Сватбена торта със захаросана бугенвилея

Днес е рожденият ми ден, но това съвсем не е моята торта! 🙂 🙂 🙂 Използвам случая да я споделя с вас, защото в момента нямам как да ви покажа тазгодишната ми торта – не съм толкова бърза с оформлението на публикации! Ще издам само, че е нещо невероятно вкусно!!! Пожелавам си най-вече здраве и късмет… останалото са подробности!!!

Тази торта изработих за едно специално събитие в началото на Септември – сватбата на Wayne & Margaret. Самата сватба беше доста интересна! За пръв път видях на живо, Шотландско традиционно облекло – Килт (Kilt). Младоженеца беше облечен с него и това много ме впечатли! Не, че му завидях, че е увит в цялата тая вълна, на такава жега… Трябва обаче да призная, че външният му вид надмина и най-смелите ми очаквания! Стоеше му невероятно – адски добре!!! Изглеждаше дори по-добре от колкото в нормалните си дрехи! Бях много впечатлена от ръчнат изработка на всичко, на аксесоарите и красивите кожени обувки (потропващи и с пискюли)!

Много говорих за младоженеца и може някой да ме вземе погрешно. 🙂 Но той беше впечатляващ с исполинският си ръст и дрехите с който беше облечен. Булката беше прекрасна!!! Но вие знаете, че всички булки са красиви! Тя бе с булчинска рокля с изчистени линии в лек кремав нюанс на бялото. С искрящи очи и озарено от вълнение и щастие лице. Това придава на всяка жена излъчване на богиня! Сигурна съм, че щях да се впечатля още повече ако и тя беше с интересните за мен традиционни Шотландски дрехи…

Тортата бе пълна изненада и за двамата. Замислихме я с Babs – майката на младоженеца. Всъщност тя ме помоли да се заема с нея и ми даде пълна свобода на действие. Единствено изискване бе да е украсена с цветя или растение, характерни за Кипър, виреещи тук. Имахме няколко идеи преди да решим какво ще е окончателно! Спряхме се на Бугенвилея-та, която е растение, за което може да се каже, че е характерно за острова. Почти няма двор без нея. Вирее чудесно при тукашните атмосферни условия и почти целогодишно е окичена с цветя. Това се получи! Булката и младоженеца много си я харесаха! 

Самата торта бе от Английски Плодов Кейк, който вече съм правила няколко пъти и се е ползвал с голям успех сред опиталите го Англичани. Заложих на същата изпитана рецепта, само че в случая си беше традиционно сиропиран с бренди. Както вече съм споменавала, изминалото лято беше изключително горещо. Това доста ме притесняваше, когато трябваше да започна приготвянето на тортата. В Англия тези Кейкове може да се направят дори 2-3 месеца по-рано и отлежавайки на стайна температура (която съвсем не е 40°С), да разгърнат целият си прекрасен аромат и вкус. Бях решила да правя тортата 4 седмици по-рано. В последствие, заради големите жеги през Август се отказах. Започнах да умувам какво точно да направя, как да я съхраня така, че да остане прекрасна и при тукашните условия.

И както често става, човек среща в точният момент друг човек, с който може съзнателно или не да стигне до заключения за въпросите, които го вълнуват в даден момент. Така се случи с мен! Изневиделица, съвсем по необичайно време се срещнах с наши дългогодишни клиенти. Бяха доста подранили с обичайната си визита (почивка) на острова. Както по-късно, разбрах заради сватбата на синът им, която щяла да бъде през септември – обичайното време за ваканцията им  в Кипър. Много приятна двойка! Мъжът е професионален сладкар. От дума на дума, разказвайки ми, за всичките ангажименти около сватбата на сина им, имах възможност да обсъдя и реша как е най-добре да постъпя с приготвянето на тортата при тукашните атмосферни условия. Идеята за съхранението на изпеченият кейк в хладилника отпадна категорично. Изпекох го само 15 дни преди сватбата. Покрай направата му имах премеждия свързани с топлината, беше си адска жега – надявам се да не се повтори скоро! Случвало ли ви се е да извадите маслото от хладилника, за да се размекне и докато се завъртите да съберете и замерите останалите нужни продукти то да е започнало да се топи, сякаш сте го сложили в тиган не в купа? Ей такова лято беше – ужасно! Добре че си отиде! Приготвих и изпекох блатовете през нощта! 

Сватбена Торта със Захаросана Бугенвилея

Всичко необходими за направата на тортата:

 • 1 ½ доза Плодов Кейк
 • около 350 мл. бренди за напояване на плодовият кейк
 • прозрачно домакинско фолио
 • алуминиево фолио
 • хартия за печене
 • 1 буркан (от 350 гр.) мармалад от кайсии
 • около 40 мл. вода за разреждане на мармалада
 • 3 пакет (от 454 гр.) бадемов марципан – ползвала съм този на Dr. Oetker
 • 4 пакет (от 454 гр.) захарен фондан – ползвала съм този на Dr. Oetker 
 • 1 бр. пластмасов поднос за торта (Scalloped Edge Plateс диаметър 34 см.
 • 2 бр. пластмасов поднос за торта (Scalloped Edge Plate) с диаметър  23 см.
 • 4 бр. пластмасови колони в гръцки стил с височина 13 см.
 • 4 бр. (10 см. дължина) пластмасови подпори (plate pegsза пластмасовият поднос – подрязват се колкото е необходимо
 • 50 Захаросани цвята от Бугенвилея (Bougainvillea)
 • 50 Захаросани листа от Бугенвилея (Bougainvillea)
 • 15 Захаросани малки клонки с дребни цветове от Бугенвилея (Bougainvillea)

Начин на приготвяне:

Приготвех кейка от доза и половина Плодов Кейк, които разпределих между две тави, за първият и вторият етаж на тортата. Голямата тава (1-ви етаж) е с диаметър 28 см., По-малката тава (за вторият етаж) с диаметър 19 см. Височината на готовите блатове е  8 см. След като изстинаха напълно, трябваше да увия двата блата много добре, за да не изсъхват и в същото време, трябваше да са така увити, че да ми е удобно напояването им със бренди. Увих ги по следният начин: Кръстосах два големи листа алуминиево фолио и в центъра им сложих блата. Загънах фолиото нагоре по стените на кейка, така че получи нещо като втора кожа, като тава 🙂 Направих втори пласт от увито по същият начин домакинско фолио, след което увих стегнато такова и около периферията на цялата торта, за да държи плътно двата вида фолио около кейка. Вижда се на най-горната от долните снимки. Така щеше да ми е по-лесно да напоявам тортата с бренди. Най-отгоре покрих всеки кейк с парче алуминиево фолио и го завих плътно (обхващайки и чинията) с прозрачно домакинско фолио. При всяко напояване на кейка, сменях само прозрачното фолио на повърхността. Напоявах го на всеки 2 дни в продължение на 8-10 дни, като 2-3 дена преди покриването му с бадемов марципан трябва да се остави да почива, т.е. да не се напоява с бренди. Запазва се завит до деня в който ще се покрива с бадемов марципан.

Около седмица преди сватбата захаросах цветята. 

Как се прави Захаросана Бугенвилея (Bougainvillea)


За застраховка, направих повече, отколкото смятах, че ще са ми нужни за украсата на тортата. Захаросването им ми отне 2 следобеда, общо около 8 часа. Но със сигурност е по-малко, от това което би отнело изработването им от захарно тесто. Бугенвилея-та повяхва много бързо когато се откъсне. Особено ако е горещо! Затова откъснах няколко клона, които потопих във вода. Всяко цвете се откъсва от клончето непосредствено преди да бъде захаросано. Пробвах да захаросам и малко бели цветя, но те не запазваха така добре външният си вид както лилавите. За разлика от захаросването на листа, това на цели цветя е малко по-трудно и отнема доста повече време. Иска търпение, защото лесно се късат и всичко трябва да започне от начало!

 • Процеса на изсъхване при целите цветя отнема повече време, отколкото ако са захаросани само листа. При мен за 4 дни бяха напълно сухи.
 • Важно е цялата повърхност на цветето да се намазва с белтък. Трябва да е овлажнено с белтъка, без да се прекалява. 

Необходими продукти:

 • около 400 гр. финна кристална захар
 • 1 белтък от голямо яйце (или 2 по-малки) разбит с вилица
 • четка за рисуване (№ 10)
 • голяма чиния в която да се насипе от захарта
 • лъжичка
 • хартия за печене
 • домакинска хартия
 • тави или подноси за нареждането на цветята
 • 50 цвята от Бугенвилея (Bougainvillea)
 • 50 листа от Бугенвилея (Bougainvillea)
 • 15 малки клонки с дребни цветове от Бугенвилея (Bougainvillea)

Начин на приготвяне:

Пригответе си няколко тави или големи подноси, върху които ще нареждате озахарените цветя. Покрийте ги с хартия за печене. Насипете захарта в дълбока чиния или нещо друго подходящо. Разбийте белтъка добре с вилица. Застелете работната повърхност с парче кухненска хартия или не много мека салфетка. Забелязах, че ако не се работи бързо, при намазването с белтък, докато се намаже едната страна, другата на места започва да засъхва и това никак не е добре! По засъхналите места не полепва добре захарта. Ако не е горещо, както беше тогава, едва ли ще има подобен проблем, но аз го разреших така: Цветето се полага върху домакинска хартия. Първо се намазва вътрешната страна на листата му (едно по едно), както и цветчетата в центъра му. След това листенцата се намазва от външната им страна. За да се намажат добре листата от външната страна,  цветето може да се притваря, така както се вижда на долната снимки. След като се намаже едното листо, внимателно се разгръща следващото. След като цветето е намазано навсякъде с белтък, листеца внимателно се разтварят и чашката се поставя внимателно върху захарта.  Засипва се със захар, която се ръси с помощта на лъжица. Ако има места където листенцата са залепнали едно за друго, внимателно ги отделете и засипете и тях със захар. След това цветето се изважда от захарта и се обръща така, че да може вътрешната страна на чашката да се посипе по същият начин със захар. Когато приключите, хванете цветето за дръжката и оставете излишната захар да падне.

Озарените цветя се нареждат на разстояние (да не се допират) в предварително подготвените тави. Цветята се нахлупват, защото намазаните със белтък лиса, поръсени със захар са тежки и мокри. Това е единственият вариант да ги поставите да съхнат, за да запазят формата на цъфнало цвете. С листата е лесно, а сцелите клончета малко по-трудно. 🙂

Наредени по този начин, листата и цветята се оставят да съхнат за 3-4 дни или докато се втвърдят.

Покриване на Тортата

Преди да се покрие с бадемов марципан, тортата трябва да се намаже с разтопен на водна баня мармалад, най-често от кайсии. Аз съм разредила моя мармалада с около 40 мл. вода. Количеството и ще зависи от гъстотата на мармалада – може да е повече или по-малко. Ако е необходимо мармалада може да се пасира. Страните и повърхността на тортата се намазват обилно с разтопеният мармалад.

Върху наръсена с пудра захар повърхност се разточва на кръг бадемовият марципан. Диаметърът трябва да е достатъчен да покрие повърхността и стените на тортата. Най-лесно може да го пренесете върху нея, като го наръсите леко с пудра захар и го завиете около точилката. След това се развива върху намазаната с мармалад торта. Повърхността и стените се заглаждат, след което излишният бадемов марципан се изрязва. За първият етаж съм изразходвала 2 пакета (от 454 гр.) бадемов марципан. За вторият етаж използвах третият пакет + изрязаното от първият етаж. Покрита с бадемов марципан, тортата се оставя да почива 2-3 дни. За това време бадемовият марципан ще засъхне и така мазнината, която съдържат бадемите, няма да повреди следващото покритие, което е от захарен фондан. 

След като бадемовото покритие отлежи, тортата се покрива със захарен фондан. Както  вече сте забелязали, тортените поставки при мен са по-големи от самите торти. Това е така, защото исках да имам място, където да закрепя захаросаните цветя. На долната снимка се вижда прикрепянето на поддържащата вторият етаж основа за кейк. Фондана, с който съм покрила тортите покрива повърхността, стените и „излишната“ част от пластмасовите основи, в които са поставени тортите. 

Следва декорирането. Най-напред аранжирах, поставената върху първият етаж подпора. Тя може да се покрие със захарно тесто, ако желаете. След това закрепих колоните с малко от захарното тесто, за да са по-стабилни. Декорирах повърхността на вторият етаж, след което се заех с поставянето на захаросани цветя и листа в кръг около двата етажа на кейка. Прикрепването им трябва да става изключително внимателно, защото цветята се чупят лесно. Листата не се чупят, но ако не се внимава, захарта се рони – така че ВНИМАТЕЛНО!!! Самото прикрепване на цветята направих чрез отваряне на микроскопични отвори, в които  пъхвах дръжките им. Покривах тези отвори с миниатюрни парченца захарно тесто, притискайки ги леко с помощта на инструмента, които се вижда на долната снимка. Същата работа би свършило и дървено шишче, макар че завитата тънка част на този инструмент прави работата по-удобна.        

Прикрепянето на цветята към тортата ми отне около 3 часа. Вторият етаж се поставя върху подготвената основа с колони и тортата е готова. При транспортирането, вторият етаж беше свален и поставен обратно след доставката. 🙂

Получи се красива торта, подходяща за сезона, празника и щастливите младоженци! Смятам, че многото снимки съвсем не можаха да компенсират неопитността ми с обектива и опитите да я покажа в истинската и прелест! Има обаче неща, които заснемам от раз и изглеждат добре! А други, които колкото и да щракам  (Да това правя!!!) не оставам доволна! 🙂 От друга страна пък като гледам тук там как стават хубавите снимки си давам сметка, че моите са си съвсем наред, като се вземе предвид техниката с която разполагам 🙂 

 Тук може да видите всички снимки.

Last updated by .

28 thoughts on “Сватбена торта със захаросана бугенвилея

 1. Мария, честит рожден ден! Бъди здрава и нека дните ти са окрилени от обич и късмет! Тортата е фантастична, а това, че е декорирана с едно от любимите ми цветя, които малко трудничко виреят тук, я прави още по-неустоима!

 2. Скъпа Мария,честит рожден ден!
  Пожелавам ти и аз здраве и късмет,успехи в бизнеса,много лично щастие и обич!
  Тортата ти е прекрасна,внушителна,респектираща!
  Най-много ми допада декорацията,защото много харесвам бугенвилея!Когато почивахме в Тунис в двора на хотела имаше огромни бугенвилеи.Аз съм си купила една мъничка,но при нас няма да издържи навън зимата и вече съм я прибрала.
  Много емоционален празник ти пожелавам!

  1. Роси, благодаря ти миличка!
   Всичко най-добро и на теб!
   На живо беше още по-красива, защото цвета на тези иначе прекрасни цветя, трудно се снима.
   Най-много ме зарадва реакцията на младоженците, които страшно си я харесаха!
   Поздрави!

 3. Честит рожден ден,Марийче!
  Бъди здрава и много щастлива!Хубав празник!
  Тортата е прекрасна!

 4. Честит рожден ден, Мери! Бъди здрава и много обичана 🙂
  Твори все такива прелести и ни радвай с тях!
  Сватбената торта е уникално красива! Искрени поздравления за уменията ти 🙂

  Прегръщам те и ти желая хубаво изкарване на празника 🙂

 5. Честит Рожден Ден, прекрасна Мария!!!Бъди все така креативна и надмени себе си. В личен план имай свободно време само за теб.
  Открих твоя блог, търсейки рецепта за тесто за мекици. Така имах големия късмет да се натъкна на това истинско чудо Мария Митева. Не съм коментирала която и да било рецепта до сега, но веднъж опитала повечето от тях, сега с усоволствие храня семейството си.
  Благодаря ти за всички подробни рецепти които си споделила с нас останалите.
  Желая ти весел празник и страхотни изненади.

  1. Привет Ваня,
   Благодаря ти за хубавите пожелания и за доверието!
   Радвам се, че рецептите ми се харесват и в твоя дом!
   Поздрав най-сърдечен!

 6. Честит рожден ден , Марийче! Бъди една от най-обичаните и желани жени. Много здраве и успех в кулинарното изкуство. Целувки и весело изкарване на празника!

 7. Честит Рожден Ден, Миме!!! Бъди здрава и много щастлива!
  Тортата е страхотна! Много прецизна ръка имаш! Браво!!! С нетърпение очаквам и тортата за днешния повод!

  1. Благодаря ти, Зори!
   О, тортата от рожденият ми ден беше мноооого вкусна! Да видим кога ще успея да я споделя! 🙂

 8. Честит рожден ден ,Мария!Възхищавам се на всичко което публикувате. Всичко което направя ми се получава благодарение на вашите подробни и онагледени рецепти.Желая Ви здраве,много усмивки и щастливи дни! А тортата е произведение на кулинарното изкуство и съм сигурна,че ще носи късмет и благоденствие на младоженците.

  1. Благодаря, Мария!
   Радвам, че всеки път когато узная, че някой е доволен от рецептите тук!
   Благодаря за хубавите пожелания!

 9. Честит рожден ден,Мария!Бъди жива и здрава и все така отлична кулинарка и сладкарка! Тортата е уникална,много труд и умения си вложила.Цветята са много красиви! Весело изкарване на празника!

 10. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН И ОТ МЕН !!! (F) Освен здраве ти желая и всичкото земно щастие и много късмет ! И винаги бъди себе си, както до сега !!! Съжалявам, че е отминал празникът ти и със закъснение прочетох хубавата вест, но се надявам,че и без моите пожелания сте си изкарали превъзходно. 🙂 Торта такава няма да правя,но този плодов кейк / основата на тортата/ ми допадна и със сигурност ще го направя. Бугенвилеята е страхотна ! Хубаво е да си имаш няколко такива с различни цветове, за метенето на окапалите цветчета няма да коментирам, ти си знаеш 🙂 Прекрасен weekend желая на теб и семейството ти !!!

  1. Диде, благодаря ти миличка! Винаги си толкова сърдечна!
   Празника, както най-обичам, си беше в тесен семеен кръг и ме се насладихме!
   Обичам да организирам тържества за другите, но на собственият си рожден ден предпочитам спокойствието на домашният уют и по-малко суетня.
   🙂
   Имам само една бугенвилея, която е хибрид (прави хем розови, хем бели цветя). Две в едно! 🙂 Имах и една оранжева, но не оцеля при преместване на местоположението си 🙂 И двете бяха засадени, след прецизно изчисление на мястото и посоката на ветровете духащи най-често в региона. В края или в началото на двора е (зависи от къде гледаш) и не се налага да мета дори цветче – всичко се разнася от вятъра. Това си беше прецизно изчислено и успешно като резултат по заслуга на съпружето. Ако беше иначе, едва ли бих я търпяла, колкото и да ми харесва като растение – страшен е боклука, който прави… Сега се сдобих и с друга красива беля, благодарение на подстрекателство дошло от Йоана – имам си вече и жасмин, който обожавам като миризма, но съм избягвала до сега по причината свързана с боклука, който прави. Да видим дали и този път сме улучили правилното място за засаждането му (да не идва боклука към двора и къщата) 🙂
   Хубави почивни дни и от мен!

 11. Браво на това сръчно момиче с нестихващ ентусиазъм!!! Поздравления за труда и вълшебно-красивото предложение.
  По случай Рождения Ден ви пожелавам здраве, любов и много щастие за цялото семейство.

 12. Здравейте Мария , страхотни торти правите и ги описвате подробно,за което всички читатели ви благодарим съдерчно .Имам едно въпросче относно тортата и подносчето на което е поставена. Колко парченца излизат от тази торта приблизително? Благодаря ви предварително за отговора.

  1. Привет Мими!
   Благодаря ти за комплиментите и милото отношение!

   Сега на въпроса: Колко парчета ще излязат, зависи от това как ще бъде нарязана тортата. Плодовият е кейк е доста сладък и не се реже на големи парчета. Тази торта беше за сватбено тържество, на което имаше около 30 човека и вторият етаж бе запазен от младоженците, изобщо не бе нарязан на тържеството.

 13. Мария, не знам защо съм пропуснала това произведение на изкуството!
  Прекрасно изглежда тортата!
  Имам бугенвилия и много я харесвам!
  Прегръдка и хубаво лято!

  1. Благодаря за комплимента Дани!
   Аз също много харесвам това растение и бях много щастлива от факта, че се поддава на захаросване, защото – получава се много красиво!
   Хубаво и много усмихнато да е лятото и за теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: