к-во вода от 60мл+30мл лим.сок,само ще я овлажнят лекичко и ще се получи карамел,а не сироп,според мен!Ще изпълня рецептата,но само ще увелича водата,пък ако е множко,ще изчакам да изкипи.
    Блогът Ви е полезен!Благодаря за вниманието.

    1. Благодаря за пожеланията, подобно и за Вас!
      Сега за рецептатата.
      Портокаловите кори поемат вода при престоя и изваряването във вода, така че водата която се смесва със захарта е съвсем достатъчна за изпълнението на рецептата.
      Спорен мен добавянето на повече вода към захарта само ще удължи излишно процеса на варене, а това би могло да се отрази неблагоприятно на коричките – в зависимост от сорта и свежеста им, има вероятност да се разкашкат при по-продължителното варене. Разбира се всеки може да импровизира с рецептите както намери за добре.
      Успех желая! Стискам палци крайният резултат да Ви хареса както и да решите да процедирате!

    2. Станаха страхотни,а днес направих разкошен кекс с участието на порт. кори 🙂

      1. Направих 4х тази рецепта и не мисля да спирам,докато има портокали в търговската мрежа!

  11. Миналата година направих 3 дози но не ми стигнаха сега започва сезона на портокалите и започвам от рано за да имам за цялата година.Аз ги затварям в буркани ..с една дума невероятни са пристрастяване а колко са вкусни. Благодаря за хубавата рецепта.

  12. Здравейте!
    Току що приключих с варенето в сиропа и не се сдържам да ви пиша. Чудесни станаха, просто нямам думи! Кухнята ми замириса фантастично. Пробвай ги, макар и още топли са божествени ? Благодаря за рецептата!

  13. Здравейте. Благодаря много за рецептата. Ч Имам само един въпрос Как по-лесно да се отлепят после от хартията, така да не се къса и остава по парченцата?

    1. Винаги ползвам хартия за печене и никога не ми се е случвало хартията да се къса и полепва по коричките. Възможно е да е от качесвото на ползваната хартия. Опитай с друга или ползвай нещо друго – може да се разстелят върху мраморен плот, силиконов мат, голяма тава, съвсем леко намазана с олио или нещо друго, на мен това ми хрумва в момента…

  14. Тази рецепта за захаросани портокалови корички е РАЗКОШНА!!!Пропорциите на продуктите и технологията са съвсем точни. Правя ги вече няколко пъти и ще ги правя и занапред с удоволствие. Благодаря, че споделихте рецептата и опита си!!!

    1. Благодаря за отзива, Мариета!
      Много се радвам, че рецептата така се е харесала! ❤
      Да си я ползвате и в бъдеще със здраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: